Kako resavati logicke matrice?

Je l' ima neki sistem (osim logickog posmatranja i zakljucivanja) kojim se resavaju ovakve matrice?
Ne mislim konkretno na ove na slici... nego uopste matrice sa slicnim sistemom - dat objekat kome fali jos jedna figura od ponudjenih za logicki komplet.

Uploaded with ImageShack.us

HAhah asta bi ti hteo? Da znas foru pa da pobedis konkurenciju mozda u birou za zaposljavanje ili da se malo hvalis u drustvu a ?

Daj 100e i reci cu ti foru kako da odradis sve testove psiho-fizicke i bices najbolji od svih kandidata hahahahhhahah

Uočava se pravilo pomeranja , i to ugaoni pomeraj kao u slučaju 11. ili translacija kao u slučaju 12. Kod složenijih problema se javlja i periodična promena oblika i boje .

U složenijim slučajevima se javlja kombinacija više pravila , a test se i sastoji u tome da se uoči o kojoj se kombinaciji radi u što kraće vreme .

Je l' ima neki sistem (osim logickog posmatranja i zakljucivanja) kojim se resavaju ovakve matrice?
Ne mislim konkretno na ove na slici... nego uopste matrice sa slicnim sistemom - dat objekat kome fali jos jedna figura od ponudjenih za logicki komplet.

Ako se ne varam ovu su zadatci sa site hrvatske mense.
Koliko znam mensa koristi samo ovakav vid zadataka.
Evo malog objasnjena.

Svi problem-zadaci se sastoje od 3x3 matrice jednostavnih geometrijskih figura, od kojih je poslednje polje (u donjem desnom uglu) prazno. Cilj je pronalaženje adekvatnog rešenja koje bi kompletiralo logiku matrice, time što se umesto praznog polja bira jedno od 8 ponuđenih odgovora (1-8).
Kod jednostavnijih problem-zadataka samo jedan parametar igra ulogu (npr.forma figure), kod složenijih dva (npr.forma i osenčenost) ili tri (npr.forma,osenčenost i broj). Test je konstruisan tako da je prisutna rastuća kompleksnost problema, od jednostavnijih ka složenijim
.(izvor -http://www.mensa.rs/sr/testiranje/)

Ovo je otprilike isto sa objsnjenjam koji su dali @pokojni_toza i @_nobody_
Postoje i drugi testovi inteligencije, gde pored logicke matrice imas i matematicke operacije, leksicke zadatke, zadatci kod su vezani za opste znaje....

Ima jedna knjiga "Kako povecati rezultate na testovima IQ" (nisam bas sigurna za naslov, neka me neko ispravi) koja je dosta zanimnjiva. Tamo imas opste testove inteligencije (i imas resenja sa objasnjenjem) plus imas testove za posebne inteligencije poput memorije, aritmetike, leksike... Mozda od nje neces povecati IQ, al definitivno ako si fer prema sebi mozes da vidis u kom delu si jak, a u kom delu si slabiji...

Ma kakav sistem čoveče.Naravno da moraš uključiti mozak,razmisliti i odgovoriti.Ne radi se o šablonu.

Back