Kako to da je Srbija jedina zemlja na Balkanu koja uvijek igra protiv sebe?

Savrseno tacno da ste bill solace stanovnistvo. I jos vise od toga, krajisnici su se nalazili duze u svom zavicaju nego velika vecina drugih ljudi u bivsoj Jugi koji su svi dosli odnekud.
Današnji Krajšnici imaju od 12 do 20 generacija predaka rođenih u njihovom zavičaju. Za ostale ne znam, niti me baš zanima da budem iskren.

Tema:

Ovo ni meni nikad nije bilo jasno.
Dok se svi drugi drže zajedno i nedaju na svoje jedino smo mi k'o mačke u džaku i jedino kod nas se drži ona stara narodna:
- samo da komšiji crkne krava.

Jeste čuli od ikoga pod milim Bogom da ispaljuje na primer kad krene na more u inostranstvo ili bilo gde da ponosno ističe:
- samo da u blizini nema Srba, sa svima ostalima mogu!

A ti ostali pijani Englezi, us.rani i upišani su im elita, a pristojan sugradjanin, zemljak seljačina.
Ne d'o Bog da ti nešto zatreba, bežali bi od tebe na kilometar ma to bila i familija.

Šta je to pa smo ovako naopaki i mrzimo svoje, kome je to jasno? :think:

20 generacija = 600-800 godina, pre 800 godina nije bilo ni tragova novoštokavskom.

I kako to da tebe nikad nema na ovakvim temama?

Skejo u Kninu vikao "Za dom spremni". Sud ga oslobodio'
https://forum.krstarica.com/threads/skejo-u-kninu-vikao-za-dom-spremni-sud-ga-oslobodio.1035872/
20 generacija je 500-550 godina u prosjeku. 25-27 je bio prosjek dobijanja djece u tim krajevima vjekovima sve do 1945. Ženili i udavali su se mladi i dobijali djecu dok god žena more roditi. Nije bilo kontacepcije.
Novoštokavica je inovacija nastala u Hercegovini u 15-om vjeku. Od tamo se migracijama širila u druge krajeve uključujući i Krajinu.

20 generacija je 500-550 godina u prosjeku. 25-27 je bio prosjek dobijanja djece u tim krajevima vjekovima sve do 1945. Ženili i udavali su se mladi i dobijali djecu dok god žena more roditi. Nije bilo kontacepcije.
Novoštokavica je inovacija nastala u Hercegovini u 15-om vjeku. Od tamo se migracijama širila u druge krajeve uključujući i Krajinu.
Srpkinje su se tamo udavale oko 27, vojska se služila veoma dugo, katolikinje Hrvatice sa 12-13, ima pisanih dokumenata koji to eksplicitno pominju.

Nije moglo da bude mnogo pre Privilegije, a i Turci su dosta dugo držali skoro celu Dalmaciju, sve negde do Krbave i Gorskog Kotara, severnoj Dalmaciji su upravo tada trebali Srbi da ratuju za Habzburge.

Srpkinje su se tamo udavale oko 27, vojska se služila veoma dugo, katolikinje Hrvatice sa 12-13, ima pisanih dokumenata koji to eksplicitno pominju.

Nije moglo da bude mnogo pre Privilegije, a i Turci su dosta dugo držali skoro celu Dalmaciju, sve negde do Krbave i Gorskog Kotara, severnoj Dalmaciji su upravo tada trebali Srbi da ratuju za Habzburge.
Ntačno. I Srpkinje u Krajini/Dalmacija su se do komunizma udavale mlade. Moja baba sa 18, prababa sa 16, čukunbaba sa 17-18 itd. Moja čukunbaba je rodilla 10. Sedmero je preživilo, a troje su umrli kao bebe. Do generacija malo kasnije od moje babe koja je bila 1937. godište neudata cure sa 23-24 godine su se smatrale starim curama.

