Kako to da je Srbija jedina zemlja na Balkanu koja uvijek igra protiv sebe?

Ovo nije lepo da tako napišeš.
Nije lepo,na žalost istina je.Pogledaj Rumune,Bugare,Makedonce,Crnogorce,pa i Albance,svi nekako gledaju u budućnost,menjaju vlast ako ne valja,jedino kod nas se menjaju udzbenici iz istorije,i svaki nam diktator vlada po 20 godina,glasove prodajemo za paket hrane od 10e.
Ima li glupljih?

Nije lepo,na žalost istina je.Pogledaj Rumune,Bugare,Makedonce,Crnogorce,pa i Albance,svi nekako gledaju u budućnost,menjaju vlast ako ne valja,jedino kod nas se menjaju udzbenici iz istorije,i svaki nam diktator vlada po 20 godina,glasove prodajemo za paket hrane od 10e.
Ima li glupljih?
Promjenili su Srbi vlast 2000. pa su ga ponovo ispušili.

Stvaranje Jugoslavije nije bila nikakva “donacija Srbije”, nego politički projekt velikih sila nakon Prvog svjetskog rata s idejom da se na Balkanu napravi tampon zona. Srbija je u to ušla jer joj je odgovaralo.. s kraljem na čelu, vojskom koja preuzima sve, i narativom "oslobađanja", koji se vrlo brzo pretvorio u dominaciju.

I upravo u tome je problem.. kad god Srbija ima moć, govori se o ujedinjenju i zajedništvu, ali kad se stvari raspadnu, onda odjednom "svi su krivi, samo mi nismo".

Ako već tvrdiš da ste vi stvorili Jugoslaviju, onda preuzmi i odgovornost za to što je raspadnuta uz najviše mrtvih, izbjeglica i ruševina upravo tamo gdje ste je vi "branili".
>politički projekt velikih sila nakon Prvog svjetskog rata s idejom da se na Balkanu napravi tampon zona.
To je skroz netačno. Velike sile nije bilo uopšte briga kako ćemo se nazivati i kakav identitet nositi. Jugoslovenstvo je krenulo od naših ljudi pod Austrijom, krenulo je sve sa Ilirskim pokretom, što bi ti trebao kao Hrvat valjda da znaš najbolje. A krenulo je uopšte jer pravoslavlje i katolicizam nisu mogli da se pomire i žive mirno zajedno, odnosno vezivali su svoj etnos za veru i onda kao kompromis se došlo maštanjem do zajedničke države Južnih Slovena bez obzira na veru. Ljudi moraju da razumeju ako se mislimo stvarati i graditi državu, onda srpstvo mora da bude iznad pravoslavlja/hrišćanstva, jer u suprotnom neće biti napretka ni u nauci ni ti filozofskim i svakim drugim idejama, to ne znači odbacivanje pravoslavlja/hrišćanstva već uspostavljanje opšteg reda u tome šta je trenutno, činjenično i prvo pre svega, a to je Srbija, bila ona katolička, protestantska ili muslimanska, mada jedino može da postoji zdravo kao hrišćanska, ali poenta i dalje stoji.

>I upravo u tome je problem.. kad god Srbija ima moć, govori se o ujedinjenju i zajedništvu, ali kad se stvari raspadnu, onda odjednom "svi su krivi, samo mi nismo".
Ovo je skroz istina.

U kom smislu smo ga ispusili?

Standard zivota je danas u Srbiji 10 puta veci u odnosu na 90-e, samo i iskljucivo zbog te promene 2000-e.

Ovde je samo fora sto je standard zivota trebao da bude 20 puta veci, da smo mi zdravi u glavi.
Ispušili ga tako što nije ostvareno ni trećina od onoga što se obećavalo narodu 2000. Izvršena je pljačkaška privatizacija u narednih nekoliko godina, od 2000 do 2012 je više Srba pobjeglo iz Srbije nego 1990-ih itd. itd.

Poslednja izmena:
Kako to misliš rekolonizovati? Mađari i Slovaci i žive u Vojvodini, Njemci su živili do 1945, a Poljaka i Italijana nije nikad bilo ni u Vojvodini niti u ostatku Srbije.
Prvenstveno Nemce, Mađare i Slovake. Mađari i Slovaci, dosta ih je otišlo od 1945. godine (znam jer živim u većinski mađarskom selu). Poljaci i Česi da se upotpune Zapadni Sloveni. Italijana ima u jednom mestu u Bosni u Posavini. Imaš gomile sela koja su naseljavali i imaju pravo da se vrate, znam jer sam proveo detinjstvo u dva takva sela, jedno Švapsko i jedno Mađarsko. Bolje da mi oni tu žive nego naši šalabajzeri kao i sam što sam.

Ispušili ga tako što nije ostvareno ni trećina od onoga što se obećavalo narodu 2000. Izvršena je pljačkaška privatizacija u narednih nekoliko godina, od 2000 do 2012 je više Srba pobjeglo iz Srbije nego 1990-ih itd. itd.
Pljackaska privatizacija je bolja od nikakve privatizacije.

Ne moze se posle blata komunistickog nacionalizma uzivati u svajcarskom standardu.

