Kako reagovati?

Imate dete...

Trenira fudbal da bi bio zdrav i sa vrsnjacima, vi ga dovezete na trening i ne zelite da gledate jer vam je debilno kao sto ni vas otac nije gledao vas, ali onda cujete da su u prednosti deca ciji su roditelji najagilniji. Da li preci preko svojih ubedjenja i postati redovan gledalac treninga osmogodisnjaka, davati sugestije treneru i detetu i biti sve ono cega se grozis jer vidis da to prolazi?

Dobar je matematicar. Skolsko takmicenje se odrzava u subotu, dok je u nekim skolama vec odrzano juce i vi znate koji ce zadaci biti jer zadaci kruze netom, a drustvo matematicara i nastavnike koji bi to trebalo da sprece zabole. Reci ili cutati?

Dete je odlikas, ali naravno crta slabije od roditelja svojih drugara iz razreda i zato dobija cetvorke jedino iz likovnog.

I tako dalje i tako dalje.

Sustina je da li pustiti dete da se samo snalazi i igra fudbal samo nogama iako mnogi oko njega igraju i rukama, da trci iako drugi idu ka cilju motorom ili mu pomagati uprkos tome sto znas da je pogresno?

Bit mu potpora.

Ah, ja pročitala "utakmica" umesto "trening" pa zamalo da saspem paljbu, znam gomilu ljudi koji su istraumirani zato što roditelji, iako su mogli, nisu dolazili da ih gledaju :(

A što se pitanja tiče.. Hm, ne znam.
Čini mi se da se moram naći u takvoj situaciji da bih znala.
Meni niko nije davao rešenja zadataka za takmičenje iz matematike, niko nije bio da gleda onih par treninga kad sam mislila d'umem da igram odbojku, niko nije išao da tuče profesora likovnog koji nije hteo da da peticu dok se i ne nauči nešto, bez obzira što su moji radovi bili među najboljim u odeljenju (ovo ne znači da super crtam već da sam bila sa vršnjacima koji crtaju loše :lol: ).

Isto tako, niko nije bio tu da mi objasni kad se spetljam oko domaćeg, ne da mi uradi domaći već pomogne da skontam nešto što nam daju u osnovnoj, a tek u srednjoj skontaš i sl.

Ne znam.
Volela bih da sve bude fer, ali eto ti primer, takmičenje, znaš da i drugi roditelji imaju net i mogu da nađu zadatke i proslede ih deci, a ti svoje da šalješ iako unapred znaš da, ako želiš da budeš pošten, neće proći dalje, bla bla..
Mislim da ga ne bih ni poslala na to takmičenje.

Ma, videću dok dođem dotle, ne mora da znači da ću razmišljati isto sad i za 10 god.

Sad bih verovatno ipak forsirala fer plej i objašnjavala detetu iznova i iznova da nije sramota ne pobediti, sramota je varati dok učestvuješ.

Imate dete...

Trenira fudbal da bi bio zdrav i sa vrsnjacima, vi ga dovezete na trening i ne zelite da gledate jer vam je debilno kao sto ni vas otac nije gledao vas, ali onda cujete da su u prednosti deca ciji su roditelji najagilniji. Da li preci preko svojih ubedjenja i postati redovan gledalac treninga osmogodisnjaka, davati sugestije treneru i detetu i biti sve ono cega se grozis jer vidis da to prolazi?

Dobar je matematicar. Skolsko takmicenje se odrzava u subotu, dok je u nekim skolama vec odrzano juce i vi znate koji ce zadaci biti jer zadaci kruze netom, a drustvo matematicara i nastavnike koji bi to trebalo da sprece zabole. Reci ili cutati?

Dete je odlikas, ali naravno crta slabije od roditelja svojih drugara iz razreda i zato dobija cetvorke jedino iz likovnog.

I tako dalje i tako dalje.

