Kako se upropaštava zemlja?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam imao nameru da te provociram ali pokušaću da odgovorim iz mog ugla.
1.Iz iskustva koje imam,na pitanje potencijalnom kandidatu za posao da li hoće zaradu u bruto ili neto iznosu 9 od deset je odgovorilo BRUTO.
2.Na pitanje da li hoće da odvaja dvadesetinu plate za privatno penziono osiguranje niko nije hteo da da pristanak.
3.Ogromna većina zaposlenih nepoznaje elementarna prava koja ima u vezi sa radom,a to pogoduje takozvanim privatnicima.
4.Ugovor o radu ima snagu obligacionih odnosa i sklapa se na bazi obostrane saglasnosti.Nisam siguran da te iko može naterati da mimo svoje volje potpišeš nepovoljan ugovor koji nije jasno definisao prava i obaveze.
5.Po pravilu najgori poslodavci su naši drmoserci koji su se namlatili love kao profiteri u svim oblicima.Neverovatno je da kod "robovlasnika" stvari funkcionišu mnogo bolje.
6.Generalno kao narod imamo STRAH od autoriteta koji se u ovom slučaju ogledaju u liku poslodavaca.Niko nema petlju da se izbori za svoja prava preko sindikata,inspekcije,suda...
Ali to je neka druga priča.

Не могу се појединци изборити са системом. Синдикати су једно "велико ништа", а и не постоје у свим случајевима.

Уговор МОРАШ потписати, а ако се не слажеш са неком одредбом, то је твој само проблем. Можеш само дати отказ или ? Да се жалиш ? Коме ? И шта би постигао тиме...Добићеш запослење ?

Дај ми нето зараду коју смо уговорили, плати доприносе на ту основицу, а ја ћу БИРАТИ где ћу и ако ћу плаћати приватно пензионо осигурање. Какве везе с тиме има мој послодавац?

А шта ћемо са дешавањима која нису обухваћена уговором ? Прековремени рад, на пример...Али БАШ ПРЕТЕРАНО прековремени, уз то и неплаћен, рад... Можеш само да се покупиш и одеш...

"Робовласници" су ови наши "бизМисмени", странци и поштују неке норме, али страних фирми је јако мало, мало људи је запослено у њима, игру воде "наши" ловатори...

lider:
Dlakava_Strvina
Upravo ste rekli nešto što je činjenično stanje i što umnogome koči ovu Srbiju.
Dakle spomenuli ste platu.Nema ljudi plate,postoji zarada.Razlika nije samo lingvistička nego suštinska.
Plata se u Socijalizmu dobijala za vreme provedeno na POSLU.
U promenjenim društvenim okolnostima većina nas ide da radi i za rad dobija zaradu.
I kada svi shvatimo da moramo da radimo i zarađujemo,čini mi se biće mnogo bolje.

Poštovani,

pustite te "političko-lingvističke" greške.
Vidite, retko koji privatnik ZARADU deli proporcionalno kroz plate...

Znate, kada ide posao odlično (i neka svima ide) - sve se kao smeška zaposlenom
A kada posao "stane" onda krivi radnike (!?) i smanjuje primanje radnicima (platu ili zaradu sad vidite)

Kad se radi - socijalizam
Kad se plaća - kapitalizam.

Šio mi ga Djura!
Dakle, treba doneti zakon o zaštiti radnika.
Taj zakon ne može da štiti nekog od lošeg poslovanja ali bar može da zaštiti radnika da ne "popase otkaz" tek tako.

Vidite, evo jedan banalan primer iz mora oglasa...

"Traži se atraktivna devojka sa većim grudima za prodaju pljeskavica"
"Traži se lepo razvijen mladić za šankerski posao"

Nisam prvi koji svoje obrazovanje zameni za posao vozača tramvaja ili popravljanje automobilskih guma...
Odem na ovaj drugi oglas jer nisam žensko kad me tamo procene "da nisam dovoljno atraktivan"
Samo sam pitao:"Izvin'te jel vlasnik neki gej ili mu treba šanker?"

Znači, ne svidja mi se tvoja njuška marš napolje.

Pa onda imamo 14 dana PROBNI rad (BEZ PROBNE plate!?) gde se OBAVEZNO 12-og dana "smesti kandidatu" pa ostane bez "posla".
I tako bi na svake dve nedelje osvanuo isti papir sa istim oglasom...
A dobro mu išla ZARADA od koje nije hteo da deli plate... (ološ)
To je čak i nas stanare iritiralo pa kad nije hteo da plaća radnice, bar se naplaćao staklarskih usluga.

