Kako to da je Srbija jedina zemlja na Balkanu koja uvijek igra protiv sebe?

Kako je Srbija htela da sačuva SFRJ? Srpski režim je želeo da centralizuje zemlju bez saglasnosti ostalih republika; takav pristup je direktno doveo do raspada federacije.

Ideja mnogih srpskih nacionalista i populista iz tog vremena, naime da je Jugoslavija u biti proširena Srbija u kojoj možda učestvuju i neki drugi narodi, ali koji ne bi trebalo da imaju ravnopravan glas u daljnjem razvoju države, izazvala je kraj SFRJ kada su se druge nacije počele pitati: „Zašto bismo želeli da živimo pod političkom dominacijom Beograda i ideolgijom nekog Slobodana Miloševića (ili nekih agresivnih komunističkih generala JNA koji živu u pedesetim godinama prošlog veka i prosto ne moze da shvate Evropu 21. veka)?"
Srbija i Srbi će prilično da se regenerišu kad priroda učini svoje i svi vi koji naričete za Šugoslavijom završite kao ona.

Još jednom, da ne lupetaš! OK?
Немој да ми се нервираш...дошо из припиздине и 20 година се џружи само са својима...каже...не мирише ове друге...и сад се чешка по глави што га...каже шиканирају...

Немој да ми се нервираш...дошо из припиздине и 20 година се џружи само са својима...каже...не мирише ове друге...и сад се чешка по глави што га...каже шиканирају...
Krug Dvojke u stanju šoka zato što ih ne primaju u Kumrovec?

Titini pioniri su tvoji zemljaci. Nisu moji.
Видиш, то је оно што ти говорим о подршци иза угла, али није тако, то стиже са адресе великоСрба који фурају исти тај наратив као ти сад.

Zato što je obrenovićevsko “šumadinstvo” poznato po velikoj hrabrosti.

Kad se pojavi De Sisti pitaj ga koliko su gubitaka zbog njihovog bežanja sa pložaja imale prvo Timočka divizija drugog poziva kod Draganovog vrha, i posle Moravska divizija (obe u borbi sa Bugarima u srazmeri 4:1) zato što je u Šumadijskoj diviziji prvog poziva opao moral pa je morala na pregrupisavanje. Dunavska i Drinska, pored Timočke i Moravske nekako nisu morale “na pregrupisavanje”. Zato su i poslani prvi u proboj Solunskog fronta, nego Bugari još hrabriji od njih pa se razbežali pri gubicima kao K und k na Ceru.
Ni po jada što sjeverni Šumadinci (čast izuzecima) preziru Krajišnike i Kosovce, nego oni preziru i sami sebe odnosno jedan drugog. Ogovaraju jedni druge, tužakaju šefovima, ljubomorni su na uspjeh svog komšije ili rođaka itd. Čini mi se da je @Софија za njih jednom rekla da su kao rogovi u vreći, potpuno se slažem.

Ni po jada što sjeverni Šumadinci (čast izuzecima) preziru Krajišnike i Kosovce, nego oni preziru i sami sebe odnosno jedan drugog. Ogovaraju jedni druge, tužakaju šefovima, ljubomorni su na uspjeh svog komšije ili rođaka itd. Čini mi se da je @Софија za njih jednom rekla da su kao rogovi u vreći, potpuno se slažem.
@Casual Observer
Tako se ponašaju kako sam opisao, a onda upiru prstom u Krajišnike da prave klanove po beogradskim firmama i preduzećima i mrze iz zbog toga. Pa što se vi ne grupišete i ne gurate jedan drugog. Niko vam nije kriv za to osim vas samih.

Srbija i Srbi će prilično da se regenerišu kad priroda učini svoje i svi vi koji naričete za Šugoslavijom završite kao ona.

Drago mi je što se Jugoslavija raspala, samo ne što se raspala u ratu. Raspad federacije je omogućio Sloveniji da postane nezavisna zemlja i članica EU. Da nija postala samostalna 1991. godine i da je danas deo neke Jugoslavije kojom dominira Beograd, njena budućnost bi zavisila od nekoga poput Vučića, što bi značilo političku nestabilnost i svakodnevne demonstracije. Kao i Srbija, bila bi zaglavljena u nekoj ničijoj zemlji između Rusije i Zapada, odvojena od svojih trgovinskih partnera iz EU. Koja bi zemlja izabrala da tako živi?

Upravo zato bih voleo da vidim svetliju budućnost za Srbiju i uveren sam da će nova generacija mladih ljudi u Srbiji voditi svoju zemlju ka punoj demokratiji i članstvu u EU.

@Casual Observer
Tako se ponašaju kako sam opisao, a onda upiru prstom u Krajišnike da prave klanove po beogradskim firmama i preduzećima i mrze iz zbog toga. Pa što se vi ne grupišete i ne gurate jedan drugog. Niko vam nije kriv za to osim vas samih.
Crnogorci su tako postali veoma omiljeni. Lepo od tebe da si pomenuo ovo.

Drago mi je što se Jugoslavija raspala, samo ne što se raspala u ratu. Raspad federacije je omogućio Sloveniji da postane nezavisna zemlja i članica EU. Da nija postala samostalna 1991. godine i da je danas deo neke Jugoslavije kojom dominira Beograd, njena budućnost bi zavisila od nekoga poput Vučića, što bi značilo političku nestabilnost i svakodnevne demonstracije. Kao i Srbija, bila bi zaglavljena u nekoj ničijoj zemlji između Rusije i Zapada, odvojena od svojih trgovinskih partnera iz EU. Koja bi zemlja izabrala da tako živi?

Upravo zato bih voleo da vidim svetliju budućnost za Srbiju i uveren sam da će nova generacija mladih ljudi u Srbiji voditi svoju zemlju ka punoj demokratiji i članstvu u EU.
Aha, ti si Slovenac. Moja greška.

Ne činiš mi se kao Zagorac, zapitaš li se nekad da li si ti izvorno Hrvat...😁
Pa i nisam Zagorec, ali sam studirao 5 godina u Zagrebu, i onda još živio 15 godina gore, tako da mi je čas posla prebaciti se na kajkavicu. A nisam ni izvorno Hrvat, s obzirom da imam u sebi njemačke, talijanske i češke krvi. Bolje reći nisam u potpunosti izvorni Hrvat.

Back