Kako reagovati?

Milos Bojanic

Zainteresovan član
Poruka
193
Imate dete...

Trenira fudbal da bi bio zdrav i sa vrsnjacima, vi ga dovezete na trening i ne zelite da gledate jer vam je debilno kao sto ni vas otac nije gledao vas, ali onda cujete da su u prednosti deca ciji su roditelji najagilniji. Da li preci preko svojih ubedjenja i postati redovan gledalac treninga osmogodisnjaka, davati sugestije treneru i detetu i biti sve ono cega se grozis jer vidis da to prolazi?

Dobar je matematicar. Skolsko takmicenje se odrzava u subotu, dok je u nekim skolama vec odrzano juce i vi znate koji ce zadaci biti jer zadaci kruze netom, a drustvo matematicara i nastavnike koji bi to trebalo da sprece zabole. Reci ili cutati?

Dete je odlikas, ali naravno crta slabije od roditelja svojih drugara iz razreda i zato dobija cetvorke jedino iz likovnog.

I tako dalje i tako dalje.

Sustina je da li pustiti dete da se samo snalazi i igra fudbal samo nogama iako mnogi oko njega igraju i rukama, da trci iako drugi idu ka cilju motorom ili mu pomagati uprkos tome sto znas da je pogresno?

Sam si rekao da trenira radi zdravlja i druzenja!Ako zelis zaraditi na njemu,moras dati sve od sebe kao porodica Djokovic.Zasto bi inace bio ono sto nisi?Ako zelis i imas vremena,ti ostani i gledaj,mada bih prisutvo rodittelja zabranila,jer ako nemaju poverenja u trenera i znaju bolje,neka svoje dete treniraju sami!Kada sam ja bila skolarac,roditelji nisu prisutvovali treninzima,a sad svi glume savrsene roditelje!Ja se inace ponasam onako kako mislim da treba,uopste se ne trudim da se uklapam u masi!Nek je tebi klinac ziv i zdrav,a ti cuvaj zivce!

nik ti je fuj :)

elem, moj stav je da dete treba motivisati i polako, nezno gurti kad zastane. imali smo slicnu situaciju sa trenerom i na opste iznenadjenje svih odlucio sam da menjamo trenera. deca su kod novog trenera isla na treninge vesela i raspolozena sto je nama roditeljima i bio cilj.
istina, ima roditelja koji su previse napadni i koji se mesaju u trenerski posao ali to je vec stvar trenera. dopustice im ili ne.
potrebno je mnogo vremena da roditelji shvate da je besmisleno sedeti uz zicu i gristi je dok deca treniraju ili se takmice.
u svakom slucaju pozdravicu tvoju odluku da svojim prisustvom, ali i cutanjem, na treninzima dajes podrsku svom detetu. ipak je ono tvoje. nijedan sportista ne bi uspeo da nije osecao podrsku roditelja, u to sam ubedjen.
a cicamaca mi pojela sva velika slova:)

nik ti je fuj :)

elem, moj stav je da dete treba motivisati i polako, nezno gurti kad zastane. imali smo slicnu situaciju sa trenerom i na opste iznenadjenje svih odlucio sam da menjamo trenera. deca su kod novog trenera isla na treninge vesela i raspolozena sto je nama roditeljima i bio cilj.
istina, ima roditelja koji su previse napadni i koji se mesaju u trenerski posao ali to je vec stvar trenera. dopustice im ili ne.
potrebno je mnogo vremena da roditelji shvate da je besmisleno sedeti uz zicu i gristi je dok deca treniraju ili se takmice.
u svakom slucaju pozdravicu tvoju odluku da svojim prisustvom, ali i cutanjem, na treninzima dajes podrsku svom detetu. ipak je ono tvoje. nijedan sportista ne bi uspeo da nije osecao podrsku roditelja, u to sam ubedjen.
a cicamaca mi pojela sva velika slova:)