Dakle, zna se KO treba da donese taj zakon (oni koje je narod izabrao) ali se taj (koga je narod izabrao) i sam nekakav drkavi privatnik u prćiji iz koje se dovukao, pa mu to NIKAKO NE BI ODGOVARAlO kada bi shvatili šta bi to značilo!
A opet, s druge strane zbog tog "ulaska u EU, NATO i Svemirsku uniju miroljubivih istraživača", narodu se nameću SAMO OBAVEZE a nigde ne vidih PRAVA???
Kad će ta PRAVA?
Pred ulazak?
Pa ode meni život...

Шон:
А Госпиодине зар ви мислите да у Британији где сам моментално по службеној дужности, штампа делује много цивилизованије. Признајем донекле да, али има тема које су исте и тамо и овде само се разликује интерпункција и новинарска елоквенција. Разумем Вашу забринутост, осећам је и ја, само кажем да то није лак посао, деградирање једне државе и народа. Много фактора мора да буде уплетено и споља а нарочито изнутра. А то друго је најгоре у свему томе.

Vidite, u engleskoj, deoničarskoj zemlji, ako se tako piše onda su veći primitivci nego mi.
U stvari, znam ja odavno da su pojedine države veći primitivci od nas, ali eto imaju ekonomiju.
Bar su se dogovorili da se neki fondovi ne diraju pa makar predsednikov sin nikada auto ne video...
Opet, njih ne muči šta će sutra da jedu ili čime da plate komunalije...

Arhangel NS:
Не могу се појединци изборити са системом. Синдикати су једно "велико ништа", а и не постоје у свим случајевима.

Poštovani,
molio bih Vas da mi sledeći put ukažete na koju poruku da repliciram.
Vidite, ja sam podesio stranicu na 50 poruka i nemam tu "prethodnu stranu".
Dakle - redni broj posta.

Dlakava Uprava

Arhangel NS:
Уговор МОРАШ потписати, а ако се не слажеш са неком одредбом, то је твој само проблем. Можеш само дати отказ или ? Да се жалиш ? Коме ? И шта би постигао тиме...Добићеш запослење ?

Znate, znam da svako od nas ima loše i dobre strane.
Od osobe do osobe zavisi da li će na ruži videti trnje ili će na trnju videti cvet...
Složih se u nečemu sa eremitom (i ćorava koka koje zrno nabode) pa moram da priznam da ste i Vi lepo oblikovali problematiku.

Ja sam zaboravio kako se zove ta "pojava" u pravu. Ima i u našem. Samo je malo ljudi pribeglo tome. Koliko sam upućen visok procenat je dobio odštetu. Mi jesmo pravna država gde sve ide preko sudova pa tuži. Zato privatnici i ne daju plate da ne bi mogli ni tužbu da pokrenemo.
Znate, to Vam je ono kad poslodavcu (gazda je kad imate kera ili stoku) stigne kućni nameštaj pa Vas uputi sa radnog mesta da mu nosate lavaboe i krevete, čaše i kade (pazi na televizor, nov je), pa ti moraš da pristaneš "da mu se ne zameriš". E vidiš to se dešava u praksi veoma često ako si muško. Žene opet služe kao zamena za čistačice i oko priprema proslava na kojim će se krkati bez učešća zaposlenih, a ona umorna posle svega mora da sredjuje i po svojoj kući i da razmišlja šta dete da joj jede.

Za takve stvari se u Ugovoru koji treba potpisati pred zaposlenje napiše "Radnik je dužan da u slučaju da nema šta da radi odredjenog dana na radnom mestu na kom obavlja delatnost, da prihvati sve što mu nadredjeni kaže"

To može da obuhvata i seksualne činove...
E to maltretiranje na poslu zaboravih kako se zove...

Arhangel NS:
Дај ми нето зараду коју смо уговорили, плати доприносе на ту основицу, а ја ћу БИРАТИ где ћу и ако ћу плаћати приватно пензионо осигурање. Какве везе с тиме има мој послодавац?

