Kako smo izgubili socijalizam ?

LokiBale

Primećen član
Poruka
895
Pitam ja pokojnog ćaleta,
tamo osamdesetih,
je li reko' ćale,
kad su živeli Marx i Engels ?

A to sam ga pitao zato što sam pre toga ukapirao da ni ja to ne znam,
pa sam potražio u literaturi !
Ma nisam znao ni otprilike,
šesnaesti, sedamnaesti ...
koji vek *** ?

Kad ni ćale ne zna !!!
Ne znam, kaže, sine !
To su, kaže, sve za nas znali oni "gore", mi smo njima verovali i samo sprovodili ...
Trt milojka !

A ćale mi je bio jak komunista,
prvi u svojoj firmi,
često delegiran u opštiski komitet ..

Jao, reko' ćale
pa ovi što nas ruše su izgleda sve dobro izanalizirali
i samo cepaju u slabe tačke,
a najslabija nam tačka znanje !!!

I tako ...
Ovo sam ispričao da bi znali da čuvamo ove nove vrednosi koje smo usvojili
i da jednom povežemo bar 10 godina bez diranja sistema !!!

E da ti ja nešto rečem!

Socijalizam kojega smo imali, i pored nekih nedostataka je mnogo bolji sistem od ovoga današnjega.
To je definitivno tačno.
Današnji sistem su stvorili lopovi i mutikaše.

Posledica je:
1. Do 2% ekstra bogatih ljudi (lopova i mućkaroša) a ostalo je sirotinja i niži razred.
2. Slobodno tržište i ne miješanje države u privredu je samo zato da tih 2% mutikaša lakše krade i da nema kontrole.
3. Nema više rodoljublja i novac je na prvom mjestu pa onda otadžbina i sve ostalo.
4. Tih 2-3% ekstrabogataša je podkupilo medije i ljude na vlasti, da se sve radi kako oni hoće. Zato se Zakoni donose kako "mutikaše" naruče delegatima i onima što su na vlasti.
Dakle sistem mafije.

Poslednja izmena:
Moračanine donekle se slažem se sa tobom ali to je mnogo komplikovanije .
Kad budem imao vremena postaviću skenove razgovora Đilasa, Čavoškog, Bogavca , Inića, M. Markovića i Tadića starijeg koji su vodili 1988 godine u vezi krize socijalizma (uzroci krize- bolje reći propasti - socijalizma , njene posledice i načini prevazilaženja sa nekog tadašnjeg stanovišta). Tekstovi su zanimljivi koga interesuje ta tematika.

Marksisam je mrtav.

U Kubi i Vitnam sve vise meksa i sve vise strani kapital ulazi. Severna Korje je bedna. A kinezki "Socializam" izgleda ko kapitalizam u Engleskoj pocetkom 19. veka.
Марксизам није систем већ идеја.

Свако има право да га исправља, надограђује итд.

Није то свето писмо, већ неке смернице како треба уредити друштво.

Па и бољшевизам се може сматрати ревизијом марксизма.

Марксизам није систем већ идеја.

Свако има право да га исправља, надограђује итд.

Није то свето писмо, већ неке смернице како треба уредити друштво.

Па и бољшевизам се може сматрати ревизијом марксизма.

Sad mi kazi da u Kini je jos komunizam iako vise lici na mancester kapitalizam Engleske pocetkom 19. veka.

Ama nismo znali šta je socijalizam !
Nismo znali ključnu stvar, da je socijalizam
ODSUSTVO EKSPLOATACIONIH ODNOSA !!!

Prema tome,
počeli smo da ga gubimo još Ustavnim amandmanima iz 1976.
kad je dozvoljeno da recimo pekar ima 5 zaposlenih.
Tog trenutka je socijalizam prestao da postoji.

Ovo pričam kao naravoučenije,
ako ne znamo šta je ključno kod postojećeg sistema
šta je srce tog sistema,
nećemo znati ni da ga odbranimo kada bude napadnuto !

Sad smo u demokratiji.
Znamo li šta je to, odnosno šta je to demokratija ?
Da nam se ne desi da tačka oslonca bude napadnuta,
a da mi toga nismo svesni
i da samim tim ne umemo da otklonimo opasnost
ili je čak sami izazivamo, nesvesni ..

