Kako se odluciti na dete?

Majmunche

Obećava
Poruka
70
U braku sam vec 12 godina. Vencali smo se mladi, prakticno smo odrasli zajedno u tom braku. Imamo jedan dubok, smiren, meni prelep odnos - uzivamo u vremenu koje provodimo sami, putujemo dosta, ispunjava nas neki osecaj unutrasnjeg mira kada samo zajedno.

Velika vecina nasih prijatelja (svi osim jednog para) imaju makar po jedno dete. Ja sam zelela dete cim smo se vencali, ali smo zaista bili suvise mladi. Kako je vreme prolazilo, i kako sam izbliza gledala tesku stranu roditeljstva, tako mi se to sve manje cinilo kao zivot koji zelim.

U pocetku su nas prijatelji ubedjivali, mi otvoreno pricali o strahu od gubitka slobode i zajednickog vremena. A onda su prestali da pitaju, misleci da posle toliko godina braka sigurno ne mozemo imati dece, pa da nam ne staju na muku.

Sto se vise blizi trenutak do kada bi trebalo doneti tu odluku: dete, da ili ne (zbog godina), to je meni teze da o tome razmisljam, to manje znam sta zaista zelim.

Iz raznih razgovora znam da je ovo tema koja izaziva dosta jakih osecanja - ne bih da se ubedjujemo da li imati dete ili ne je dobra ili losa odluka - zelim da cujem vasa iskustva: kako ste se odlucile za ili protiv materinstva? O cemu ste razmisljale, sta je doprinelo toj odluci, sta sada o tome mislite.

Stvarno bi mi mnogo znacilo da malo o tome popricamo...

pa nema šta da razmišljaš
dete ili oćeš il nećeš
misim pazi.---razumem ja tebe i tvoj strah, sve to sam preživela i sama...
ali te strahove sam prevazišla
veruj mi može se imati dete
jes da se izgubi skoro svo slobodno vreme, al *******
isto toliko puta sam se raznežila i raspilavila zbog dečijeg uspeha, osmeha, zagrljaja, svaki put kad me nasmejanu nacrtaju
taj osećaj sam osetila samo sa svojom decom, nisam ga razumela kad bi mi neko prepričavo...

Dosta ljudi mi je to reklo, odprilike, "kad porastes kasce ti se samo" Jedino sto sam ja vec doosta porasla :rumenko: a ne da mi se nije kazalo nego mi je sve manje jasno kako se donese takva velika odluka. :dash:

Kad pomislim na neke generalne stvari: kako bi bilo lepo da vidim spoj mog muza i mene, kakva bi to bila kombinacija, da uzivamo zajedno u tim velikim momentima u zivotu jednog deteta... to zelim. A onda pomislim na svakodnevni kuluk roditeljstva i NISTA mi se od toga ne svidja: od povijanja i ne spavanja (najmanji problem) pa do toga da treba odgojiti tu decu u ovom svetu, ziveti sa njihovim losim odlukama, biti primoran na razne kompromise tom ljubavlju...

Pisem o tome ovde jer ne smem to nikome da kazem: kad odemo od nasih prijatelja koji imaju decu, i sednemo u kola da krenemo kuci, ja odahnem i u sebi kazem "hvala Bogu da ovo nije moj zivot!" :sad2: Bas se osecam kao na primer kada sanjam neki ruzan san, priobudim se, i vidim da je to ipak bio samo san. Bukvalno. Strasan mi je taj osecaj, i iskreno zavidim ljudima koji jednostavo kazu, "ok, sad ide dete pa cemo da vidimo kako ce da bude." Jednostavno ne mogu da donesem odluku da ostatak svog zivota prepustim genetskoj lutriji.

A opet, nikada nisam mislila da necu imati dete...

To je normalan strah i normalno se povećava sa godinama.
Kad si mlad i lud, lako uskačeš u mašinu, što si stariji, više si sebi uredio život, ustanovio neki svoj ritam i navike i sve manje ti se sviđa ideja da se to pokvari.