Prvenstveno Nemce, Mađare i Slovake. Mađari i Slovaci, dosta ih je otišlo od 1945. godine (znam jer živim u većinski mađarskom selu). Poljaci i Česi da se upotpune Zapadni Sloveni. Italijana ima u jednom mestu u Bosni u Posavini. Imaš gomile sela koja su naseljavali i imaju pravo da se vrate, znam jer sam proveo detinjstvo u dva takva sela, jedno Švapsko i jedno Mađarsko. Bolje da mi oni tu žive nego naši šalabajzeri kao i sam što sam.
Italijana je bilo u selu Štivor kod Prnjavora (bosanskog), tu su došli krajem 19-og vjeka iz sjeverne Italije. I Poljaka je bilo u 2 ili 3 sela kod Prnjavora, došli su u istom periodu iz današnje zapadne Ukrajine. Većina njih se odselila nakon WW2 i naseljeni su u zapadni dio Poljske.

Pljackaska privatizacija je bolja od nikakve privatizacije.

Ne moze se posle blata komunistickog nacionalizma uzivati u svajcarskom standardu.
nećeš nikad ni uživat u švicarskom standardu baš zbog tog balkanskog mentaliteta da je pljačka i malverzacija nešto sasvim normalno.
u komunističkoj kaljuži je toga bilo puno manje a i znalo se u tom sistemu gdje je mjesto popovima i lopovima.

nećeš nikad ni uživat u švicarskom standardu baš zbog tog balkanskog mentaliteta da je pljačka i malverzacija nešto sasvim normalno.
u komunističkoj kaljuži je toga bilo puno manje a i znalo se u tom sistemu gdje je mjesto popovima i lopovima.
Gresis.

Srbija nece biti Svajcarska ne zbog pljackaske privatizacije, vec zbog lazne udbaske privatizacije.

Bolje bilo kakva privatizacija, pa i pljackaska, nego nikakva privatizacija.

A udbaska privatizacija nije privatizacija.

To su 2 potpuno razlicite stvari.

U SFRJ su svi krali svakog dana inace.

Žirinovski nije bio komunista nego nacionalista, komunista je bio Zjuganov. Nemiri 1993. su bili pokušaj da se Rusija vrati u komunizam, što je Jeljcinova struja sprečila. Milošević je stao na stranu komunista jer su i on i čitav državni i vojni vrh ovde fantazirali da će komunizam nekako da vaskrsne nakon pada Berlinskog zida i raspada Varšavskog ugovora i SSSR. Na toj fantaziji su zasnovali čitavu svoju politiku neprijateljstva sa Zapadom.
A da su za tu fantaziju imali osnova najbolje ukazuju ideje o obnovi SSSR koje se u Rusiji javljaju već oko polovine te decenije. O konkretnim koracima možeš da čitaš u ''Velikoj šahovskoj tabli'', poglavlje koje se bavi Rusijom. Oni već tada shvataju da je raspad SSSR bio greška i počinju da rade na obnovi. Tako da je i ovaj sadašnji rat u Ukrajini deo tih planova.
Ideja Velike Srbije tj. Srpskog sveta je, verovao ili ne, takođe potekla iz Kremlja. 90ih je ona služila kao pretnja Zapadu da će Rusija biti izvedena na Jadran/Mediteran, sa svrhom da se Zapad bavi Srbima a ne Rusijom. Ako pogledaš politiku gotovo svih zapadnih zemalja tokom proteklih vekova, videćeš da je svima jedna od najvećih briga bio ruski prodor na Zapad i izlazak na topla mora. Tako da su ovdašnji kremaljski agenti pod pokroviteljstvom vladajućeg para pretili Zapadu tom idejom, zbog čega smo i prošli kako smo prošli. Recimo, Republika Srpska ne može da dobije samostalnost niti da se ujedini sa Srbijom upravo zbog bojazni da bi takva država bila snažniji ruski igrač na Balkanu nego Srbija sama.
Ali čak i nakon sukoba u Hrvatskoj i Bosni je ponuđen i popravni u vidu zahteva za NATO bazom u centralnoj Srbiji, što su kremaljski agenti naravno odbili, nakon čega sledi postavljanje iste na KiM. Zatim sledi odvajanje CG, a onda i priznavanje Kosova, da se podeblja taj pojas koji Srbiju/Rusiju deli od Jadrana.

Eto, a mogli smo lepo kao Jugoslavija sa Antom Markovićem u EU. Naravno, pod uslovom da ni u susednim republikama nije bilo nacionalističkih budala.
Zanimljivo viðenje.
Da je NATO baza napravljena u Srbiji devedesetih mislim da bismo bili jača država i Kosovo ne bi otišlo. Paradoksalno, bilo bi nam u interesu da smo članica NATO.
Mislim da je opet do onog azijatskog mentaliteta koji sam spominjao...zov istoka umesto zapada.

Italijana je bilo u selu Štivor kod Prnjavora (bosanskog), tu su došli krajem 19-og vjeka iz sjeverne Italije. I Poljaka je bilo u 2 ili 3 sela kod Prnjavora, došli su u istom periodu iz današnje zapadne Ukrajine. Većina njih se odselila nakon WW2 i naseljeni su u zapadni dio Poljske.
Ukrajinaca ima i danas u većem broju kod Prnjavora i Prijedora.
Mnogi su bili u VRS.

Back