Da smo onomad znali ćopi i ostalima da kažemo
eej stoj, pa ne može kafedžija da ima 5 zaposlenih
TO DIREKTNO RUŠI SVE NAS OSTALE ..
danas bi i dalje imali sistem koji bi se od onda nadogradio i razvio ihajhaj !
Odnosno ako bi ga i menjali,
niko od nas ne bi bio iznenađen,
već bi to uradili svesno, na način pametnih ljudi !

Da se vratim na bit demokratije.
DEMOKRATIJA JE VIŠEPARTIJSKI PARLAMENTARNI SISTEM.

To bi trebalo da branimo
i nikada ne napadamo.

Borba mišljenja u parlamentu bi trebalo
da se spusti u narod u vidu
KONKURENTSKE BORBE NA TRŽIŠTU
a ovo bi trebalo da proizvede kvalitet
i konkurentnost na svetskom tržištu
i puno para u našim džepovima ..

Teško, ha ?

E pa kad mi izgubismo onaj sistem,
tamo smo već donekle bili stigli
( vrlo uspešno smo prodavali maglu po svetu, ko nam kriv što to napustismo ? - kriva nam glupost i neupućenost, kao što već rekoh )

Ama nismo znali šta je socijalizam !
Nismo znali ključnu stvar, da je socijalizam
ODSUSTVO EKSPLOATACIONIH ODNOSA !!!

Nismo mi znali jos sto sta.

Sedam čuda socijalizma

1.Svako je bio zaposlen
2 I ako je svako bio zaposlen niko nista nije radio.
3 I ako niko nista nije radio,sve planove smo ispunili 100 posto.
4 I ako su svi planovi bili ispunjeni,trgovine su bile prazne.
5 I ako su trgovine bile prazne svi su imali sve.
6 I ako su svi imali sve ,svi su krali.
7 I ako su svi krali nista nije falilo.

Sedam čuda socijalizma

1.Svako je bio zaposlen

To je bila samo šala i pomalo istinita.

Poslednja izmena:

Sedam čuda socijalizma

1.Svako je bio zaposlen

U starom sistemu je bilo najviše srednjeg razreda a siromašnih i ekstra bogatih jako malo.
Opšti standard je bio bolji i ljudi su se osjećali mnogo sigurnije u svakom pogledu.
Imali su manje plate nego na zapadu ali su zato imali mnogo drugih privilegija, koje zapad nije imao:
1.Besplatno zdravstvi i školstvo
2.Stanove smo dobivali od preduzeća džabe.
3. Imali smo domove za odmor i ljetovanje po cijeloj obali i planinama i tamo si skoro džabe proveo odmor.
4. Svi smo imali posao i mogućnost za samostalan život.
5. Dobivao si kredite od firmi bez kamata na 20 godina sa ekstra niskom kamatom.
6. Ko je htio više od toga, mogao je ići vani da radi i zaradi više ali je radio po 12 sati ko konj.
7. Mogao si raditi skoro sve samo ne psovati Tita i partiju - e onda si najebo.
8. Mržnje među ljudima i narodima nije bilo.
9. Bili smo skoro svi srećni, slobodni i zadovoljni.
10. Za sve što si stvorio, morao si imati račun kao dokaz, da si to ostvario na zakonit i pošten način.
11. Od plate je svak mogao normalno živjeti, čak cijela porodica od jedne plate.

A danas??????? odgovoritite sami.
Ovi mlađi to ne mogu jer ne znaju.

A ako tražimo slabosti socijalizma, možemo ih nabrajath isto tako ali su u manjini.
Najveći problem socijalizma je bilo to da nije bilo dovoljno konkurencije, koja vodi napredku.
Sve ostalo je manje važno.

A o tz. današnjoj zapadnoj demokratiji:
To nije vladavina naroda već onih koji mogu dobro da plate medije i ulože sredstva u propagandu da tako narod ubijede da glasa za njih a to su tajkuni i onih nekoliko ekstra bogatih koji to mogu i rade.
Isto to rade i od onih delegata koji po njihovoj želji i volji proguraju u parlamentu zakone koji njima odgovaraju.
Dakle, današnja zapadna demokratija je provjerena mafijska metoda.

Prošao sam mnoge države i mislim, da je sistem koga danas ima Švedska i djelimično Kina je nešto ponajbolje u svijetu.