Sustina je da li pustiti dete da se samo snalazi i igra fudbal samo nogama iako mnogi oko njega igraju i rukama, da trci iako drugi idu ka cilju motorom ili mu pomagati uprkos tome sto znas da je pogresno?

I jedno i drugo . Prema proceni u datom trenutku.

Nisam za vojničko drilovanje kad su deca u pitanju,a ni za raspuštenost bez ikakve odgovornosti. Neka sredina mora da se nađe. Dete treba zaštititi u pojedinim trenucima, a nekada ga ostaviti da se ugruva i izvuče pouku iz toga. Pošto je naše društvo sve samo ne savršeno, ne znam zašto bih očekivala da i moje dete igra fer plej u svemu. Potrebno je da nauči i da prepiše i da se snađe u određenoj situaciji,jer će u životu imati bezbroj momenata kad mu savestan rad neće pomoći.

S druge strane ga treba podsticati na samoinicijativnost i kreativnost u tome što ga zanima, davati mu opšte smernice za ličnu nadgradnju, ukazivati na greške i nikako ne tolerisati lenjost.

Kad su deca u pitanju,roditelj je uvek u dilemi šta i kako,jer sutra to dete treba da izraste u samostalnog čoveka..ali?Sad je izgleda neka nova moda došla...imam dvoje dece i znam o čemu priča Miloš B.tako sam i ja mislila,šta ću na treningu,bila jednom-dvaput,vidim trener o.k. i dolazila samo kada su polaganja za pojas bila(realni aikido),što se tiče ocena nikada se nisam bunila na roditeljskom jer smatram da detetu činim medveđu uslugu,nego sam je učila da ako je nezadovoljna ocenom odmah reaguje na času...sada u srednjoj kada beze sa 2. i 3. časa neću da opravdam jer opet mislim da treba biti odgovoran a ne bezati zbog neznanja...ali izgleda da gresim.Ćerka mi kaze da jedino ja ne opravdavam,svi ostali brane svoju decu,pričaju kako su najbolji,najlepši,imaju dobre ocene iako je to laž!!??Bila sam i ja svedok tome i ne mogu da shvatim te ljude...pa kako da lažem kad je očito da je pobegla sa časa?I zašto da lažem kada ima lose ocene,lažem sebe,ali moje dete kaze da je ne volim..jer je ne podržavam:roll:...i sa mladjim idem na trening kosarke,jer tek je poceo a prvi razred je,pa mu treba mala podrska...ali se ne mesam u rad trenera...mislim da su to oni ljudi koji bahato voze,u prodavnicama idu preko reda,na salterima galame,jednom rečju bahati i nekulturni u svim sferama zivota pa i na dečijem treningu...

Kad su deca u pitanju,roditelj je uvek u dilemi šta i kako,jer sutra to dete treba da izraste u samostalnog čoveka..ali?Sad je izgleda neka nova moda došla...imam dvoje dece i znam o čemu priča Miloš B.tako sam i ja mislila,šta ću na treningu,bila jednom-dvaput,vidim trener o.k. i dolazila samo kada su polaganja za pojas bila(realni aikido),što se tiče ocena nikada se nisam bunila na roditeljskom jer smatram da detetu činim medveđu uslugu,nego sam je učila da ako je nezadovoljna ocenom odmah reaguje na času...sada u srednjoj kada beze sa 2. i 3. časa neću da opravdam jer opet mislim da treba biti odgovoran a ne bezati zbog neznanja...ali izgleda da gresim.Ćerka mi kaze da jedino ja ne opravdavam,svi ostali brane svoju decu,pričaju kako su najbolji,najlepši,imaju dobre ocene iako je to laž!!??Bila sam i ja svedok tome i ne mogu da shvatim te ljude...pa kako da lažem kad je očito da je pobegla sa časa?I zašto da lažem kada ima lose ocene,lažem sebe,ali moje dete kaze da je ne volim..jer je ne podržavam:roll:...i sa mladjim idem na trening kosarke,jer tek je poceo a prvi razred je,pa mu treba mala podrska...ali se ne mesam u rad trenera...mislim da su to oni ljudi koji bahato voze,u prodavnicama idu preko reda,na salterima galame,jednom rečju bahati i nekulturni u svim sferama zivota pa i na dečijem treningu...

