Kako se pravi crni beli luk?

b.luk pocrni zbogMajlardova reakcija (Maillard reaction). Reakcija je dobila ime po francuskom hemičaru Louis-Camille Maillardu koji ju je prvi opisao 1912. godine.

Taj proces je reakcija izmedju aminokiselina (gradivne jedinice svih proteina) i redukujućih ugljenih hidrata (glukoza, fruktoza,...) pri čemu nastaje veliki broj nusproizvoda te reakcije koji daju ukus. to sam pronasao u onom clanku ,ima link gore.dal je to neko jeo i kakav je ukus?dali se isplati da se petljam oko toga,a ono ...

jel neko pravio crni beli luk?
recepat
Slikala sam ga nedavno u radnji. :)

IMG_4946.jpeg

Mislila sam da tako raste i da je to takva vrsta.

ovaj deo kada sam procitala..odustala sam od citan ja a i od crnog belog luka :D

Ukratko, crni beli luk se pravi ovako: glavicu belog luka (češnjak, česan) dovoljno dugo kuvate "na suvo", bez prisustva ikavih tečnosti i dodataka, na niskoj temperaturi (50-60°C). Šta znači dovoljno dugo? Najmanje 10 dana, ali to vreme mnogo zavisi od količine vlage u belom luku. Možda će vam biti potrebno i celih mesec dana. Svakako ga morate proveravati posle prvih 10-15 dana. Problem sa presušenim crnim belim lukom je to što od njega ne možete praviti paste. Možete ga iseckati i koristiti kao začin za razna jela, ali ako nije dovoljno mekan nećete ga moći izgnječiti. Najbolje je da posle 10 dana otvorite krčko i proverite da li je luk dovoljno pocrneo.

Back