Ne vidim cemu je potrebno prisustvo roditelja na treninzima?Koja podrska detetu,da te vidi da si tu?Onda bi i oni roditelji cije dete ide u muzicku skoli i svira klavir,trebali insistirati da za vreme casa budu prisutni u ucionici!?Pravite od svoje dece nesposobnjakovice,svojim prisustvom!

ne kazem da treba svaki trening ispratiti ali kazem da je detetu potrebno davati nemu podrsku.
isto kao sto i svaki normalan roditelj ponekad slusa svoje dete dok vezba (trenira) violinu kod kuce, zar ne? bubnjare i trubace slusaju i komsije :)

ne kazem da treba svaki trening ispratiti ali kazem da je detetu potrebno davati nemu podrsku.
isto kao sto i svaki normalan roditelj ponekad slusa svoje dete dok vezba (trenira) violinu kod kuce, zar ne? bubnjare i trubace slusaju i komsije :)

Nisam shvatila da postavljacu teme je potrebna podrska u vaspitanju deteta,vec se covek ne uklapa u masu modernih roditelja koji se trpaju gde treba i gde ne treba,sve radi publike!Imas roditelje koji su pred svetom diiiivni,ma bozanstveni,kad ono posle se ispostavi da to bas i nije tako kada su sami sa detetom!

Imate dete...

Trenira fudbal da bi bio zdrav i sa vrsnjacima, vi ga dovezete na trening i ne zelite da gledate jer vam je debilno kao sto ni vas otac nije gledao vas, ali onda cujete da su u prednosti deca ciji su roditelji najagilniji. Da li preci preko svojih ubedjenja i postati redovan gledalac treninga osmogodisnjaka, davati sugestije treneru i detetu i biti sve ono cega se grozis jer vidis da to prolazi?

Dobar je matematicar. Skolsko takmicenje se odrzava u subotu, dok je u nekim skolama vec odrzano juce i vi znate koji ce zadaci biti jer zadaci kruze netom, a drustvo matematicara i nastavnike koji bi to trebalo da sprece zabole. Reci ili cutati?

Dete je odlikas, ali naravno crta slabije od roditelja svojih drugara iz razreda i zato dobija cetvorke jedino iz likovnog.

Sustina je da li pustiti dete da se samo snalazi i igra fudbal samo nogama iako mnogi oko njega igraju i rukama, da trci iako drugi idu ka cilju motorom ili mu pomagati uprkos tome sto znas da je pogresno?
Ja kad kažem ono što zaista mislim, obično izbije neki pičvajz.
Elem, zašto on da bude u zapećku u odnosu na druge? Neka grize, neka udara, neka se izbori za svoje mesto. Ako mu treba nacrtati crtež, nacrtajte mu. Treba biti drzak, ali ne bezobrazan. Treba ispred pešačkog semafora da stane prvi, da mu drugi ljube leđa. Ako stane iza, dok nagazi na "zebru", opet će se upaliti crveno.
Da konačno odgovorim na pitanje: pomagati mu, svakako! I meni i mojima je žao što to nisu radili dok sam bio klinac, ali sad znam za ubuduće kako se treba postaviti.
Nisam nešto mnogo toga prošao u životu, niti imam tog "životnog staža", ali neke stvari su jednostavne za shvatiti ih.
To što zec ne može da te ubije, ne znači da te ne bi pojeo da može.

Imate dete...

Pusti dete da se izgradi na nekim "poštenim" osnovama. Za 10 godina ionako neće biti bogatog fudbalera ni od njega ni od ostalih klinaca.
Što se matematike tiče, neka vara i on. Trebaće mu diplome sa takmičenja za upis škole i faksa.

Nisam shvatila da postavljacu teme je potrebna podrska u vaspitanju deteta,vec se covek ne uklapa u masu modernih roditelja koji se trpaju gde treba i gde ne treba,sve radi publike!Imas roditelje koji su pred svetom diiiivni,ma bozanstveni,kad ono posle se ispostavi da to bas i nije tako kada su sami sa detetom!