Takve roditelje ja nazivam pozerima,a mi koji od dece zahtevamo odgovornost ispadosmo nemarni roditelji!Ali ja teram po svome,jer kao sto ti rece ne zelim da deci cinim medvedju uslugu!
Moja komsinica,majka dva predskolska deteta,vrlo cesto ima potrebu da meni koja imam troje,od toga dve odrasle cere,da mi drzi predavanja o roditeljstvu.Kad ja onako namerno negiram njeno pametovanje,obicno zavrsi recenicu a:Ja zivim za njih!:dash: Idi begaj,a meni decu donela roda!Njoj vise svekrva odgaja decu,ja moju sama bez pomoci baba,tetki i strina,i dozivim da mi neko ko jos nije isao mojim putem soli pamet!Pozeri,nista vise,da svet vidi kako su pozrtvovani!

Poslednja izmena:
Какво гледање тренинга, свашта...Ти људи изгледа немају паметнија посла, залудни су, ја не знам да објасним. Нормалан човек тј жена једва чека да детету види леђа и да прошета мало за свој рачун.
Што се тиче правдања изостанака, док су моји били у основној школи, приметила сам да најчешће изостају највећи штребери. Чувају оцену, тактизирају, уз подршку родитеља, наравно. Моји су вала ишли и кад знају и кад не знају, никад их нисам штитила на тај начин. Нити су они то захтевали, паковали су се за школу и са температуром, па их ја враћала у кревет.

Какво гледање тренинга, свашта...Ти људи изгледа немају паметнија посла, залудни су, ја не знам да објасним. Нормалан човек тј жена једва чека да детету види леђа и да прошета мало за свој рачун.
Што се тиче правдања изостанака, док су моји били у основној школи, приметила сам да најчешће изостају највећи штребери. Чувају оцену, тактизирају, уз подршку родитеља, наравно. Моји су вала ишли и кад знају и кад не знају, никад их нисам штитила на тај начин. Нити су они то захтевали, паковали су се за школу и са температуром, па их ја враћала у кревет.
Nemoj se iznenaditi kad forumasi ospu paljbu po tebi zbog iskrenosti!

jako je bitno tu proceniti situaciju i uskladiti se sa detetom. ja sam juce ceo trening odgledala samo zato sto je njemu to bilo potrebno. kada sam bila smetnja nisam prisustvovala treninzima.
ipak, po mojoj logici, ne upisujes dete na sport da bi ga se otarasio na sat dva, vec da bi njemu bilo dobro. nije bitan roditelj vec dete. bar bi tako trebalo da bude.

Шта имам да гледам тренинге? Нису ни моји родитељи мене гледали, деца то не желе, срамота их је. Пустите их на миру, сити су родитељских очију.

jako je bitno tu proceniti situaciju i uskladiti se sa detetom. ja sam juce ceo trening odgledala samo zato sto je njemu to bilo potrebno. kada sam bila smetnja nisam prisustvovala treninzima.
ipak, po mojoj logici, ne upisujes dete na sport da bi ga se otarasio na sat dva, vec da bi njemu bilo dobro. nije bitan roditelj vec dete. bar bi tako trebalo da bude.

Naravno,ali i roditelj ne prestaje da zivi onog trenutka kada to postane!

Najbolja je sredina,jer za dete nije dobro ako se odgaja na nacin da se citav svemir vrti oko njega.A to ne znaci da takav roditelj manje voli svoje dete!Znam o cemu govorim,jer dete tad postaje sebicno i ne uvidja da i roditelj ima svoje potrebe!

naravno nisammislila na staklena zovona i pomenuto sedenje detetu na glavi. stavise takve osobe upravo stavljaju sebe na prvo mesto zakamuflirajuci to u "briznost'

Back