kentaur_bg
Početnik
- Poruka
- 35
podsetio ili potsetio?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
a da li neko zna gramaticko pojasnjenje,zasto je poDsetio..a ne poTsetio..
interesuje me iskljucivo ova rec![]()
"D" ide samo ispred "S" i "Š". Znači, preDsednik, graDski, preDškolsko, preTplata![]()
Ovdje se radi o jednacenju suglasnika po zvucnosti.a da li neko zna gramaticko pojasnjenje,zasto je poDsetio..a ne poTsetio..
Razlog je prost. To je složena riječ (glagol) nastala od prijedloga pod i glagola setiti. Ođe nema mjesta priči o jednačenju po zvučnosti, ođe je sve na svoje mjesto. Makar ovo nije crnogorski, no srpski jezik. Ionako su to "jednačenje" izmislili bezposleni lingvisti.a da li neko zna gramaticko pojasnjenje,zasto je poDsetio..a ne poTsetio..
Razlog je prost. To je složena riječ (glagol) nastala od prijedloga pod i glagola setiti. Ođe nema mjesta priči o jednačenju po zvučnosti, ođe je sve na svoje mjesto. Makar ovo nije crnogorski, no srpski jezik. Ionako su to "jednačenje" izmislili bezposleni lingvisti.
podkategorija ili potkategorija?
Podkategorija
To je ono jednacenje po zvucnosti ili mestu tvorbe![]()
Е, видиш...A zasto EKV peva "Ti si sav moj bol" kad je bol imenica zenskog roda?![]()
Е, видиш...
Ја сам чула и ,,та бол'' и ,,тај бол''...
Једно је српски, друго хрватски...
Ако се не варам, ,,тај бол'' је по српски...
Волела бих да чујем још нечије мишљење...
Јесте, тако је множина, али ја и даље мислим да је једно по хрватски, друго по српски...A mnozina?
Zenski rod: bol - boli
Muski rod: bol - bolovi
Cujemo i jedno i drugo.
Могуће да је овако...Nije, no je ta bol - duševna, a taj bol - fizički![]()
... мада сам их више сретала у оваквим ситуацијама...(mada se danas zaista više čuje taj bol kod nas, a ta bol u zapadnoj varijanti)