Kako se snaci u poslu

da, ja mislim da ima dobrih knjiga na netu vezano za to kako prepoznati OTROVNE, jer su nekad VRLO SLICNE jestivim. A ima i mikoloskog drustva i onlajn, pa moze neko onlajn savetovanje. Moze svasta od gljiva, ne samo kao obicna hrana, vec preparati, ulja, svasta... @bezimeni1 mozes "biznis" da pokrenes, mada ja licno nisam za bisnis nego ravopravnu raspodelu, i to rada u generalnom smislu i rezultata istog rada

Trenutno radim preko omladinske zadruge fizikaliju, posao mi je uzasno nepodnosljiv zbog groznih ljudi ali imam jednu veliku prednost – fleksibilno radno vreme, placen sam na sat i uopste nisam u obavezi da dolazim ako ne mogu a posla nema samo privremeno kada je manji obim posla a visak je omladinaca, inace ga manje-vise uvek ima. Tu bolovanje i godisnji odmor nemam ali imam fleksibilnost koja mi puno znaci. Jako se plasim da jednom ne ostanem i bez ovog posla jer drugi takav nikad ne bih nasao, zelim tu da radim do penzije. Imam depresiju i socijalnu fobiju i uzasno se ne uklapam nigde i neopisivo mrzim sve kolektive i autoritete. Vredan sam iznad proseka kada se radi i volim da se udubim dok radim i da me niko ne uznemirava i ne dise za vratom (sto je malo verovatno) i volim sve da radim po pe esu kao robot, bez improvizacija. Najvise bih voleo da sam sam svoj gazda i da me samo neki automat isplacuje za obavljeni rad, bez da imam ikakve saradnje i sa kim. Nemam ideju kako da budem sam svoj gazda i da jedino budem odgovoran samom sebi. Plasim se da su poslovi sa fleksibilnim radnim vremenom jako retki u ponudi i plasim se da ovaj posao jednom ne izgubim. Za ovaj posao nisam ni obavio razgovor za posao koji ne bih ni znao da obavim vec je bilo ,,to se radi" i to je to, prvi radni dan sam radio sa jednim drugom od mog rodjaka inace sam ne bih ni mogao da odem prvi dan. Vise mi odgovara i da sam placen na normu nego da mi neko daje fiksne pogodnosti a da mi zbog toga dise za vratom. Nemam uopste nikakve prijatelje niti sam ikada bio sa devojkom pa mislim da zasluzujem bar da nemam ni autoritete niti neprijatne kolege, ali koji posao mogu da imam koji iskljucuje sve ljude, nemam ideju. Mnogo bi mi lakse padalo da pijem alkohol u toku radnog vremena ali to se ne tolerise. Muka mi je od celog tog snalazenja i ne znam sta da radim, niti kako da budem sam svoj gazda a plasim se da ovo sto trenutno radim da nece biti posla za jedno par decenija. Zbog posla mi nije ni do cega, ne mogu nikako da se opustim niti vise mogu i da stvaram drustveni zivot. Spasava me to i sto sam ekstremno stedljiv a tako i moram zbog nesigurnosti.
Evo umesto saveta da ti odgovorim sa pesmom

Steta sto se ne tolerise alkohol na poslovima, robovi u starom Egiptu su pili pivo dok su gradili piramide a sada u 21. veku alkohol je zabranjen kao u logoru i to nerobovima. Tako cu i da radim, ja ne mogu drugacije, nista nisam skrivio pa da trpim neuklopljenost i da se tamo neki izdr*kavaju na meni.

Steta sto se ne tolerise alkohol na poslovima, robovi u starom Egiptu su pili pivo dok su gradili piramide a sada u 21. veku alkohol je zabranjen kao u logoru i to nerobovima. Tako cu i da radim, ja ne mogu drugacije, nista nisam skrivio pa da trpim neuklopljenost i da se tamo neki izdr*kavaju na meni.
Zavisi. Pijemo u kolima dok idemo na posao, na poslu i kada se vracamo. A obavezno posle posla svracamo u radnicku kafanu. Tu se i plata deli. Zbog alkohola ne brljavimo nikada. Mada smo imali i takvog u proslosti.
Desava se ponekad i neka marihuana da se spusti. Dim-dva.
Sve zavisi od ekipe

Ima jedan problem o kojem se u nasem drustvu mozda ne razmislja puno, pogotovo ne starija generacija, ali nekima predstavlja problem.

