Kako se nosite niskim udarcima od strane bliskih osoba?

Lovac Luka ulovio vuka

Iskusan
Moderator
Poruka
6.839
Nedavno sam se nasao u 3 situacije gde sam totalno izgubio kompoziciju, nisam znao sta i kako da uradim, samo sam se povukao, sto nikad ne radim, i veoma me uzdrmalo, verujem da sam kriv za to za sta sam okrivljen, ali nije mi to porblem, kao ni tuga, to je normalno, nego taj strah da nisam znao kako da se postavim u situaciji, i osecaj kao da gubim samopouzdanje

Nedavno sam se nasao u 3 situacije gde sam totalno izgubio kompoziciju, nisam znao sta i kako da uradim, samo sam se povukao, sto nikad ne radim, i veoma me uzdrmalo, verujem da sam kriv za to za sta sam okrivljen, ali nije mi to porblem, kao ni tuga, to je normalno, nego taj strah da nisam znao kako da se postavim u situaciji, i osecaj kao da gubim samopouzdanje
Nije to nista cudno i meni se to desi kad je iznenada.

Meni se ne dešava gubitak samopouzdanja, ali ako neko od bliskih govori nešto o meni što je neistina ili projektuje svoje ideje o meni ko ja jesam, dešava mi se da se iznerviram i kažem svašta nešto što sam inače prećutao ranije, pošto nisam smatrao za shodnim da je vredno pomena, ali izmeđuostalog, ta osoba živi svoj život, šta imam ja sada da joj govorim kako to da čini.

Ja volim da cujem i obicno i cujem sta ljudi misle o meni....
Ali to nije isto kao kad te ljudi pumpaju, to je druga stvar, to je njihova potreba, a nema veze sa tobom kao sposobnostima i ponasanjem..
To su me naucili kao malog, jer sam ja imao veliko dvoriste pa sam se lepo razvijao kroz vaspitanje sa ostalom decom, nekoliko baba i tako , vidis da milion ljudi ima milion misljenja, a ne da tebi bliske osobe mora da budu u pravu , nego da su zecititis...

Tako da mi kasnije nije predstavljalo udarac kad idem na olimpijadu , a cale mi kaze nemas ti pojma nista ....to je samo njegova potreba da me spusti ispod sebe...
Samo moras biti oprezan jer to ne prolazi , neki od tih motivatora pumpanja ne prolaze vremenom....
Tako se desavalo i da moj kum, kome sam kum, znaci itekako uvazava moje misljenje, ja sam ga i spojio sa tom zenom, mi otvoreno kaze, ako krene politicki pritisak on nece moci da izdrzi i povucice se iz podrske meni...otvoreno mi kaze....
Tako da nije lose imati otvoren odnos, kao i dozirati sta ko sme i gde da radi...

Jer obicno kod dragih osoba ne doziras, ne zalis da koristis sve metode manipulacije koje znas i umes....ali ljudi su zeljni dresure i hijararhije...
Ako ih ne ogranicis , krenuce sekirom na tebe zato sto su vise popili , dok ako se useru jednom za sva vremena, nece krenuti sekirom....nego ce da odu u cosak i gledaju da spavaju i otrezne se...
Tako da potvrdjeno , i prema osobama koje su ti drage moras da gradis respekt i da ih dresiras....Na zalost, ja sam uvek bezao od toga i nakon svog ovog vremena moram da potvrdim da mora , osobe zele da ih dresiras i moras da ih dresiras jer vole taj nacin utvrdjivanja hijararhije i samokontrole kad je sami nemaju...

Na kraju se ispostavilo da samim tim sto nudis usmerenje ,, tj manipulaciju usmerenjem i dresurom tj definisanjem sta je dozvoljen a sta nije dozvoljen nivo pomazes ljudima koji su mahom bez kicme , cak i kad su previse agresivni ili posebno tada....sprecavas mnoga zla u okruzenju i drustvu..

To je ono lider zajednice iako tebi kao osobi nije uopste do toga da ti dominiras, nije uopste taj motiv, cak najvise volis da te niko ne vidi, ali mnogo vise dobrih dela postizes time sto ogranicavas takve osobe, a takvih ima mnogo....
Onaj efekat kad te pogleda odmah pomisli sta bi on uradio na mom mestu ili sta ce on dozvoliti da ja uradim ...i mnoga zla nestanu..

