Kako spremate šampinjone?

• Začetnik teme Začetnik teme Red
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Lepo ih opereš ,iseckaš, pržiš crni luk,...kad smeška dodaš iseckane šampinjone, malo vegete, soli ,belog vina .Sve lepo izmešati u tiganju, dinstaš još par minuta i to je to.
Možeš tako i pržiti i sa pilećim prsima iseckanim na komadiće i dodaš jednu kiselu pavlaku na kraju.
ja dodam na pocetku salamu , iseckanu na slicnu velicinu kao sampinjoni , malo manje

tako sam juce spremao

pre neki dan sam od istih namirnica spremao corbu , isto iseckas ali samo kuvas jedno 20 min ,

ah da , pre kuvanja proprzis crni luk , dodas samijone , malo proprzis i njih pa dodas vodu i kuvas kao corbu

lepa ispala bolja nego sto sam ocekivao

ja dodam na pocetku salamu , iseckanu na slicnu velicinu kao sampinjoni , malo manje

tako sam juce spremao

pre neki dan sam od istih namirnica spremao corbu , isto iseckas ali samo kuvas jedno 20 min ,

ah da , pre kuvanja proprzis crni luk , dodas samijone , malo proprzis i njih pa dodas vodu i kuvas kao corbu

lepa ispala bolja nego sto sam ocekivao
Mogu i da se peku u rerni, kao jelo.
Propržiš šampinjone na ulju sa crnim lukom i začinima, pre toga usoljena pileća prsa iseckaš na kockaste komade i dodaš sitno iseckanu slaninu. Podmažeš pleh, pa izmešaš u plehu pileća prsa sa šampinjonima i slaninom, preliješ kiselom pavlakom i pečeš u rerni.Odlično jelo!

Imam neke šampinjone, moram danas da ih spremim, ali ne znam šta da im radim. Kako Vi spremate?
Najvažnije je da šampinjone ne pereš vodom već ih obriši ubrusom ili kuhinjskom četkom pre pripreme. Ja volim da pravim grilovane šampinjone; Baš dobro zagreješ tiganj sa tankim dnom u koji staviš malo ulja čisto da ti nelepljivi sloj tiganja ne strada od visoke temperature. Kada se ulje zagrejalo ubacuješ šampinjone polako jedan po jedan, moraš da imaš na umu to da svaki novi šampinjon koji ubacuješ dodatno hladi ulje, a to ne sme da se dogodi, ulje mora da bude na temperaturi od koje će pečurke cvrčati i neće ispuštati vodu u ulje. Ukoliko imaš previše pečuraka onda ih isprži u dve ture. Nakon što ubaciš sve pečurke u tiganj posoli ih i pobiberi i lagano ih okreći dok ne požute sa svih strana. Ovako pripremljene pečurke su idealne za doručak uz jaja. A ako želiš da ti pečurke imaju kaloričniji ukus, gotovo kao piletina onda možeš da ih ispohuješ po principu - brašno, jaja, prezle, to je još ukusnije uz neki preliv od neutralne pavlake. Za ručak i večeru možeš da napraviš rižoto od pečuraka; vrlo sitno iseckaš luk i propržiš sa pečurkama, kasnije propržiš pirinač dok ne počne da se lepi za dno, onda dolivaš malo po malo pilećeg bujona (nikako sve od jednom) i kuvaš na vrlo laganoj vatri uz stalno mešanje, dodaš puter, biber i majčinu dušicu. Rižoto je prelep ali tek kada se ohladi nakon nekih pola sata, tada ga puter učini baš kremastim i majčina dušica se oseća mnogo bolje. Javi mi utiske ako napraviš nešto od ovoga. :)

komercijalna varijanta Agaricus-a se prodaje u dva varijeteta : bela i braon kapica . prva klasa su mladi primerci koji tek sto su izasli iz ovojnice.sto su listici dole tamniji pecurka je starija.nije toliko bitna velicina nego bioloski razavoj.ako je dobra podloga na kojoj rastu i mladi skoro otvoreni mogu da budu veliki .pokusati da se ne peru sto je neki put tesko.struzi nozem pa cetkom pa peri ako ne mozes drugcije.za jelo sesir i kod mladih nozica.vidi se kad preseces nozem nije suplja onda jos nije drvenasta i zilava za jelo .ja isecem nozice kratko pa ih taanko narezem na kolutice da bi se sto bolje termicki obradili-omeksali -za dinstanje .steta da se bace a daju zahvalnu masu.ako su listici taamno-braon skoro crni ,mekani izbegavati tu gljivu,moze da napravi guzvu u wc-u.prestarela je .a od sesirica moze sta oces. ja ih spremam tako sto ih pecem na plotni sporeta i u sesiric stavim parcence maslaca,belog luka i malo bibera mlevenog.minimalisticki.ali ne zaboravite da ta aroma pecurke mora da ostane dominantna.beli luk je u pozadini sa biberom.neka sesiric malo i zagori,ne mnogo,ima svoj ukus.sto se tice vremena koliko mora da se termicki obradjuje ,sampinjon moze da se jede i sirov ali to izbegavajte,.

Poslednja izmena od moderatora:

Back