Svaki radni odnos koji nije placen na sat ili na kolicinu obavljenog posla je podanicki odnos. Zasto podanicki, zato sto moras da ispunjavas jedno fiksno odredjeno vreme ili fiksni ucinak koji ti je nametnut (pardon, koji si sam prihvatio jer nemas drugog izbora), ti si u obavezi da dodjes npr. jedan radni dan i da zaradis samo jednu pisljivu dnevnicu ili da ostanes par sati i zaradis pisljivih jos nekoliko sati, cak i ako ti nesto gori pod nogama, ako ti neko umire u kuci (ili iz bilo kojeg razloga, to cak i ne treba da bude bitno i uopste se ne treba pravdati ni zbog cega, u protivnom je podanicki odnos), moras da ostanes na poslu i taj dan ili jos par sati do kraja smene cak iako ti je nesto hitno, ako ne zelis da zbog nedolaska ili odlaska dobijes otkaz. Jako malo je radnih odnosa gde nisi podanik, to su poslovi gde si placen na sat ili na kolicinu obavljenog posla, podanistvo nije uracunato u cenu rada a ono je skuplje i od samog rada jer se tice stvari koje su povezane sa ljudskim dostojanstvom i psihom. U cenu podanistva je mozda uracunato pravo na placen godisnji odmor i pravo na bolovanje zbog kojeg inace budes za odstrel sa posla, ali mislim da je to mala cena.

Gde su ti poslovi na sat ili na broj klijenata i sl, jako ih je malo, da je sirok izbor takvih poslova to bi znacilo da ima posla za gotovo sve, strah za gubitak egzistencije ne znaci "ima posla ko hoce da radi", necu da trpim gazdu i mrs u pm, to je moje Ustavno pravo, a necu cak ni da svesno gledam kako mi se krsi Zakon o radu i da trpim jer nemam izbora, da postoji sirok izbor posla i da je zakonom to detaljnije uredjeno ne bi bilo trpljenja nicega. Prisilan rad jeste Ustavom zabranjen ali on je u stvari uobicajen, ljudi sami pristaju na prisilan a ne dobrovoljan rad jer nemaju izbora.

Zato bi ovo drustvo, poslodavci i zakonodavstvo mogli da porazmisle i o ovakvoj vrsti rada, placanje na sat ili na kolicinu odradjenog posla (npr. na broj klijenata, nekih napravljenih stvari i sl.). Cak i ako se neki bune sto tako nece imati placen godisnji odmor ili prevoz, to bi moglo proporcionalno da bude uracunato u samu cenu sata ili rada, znaci malo veca satnica ali bez placenog godisnjeg i odvojeno placenog prevoza (sto se nekad zloupotrebljava od strane poslodavaca pa to neko i nema). Bolovanje o trosku zdravstvenog osiguranja, ionako se mnogi plase da idu na bolovanje jer novac ide od strane poslodavca pa im je trosak (mozda tu i gresim) dok neki drugi bolovanje zloupotrebljavaju, ako je neko trajnije bolestan onda procena radne sposobnosti, ali i ovako da se ukine da na procenu radne sposobnosti mogu da idu samo oni koji su vec zaposleni, time se pravi situacija gde jedan ima bolovanje a drugi je nezaposlen jer ne moze ni da se zaposli a jednako je bolestan kao i taj zaposleni koji je na bolovanju, hajde prijavi se ti za novi posao dok si pod temperaturom ili povredjen i pocni u takvom stanju prvi radni dan na poslu, ne mozes i ti nemas nista, ali ako si vec bio zaposlen kao takav ti ides na bolovanje.

Kako otici negde na mesec ili dva ako si zaposlen pod uobicajenim okolnostima? Recimo da si ustedeo nesto da taj period ne radis, treba ti ta sloboda i mozes da je isfinansiras. Godisnji odmor u komadu traje minimum dve nedelje (sto je i najcesce), bolovanje smes da koristis samo kad si bolestan. Da li je uopste normalno dati otkaz pa se posle nekog vremena ponovo zaposliti na isto mesto, i tako ukrug, da li to moze, ili ako ne moze postoji li uopste toliko sirok izbor poslova da mozes toliko da ih menjas? Tih problema ne bi bilo kad bi posao bio placen na sat ili fleksibilni ucinak.

Back