Kako se izgubilo srpstvo u Crnoj Gori?

Колико видим, грађанство Црне Горе уместо популарних емисија које су заступљене у свим земљама овог света су увелико затрпани емисијама попут Жива истина/КилоБарда - Моја страна историје. У паузи Дукљанин чита своје чланке и позива на "црногорски без предрасуда".

Па ово је да се човек смеје по цео дан.

Какав сеоски менталитет, у том кршу су толико задригали у својим глупостима, да морају изнова и изнова да проживљавају историју.

Није ни чудо што се о Ивану Црнојевићу причало, ко зна колико година, након смрти му. Дуга је то традиција.

Eh kako si uspio nekopga da prevariš na brzinu! :hahaha:
Ili sam ja ovo napisao, ja sam uređivao ovaj časopis "Srpsko Nasleđe"? Jesam li?

http://www.srpsko-nasledje.rs/sr-l/1998/06/article-12.html

Napisao: Boško Desnica (Iz knjige "Stojan Janković i uskočka Dalmacija): HRABRA SMRT KOD ZEČEVA

Izjava harambaše Ilije Smiljanića
"Na prvi avgust 1648." Harambaša Ilija Smiljanić izvješćuje:
Jučer u osvit dana, pošto smo otkrili u okolici Zečeva neprijatelja, koji je u velikom broju dolazio sa plijenom upljačkanim oko Biograda, mi Vlasi, kojih je bilo oko 700, podijelismo se u dvije čete, jednu sam vodio ja, a harambaša Mandušić drugu. Turci učiniše juriš na kaštel, u kojem se nalazio harambaša Vukadin (Mitrović) sa 30 pješaka, i osvojivši obor pognaše 30 tovarnih konja i dva moja sedlanika. Zatim gvozdenim klinovima pokušaše da se popnu i osvoje kaštel. Naši, braneći se iznutra, ubiše ih više od trideset. Turaka je bilo veliko mnoštvo i neki su od njih toliko radili da su, popevši se na kulu, koja nema svoda, tukli kamenjem one koji su u njoj bili, tako da su ubili dvojicu. Videći mi opasnost onih u kaštelu digosmo se svi da ih branimo i jurnuvši na neprijatelja, ja sa svojom četom a Mandušić s druge strane, pobismo ih više od trideset, kojk su sa onima gore spomenutim nađeni na razbojištu, osim drugih koje Turci odnesoše, i ugrabismo im 400 konja, sa kojih su bili sjašili. Kad Turci primjetiše da je nas malo, toliko se osokoliše da nam okrenuše lice i prisiliše nas na uzmak. U tome pogibe desetorica naših i izgubismo one zaplijenjene konje, sve osim četiri, i ostade zarobljen jadni harambaša Mandušić, poslije neg se hrabro podnio i ubio četiri Turčina. Držali su ga živa nekoliko sati a najzad mu odsjekoše glavu. Ja sam kasnije pomogao da mu se trup sahrani. Mnogi su neprijatelji dopali rana a mi, ustavivši se na jednom vrletnom položaju gdje konjica nije mogla da se razvija, zadržasmo se sve dok Turci, oko pola dana, ne prođoše prema Kninu. U spomenutom je sukobu harambaša Martin Jagnjić oteo jedan barjak, ubivši barjaktara koji ga je nosio. Barjak smo prikazali presvijetlom gospodinu generalu. Jedan moj sluga, po imenu Obrad Cigović, ponio se hrabro u zečevskoj kuli, otsjekav više od 4 koplja onima koji su pokušavali da se popnu, i ubivši kroz puškarnice deset Turaka."

Dakle, Tandoori Masala je na drugoj temi postavio - pa pošto si me pitao više puta, konačno da to učinim i ja:

002ic.jpg

003xu.jpg

004rm.jpg

P. S. Koja je svrha podnaslova "Ilija Smiljanić Kominternovac, Šiptar!"

Ја сам видео негде неки документ..у коме се водила нека евиденција у Црној Гори из 1903.