Nije fora u publici nego je pitanje da li raditi stvari za koje znas da su pogresne (moje dete ima 6, ali ga ove stvari cekaju iza ugla), kako reagovati i koliko se uplitati u deciji zivot, da li ga pustati da sam lize svoje rane ili mu svuda pomagati. Kad pogledas komentare sa takmicenja iz matematike, velika vecina ih pocinje sa "ja kao roditelj, mom detetu je nanesena nepravda, moje dete je...", nigde decijih komentara kao da oni ne ucestvuju. Isao sam i ja na takmicenja i reakcija mojih roditelja je bila jesi li prosao-super, nisi prosao-bice bolje dogodine. Kakvo crno odvozenje, analiziranje zadataka, zalbe. Pre koju godinu mi je bilo smesno/odvratno kad cujem da roditelji pravdaju deci izostanke u danima kad su teski casovi, u zivotu sam jednom to uradio i to mi je jedan od gorih dana u zivotu, kakvi razrednici, direktori, najgore mi je bilo suociti se sa roditeljima, a sada treba biti saucesnik. Sad kad se primice i kad znam koliko je to masovno nisam vise pametan.

Znam. Bas u vreme registracije sam cuo doticnog kroz prozor, to upisah i ostalo je istorija. Neka mi bude opravdanje sto je nick smisljen pre velikog brata gde se doticni "proslavio".

:think: niti mu idem da gledam treninge niti mu ispravlja, krive drine....treba da ima svoj zivot i da nauci i sam da se snalazi....pomoci mu treba a ne kopati umesto njega.....nisam majka koja za svaku glupost ide u sklu cak i kad dodje sa suzama u ocima

Miloše, odrastao sam u vreme kad su se svi bavili nekim sportom, a roditelji nisu dolazili na treninge. Štaviše, većina nije ni znala šta tačno treniramo. Takav je slučaj bio i sa mojim roditeljima, a verujem da mi majka ni danas sa sigurnošću ne bi mogla reći kojim sam se sportom bavio, mada sam donosio medalje sa evropskih i svetskih prvenstava.
Ovo sve rekoh da bih lakše objasnio kako smatram da su roditelji jedan od glavnih razloga propasti srpskog sporta, sportskog duha i samim tim pravilnog stasavanja dece u osobe za primer.
Naravno da ima još mnogo elemenata koji utiču na ono u šta nam deca rastu, ali sada govorimo o roditeljima.

Da ne pišem esej - podržavam te ako imaš nameru da se ponašaš u skladu sa onim što smatraš pravilnim. Svako od nas želi da formira decu u skladu sa sopstvenim vrednosnim sistemom, pa tako i ti. Smatram da je tvoj vrednosni sistem ispravan, a još bitnije je da ti to smatraš.
Nema veze ako tvoje dete ne uđe u prvi tim, ili ne postigne najbolji rezultat iz matematike; bitno je da izraste u dobrog i poštenog čoveka i da bude mirno i zadovoljno jer je dalo ono što je moglo. Verujem da ti je cilj da tvoje dete izraste u takvog čoveka.

Detetu je teško objasniti. Teško mu je objasniti nepravdu i gledati ga kako pati. Ali zato si ti tu. Ti mu daješ podršku svojim razumevanjem, svojom pričom, svojom ljubavlju, svojim primerom. Ne prepuštaš ga samom sebi u životu.
Znaš i sam da nije najbitnija podrška tutnuti treneru kintu više da bi dete imalo bolji tretman.

Znam da će moje dete patiti zbog raznih nepravdi, znam da će mnogi put u životu pomisliti kako bi bolje bilo da je učinila nešto ''nesportsko'' da bi došla do cilja, ali verujem da će u poznim godinama biti zadovoljna ako bude mogla da se pogleda u ogledalo.
Znam po sebi. Žao mi je zbog svakog mufljuskog poteza koji sam učinio i koji ću učiniti. Opraštam sebi zbog toga, jer ne mogu da se vratim kroz vreme da ispravim stvari, ali se trudim da ih bude manje da bih na kraju lakše sveo račune.