I mene taj strah povremeno hvata iako želim dete, ali sve nešto kontam da priroda ima neke svoje trikove, gledajući prijatelje sa decom - u smislu da je mnogo teže 'ajd da kažem istrpeti tuđu decu (to o čemu ti pričaš) nego svoju.
Strah od promene je normalan i treba ga tako prihvatiti i, u suštini, prelomiti u sebi da li postoji želja ili ne i da li ćeš zbog te odluke, kakva god bila, sutra žaliti.

slicne strahove imam i ja, povremeno, a zelim dete. jos kada cujem da ljudi mahom kazu da briga za dete ne prestaje ni kada ono odraste, ispadne da roditelji ceo zivot zive u strahu da se detetu nesto ne dogodi. i ja ne mogu da zamislim da se ceo zivot konstantno plasim, kako ja razumem roditelje. a znam da dete nije igracka, niti hobi, pa da ako mi dosadi da ga zapustim ili napustim. ali, mislim da se jednim dobrim delom i hormoni pobrinu za to tj. uticu da se sve pretrpi barem kod vecine zena, ali ne svih, neke dozive i postporodjajnu depresiju. kapiram da uglavnom treba malo hrabrosti i zatrudneti, a da ostalo dodje samo. i ta snaga da s eprezive neprespavane noci i taj veciti strah za potomka.

Da i mene je strah od vecitog straha :eek: Znam kako se osecam kad muz ili ja odemo odvojeno na poslovni put - prolaze mi neke slike ne-daj-boze, i "ziva nisam" dok nismo opet zajedno i da znam da sta god da nam se desi, makar ce nam se desiti u isto vreme...

I apsolutno se slazem sa dijagnozom "uredjenog zivota" tj da je mnogo teze odvaziti se na dete sto je covek stariji. Ponekad pozelim da sam bila "mlada i glupa" pa to uradila onako po instiktu, u ranim dvadesetim, kad smo se uzeli i kad sam to stvarno zelela. Ali dobro. Sad moram ovako, "zrelo" da odlucujem i :dash:

I ja nesto racunam da ce me hormoni preplaviti i da ce svi ovi racionalni argumenti pasti u vodu i da cu jednostavno pozeleti da budem majka. Ali vreme istice... I da nije toga, rekla bih ono sto sam govorila poslednjih 6-7 godina "pa dobro, videcemo, ako mi se bude zelelo, rodicu dete" ali znam da uskoro to nece biti realna mogucnost (potpomognuta oplodnja ne dolazi u obzir, kao ni usvajanje, oko toga smo se i muz i ja vec odavno dogovorili).

Poslednja izmena:
Pa zar ne postoji neki rent-a-baby? Lepo pogledas ponudjeni asortiman, odaberes najumiljatije (recimo, krupne plave oci i vice 'mama' kad mu se nasmejes), pa se ti i tvoj muzic nauzivate sat-dva.
Posle ga lepo vratite (ako se dete usralo, obavezno traziti popust). Onda malo Tunis - za prirodan, zdrav, i najvaznije sexy ten na kome ce ti sve one mamice zavideti a tatice te krisom gledati - a to ce te i podmladiti.

A neznam da li je kriva tvoja mati ili ide do Eve. Mogla je lepo reci "necu da radim, necu da radjam, i hocu sluskinju". To bi nas sve spaslo bede, svih ko-zna-koliko biliona, tokom super-eona.