Poslednja izmena:
U starom sistemu je bilo najviše srednjeg razreda a siromašnih i ekstra bogatih jako malo.
Opšti standard je bio bolji i ljudi su se osjećali mnogo sigurnije u svakom pogledu.
Sala ili ne nije daleko od istine.Bilo je sigurnije i stabilnije nego danas naravno i zato nam se cini da je bilo dobro,ali kako je napravljeno pre ili kasnije je moralo da pukne.Funkcionisalo je sve mnogo bolje nego danas ali je sve to bilo vestacki odrzavano i partijski upregnuto.

Imali su manje plate nego na zapadu ali su zato imali mnogo drugih privilegija, koje zapad nije imao:
1.Besplatno zdravstvi i školstvo
2.Stanove smo dobivali od preduzeća džabe.
3. Imali smo domove za odmor i ljetovanje po cijeloj obali i planinama i tamo si skoro džabe proveo odmor.
4. Svi smo imali posao i mogućnost za samostalan život.
5. Dobivao si kredite od firmi bez kamata na 20 godina sa ekstra niskom kamatom.
6. Ko je htio više od toga, mogao je ići vani da radi i zaradi više ali je radio po 12 sati ko konj.
7. Mogao si raditi skoro sve samo ne psovati Tita i partiju - e onda si najebo.
8. Mržnje među ljudima i narodima nije bilo.
9. Bili smo skoro svi srećni, slobodni i zadovoljni.
10. Za sve što si stvorio, morao si imati račun kao dokaz, da si to ostvario na zakonit i pošten način.
11. Od plate je svak mogao normalno živjeti, čak cijela porodica od jedne plate.

1.Jeste,placano iz stranih fondova,jer zemlja nije imala pare.
2.Jeste,a preduzeca pare dobijala od drzave,a ona od prvo ratnih reparacija i donacija do negde 1965-66,a onda od kredita i zajmova.
3.Takodje tacno,pitanje je kako i od cega kada neke firme nisu mogle ni za plate da proizvedu dovoljno,a ne za odmore radnika.
4.Tacno,zaposljavali su se svi,radilo je i po 7 radnika tamo gde je jedan bio dovoljan,jos bolujemo od tog prevelikog birokratskog sistema i neefikasne administracije.
5.Jeste,a preduzeca od drzave,a drzava se zaduzivala.
6.Da,ko je pobegao od tog "blagostanja",zaradio je realno koliko je i radio u inostranstvu.Ne moze i jare i pare.
7.Bilo je jos ogranicenja tu,nije samo to,jednopartijska diktatura,sta da ti pricam.
8.Bilo je,samo je ona bila prikrivena pod velom bratstva i jedinstva.
9.Kako ko,oni sto su ostali bez imovine nacionalizacijom i konsfikacijom,kao i oni sto su morali da pobegnu zbog ideoloskih razloga,kao i tzv petokolonasi,levoskretnicari i infobirovci,sigurno nisu.
10.Da bi nesto stvorio morao si biti clan partije,misliti isto i dizati rucicu kako to "sveznajuci" kazu.
11.Jeste u jednom periodu,a ko i nebi kada im je preduzeca subvencionirala drzava.

A danas??????? odgovoritite sami.
Ovi mlađi to ne mogu jer ne znaju.
A ako tražimo slabosti socijalizma, možemo ih nabrajath isto tako ali su u manjini.
Najveći problem socijalizma je bilo to da nije bilo dovoljno konkurencije, koja vodi napredku.
Sve ostalo je manje važno.

Ove danas necu ni da komentarisem,mozda je anarhija ili oligarhija prava rec.
Najveci problem socijalizma,jeste sto je stvoren na nezdravim i nerealnim osnovama bas kao i sama drzava,neka vrsta utopije za radnike i seljake,koji je kao takav bio samo iluzija.
Uz sve gore i gore kadrove koji su jedino kroz partijsku poltronsku i dupeuvlakacku politiku mogli napredovati,nije ni cudo sto nam se izdesavalo ono sto nam se i desilo.Poz.