E ovo je diskutabilno. Vidite ima raznog sveta a plašim se da nisu svi toliko samosvesni kao Vi. Ja znam za jednu osobu (mada sam ubedjen da ih ima više) koja iako mesecima nije primila platu nije prezala da se uzajmi 500e Sad ni da vraća dugove ni da primi platu...
Neka ovako, bolje je...
Mada ako to bude ikada zaživelo nikada ne bih plaćao ovakvu policiju i tv pretplatu.
Samo rasvetljavaju i tapkaju, ko da su tamo električari i tapkaroši.
A nemam nameru da plaćam servis koji će da me bombarduje sa dve lujke koje obilaze po Srbiji i kad venčavaju za 24 sata valjda i izdržavaju te porodice sledećih 365 dana...
Čoveče, kakav šund...

Arhangel NS:
А шта ћемо са дешавањима која нису обухваћена уговором ? Прековремени рад, на пример...Али БАШ ПРЕТЕРАНО прековремени, уз то и неплаћен, рад... Можеш само да се покупиш и одеш...
Nema više ili manje preteranog.
Pod "preterano" ste mislili na PREKORAČENJE radnog vremena tj poslodavac jednostrano krši Ugovor. U surovom i necivilizovanom i nehumanom svetu se takav sat obračuna 50% posto više. Čak je taj nehuman svet propisao koliko može i tih prekoračenja da bude. Jedino se u humanom Tajvanu, Maleziji i Srbiji to ne gleda tako. Pa svašta, šta ti teško... Ako nećeš ima ko hoće, brajko moj... Eeee...

Arhangel NS:
"Робовласници" су ови наши "бизМисмени", странци и поштују неке норме, али страних фирми је јако мало, мало људи је запослено у њима, игру воде "наши" ловатори...

Nikada se nisam plašio reda i discipline. Nikada se nisam plašio zapadnog modela rada. Užasnem se "srpskog zapadnjaka", koji je zapad video iz aviona kao turista a većina takvih samo u filmovima. Gladno to leba, nije jelo kad je bilo malo...
Srbi su sve modifikuju. Od pravila u bilijaru (engleski pool) do religije koja ima svoj deo na ovom forumu pa neću ovde...

Шон:
Господо политичари. Треба јако пуно и јако дуго да се једна земља упропасти. То је јалов посао за неке који не знају, а јако обиман и тежак за оне који га знају и који га спроводе у дело. Мислим да страха нема и не треба да га буде. Барем по мени.

Moram opet da Vam repliciram na isto.
Izvinite...
Zaista je tačno da treba puno vremena.
Prvo počeo Paja, pa umro. Onda video Mika pa radio isto to. Onda su Miku smenili te je konačno stigao Pera sa svojih pet minuta...

Mislim da je krajnje vreme za jedan tip motke...
Onako, znate onu malo
"zamazanu" pri vrhu...
E ta motka!
Pa gornjim delom udarati sve dok boja motke ne bude ista kao u onom delu za koji se drži...
:twisted:

eremita:
Ја видим као једини спас и за незапослене и за запослене а не пријављене - тј. једини спас за све ПОНИЖЕНЕ је СТВАРАЊЕ ЈАКИХ СТРУКОВНИХ СИНДИКАТА који ће имати веома оштра правила... али претходно треба разбуцати, растурити и распустити оне комуњарске битанге (Смиљанић и комп.) јер су квази-синдикати. У том случају сви чланови синдиката треба да имају заштиту како саме струке тако и појединца од шљама који се данас овде представља као "послодавци"...

odlicna konstatacija druze eremita...znao sam da u tebi lezi proleter...shala brate,shala
slazem se potpuno...jak sindikat,kao svuda u razvijenom svetu,a ne da miskovic prica okolo kako je radnicka klasa u srbiji "mnogo razmazena"...

serb_pagan:
odlicna konstatacija druze eremita...znao sam da u tebi lezi proleter...shala brate,shala
slazem se potpuno...jak sindikat,kao svuda u razvijenom svetu,a ne da miskovic prica okolo kako je radnicka klasa u srbiji "mnogo razmazena"...

Ja sam podržao ermita-u u ovome.
Strukovni sindikat zaista ima stroga pravila.
Nadajmo se da se neće ponavljati sindikati za zaštitu ne radnika, već rukovodioca.
Tako karakteristična pojava...
Ipak DOGOVOR KUĆU GRADI

serb_pagan:

Дакле, каква скандалозна изјава, а нигде фрке по медијима...Још сам чуо од неких млађих ("татиних", наравно) људи како је човек у праву (???). Невероватно!