Kao mama ne mozes da omanes...nekako sve dodje samo kad krene trudnoca, prorade instikti i prosto dobijes zelju da se brines o detetu da tvoj zivot bude posvecen tom detetu i da prosto uzivas resavajuci probleme koje dete donosi. Dobijes neki drugi, jaci, veci smisao zivota i sve ono sto si zivela do sada postane crno beli film i tek sa detetom pocnes da zivis u boji.
Ovo ti sve pisem zato sto sam slican zivot vodila, nikad nesto posebno nisam volela decu, okretala se za bebama, i prijatelji koji su imali decu kada ih ja nisam imala su me cesto vrlo umarali svojim pricama. Onda sam rodila prvo dete, sve se promenilo, postala brizna i dobra majka, nekako stalno nasmejana...on je odrastao dosao do svoje sesnaeste godine, meni se se sve manje svidjala mala deca i problemi koji idu sa njima. Zivot mi je poceo dobijati neki drugi smisao, posvetila sam se sebi, nekim svojim uzivanjima i zadovoljstvima.
I onda, BUM, ponovo sam, neplanski zatrudnela u svojoj 38-moj godini. Sta da ti kazem, veliki sin, neke godine koje sam ja smatrala prevelikim za radjanje...ali, ipak, nisam imala snage da prekinem rad tog malog srca od 6 nedelja koje sam videla na ultrazvuku.
Sada imamo Andjelu, ona ima 3,5 meseca. Moj je zivot ponovo postao zivot u boji i ponovo mi nista nije tesko i ponovo se puno smejem i glupiram, ni sama ne znam kako je to bilo ziveti bez nje. I opet imam osecaj da je sve pre nje bilo crno-belo osim onog perioda kada sam bila jako potrebna svom sinu pre toliko godina.

U braku sam vec 12 godina. Vencali smo se mladi, prakticno smo odrasli zajedno u tom braku. Imamo jedan dubok, smiren, meni prelep odnos - uzivamo u vremenu koje provodimo sami, putujemo dosta, ispunjava nas neki osecaj unutrasnjeg mira kada samo zajedno.

Velika vecina nasih prijatelja (svi osim jednog para) imaju makar po jedno dete. Ja sam zelela dete cim smo se vencali, ali smo zaista bili suvise mladi. Kako je vreme prolazilo, i kako sam izbliza gledala tesku stranu roditeljstva, tako mi se to sve manje cinilo kao zivot koji zelim.

U pocetku su nas prijatelji ubedjivali, mi otvoreno pricali o strahu od gubitka slobode i zajednickog vremena. A onda su prestali da pitaju, misleci da posle toliko godina braka sigurno ne mozemo imati dece, pa da nam ne staju na muku.

Sto se vise blizi trenutak do kada bi trebalo doneti tu odluku: dete, da ili ne (zbog godina), to je meni teze da o tome razmisljam, to manje znam sta zaista zelim.

Iz raznih razgovora znam da je ovo tema koja izaziva dosta jakih osecanja - ne bih da se ubedjujemo da li imati dete ili ne je dobra ili losa odluka - zelim da cujem vasa iskustva: kako ste se odlucile za ili protiv materinstva? O cemu ste razmisljale, sta je doprinelo toj odluci, sta sada o tome mislite.

...izvini, ja ne razumem šta ima ovde da "popričamo"...Popričaj prvo sa samom sobom a onda popričaj sa mužem...Sa trideset i dve ,tri se ipak razmišlja zrelo i nerazmaženo...

P.S. Hteti ili ne hteti dete??! :think: Uvek kad se neko ovako pita, moj odgovor bi mu bio: Ipak nemoj-nije to za tebe...

Dosta ljudi mi je to reklo, odprilike, "kad porastes kasce ti se samo" Jedino sto sam ja vec doosta porasla :rumenko: a ne da mi se nije kazalo nego mi je sve manje jasno kako se donese takva velika odluka. :dash:

Kad pomislim na neke generalne stvari: kako bi bilo lepo da vidim spoj mog muza i mene, kakva bi to bila kombinacija, da uzivamo zajedno u tim velikim momentima u zivotu jednog deteta... to zelim. A onda pomislim na svakodnevni kuluk roditeljstva i NISTA mi se od toga ne svidja: od povijanja i ne spavanja (najmanji problem) pa do toga da treba odgojiti tu decu u ovom svetu, ziveti sa njihovim losim odlukama, biti primoran na razne kompromise tom ljubavlju...

