Како су се играли кликери

NaVrDabrBavrDamr

Početnik
Poruka
10
У дворишту о.ш. Карађорђе у време када се градио звездин стадион (пре 50-ак година) сам играо кликере.
И то овако:
На утабаној земљи се обележи терен и ископа рупа. Онда се "џорамо". Онда, не сећам се више тачно, најближи или најдаљи од рупе наставља даље. Циљ је ваљда да се противнички кликери избаце са терена ("пишкање") па да се кликер убаци у рупу.
'Ајде сада генерацијо, ко се још сећа.
Како то беше тачно?
Шта беше значи "окиш".
Које смо све врсте кликера имали? Стакленце, гвозденце, мермерце ... незнам даље.

На рупу и на фанту.
Ко први убаци у рупу издаје оном другом команду, обавезно преко и према, или обавезно према. Ако овај рецимо не пребаци рупу, ставља кликер педља од рупе, а овај га гађа. Или ако му је овај рекао према, а овај га гађа да га избаци из рупе, па промаши и од епреко, опет се црта на педаљ од рупе.
На фанту, свак остави кликер у троугао нацртан на земљи звани фанта. Онда се ти кликери гађају, и ко совјим кликером истера кликер из фанте, један или више, тај кликер је његов.

Bilo je više načina.
Igrajne "na rupu" - prvo mora da se ubaci u rupu, pa onda može da se gađa tuđi kiker.

Izbacivanje kklikera - proeđamo ih u trougao, pa koje najbliži gađa prvi, svaki kliker koji izbaci iz trougla uzim az asebe...

Bilo je još par varijanti, ali sad ne mogu da setim...

ja se samo ovog secam, i onda ako pogodis kliker, taj pogodjeni je tvoj, a ako ne pogodis gubis svoj kliker...

- - - - - - - - - -

dodjem ja zgazim na rupu i kazem aj kuci

a i ovakvih se secam, bilo je i toga...

- - - - - - - - - -

i onda dodatno viknu na mene: - sta ti trazis sa decacima? :lol:
devojcice igraju lastis...

Mi smo igrali samo na rupu....
prvo se nacrta crta i baca se ko je najblizi crti, taj prvi igra..

onda je cilj ubaciti prvo u rupu pa iz rupe gadjati tudji kliker.
Ako je kliker blizi rupi od 5 prstiju, onda moras da gadjas 5 prstiju iza rupe, da ne bude nikad blize od 5prstiju plus sirina rupe...
rupa je oko fi 7-10 cm

Ako ubacis u rupu, drugi put, prvi put, treci put, onda igras dalje, tj iako mozes da gadjas neciji kliker direktno mozes da ga gadjas i tako sto udjes u rupu pa iz rupe...

Dzombe...veliki klikeri...
sestoperci....malo manji klikeri...

ja se samo ovog secam, i onda ako pogodis kliker, taj pogodjeni je tvoj, a ako ne pogodis gubis svoj kliker...

- - - - - - - - - -

a i ovakvih se secam, bilo je i toga...

- - - - - - - - - -

i onda dodatno viknu na mene: - sta ti trazis sa decacima? :lol:
devojcice igraju lastis...

pa volis decake koji vole da gaze na rupu sta sad boze moj
svi smo bili mladi neki smo i jos

Ja više ne mogu da se setim tačno, a igrao sam to po ceo dan.
Prvo se stavi kliker na zemlju i pritisne nogom da napravi rupu.
I onda stanemo svi oko metar dalje pa ili ubacujemo u rupu ili gađamo tuđ kliker, stojeći ili iz čučnja.

Tada sam živeo u Istri pa kad sam došao ovde vidim da ima razlike.
Tamo smo kliker (čingu/činku) izbacivali noktom palca dok je kliker stajao skoro na noktu kažiprsta.
A ovde je kliker stajao na sredini kažiprsta (po dužini) i palac ga samo gurne.

Sad vidim da je to boćanje za klince.

Већа бреее, копали смо је тако што пету забодемо у земљу па се окрећемо око ње.

Jeste, petom...
A ako vise igraca ubaci onda poslednji kopa....tj isteruje ostale klikere iz rupe...obicno iz visine, jer je tako lakse, duboka rupa , bar 7cm i vise...

- - - - - - - - - -

Ovde nemam šta da tražim ,sve penzioneri.:)

Kakvi penzioneri, pa to se igra i sad u mom dvoristu...
i igralo se sve ovo vreme, doduse u zadnjih 7 godina nesto utanjilo, ali mislim da je zato sto je nova vlast resila da ukida svuda terene za klikere i za fudbal..
Jer stare zgrade iz 1967-1975 su pravile drenazu svojih dvorista, tj ide sloj sljunka, pa ceo red cigle pune ili suplje , pa tek onda pesak 20 cm na kraju...
Ili sljunak, puna cigla pa sljunak, 40 cm...pa onda moze 10 dana da pada kisa i pola sata posle prestanka je odlicno za fudbal....sve drenaza...

Back