И има одељак Националност - сви писали ЦрноГорци...

Ma to si gledao liste koje su sastavljane prilikom ulaska emigranata iz CG najcesce u SAD i koje su americki sluzbenici upisivali "nationality" u koji su nekad upisivali crnogorska-srpska, nekad samo crnogorska a nekad samo srpska... o tome se nasiroko i nadugacko raspravljalo na internetu i sve je dokazano... isto tako je upisivano dalmatinska, bosanska, slavonska... "nacionalnost"!

Izgubilo se nedje to srpstvo.... potrazicemo ga :D kad ga nadjemo VRATICEMO VAM GA i ne morate se zafaljivat. :)

Не да се није изгубило СРПСТВО У Црној Гори, но је све јаче...не халачи , ка да не знаш но се правиш од сопственог страха...а сам наслов теме је беспотребно тендециозан и иде на руку овим глибавим .

Ово је слика са дочека православне НОВЕ ГОДИНЕ у Подгорици 13.01.2011.

IMG_0086.JPG
[/SIZE]

Poslednja izmena od moderatora:

O Kulišićevom nenaučnom radu je bilo već dosta diskusije u široj i užoj naučnoj zajednici i javnosti. Taj gotovo politički motivisani pamflet, čiji je cilj bio da približi (blago i uspješno) nauci čisti poltiički pamlfet od Sava Brkovića koji je nekoliko godina prije prethodio ovom djelu i koji je njegova osnovica (i sam Kulišić priznaje da je Brković napisao jedan vrlo nestručan rad i da ga treba približiti poljima nauke).

Kulišićeva knjiga nije donijela ama baš ništa novo, ništa što je do tada bilo nepoznato, a svojim brojnim samokontradiktornostima i kontroverzama, samo je doprinijela stvaranju velikih, istorijskih i drugih zabluda (Kulišić je na više mjesta pokazao da gotovo ni nema pojma o čemu uopšte priča).

U svakom slučaju, kao proučavanje geneze zabluda tzv. 'dukljano-montenegrinske istorijske škole' i svih grešaka koje leže u njenom temelju, a kojih se Živko Andrijašević očajnički pokušava otresti iz istorijske nauke u Crnoj Gori - svakako je preporučujem, na drugom mjestu, poslije Brkovićeve knjge.

Taj gotovo politički motivisani pamflet,
Istina Kulišić je bio političar, imao je stranku izlazio na izbore, držao političke govore...

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Kulišićeva knjiga nije donijela ama baš ništa novo, ništa što je do tada bilo nepoznato,

Naravno kad se čovjek isključivo pozivao na izvore i na naučne radove. :lol:

a kojih se Živko Andrijašević očajnički pokušava otresti iz istorijske nauke u Crnoj Gori.
Živko je dobar istoričar, ali on nema nikakvu koncepciju porijekla naroda u Crnoj Gori.

Istina Kulišić je bio političar, imao je stranku izlazio na izbore, držao političke govore...

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Živko je dobar istoričar, ali on nema nikakvu koncepciju porijekla naroda u Crnoj Gori.

Smij se ti; samo se smij; no objasni mi ovo:

Nasuprot tome, Teodosije, kada govori o Stevanu Prvovjenčanom, izričito kaže da on “vladaše svim srpskim zemljama koje se zovu: Dioklitija, Dalmacija, Travunija, približujući se na istoku Iliriji, a na zapadu pripadajući rimskoj oblasti”. Međutim, treba naglastiti da navedena formulacija ukazuje na političku vlast, a ne otkriva etničke strukture.

..a na drugom mjestu:

Medjutim, mora se primijetiti da je Šišić, bez ikakvog pozivanja na bilo koji izvor, Dukljane označio kao Srbe, iako je dobro poznato da se i u titulama srpskih vladara dosljedno razlikuje pomorska zemlja od srpske zemlje.