Ali danas su mnogo više zaduženi (države) nego ranije.
Ukupni dug SFRJ prije raspada je bio 20 miliardi $ a danas svi ukupno 150-200.
Dakle 10 puta više i te tvrdnje, da su pare bile od zaduživanja pada u vodu.
Tacnije SFRJ je 1988 dugovala 13 milijardi dolara,danas samo Srbija duguje 4 puta vise.
Ali poenta je da je zbog tih tadasnjih zaduzivanja stvoren privid "blagostanja" i utiska da taj sistem nesto vredi.To nije moglo vecno da traje,i SFRJ bi se nasla u ozbiljnim problemima cak i da nije bilo ratova.Danas Srbija jos oseca posledice ratova 90-tih,inflacije,delvavacije,sankcija,bombardovanja koje su nam doneli kadrovi iz predhodnog doba.Samim tim pocetna pozicija nije ista za ta dva perioda.
Sada ces ti da kazes da je i SFRJ izasla iz rata i to mozda jos goreg,ali je posle toga ona imala period bespovratnih kredita,donacija,ratnih reparacija i td, sve do negde 1965-66,kada je morala da se osloni na svoje snage,a kako to nije bilo moguce uzimani su zajmovi,krediti i pozajmice.

Ja kazem da i danas Srbija vodi pogresnu ekonomsku politiku,nekada mi se cini i da je nemamo,ali to nije razlog da idealizujem jedan sistem, koji je kompletno pogresno sastavljen.
Koliko je vredeo taj komunisticki socijal samoupravljivi nesvrstani bratsko jedinstveni buckuris,sada bar znamo,jer se raspao kao kula od karata posle prvog poletarca.

Tacnije SFRJ je 1988 dugovala 13 milijardi dolara,danas samo Srbija duguje 4 puta vise.
Ali poenta je da je zbog tih tadasnjih zaduzivanja stvoren privid "blagostanja" i utiska da taj sistem nesto vredi.
Напротив, прва задуживања СФРЈ су почела '79. пред Титову смрт.
Но мени је интересантније то како је ММФ повећао камате након Титове смрти на позајмице за СФРЈ.
Пази постоји рационално задуживање када ти улажеш у индустрију (што је СФРЈ и радила) и када узимаш кредит за трошак или за попуњавање рупа у буџету.
Уништавање Југославије је била играрија запада и ММФ, није систем крив за то.
Социјализам је био јако добар пројекат, прогресиван, али је одржавао социјални мир. Био је на умору, стар, била му је потребна реформа, али су страни шакали успели да искористе умор система и пошаљу усташку емиграцију, да изазове националне сукобе.
Lekizan:
To nije moglo vecno da traje,i SFRJ bi se nasla u ozbiljnim problemima cak i da nije bilo ratova.Danas Srbija jos oseca posledice ratova 90-tih,inflacije,delvavacije,sankcija,bombardovanja koje su nam doneli kadrovi iz predhodnog doba.Samim tim pocetna pozicija nije ista za ta dva perioda.
Sada ces ti da kazes da je i SFRJ izasla iz rata i to mozda jos goreg,ali je posle toga ona imala period bespovratnih kredita,donacija,ratnih reparacija i td, sve do negde 1965-66,kada je morala da se osloni na svoje snage,a kako to nije bilo moguce uzimani su zajmovi,krediti i pozajmice.

Ja kazem da i danas Srbija vodi pogresnu ekonomsku politiku,nekada mi se cini i da je nemamo,ali to nije razlog da idealizujem jedan sistem, koji je kompletno pogresno sastavljen.
Koliko je vredeo taj komunisticki socijal samoupravljivi nesvrstani bratsko jedinstveni buckuris,sada bar znamo,jer se raspao kao kula od karata posle prvog poletarca.
Изгубио је економски рат, али такав социјални мир и благостање, мизерне социјалне разлике, нису постајале ни у једном другом систему у историји.
Све зависи шта ти је најважније у животу, обртање новца и увећавање капитала или омогућити бесплатну здравствену заштиту и материјална добра за широке народне масе.

Кад ми неко спомене социјализам је се сетим Тесне коже. Ту се лепо виде благодети социјализма - милиони, силне инфлаторне нуле и лопови у предузећима, Брена за четири особе...:zelenko2:

"Тесна кожа" приказује последњу декаду СФР Југославије, али то је као и све што ради Павић сатиричан осврт на друштво.