Али, проблем са организовањем синдиката настаје у сфери "малих и средњих" предузећа. Ту је немогуће организовати заштиту запослених...Посла нема, свако ко добије иоле пристојан посао је приморан да ћути и "гледа своја посла", иначе, ЋАОС! Попијеш отказ, лаганица...

Momenat je da bar na trenutak oživimo ovu temu.
Ovde smo ionako utvrdili tužno i ružno stanje u našoj zemlji.
Ljudi su umrtvljeni poodavno, čuvenom otimačinom deviza.
Sad da li je u pitanju bio strah ili glupost za nereagovanje na takav čin, ne moramo više da razmišljamo.
Šta bi ste vi uradili kada bi vam neko na ulici ili prevozu zavukao ruku džep?
Pa sigurno bi ste reagovali...
A ko vam je tada zavukao?

Osiromašeni do same ivice egzistencije kasnije kroz "privatizaciju" ljudi prihvataju "daj šta daš".
Ako ste prešli 30 ili 35 godina teško da će te se ikada zaposliti.
Nema zakona koji to reguliše.
Čak se u oglasima otvoreno traži "DO 25".
E uleteo mu jedan od 25 pa da mu oči ispadnu!
Zašto 25? - Da bi maltretirao mlade osobe koje nemaju radnog iskustva.
To sa nekim od 30 ili više godina ide mnogo teže.

Iako često nailazim na nerazumevanje ili bespomoćno odobravanje, mislim da sam debelo u pravu.
Ovde će o uspesima i novcu najviše da seru oni čiji su se roditelji nafatirali.
O, što ti imaju super priče, to nije zdravo...
Sve neki jedan te isti kalu..
Ko da su iz iste porodice.
Ali im zato u duši strah.
Strah da to ne izgube.
Jer ne umeju da zarade.

Što su Francuzi pametniji?
Po čemu ćeš ti meni da odredjuješ godine i prava?
Kamenje u vugla dok se ne opametiš, bato!
Teško u Srbiji za sada.
Ovde se na ulicu izadje kada ne dobiješ 2 ili 3 godine(!) platu...

Eto, toliko kasnimo u pamet za Svetom.
Ekonomski i tehnološki apsolutno nije bitno.

Dlakava_Strvina:
Momenat je da bar na trenutak oživimo ovu temu.
Ovde smo ionako utvrdili tužno i ružno stanje u našoj zemlji.
Ljudi su umrtvljeni poodavno, čuvenom otimačinom deviza.
Sad da li je u pitanju bio strah ili glupost za nereagovanje na takav čin, ne moramo više da razmišljamo.
Šta bi ste vi uradili kada bi vam neko na ulici ili prevozu zavukao ruku džep?
Pa sigurno bi ste reagovali...
A ko vam je tada zavukao?

Osiromašeni do same ivice egzistencije kasnije kroz "privatizaciju" ljudi prihvataju "daj šta daš".
Ako ste prešli 30 ili 35 godina teško da će te se ikada zaposliti.
Nema zakona koji to reguliše.
Čak se u oglasima otvoreno traži "DO 25".
E uleteo mu jedan od 25 pa da mu oči ispadnu!
Zašto 25? - Da bi maltretirao mlade osobe koje nemaju radnog iskustva.
To sa nekim od 30 ili više godina ide mnogo teže.

Iako često nailazim na nerazumevanje ili bespomoćno odobravanje, mislim da sam debelo u pravu.
Ovde će o uspesima i novcu najviše da seru oni čiji su se roditelji nafatirali.
O, što ti imaju super priče, to nije zdravo...
Sve neki jedan te isti kalu..
Ko da su iz iste porodice.
Ali im zato u duši strah.
Strah da to ne izgube.
Jer ne umeju da zarade.

Što su Francuzi pametniji?
Po čemu ćeš ti meni da odredjuješ godine i prava?
Kamenje u vugla dok se ne opametiš, bato!
Teško u Srbiji za sada.
Ovde se na ulicu izadje kada ne dobiješ 2 ili 3 godine(!) platu...

Eto, toliko kasnimo u pamet za Svetom.
Ekonomski i tehnološki apsolutno nije bitno.

Ti ovu temu sa ovim sahrani. Amin

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back