Ntačno. I Srpkinje u Krajini/Dalmacija su se do komunizma udavale mlade. Moja baba sa 18, prababa sa 16, čukunbaba sa 17-18 itd. Moja čukunbaba je rodilla 10. Sedmero je preživilo, a troje su umrli kao bebe. Do generacija malo kasnije od moje babe koja je bila 1937. godište se neudata cura sa 23-24 godine smatrala starom curom.
A godine udaje u tvojoj obitelji su standard i mjerilo za sva sela i sve obitelji u drniškoj i kninskoj krajini? :kafa:

Ntačno. I Srpkinje u Krajini/Dalmacija su se do komunizma udavale mlade. Moja baba sa 18, prababa sa 16, čukunbaba sa 17-18 itd. Moja čukunbaba je rodilla 10. Sedmero je preživilo, a troje su umrli kao bebe. Do generacija malo kasnije od moje babe koja je bila 1937. godište neudata cure sa 23-24 godine su se smatrale starim curama.
Reč je o mnogo ranijem periodu kada se vojska služila po bar 10 godina - pisana dokumenta iz XVIII veka pokazuju da su katolički župnici negodovali što se Srpkinje udaju tako kasno i objašnjavali to time da čekaju da se verenik vrati iz vojske.

A godine udaje u tvojoj obitelji su standard i mjerilo za sva sela i sve obitelji u drniškoj i kninskoj krajini? :kafa:
Znao sam dosta ljudi iz Kninske i Drniške Krajine rođenih prije WW2 i većina se ženila i udavala prije 20. Za one koji nisam lično znao sam čuo od njihovih potomaka. Kninska Krajina je u kraljevini Jugoslavija ima vrlo visok priraštaj, veći nego Albanci na Kosovu. Većina ljudi iz tog kraja su bili seljaci, a oni do komunizma u velikoj većini slučajeva se nisu školovali dalje od osnovne škole pa su se zato mladi ženili i udavali.

Znao sam dosta ljudi iz Kninske i Drniške Krajine rođenih prije WW2 i većina se ženila i udavala prije 20. Za one koji nisam lično znao sam čuo od njihovih potomaka. Kninska Krajina je u kraljevini Jugoslavija ima vrlo visok priraštaj, veći nego Albanci na Kosovu. Većina ljudi iz tog kraja su bili seljaci, a oni do komunizma u velikoj većini slučajeva se nisu školovali dalje od osnovne škole pa su se zato mladi ženili i udavali.
Tvoje je tvrdnje teško potvrditi budući da je većina pravoslavnih matičnih knjiga spaljena i uništena. :kafa:

Tada da, kad je ukinuto kmetstvo pa svi počeli da služe vojsku. Pre toga su samo neke kategorije služile - Graničari, uskoci i plemstvo, a bar pola populacije bilo oporezovano i za sve ostale.

Reč je o mnogo ranijem periodu kada se vojska služila po bar 10 godina - pisana dokumenta iz XVIII veka pokazuju da su katolički župnici negodovali što se Srpkinje udaju tako kasno i objašnjavali to time da čekaju da se verenik vrati iz vojske.
Nije svak služio vojsku tako dugo, nego rjetki pojedinci. Moj čukunđed rođen 1879. je služio austrougarsku mornaricu 10-ak godina. On i još dvojica su bili odabrani za to od čitavog sela od preko 2500 ljudi. Zato se nije stigao oženiti kad i većina njegovih vršnjaka, nego znatno kasnije. Oženio se sa 30 curom koja je bila 12 godina mlađa od njega, to je moja čukunbaba.

Nije svak služio vojsku tako dugo, nego rjetki pojedinci. Moj čukunđed rođen 1879. je služio austrougarsku mornaricu 10-ak godina. On i još dvojica su bili odabrani za to od čitavog sela od preko 2500 ljudi. Zato se nije stigao oženiti kad i većina njegovih vršnjaka, nego znatno kasnije. Oženio se sa 30 curom koja je bila 12 godina mlađa od njega, to je moja čukunbaba.
Mislio sam na period za vreme Vojne granice, posle njenog ukidanja je bilo znatno drugačije pa su se ženili i udavali daleko ranije.

Tvoje je tvrdnje teško potvrditi budući da je većina pravoslavnih matičnih knjiga spaljena i uništena. :kafa:
Postoji gomila dokumenata o brakovima u tim krajevima iz 19-og, čak i iz 18-og vjeka. Na osnovu njih se zna npr. da su brakovi pravoslavaca i katolika u tom krajevima bili relativno često u tim periodu. Neki moji zemljaci-sunarodnici ne vole spomijati tu činjenicu i ljute se na mene kad to spomenem.

Back