Немој и ти као онај Владимир М. са политичких разговора да цитираш Душка Радовића да би критиковао социјалистичко друштво.

Мислим да би Радовић данас са сетом писао о том времену.

"Samoupravni" socijalizam se u SFRJ urusio kako pod dejstvom unutrasnjih (ekonomska neefikasnost, rastuci nacionalizam) tako i pod dejstvom spoljnih faktora (opsti slom socijalizma u svetu, specificnost neseg podrucja)

Lekizan je u pravu, i ja se tako ponekad raspravljam sa svojim roditeljima. U poredjenju sa trenutnom situacijom ono vreme deluje kao lepo i uredjenije, ali ni ono svakako nije bilo normalno stanje.

I mozda je Tesna koza malo iskarikirana, ali nije ni suvise daleko od realnog opisa stanja u zemlji onog vremena.

"Samoupravni" socijalizam se u SFRJ urusio kako pod dejstvom unutrasnjih (ekonomska neefikasnost, rastuci nacionalizam) tako i pod dejstvom spoljnih faktora (opsti slom socijalizma u svetu, specificnost neseg podrucja)

Lekizan je u pravu, i ja se tako ponekad raspravljam sa svojim roditeljima. U poredjenju sa trenutnom situacijom ono vreme deluje kao lepo i uredjenije, ali ni ono svakako nije bilo normalno stanje.

I mozda je Tesna koza malo iskarikirana, ali nije ni suvise daleko od realnog opisa stanja u zemlji onog vremena.

Bez ljutnje
ništa bre ne znate, sve bi trebalo ispočetka sa vama !

Kao prvo
kad imaš nevolju
i deluje ti da se ceo svet ruši
USTVARI IMAŠ SAMO JEDAN GLAVNI PROBLEM
ostali problemi su isplivali za onim glavnim problemom
i nestaće kad otkloniš GLAVNI PROBLEM !!!

E sad
dijagnostifikovati ključni kvar je ponekad vrlo teško
a naročito je teško onima koji imaju pogrešan način rezonovanja
I MAGLE STVAR SAMI SEBI
pobrojavajući sve moguće probleme koje vide.

Evo ovaj gore citat
kolega Kiza je kao uzrok propasti socijalizma naveo dosta toga
SAMO NIJE ČINJENICU DA JE SOCIJALIZAM UKINUT USTAVOM IZ 1976.

To je kao da uzroke propasti demokratije vidimo
u siromaštvu,
u vladavini neke partije,
u svetskoj krizi,
a ne vidimo da je, recimo,
vojska zavela diktaturu !

Čuvajmo skupštinski sistem sa više partija u njemu
TO JE DEMOKRATIJA !

Koliko ja znam, poslednji ustav SFRJ donet je 1974. godine. Dve godine kasnije donet je Zakon o udruzenom radu.

Ako kazes da je socijalizam ukinut 1976. kako onda definises poredak u kome smo se nalazili tokom osamdesetih godina proslog veka?

Ako si primetio, ja sam stavio odrednicu "samoupravni" da bih nacinio razliku izmedju tog poretka i poretka kome su pripadale drzave istocne Evrope i SSSR. Ako se njihovo stanje nazivalo realsocijalizam, mi smo taj koncept napustili jos pocetkom pedesetih godina proslog veka.

Koliko ja znam, poslednji ustav SFRJ donet je 1974. godine. Dve godine kasnije donet je Zakon o udruzenom radu.

Amandmanima iz 1976. je ukinuta zabrana eksploatacije čoveka po čoveku, odnosno dozvoljeno da privatna radnja zapošljava do 5 radnika.
ODNOSNO UKINUTA JEDINA I NAJVAŽNIJA OSOBINA SOCIJALIZMA KOJA GA RAZLIKUJE OD KAPITALIZMA !!

Ako kazes da je socijalizam ukinut 1976. kako onda definises poredak u kome smo se nalazili tokom osamdesetih godina proslog veka?

OD 1976. MI SE NALAZIMO U KAPITALIZMU !!
Njega je uveo Tito !

Demokratiju je uveo Sloba, od 1990. u skupštini imamo više partija !

Ako si primetio, ja sam stavio odrednicu "samoupravni" da bih nacinio razliku izmedju tog poretka i poretka kome su pripadale drzave istocne Evrope i SSSR. Ako se njihovo stanje nazivalo realsocijalizam, mi smo taj koncept napustili jos pocetkom pedesetih godina proslog veka.