Ми се не ангажујемо, прилично је остављен сам да одлучује, играмо на поверење - као родитељи се учимо да будемо толерантни, дете да одлучи да ли ће бити искрено према нама.
Те су нам везе важније него да му крчимо пут и олакшавамо и учимо да је манипулација добра. Ма можда би требало отвореније да их подржавамо, али то зависи од типова личности. За сада је овако.

Ne vidim cemu je potrebno prisustvo roditelja na treninzima?Koja podrska detetu,da te vidi da si tu?Onda bi i oni roditelji cije dete ide u muzicku skoli i svira klavir,trebali insistirati da za vreme casa budu prisutni u ucionici!?Pravite od svoje dece nesposobnjakovice,svojim prisustvom!

i mog iskustva, roditelj na treningu samo odvlaci paznju detetu, vise gleda u tatu i mamu nego u trenera. tako je bar u mom slucaju, ali treba uzeti u obzir i uzrast deteta, ja pricam o petogodisnjacima.

Imate dete...

A ti ces promeniti svoje stavove zavisno od mog odgovora?

Vide se tvoji stavovi vrlo sugestivno si napisao svoja "pitanja"

Licno ja bih dete ucila pravim vrednostima, da radi i da se trudi... A ti trazis opravdanje da od deteta napravis prevaranta.

Eto to ja mislim!

Sve je relativno.
Ja na primer (iz svojeg skromnog iskustva) smatram da će u fudbalskoj školi da se socijalizuje sa seljoberima, ili će biti fudbaler, ili navijač, u svakom slučaju će da otkida na narodnjake.
Ljudi sa kojima sam odrastao a koji su bili u fudbalu su postali tipični poštovaoci narodnjaka, pinka, čitavog tog tipičnog kvazi nacionalnog kiča,
dok su oni koji su bili na košarci, i drugim manje skupim i popularnim sportovima razvili malo kvalitetniji ukus i stav u životu, uz kvalitetan fizički razvoj.
Tužna je istina da su ovi prvi nekako zadovoljniji ovom zemljom i društvom, leglo im je nekako lepo.
Ti kažeš da ti se misli bore oko tvoje dileme da li dete da pustiš da na moralan način prolazi kroz te situacije, učeći se možda prvim porazima i razočarenjima,
ili da se ipak opredeliš za uspeh kao primarni cilj.
Ako imaš neku izglednu strategiju da ti se dete kasnije kvalitetno školuje i dobije šansu za izgradnju karijere koja će mu dozvoliti da pravi kraće ili duže profesionalne "izlete" u inostranstvo,
ti ga usmeri putem koji će mu pružiti uvid u to koliko smo ljigavo i zaostalo društvo burazera i seljobera,
ali ako si vezan za ovaj teren, ti ga ubaci u tu burazersko-fudbalersko-muvatorsku mašinu, da nauči da grize od početka i pliva kroz g.

A ti ces promeniti svoje stavove zavisno od mog odgovora?

Vide se tvoji stavovi vrlo sugestivno si napisao svoja "pitanja"

Licno ja bih dete ucila pravim vrednostima, da radi i da se trudi... A ti trazis opravdanje da od deteta napravis prevaranta.

Eto to ja mislim!

Jesi li ti uopste procitala post na koji pises?
Joj pametnice,mi ostali roditelji ucimo svoju decu ne-pravim vrednostima?
A nacin na koji pises,sigurno bi promenio mnogo stavova!:dash:

Jesi li ti uopste procitala post na koji pises?
Joj pametnice,mi ostali roditelji ucimo svoju decu ne-pravim vrednostima?
A nacin na koji pises,sigurno bi promenio mnogo stavova!:dash:

Mozda od tog silnog kljucanja ne mozes dobro da procitas! Znam ja da on svoje misljenje nece promeniti. Njegova su pitanja lazna. On trazi da mu se potvrdi, da legitimitet njegovim greskama jer oseca duboko i sebi da gresi.

Mnogo roditelja pogresno uci svoju dwcu, to sto si mama ne znaci da si automatski svetica mada te tvoja deca tako gledaju pa ti valjda udarilo u glavu!

To poverenje dece je OGROMNA odgovornost za roditelje.

