Kako se zaposliti kao radnica u poljoprivredi

AdrianaB

Početnik
Poruka
9
Dobar dan svima,

Imam 18 godina i želim da ovog leta nađem sezonski posao u poljoprivredi, na primer, kao berač voća. Ja sam odrasla i živela na selu i moja porodica ima veoma veliko imanje na kome uzgajaju maltene sve vrste voća i tako mi taj rad nije nimalo stran ni težak (samo me ne pitajte šta onda tražim drugde). Ali, nikada nisam radila za dnevnicu niti se petljala u legalne stvari i dokumente pa me zanima da li bi neko sa iskustvom mogao da mi odgovori na ova pitanja:

1.) Sta od dokumentacije je potrebno za ovakav posao,
2.) Koji je proces zapošljavanja ako odgovor na oglas za posao prođe dobro,
3.) Šta sadrži tipičan ugovor koji radnik/radnica potpisuje (pretpostavljam da ugovora mora biti?)

Nemam previše iskustva sa papirima i tim procesima pa će mi pomoć puno značiti. Unapred vam hvala!

Dobar dan svima,

Imam 18 godina i želim da ovog leta nađem sezonski posao u poljoprivredi, na primer, kao berač voća. Ja sam odrasla i živela na selu i moja porodica ima veoma veliko imanje na kome uzgajaju maltene sve vrste voća i tako mi taj rad nije nimalo stran ni težak (samo me ne pitajte šta onda tražim drugde). Ali, nikada nisam radila za dnevnicu niti se petljala u legalne stvari i dokumente pa me zanima da li bi neko sa iskustvom mogao da mi odgovori na ova pitanja:

3.) Šta sadrži tipičan ugovor koji radnik/radnica potpisuje (pretpostavljam da ugovora mora biti?)

Nemam previše iskustva sa papirima i tim procesima pa će mi pomoć puno značiti. Unapred vam hvala!
https://www.sezonskiradnici.gov.rs/korisne-informacije/najcesca-pitanja-i-odgovori.html

https://www.sezonskiradnici.gov.rs/kontakt.html

moja porodica ima veoma veliko imanje na kome uzgajaju maltene sve vrste voća i tako mi taj rad nije nimalo stran ni težak (samo me ne pitajte šta onda tražim drugde).
Zato sto tvoji od tebe ocekuju da rmbacis mukte.

:mrgreen:

Zavod za zaposljavanje ti je najbolji prijatelj povodom tvog pitanja, odi se tamo raspitati, mozda uhvatis takav posao u inozemstvu, to je bolje placeno.

Ako i ne uhvatis, tu je uvijek Sveta Zemlja Jovanjica.

Од документације ти није потребно ништа. Нико не даје уговор сезонцима. Евентуално ако нађеш неко пољопровредно газдинство које мисли да те задржи и ван сезоне. Само добра воља, издржљивост, и неки добар шеширић пошто иду врућине. :)

Kod nas imamo sezonski stalne radnike, da tako kažem, to su pouzdani ljudi koji se zovu svake sezone kad je berba i plevljenje trave, skupljanje i podizanje mreže itd.
Ostali su ljudi koje pronalazi jedan čovek i u dogovoru sa njim imamo 100-150 ljudi u branju.
Niko nije pod ugovorom, jedino smo prijavljeni nas dvojica šefova (agronoma) i tu smo svaki dan.
Moj savet je da pričaš direktno sa gazdama jer svi koji vode grupe uzimaju debeo procenat.

Dobar dan svima,

Nista to samo odes do arilja na pr i uputice te gde se beru maline

Sa srpskim pasošem?
da sezonski posao, radis par sezona dok ne nadjes nesto za stalno

Hvala svima na korisnim odgovorima, posebno na temu (ne)potrebe za papirima. Što se tiče predloga za inostranstvo, svesna sam boljih plata ali me tako nešto ne zanima trenutno pogotovo ne u ugostiteljstvu.
mozes i da cuvas ovce. 130 evra dnevnica u svajcarskoj.

Back