Kako ste najčešće nalazili posao?

• Začetnik teme Začetnik teme milsu
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako ste najčešće nalazili posao?

• Preko konkursa

• Preko rođaka/poznanika

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Zavisi od mnogo toga. Preciziraj pitanje: u kojoj drzavi? Zatim, koja je struka u pitanju?

U mojoj struci ti je dzabe svaka veza i poznanstvo - ako ne znas da radis, nece niko da te zaposli, cak i u Srbiji.

Зато и питам. Ја у својој земљи ни улице нисам чистио преко конкурса. Не знам ко ми се више гади, систем и критеријуми у овој земљи или ја који ждерем њихов хлеб.

Мртва трка.

Evo kako se zaposlio moj kolega . Nekom će ispasti kao lovačka priča mada je istinito od riječi do riječi .
Taj moj drugar je bio vodoinstalater . Na crno radio kupatila ali nikako da se uglavi u neku firmu .
Jedno veče zaglavi u kafani u prilično depresivnom stanju . Stoji za šankom i udri po 0.3 jednu za drugom .
Za šankom bio još jedan nepoznati a i taj zalijeva tugu alkoholom . Nekako stupe u razgovor i moj ga drugar pita odakle je .
Ovaj kaže da živi tu u blizini . Kako u blizini kada te nisam nikada vidio , kaže drugar ? - Oženio se nedavno i živim ovdje
kaže ovaj .Da ne dužim previše - ovaj se predstavi da je šef prodaje u vodovodu i kaže drugaru da dođe sutra ujutro u 10
u vodovod i da potraži šefa prodaje Krstića . Rastanu se pijani kao goozice .
Ujutro rano kolega dođe kod mene i ispriča mi tu priču . Predloži mi da odemo zajedno do vodovoda mada ni ja nisam
nikada čuo za tog Krstića . Nismo očekivali apsolutno ništa .
U vodovodu šok . Pojavi se taj Krstić i preko sekretarice naruči tri viskija i tri kafe a moj kolega već sledećeg jutra počne
da radi . Papiri su se sređivali kasnije .
Zauvijek ću zapamtiti koleginu rečenicu dok smo pili viski u Krstićevoj kancelariji : " Krle brate , sinoć mi došlo da se ubijem
a sada sjedim u crnoj kožnoj fotelji i pijem viski , u šoku sam ! " a Krstić se smije kao da je dobio sedmicu na lotou .

Da li ste češće nalazili posao preko konkursa, ili preko rođaka/poznanika? Da li je važnije imati dobro napisan CV i umeti voditi razgovor za posao sa potencijalnim poslodavcem, ili je važnije raspitivati se za eventualni posao kod rođaka i poznanika?

Директ. Фирму коју пикирам одем до главног баје, куц-куц у канцеларију, очи у очи, требате ли радника... може-не може. Ово типа ЦВ, слање имејла, телефони није ми упалило никад. Поготово имејлови.. то нико не чита. Најбоље ко може преко познаника на препоруку. То увек пали.

Imam utisak da konkursi za posao služe samo zato da bi se poslodavci reklamirali. Ne znam šta treba da se desi, pa da neko dobije dobar posao preko konkursa. Evo, pošalju mi na primer mejl iz Infostuda, gde kaže da se za posao na koji sam konkurisao i koji znam odlično da radim prijavilo 25 kandidata, a mene čak nisu ni zvali na razgovor. Šta onda da očekujem kada se prijavi 50 ili 100 kandidata. Za poslove tipa trgovina prijavljuje se i preko 500 na jedno radno mesto. Istina, do sada sam poslove nalazio isključivo preko oglasa ili biroa, i bilo je čak par idealnih za mene, doduše ne i dobro plaćenih, što sam ostao bez njih je neka druga priča.

Back