Pisem o tome ovde jer ne smem to nikome da kazem: kad odemo od nasih prijatelja koji imaju decu, i sednemo u kola da krenemo kuci, ja odahnem i u sebi kazem "hvala Bogu da ovo nije moj zivot!" :sad2: Bas se osecam kao na primer kada sanjam neki ruzan san, priobudim se, i vidim da je to ipak bio samo san. Bukvalno. Strasan mi je taj osecaj, i iskreno zavidim ljudima koji jednostavo kazu, "ok, sad ide dete pa cemo da vidimo kako ce da bude." Jednostavno ne mogu da donesem odluku da ostatak svog zivota prepustim genetskoj lutriji.

ako se ti bojiš samo tog osećaja...možeš da prihvatš da je roditeljstvo prirodna stvar i normalan sled stvari: upoznavanje-veza-brak-dete
kad zatrudniš i rodiš,jednostavno uđešu mašinu ito je to
tako bar kod mene bilo...
a što se genetske lutrije tiče...pa malo i treba rizikovati
al bem mu mater ako ti ni tvoj muž nemate bolesti koje bi detemoglo da nasledi, čemu briga

mislim, treba hrabrosti za dete....treba se odlučiti...:mrgreen:

Pa zar ne postoji neki rent-a-baby? Lepo pogledas ponudjeni asortiman, odaberes najumiljatije (recimo, krupne plave oci i vice 'mama' kad mu se nasmejes), pa se ti i tvoj muzic nauzivate sat-dva.
Posle ga lepo vratite (ako se dete usralo, obavezno traziti popust). Onda malo Tunis - za prirodan, zdrav, i najvaznije sexy ten na kome ce ti sve one mamice zavideti a tatice te krisom gledati - a to ce te i podmladiti.

A neznam da li je kriva tvoja mati ili ide do Eve. Mogla je lepo reci "necu da radim, necu da radjam, i hocu sluskinju". To bi nas sve spaslo bede, svih ko-zna-koliko biliona, tokom super-eona.

:rotf::hahaha: ili bolje :besna:

Upravo...

ako se ti bojiš samo tog osećaja...možeš da prihvatš da je roditeljstvo prirodna stvar i normalan sled stvari: upoznavanje-veza-brak-dete
kad zatrudniš i rodiš,jednostavno uđešu mašinu ito je to
tako bar kod mene bilo...
a što se genetske lutrije tiče...pa malo i treba rizikovati
al bem mu mater ako ti ni tvoj muž nemate bolesti koje bi detemoglo da nasledi, čemu briga

mislim, treba hrabrosti za dete....treba se odlučiti...:mrgreen:

Nema bolesti, osim naseg baksuzluka. Neakd pomislim - boze dragi kakva li bi bila kombinacija mene i moga muza, ijaooo :-)
Mozda je to problem, to sto ne mogu da se bilo cemu prepustim dok ne "odlucim"...

...izvini, ja ne razumem šta ima ovde da "popričamo"...Popričaj prvo sa samom sobom a onda popričaj sa mužem...Sa trideset i dve ,tri se ipak razmišlja zrelo i nerazmaženo...

P.S. Hteti ili ne hteti dete??! :think: Uvek kad se neko ovako pita, moj odgovor bi mu bio: Ipak nemoj-nije to za tebe...

Nisam pitala ovde imati ili nemati dete, to jeste licno i za mog muza i mene. Pitanje koje sam postavila je bilo: kako ste se za to odlucile? Ne kako ja da se odlucim. O toj muci u 4 zida.

Увек се плашимо непознатог, нарочито промена које мењају цео наш живот...
Не знам да ли си студирала, али вероватно знаш колики је кулук грувати ноћима, стрепети пред испите, преживљавати пакао док чекаш оцену...док се наши вршњаци са завршеном средњом заебавају и излазе. :( Па онда ипак ставимо на вагу све те муке и оно шта добијамо ако завршиш факс, па ако нам је заиста стало - ипак упишемо факс иако смо свесни која нас мука чека! :sad2: (А после се студирања сећамо као најлепшег животног периода! ;))

А тек запошљавање! :sad2: Знамо да нас чека свакодневно устајање у 7 наредних 40 година, знамо да се опраштамо са комоцијом спавања до 11, ленчарењем, испијањем кафица у подне по летњим баштама....знамо да нас чека кулук, понекад непријатне колеге, понеки надрндани шеф, умор - али ипак се сви запослимо, зар не? ;) (Или бар већина...)