Mozda od tog silnog kljucanja ne mozes dobro da procitas! Znam ja da on svoje misljenje nece promeniti. Njegova su pitanja lazna. On trazi da mu se potvrdi, da legitimitet njegovim greskama jer oseca duboko i sebi da gresi.

Mnogo roditelja pogresno uci svoju dwcu, to sto si mama ne znaci da si automatski svetica mada te tvoja deca tako gledaju pa ti valjda udarilo u glavu!

To poverenje dece je OGROMNA odgovornost za roditelje.
A ti mu gufo dodjes svetica?Ko te to slaga da si idealan roditelj?Hm?
I duso,ja sam lepo vaspitana te ti necu uzvratiti kljucanjem!A umem jos kako da kljucnem.

A ti mu gufo dodjes svetica?Ko te to slaga da si idealan roditelj?Hm?
I duso,ja sam lepo vaspitana te ti necu uzvratiti kljucanjem!A umem jos kako da kljucnem.

Ja idealna??? Svetica??? Jos gore! To je jako daleko os istine. Mene su deca promenila, ucinila me dobrim covekom, inace sam bila najsebicnija i najzaljubljenija u sebe zena koju sam ikada srela... Neko ko uopste nije mislio o drugima, vise uopste nisam ta osoba ali nisam jos ni svetica mada se stvarno trudim da nadoknadim.

Detetu je teško objasniti. Teško mu je objasniti nepravdu i gledati ga kako pati. Ali zato si ti tu. Ti mu daješ podršku svojim razumevanjem, svojom pričom, svojom ljubavlju, svojim primerom. Ne prepuštaš ga samom sebi u životu.

Sto bi rekli fejzbukasi ovo zasluzuje jedan like. Slazem se sa celim postom, ali mislim da je ovaj deo najbitniji. Pre 20g nisu postojali privatni casovi, sada imam roditelje koji sede pored mene i deteta kom objasnjavam i koji za svaku dobijenu ocenu govori u mnozini "dobili SMO cetvorku". Drugo dete kaze da ga roditelji smaraju, a ja kazem nemoj tako pa vozikaju te svuda, a on kaze pa sta im fali svejedno nista ne rade. Bojim se da prevelikim angazovanjem oko dece i postavljanjem njih na pijedestal svega roditelji upravo kod dece stvaraju to da ih klinci smatraju osobama bez zivota ciji je smisao da ih opsluzuju do 20-te, 30-te, a ponekad i duze.

On trazi da mu se potvrdi, da legitimitet njegovim greskama jer oseca duboko i sebi da gresi.

(moje dete ima 6, ali ga ove stvari cekaju iza ugla),
ne trenira fudbal, ne ide na skolska takmicenja i ne dobija ocene iz likovnog iz prostog razloga jer ne ide u skolu, a forum vidim kao mesto razmene misljenja, a ne kao mesto za menjanje stavova ili nedajboze svadjanje.

Нема потребе да драматизујеш, барем не до V разреда. Добра је тема, има простора за размишљање.
Мада сам се ја мало био забринуо да се заиста све зна унапред на такмичењима из матемаке, на која редовно иде мој старији клинац.

Imate dete...

Dati podrsku, biti tu kada treba da se zastiti jer on ne moze sam, a sve ostalo pustiti svojim prirodnim tokom da se razvija. Mora da nauci da se bori u zivotu.

To covek i radi,ali u njegovom okruzenja ima pozera roditelj,te ga to zbunjuje.Bar sam ja tako shvatila.

Da li su pozeri ili ne to mi ne znamo, kao sto i on ne zna. Sigurno ima roditelja koji su tu i kalkulisu o detetovoj buducnosti, ima roditelja koji su stalno tu iz nekih drugih razloga, a ima sigurno onih jer vole da gledaju svoju dete kako trenira.

Kada imam vremena gledam svoju cerku kako trenira karate. Trenirao sam i ja borilacke vestine i jos uvek sam u odlicnoj kondiciji. Gledam sta uci pa nekada vezbamo zajedno i mnogo joj je lepo.

Back