Kako se zaštititi od napada psa?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li treba mrziti pse zbog toga što su neki od njih opasni i dresirani tako - ne
Svakako da treba posebno postupati sa takvim psima i pridržavati se maksimalnih mjera za zaštitu od eventualnih neželjenih posledica.
I medju nama ima mnogo opasnijih mionstruma i ubica, pa šta onda?

Da se vratimo na temu..
"Željko Stjepanić, iskusni dreser i odgajivač pasa, kaže da se agresivnost kod životinja vremenom pojačava kad su stalno vezane.

- Vezan pas će pre ili kasnije pokazati znake agresije, frustracije... Ukoliko je lanac baš neophodan, poželjno bi bilo da pas bude vezan barem na šetajućoj sajli, tako da ipak ima prostora da se kreće i da potroši energiju - kazao je Stjepanić, i dodao:

- Takođe, i način hranjenja psa može biti problem. Imali smo slučaj pre nekoliko godina da je žena klala piliće u dvorištu, a onda sa krvavim rukama krenula da nahrani psa. Životinja je osetila krv i u sekundi ju je napala. Vlasnici moraju da budu odgovorni kad se staraju o psu - ističe Željko.

- Kada ljudi nabavljaju psa, veoma je bitno da znaju njegovo poreklo. Ako je krvna linija psa bila kvalitetna, pas ne može biti podmukao. Međutim, ljudi često nabavljaju ili kupuju pse ne znajući njihovo poreklo, i to je problem."

Da li treba mrziti pse zbog toga što su neki od njih opasni i dresirani tako - ne
Svakako da treba posebno postupati sa takvim psima i pridržavati se maksimalnih mjera za zaštitu od eventualnih neželjenih posledica.
I medju nama ima mnogo opasnijih mionstruma i ubica, pa šta onda?

Da se vratimo na temu..
"Željko Stjepanić, iskusni dreser i odgajivač pasa, kaže da se agresivnost kod životinja vremenom pojačava kad su stalno vezane.

- Vezan pas će pre ili kasnije pokazati znake agresije, frustracije... Ukoliko je lanac baš neophodan, poželjno bi bilo da pas bude vezan barem na šetajućoj sajli, tako da ipak ima prostora da se kreće i da potroši energiju - kazao je Stjepanić, i dodao:

- Takođe, i način hranjenja psa može biti problem. Imali smo slučaj pre nekoliko godina da je žena klala piliće u dvorištu, a onda sa krvavim rukama krenula da nahrani psa. Životinja je osetila krv i u sekundi ju je napala. Vlasnici moraju da budu odgovorni kad se staraju o psu - ističe Željko.

- Kada ljudi nabavljaju psa, veoma je bitno da znaju njegovo poreklo. Ako je krvna linija psa bila kvalitetna, pas ne može biti podmukao. Međutim, ljudi često nabavljaju ili kupuju pse ne znajući njihovo poreklo, i to je problem."
Upravo u ovom slučaju je problem jer je pas bio vezan. Takvi psi kao šarplaninci, ne mogu da budu vezani. Moraju da imaju slobodu, prostor.

Ih, pa nema razloga da jedni prema drugima budemo oštri i neprijatni.
Ovo je jedna od mnogo tema na koje još uvek nema jedinstvenog pravog i konkretnog odgovora što se tiče grada i ulice, i ne bi trebalo da pređe u uvrede i prezir zato što mišljenja nisu homogena.

Meni su psi plemenita i draga stvorenja i ne smetaju mi, ali kvrcne nekad nešto kako čoveku, tako i životinji, pa se svašta desi.

Ista ova moja rođaka sa zlatnim retriverom je pre nkog vremena uzela maleckog neke izuzetno opasne rase (Meni liči na nemačkog ovčara, ali je nešto drugo, sitnije rastom.), da ga pričuva nekoj prijateljici i u pola sata tog ''čuvanja'' je završila sa ujedom koji joj je otvorio venu na ruci. Scena je bila ''nije za ljude mekog srca'', te zovi hitnu pomoć u noćnom terminu, pa tetanus, pa drži-udri, previjanje, čuda, boli, treba da zaraste da bi se život vratio u normalu...

Nije baš bezazlena stvar deliti svoj lični prostor sa životinjom koja je dizajnirana za kidanje mesa. :eek:

Inače, sa ovim uličarima nikad nisam imala nikakvih problema, gledaju svoja posla i ne ulaze mi u kadar mnogo.

Upravo u ovom slučaju je problem jer je pas bio vezan. Takvi psi kao šarplaninci, ne mogu da budu vezani. Moraju da imaju slobodu, prostor.
Да, да је ова жена пса држала одвезаног и пуштала га ван не би било проблема, сад би још била жива, пас би заклао неког пролазника,

Ma to se nije kod mene desilo to nego negde u selu (nije Dub tako mali kao što izgleda)
Ma u redu je ja zivim u koloniji,gde ima dosta pasa lutalicaa drugi deo je selo gde ljudi imaju ovaca.Skoro svaki dan se neko zali da im psi napadaju ovce,a video sam par haskija,koji su pogolemi.To su zivotinje koje su naucili,ili na slobodu,ili na dobrog gazdu koji zna da ga primiri.

Back