Па брак...:sad2: Нема више блесављења, шмекања и кокетирања са другим типовима, нема више свакодневних кафенисања и шопинга са другарицама, више не бринемо само о томе које ћемо ципеле купити него како ћемо платити струју и хоће ли нам успети пита коју његова мама тако добро прави... Знамо да нас чека одржавање куће, кување, веће одговорности, мање слободе...:sad2:...па ипак се удајемо, зар не? :) Јер је оно што добијамо много боље од онога што губимо...;)

Е сад...има људи који нису способни да носе одговорност сталног запослења, па цео живот проведу на грбачи матораца јер им је тако лагодније, не знајући како је лепо када си свој и самосталан!:)

Има људи који нису способни да сносе одговорност заједничког живота, па остају самци и никад не сазнају како је лепо будити се поред неког кога волиш и колико је уживање у давању...:)

Има и људи који нису спремни да сносе одговорност родитељства, па никада не спознају ту срећу и испуњеност!

Све је то за људе!

Ако са љубављу радимо посао - он за нас није кулук.
Ако с љубављу живимо у браку - он за нас није затвор!
Ако са љубављу стварамо дете - оно је за нас највеће остварење те љубави, никакав кулук, ни ружан сан!
Зато завири дубоко у своје срце - желиш ли ти дете заиста?

Sta tvoj suprug misli o tome, nigde njega ovde? :)
Ipak ste oboje u tome...

Hellen je sve rekla, onako detaljno, kao što ona ume...:zag:

Ja ću samo da dodam da nije strašno ni doneti odluku da ne želite decu.
Strašno je samo odustati zbog nečeg iz čistog straha, a ustvari želeti to, i kasnije patiti i žaliti, ako me razumete.
Strašno je i raditi takve ozbiljne stvari na silu i pod pritiskom da "to tako treba"
E, tu treba dobro zaviriti u sebe.
Strah je dobar, pokazuje nam da smo svesni ozbiljnosti i odgovornosti koja nas očekuje, ali ne treba mu se prepustiti. Ne treba se plašiti straha.
Ebt, koji sam filozof.

Helen je sve rekla tako da je suvišno bilo šta dodati...
Jedino što bih dodala je da kad dete prvi put uzmeš u naručje ništa ne može da se meri tim osećanjem...odatle sve počinje,nestaje strah i spremna si za sve obaveze/zadovoljstva...

Helen je sve rekla tako da je suvišno bilo šta dodati...
Jedino što bih dodala je da kad dete prvi put uzmeš u naručje ništa ne može da se meri tim osećanjem...odatle sve počinje,nestaje strah i spremna si za sve obaveze/zadovoljstva...

A i da nisi, moraš, ko te pita :lol:
Stisneš guzu, uskočiš u mašinu i radiš najbolje što možeš...kao i za sve bitne stvari u životu.

I meni zvuči kao da se više pitaš "sela radi" nego sebe radi. Čini mi se da razmišljaš pod pritiskom okoline, a ne iz stvarne želje.
Sve smo se mi bojale, da li ćemo moći izdržati, umeti, voleti, želeti...ali ipak znaš da TI želiš ili ne želiš dete.
Ja sam oduvek želela da imam dete jednog dana, tačnije troje. I čekala sam pravi momenat, tačnije pravog čoveka.
U svakom slučaju, otpiši sve drugo i samo pogledaj u svoje srce i znaćeš. Tako sam ja znala. Ne bih bila ispunjena osoba da nemam dete. Ali to sam ja.
Nema ništa loše u tome ne želeti dete. Loše je roditi ga iz pogrešnih razloga.

Najbolje da ti ne pravis dete.

Dete ako hoces...jednostavno ga hoces...ne razmisljas o tome da li ces imati slobodnog vremena za zezanje i izlaske i sl. A ti cim se bojis da ne ostanes bez slobodnog vremena i zezanja bolje dete nemoj ni da pravis vec uzivaj u toj slobodi.

...nema nista lose u tome ako ne zelis decu ali o tome moras sama da odlucis, niko ti ne moze reci sta da radis... kakvu god odluku da doneses moras biti sigurna da si je donela iz pravih razloga

Back