Evo jedan totalno drugaciji primer..
Bilo je u skoli glasanje, neko je postavio predlog da se profani koji su izlapetis posalju u penziju...bilo je 4 ili 5 slucajeva, moj komsija , moja komsinica itd itd..
I pre toga debata ja kazem, nismo pokrenuli tu akciju ali da vidimo da li treba sprecavati da meni profa zalepi 7 keceva na casu na kom nisam bio , zato sto je svako koga je redom po klupama prozivao rekao da ne zna i kad ga ovaj pita kakko se zoves on kaze moje ime i profa upise keca u moju rubriku u dnevniku..
I tako ti ja dobijem 7 keceva za jedan cas na kom nisam bio...
To je primer sta se desavalo , ne da sam ja imao problem, ali onda pri glasanju ispadne da smo mi poslednje odelenje koje glasa..
I odjednom se svi meskolje, glasanje, 3 za , ostali uzdrzani , niko protiv...
Ja zelen ne kapiram sta se desava, obrazlozenje uzdrzanih je da nisu odlikasi pa nece oni sa losim ocenama da pokrecu tu akciju..
Ok, ima jos 10 i vise odlikasa , i oni uzdrzani..tacnije 7...
I krece ponovo debata, da ne bude rezultat 3 za, mada ja kazem slucajno misljenje, sta neka bude i 3 za...sto da teras nekog da se izjasni kad nece.
Medjutim, fora je sto sad tim odlukasima ne odgovara da pokrenemu tu akciju, ovo dvoje me podrzava a cak jedno od njih nije odlikas, tu zensku nisam razumeo zasto je tada bila na mojoj strani , niti sam ja znao da je to moja strana..
Ali tako 1,2,3,4,5,6 glasanja i sad se ja naivno pitam sto stalno ponavljamo glasanja...
Na kraju ustane razredni i kaze , ajde dodji ovamo da preneses aparaturu sto nam treba za fiziku za prvi cas, ovo je bio precas...
Cim sam ja izasao na vrata, glasalo je njih 7 protiv i to ti je primer Srpske demokratije ali i ovog sto pitas, dovoljno je bilo da budem tu i da ih je sramota da glasaju protiv, cim ssam otisao , glasali su protiv....

Vremenom naucis eto sa 17 naucis sta je srpska demokratija, kasnije sa 18 naucis neke druge stvari , sa 19 da umes da izvuces mmisljenje iz suptilnih stvari i na kraju postanes ekspert za shvatanje sta ti ko misli , da i ne moras da pitas, ali opet ih navodis da budu konkretni , znaci puno da ih cujes da guknu..

Poslednja izmena:
Ako je npr prva/nova/nepoznata situacija nije neobično da ne umeš da se snađeš u njoj, ako si i blizak sa ljudima koji su u nju uključeni bude još teže.
Možeš tipa proći kroz te situacije i smisliti kako bi sada reagovao, čisto da budeš spreman za neku novu.

Da li si zaista kriv za ono šta si okrivljen?

Što se tuge i osećaja da gubiš samopouzdanje tiče, to je normalna reakcija kada te povrede bliske osobe.

Kako se snalaziš u sličnim situacijama kada nisu u pitanju bliske osobe?

Sacekas malo da prodje vreme pa se osvetis, pustis pricu recimo da ga zena vara, da mu se dete drogira, da su ga uvatili na poslu kako krade ili pije, da su pred razvodom....

Osveta je loša. Nije dobra ni onome kome se neko sveti, i nije dobra ni za osobu koja se sveti.

Šta dobijamo ako se svetimo nekome?

Nema sladjeg i lepseg osecanja nego kad se nekom osvetis
probaj, bice ti lakse

Mislim da grešiš. Jednom sam poželela osvetu i razmišljala kakva bi to bila osveta. Onda sam se zapitala "Šta ja time dobijam".
Ne dobijamo ništa.

Mislim da bih se, posle osvete, osetila loše. Ne želim da budem kao osoba koja me je povredila.

Da li si zaista kriv za ono šta si okrivljen?

Što se tuge i osećaja da gubiš samopouzdanje tiče, to je normalna reakcija kada te povrede bliske osobe.
Radi se o 3 odvojena slucaja, koja su se desila u poslednjih nedelju dana. Plus 4ti kao bonus. Sto rece moja devojka, takav horoskop xD

Da li sam kriv, za drugi slucaj da. Za prvi ne znam, za treci ne znam.
1. Imao sam veliku krizu, sve nizbrdo, devojka otisla za Spaniju, ona mi uvek glas razuma, al preko interneta prica mi ne pomaze, poslovi mi propali, moje greske koje nisam smeo da dopustim, al to na stranu, treba da idem na svadbu na jug, ne smam da nacinjem crni stek, to je za posao, kome da se obratim? pa bratu i sestri, vraticu...kazem pio sam, ne ti si pijan necemo da pricamo sa tobom, ne moze pare. Ok, nacecu crni stek, al ajd dodjite kod mene da se malo druzimo da se oraspolozim, e Luka znas sta znaci ne, i ne smaraj. Nizak udarac.