Primetio sam !
Ta odrednica nas je najviše uhebala !
Nije važno da li je socijalizam ovakav ili onakav,
važno je odsustvo eksploatacionih odnosa.

Kada je On i družina ukinuo socijalizam
mi to nismo tako kapirali.
Mi smo mislili da je to neka sad nova vrsta samoupravljanja ..
A i verovali smo da je naš samoupravni sistem toliko jak
da 1%, ili koliko je tad već bilo privatnog sektora
NE MOŽE DA UGROZI NAŠ PUT ..!

Kakva greška !!!
Naravno da može !

Zamislimo kamenčić 1mm u prečniku.
Šta nam može ?
Ništa.
Ali ako ga stavimo u cipelu,
pa posle par stotina metara pešačenja
TO ĆE BITI JEDINA BITNA STVAR NA SVETU ..

Kako se održao konkurentski sistem - kapitalizam ?
Tako što je ludi Huver proganjao ljude i za viceve
a komunističku partiju zabranio ..
Zamisli gde bi Amerika bila danas da je recimo 1% njenih fabrika bilo samoupravno ?!

Pa i tamo je narod brljiv ..
Još kako !

Poslednja izmena od moderatora:
Čitam ovo gore i vidim da je previše nekog teoretiziranja i nagađanja.

Socijalizam se istrošio .......... neprirodna stvar........ život na kreditima......

Pogledajte malo po svijetu kako ko živi?
Gdje je ta kriza i koga je pogodila?
Opjevani sistem tržišne ekonomije i kapitalizma se sasuo baš tamo gdje se najviše primenjivao a to je zapadni svijet EU i USA.

Nije tačno da je ovo svjetska ekonomska kriza.
Pa kriza je jedino u EU i USA i u onim državama koje su sa njima povezane.

Azijske, južnoameričke zemlje, Rusija itd cvjetaju....
Arapski svijet ima političku krizu koju su im nametnuli USA i EU inače njihove privrede bi rasle.

Dakle, socijalizam se nikako nije istrošio ali ga je trebalo reformirati, svoje države otvoriti tržištu i dozvoliti da dođe strani kapital a svoje domaće proizvode maksimalno zaštititi danping proizvodima kroz poreze, carine i državne subvencije.
Nešto slično kao što se socijalizam u Kini i Indiji reformirao.
To je perspektiva.
Perspektiva malih država je u neutralnosti i otvorenosti svijetu a ne nikako u vezivanju u neke Unije, NATO, itd..

Mada nisam pitan,ali da ti odgovorim.

Bez ljutnje
ništa bre ne znate, sve bi trebalo ispočetka sa vama !
Kao prvo
kad imaš nevolju
i deluje ti da se ceo svet ruši
USTVARI IMAŠ SAMO JEDAN GLAVNI PROBLEM
ostali problemi su isplivali za onim glavnim problemom
i nestaće kad otkloniš GLAVNI PROBLEM !!!
A koji je to nas GLAVNI problem?

Čuvajmo skupštinski sistem sa više partija u njemu
TO JE DEMOKRATIJA !
Ne znam da li si primetio ali nas sistem je blizi anarhiji ili oligarhiji.
Uz to stari Grcki filozof Aristotel je proucavao sisteme u grckim polisima i na kraju ih je podelio u dve grupe:
dobre: monarhija,aristokratija i republika i
lose: tiranija,oligarhija i zamisli demokratija.
Uz to se sam termin demokratija tako ofucao od prevelike upotrebe od strane raznih pajaca tako da je toliko degradiran da danas ne znaci apsolutno nista,izuzev prava jaceg.

Amandmanima iz 1976. je ukinuta zabrana eksploatacije čoveka po čoveku, odnosno dozvoljeno da privatna radnja zapošljava do 5 radnika.
ODNOSNO UKINUTA JEDINA I NAJVAŽNIJA OSOBINA SOCIJALIZMA KOJA GA RAZLIKUJE OD KAPITALIZMA !!
Ne,time je samo pokusana reforma privrede,jer su glavonje shvatile da tako vise ne ide,pa dozvolili privatnu svojinu,delimicno.Nisu ukinuli socijalizam,nemoj da te neki neokomunisti cuju da im je Tile ukinuo ideologiju.Osnovna razlika izmedju naseg komunizma i kapitalizma je bila samoupravljanje i drustvena svojina,a oni nisu ukinuti tada,cak sta vise jos postoje,verovao ti ili ne.