Dakle, da rezimiramo. Iako se titule ne mogu koristiti nikako, naravno, kao neki izvor, odnosno odrednicu nacija, pa čak i istorijskih etničkih teritorija, kao što je poznato, Kulišić se poziva na titule i koristi razdvajanja od 'srpske zemlje' kao neki tobožnji dokaz kako sve one oblasti koje nisu uključene u termin 'srpske zemlje' - nisu srpske, odnosno nisu etnički prostor srpskoga plemena, južnoslovenskih Srba. Ne treba ni početi zalaziti u raspravu o tome koliko je ovakva teza neosnovana, već ću samo ukazati na to da čim Kulišić nađe primjer gdje su specifično nazvane 'srpskim zemljama' u srpskim srednjovjekovnim dokumentarnim izvorima, on to navodi kako to samo predstavlja 'političku vlast'.

Dakle, da rezimiramo:

1. Kada se određene oblasti nazivaju 'srpskim zemljama', to znači da jedina prava srpska zemlja (Srbija) nad njima vlada, politički ih uključujući u svoj državni prostor

2. Kada se vidi izričito odvajanje određenih teritorija od 'srpskih zemalja' ili jedn. 'srpske zemlje', to je nesumnjivi dokaz da te zemlje nisu etnički srpske

Pa kakvo je ovo baranje istorijskim izvorima? Ako se isključivo pozivao na njih, zašto pravi distorciju u kritici izvora i gura naučna saznanja korak unazad, tako da se crnogorska istoriografija još uvijek nije oporavila ni dan-danas od tog nazadovanja, nekritičkog i retrogradnog pristupa izvorima?

Postoje stotine izvora iz kojih se vidi da Srbi Duklju / Zetu nijesu smatrali za srpsku zemlju.

Kakve sve ovo što si napisao ima veze sa politikom, kako je to Kulišić napisao POLITIČKI pamflet? Koju je politiku vodio? Što je bio? Desničar, ljevičar, koju je stranku imao, kakve je političke stavove zastupao?

Smij se ti; samo se smij; no objasni mi ovo:

..a na drugom mjestu:
Dakle, da rezimiramo. Iako se titule ne mogu koristiti nikako, naravno, kao neki izvor, odnosno odrednicu nacija, pa čak i istorijskih etničkih teritorija, kao što je poznato, Kulišić se poziva na titule i koristi razdvajanja od 'srpske zemlje' kao neki tobožnji dokaz kako sve one oblasti koje nisu uključene u termin 'srpske zemlje' - nisu srpske, odnosno nisu etnički prostor srpskoga plemena, južnoslovenskih Srba. Ne treba ni početi zalaziti u raspravu o tome koliko je ovakva teza neosnovana, već ću samo ukazati na to da čim Kulišić nađe primjer gdje su specifično nazvane 'srpskim zemljama' u srpskim srednjovjekovnim dokumentarnim izvorima, on to navodi kako to samo predstavlja 'političku vlast'.

Dakle, da rezimiramo:

1. Kada se određene oblasti nazivaju 'srpskim zemljama', to znači da jedina prava srpska zemlja (Srbija) nad njima vlada, politički ih uključujući u svoj državni prostor

2. Kada se vidi izričito odvajanje određenih teritorija od 'srpskih zemalja' ili jedn. 'srpske zemlje', to je nesumnjivi dokaz da te zemlje nisu etnički srpske

Pa kakvo je ovo baranje istorijskim izvorima? Ako se isključivo pozivao na njih, zašto pravi distorciju u kritici izvora i gura naučna saznanja korak unazad, tako da se crnogorska istoriografija još uvijek nije oporavila ni dan-danas od tog nazadovanja, nekritičkog i retrogradnog pristupa izvorima?