2. napijem se u gradu, i blize bio roditeljskoj kuci, tu sam kriv 💯 , nisam mogao da otkljucam i provalim(alkohol), jos dovedem drustvo i usputne prolaznike oba pola napravim zurku zurku u kuci. Napravili smo dzumbus, moji nisu bili kuci bili 400 km udaljeni, kako sam morao na svadbu u Leskovac rasteram sve, al me mrzelo da cistim, samo odem. Tu razumem majku i njenu tugu. To je cisto. Kriv pa kriv, mogao je uci i uzeti ko sta hoce.

3. Takav skrsen odem u Leskovac, tamo nas ugoste ko careve, besplatno sve, hotel, taxi, hrana, pice, sve na izvolte.
Dodje svadba ja toliko oijan da se pola ne secam, ni after oartija ni svadbe ni nicega.
Svi me grle ljube ujutru, bas si napravio atmosferu, legenda si , i kaze mi drug, bas bas prijatelj, popricacemo ti i ja kako ti nije sramota da uooste i dodjes na moju svadbu, kao mac u srce da mi je zabio. A ja se sad bojim i da ga nazovem. Samopouzdanje 0

4. Uz put upoznam devojku iz Uzica koja isto ide na svadbu i zaljubim se, isli po lokalima oo Leskovcu , bili na rok svrci, proveli se super, sutra na svadbi isto bili stalkno zajedni, al ajd imama devojku nisam hteo nista. Iako je bilo očigledno da je obostrano. Tamo po lekovcu nam tocili 2 deci rakije polupali se skorz.
I tako prosla svadba dosao kuci.
Ne znam sta dalje.

emotivno sam bio potonuo skroz, pa sam se uhvatio alkohola, velika greska, nisam se treznio par dana. Da bar nisam nastavio, meni je sve bilo vrh, nisam ni 10% napisao, al to je nebitno za pricu, al problem je sto se domacin uvredio, covek koji je inace ladovina.

Dakle: majka, sestra, brat, drug ... svi povredjeni, a ja kriv ili ne, nikog uvredio nisam

Kako se snalaziš u sličnim situacijama kada nisu u pitanju bliske osobe?
Hladne glave, gledam sta je uzrok problema, ne guram mak na konac, al kad su bliske osobe u pitanju, tu sam slab, za njih bi sve uradio
Osveta je loša. Nije dobra ni onome kome se neko sveti, i nije dobra ni za osobu koja se sveti.

Šta dobijamo ako se svetimo nekome?
Nema osvete

Za 1 očigledno postoji neki razlog, ne kažem da si ti kriv nego da se niko ne okreće od nekoga tek tako. 2 sam pao sam se ubio, 3 ne razumem najbolje što se naljutio, 4 je l' se hvališ il' se žališ :mrgreen: ne latzume
pa moji brat i sestra su takvi, nemaju tu zicu da budu rame za plakanje, moje misljenje.
A zasluzio nisam, on je 3 god mladji, ona 11. moj novcanik je nekad bio i njihov, sad kad imaju svoje novce, nema mene

al presekao sam, sinoc sam bio emotivan kad sam otcorio temu, nije sramota da oriznam bio sam nesiguram, oreispitivao sebe, al naravnao sam se. Druga cu nazvati kad se vrati sa medenog meseca, ako mozemo da nastavimo super, ako ne oplakacu i idemo dalje.
Brata i sestru ne mogu da menjam, rodbinu ne mozes birati, bicu i ja hladniji prema njima i to je to. Iako mi je veoma neprirodno.
Svi smo drugačiji možda samo nismo na istim talasnim dužinama

Za 1 očigledno postoji neki razlog, ne kažem da si ti kriv nego da se niko ne okreće od nekoga tek tako. 2 sam pao sam se ubio, 3 ne razumem najbolje što se naljutio, 4 je l' se hvališ il' se žališ :mrgreen: ne latzume
ne razumem ni ja, moramo popricati, nadam se da nisam nekog uvredio pa se zalio , al znajuci sebe nisam, kad sam pijan sam veseljak

4 bilo pa proslo, nagon, malo smo u kontaktu, ali drugarski, racionalisao sam nista nije bilo, da sam slobodan zenio bih je

Zakljucak je samo jedan....ne smes ni casicu alkohola......to ti je zakljucak pa ti sad veruj ili ne veruj....
Ostalo su sitnice u odnosu na to...
Sitnice kratkorocno , i dugorocno.

Da bi shvatio da su sitnice, kad malo prodje vremena, stvari se postavljaju drugacije manje emotivno vise materijalno , to ti je obicaj kod ljudi...
A onda ce svi ti odnosi da se malo ublaze....tj svesce se na stetu koja je materijalna koju si pocinio....

A ti se sad zaebavaj pa kazi ljudi smo , uzecu kroz 2 meseca casicu alkohola, a ja kazem da ne smes.
Svaka casica ce biti cak i kad ti mislis da nisi nikog zaebao i povredio, bice povreda za nekog, cak i da si samo spavao posle te casice 6h...
Tacka.

Back