OD 1976. MI SE NALAZIMO U KAPITALIZMU !!
Njega je uveo Tito !
Demokratiju je uveo Sloba, od 1990. u skupštini imamo više partija !
Kapitalizam uveo Tito.:zblesav::rotf::rotf::rotf:
Ne da on nije uveo kapitalizam,vec se mi jos uvek nalazimo u socijalizmu,i sistemski i kadrovski.
Visepartijski sistem je uveden na insistiranje zapadnih zemalja,a ne od strane Slobe.

Nije važno da li je socijalizam ovakav ili onakav,
važno je odsustvo eksploatacionih odnosa.
Navedi mi jedan sistem u istoriji koji nije imao eksploatacione odnose,bez obzira na ideologiju?

Kako se održao konkurentski sistem - kapitalizam ?
Tako što je ludi Huver proganjao ljude i za viceve
a komunističku partiju zabranio ..
Zamisli gde bi Amerika bila danas da je recimo 1% njenih fabrika bilo samoupravno ?!
Tako sto je mnogo realniji od utopistickog socijalizma.
Ludi Huver je pokrenuo seriju javnih radova i tako zaposlio deo stanovnistva pogodjen velikom krizom,sto je bilo uvod u Ruzveltov Nju Dil.
Zamisljam,raspali bi se kao i mi.
Imali su oni jedan izlet u komunizan,bas prosle godine,kada je drzava,spasavala propale banke tako sto ih subvencionirala i sprecila pad berze,sto se pre nikada nije desilo u kapitalizmu,prosto bi ih pustili da odu u stecaj i propadnu.

...Uz to se sam termin demokratija tako ofucao od prevelike upotrebe od strane raznih pajaca tako da je toliko degradiran da danas ne znaci apsolutno nista,izuzev prava jaceg...

Ništa se nije ofucalo, ne zamagljuj !
KO GOD IMA VIŠE PARTIJA U PARLAMENTU IMA DEMOKRATIJU.
Mani se bukvalnog prevoda DEMOS KRATOS, i starogrčkog kapiranja iste.

I sve sam ostalo u prethodnim postovima objasnio !

Nego mi je interesantna jedna teza koju slušam već neko vreme
kao naši intelektualci kritikuju američku državu
ŠTO POMAŽE SVOJE POSRNULE FIRME !!!

Imali su oni jedan izlet u komunizan,bas prosle godine,kada je drzava,spasavala propale banke tako sto ih subvencionirala i sprecila pad berze,sto se pre nikada nije desilo u kapitalizmu,prosto bi ih pustili da odu u stecaj i propadnu.

Ne znam odakle da počnem da objašnjavam ?! ( takođe ne znam kako da ne počnem da vrištim )
Isti ti intelektualci našoj državi spočitavaju da treba da bude servis naroda.
PA NARAVNO DA TREBA !!

E pa gospodo,
američka država pomaže kurtu i murtu po svetu,
A NEĆE SVOJE FIRME ?

Pa šta je bre vama ?
Pa u kog vi Paja Patka verujete, jeee...

Našoj pameti treba ..
TREBA JE MALO PROMUĆKATI !
Zadnji dinar da damo najpametnijima da idu preko i gledaju, uče ..

Imamo načitane ljude,
sklone bistrenju politike,
treba im samo dati postulate
reći im
belo je belo
a crno je crno !
Tu dalje je zabranjeno kopati.
Zatim kad to utuve,
pustiti ih da rukovode svojom sudbinom.
GARANTUJEM USPEH

15 puta sam u prethodnim postovima velikim slovima rekao šta je demokratija
i šta je socijalizam.
A pametni ljudi
zaigrani u beskonačnim raščlanjivanjima, analiziranjima, i ostalim budalisanjima
i dalje dođu
pa ko mutavi
Socijalizam, kaže, to je nešto, ma to ne može da se objasni, ma izgubilo smis'o ..

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Halt !!!

( možda ovo razumeju ?)

Back