Antisrpstvo u Crnoj Gori poklapa se sa dolaskom na vlast Aktuelnog predsednika demorkatske partije socijalista Mile djukanovica. On zapravo nije ni Srbin ni Crnogorac u ekstremnom znacenju svake od ovih reci. On je u pogledu nacionalnosti potpuno bezlican a sadasnje Crnogorstvo mu je forma da bi drzao i zadrzao vlast. Model njegovog razmisljanja je formiran komunstickom ideologijom koja osim vlasti i odrzanja vlasti ne poznaje nista ili bolje receno koristi sve. Vladavina 20 godina ovakvog vlastodrsca dovela je do istorijskog prekida i zaborava u \Crnoj Gori jer su stasale generacije mladih ljudi koji pamte samo vreme i vrednosti koje je uspostavio Djukanovic. Djukanovic nije ni srbin ni crnogorac niti je antiteista niti je ateista. Zbog toga je njegov stav vrlo opasan.

Postoje stotine izvora iz kojih se vidi da Srbi Duklju / Zetu nijesu smatrali za srpsku zemlju.

Kakve sve ovo što si napisao ima veze sa politikom, kako je to Kulišić napisao POLITIČKI pamflet? Koju je politiku vodio? Što je bio? Desničar, ljevičar, koju je stranku imao, kakve je političke stavove zastupao?

Ima veze, zato što je nastalo kao djelo čiji je nalogodavac Savo Brković, funkcioner Saveza komunista Crne Gore i borac partizanski, odnosno visokorangirani funkcioner Veljko Milatović, tadašnji predsjednik crnogorskog komunističkog predsjedništva. Oni su sa svojim krilom štićenika počeli sa onim što je na svojoj sjednici ustoličenja Milatović izjavio; da treba početi sa radom na naučnom, kuturnom, političkom i svakom drugom planu sa promovisanjem Crnogorstva i njegove autohtonosti u odnosu na Srpstvo.

S obzirom na to da je Brković bio obični aktivista koji je svoj položaj u SK-u imao na osnovu svog političkog angažmana i što je njegov rad bio vrlo nestručan, ne zauzimajući ni mnogo pažnje u stručnoj javnosti, dužnost je pala na Kulišića da Brkovićev spis približi polju nauke u čemu, nažalost, nije uspio.

Kakve to ima veze sa temeljnim nepoznavanjem istorijskih činjenica koje je izrazio Kulišić? Zbog toga je i Kulišićevo djelo i propalo i ostalo potpuno zaboravljeno (osim tako nekih zaluđenika, koji misle da su otkrili naftu i preštampavaju to djelo, kao npr. Vojislav P. Nikčević).

Na koje se to navodne izvore i naučne radove pozivao? Gdje su ti duhovi?

Ima veze, zato što je nastalo kao djelo čiji je nalogodavac Savo Brković, funkcioner Saveza komunista Crne Gore i borac partizanski, odnosno visokorangirani funkcioner Veljko Milatović, tadašnji predsjednik crnogorskog komunističkog predsjedništva. Oni su sa svojim krilom štićenika počeli sa onim što je na svojoj sjednici ustoličenja Milatović izjavio; da treba početi sa radom na naučnom, kuturnom, političkom i svakom drugom planu sa promovisanjem Crnogorstva i njegove autohtonosti u odnosu na Srpstvo.

S obzirom na to da je Brković bio obični aktivista koji je svoj položaj u SK-u imao na osnovu svog političkog angažmana i što je njegov rad bio vrlo nestručan, ne zauzimajući ni mnogo pažnje u stručnoj javnosti, dužnost je pala na Kulišića da Brkovićev spis približi polju nauke u čemu, nažalost, nije uspio.
E dobro to si sjajno isfantazirao, ali daj neki dokaz za tu teoriju. Da je Kulišićev rad naručen, ovo nikada nijesam čuo do sada, tako da ću rado pročitati neki izvor na tu temu, ili bar da je neko dao tu teoriju, a ne ti smiješni internet dušmanin Crnogoraca - Čedista-Šešeljevac. :hahaha:

Back