Kako razumjeti Bošnjake muslimane?

• Začetnik teme Začetnik teme iig
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

iig

Buduća legenda
Poruka
38.691
Podosta je ovde tema o srpsko -bošnjačkim odnosima, već su postale i dosadne i prežvakane i često se i jedni i drugi vrtimo u sterotipima
Pokušavajući da razumem korene a i budućnost svega često slušam youtub kanale "bosanskih patriota"

https://arh3.rtrs.tv/arhiva/2021/11/22/tvclip050105.mp4

I evo, razumem da se gradi nacionalna posebnost i izuzetnost, to svaka nacija, radi pa tamam se juče okupila oko zajedničkog kazana (svog ili tuđeg) i proglasila se za naciju

Ali evo. čovek sa poprilično godina izjavi da srbi ni hrvati do 19 st nisu ni postojali...

Kako ja njega da razumem - kada su u mestu mog porekla u hercegovini u Gackom došli bošnjaci 1941 , pobili samo iz moje porodice 17 osoba, i trudnu ženu i decu i starce, zapalili , ko je uspeo pobeći spasio se i ceo život živeo sa tom traumom

Da stvar bude još gora - nikada ali nikada tu nisu živeli bošnjaci već muslimani , mnogi za bošnjake nisu bili ni čuli da postoje , a on došao po svom uebđenju na svoju "povijesnu granicu" i ja sad slušam nekoga ko mi kaže da je taj narod bio dobar i bez zločina.

Mogu i da razumem da neki narod želi tuđe, da je nasilan.. ni prvi ni poslednji u istoriji ali ne mogu da razumem da tvrdiš da si bio nacionalan častan a još ima živih svedoka te "časti"

Evo kako ja da razumem te ljude? Šta da ja mislim o toj bošnjačkoj eliti , koja je naizgled normalna, obrazovana a izrekla je toliko laži i interpretacija da se pitam - ko njih drži van ludnice ?

Dva ključna čovjeka SDA, Bakir Izetbegović i Fadil Novalić, koji pritom obnašaju neke od najznačajnijih funkcija na državnom i federalnom nivou vlasti, fotografirajući se s Jasminom Mulahusićem dali su legitimitet njegovim stavovima. Ti stavovi, kao što je poznato, imaju za cilj huškanje i govor mržnje prema SDA neistomišljenicima, a ispunjeni su šovinizmom i vjerskim radikalizmom, priopćeno je iz Naše stranke.

“Poruka fotografija je da SDA čvrsto podržava takve stavove i poručuje što će se dogoditi s njihovim neistomišljenicima. To nije Bosna i Hercegovina za kakvu se borimo, kao što takvu BiH ne želi ni većina njezinih građana.
Vjerujemo da bi mnogi građani pokazali više entuzijazma u borbi za BiH da im se kao predvodnik ne nameće SDA. SDA je čak u stanju, pokazuje se, kod građana stvoriti apatiju i prema svojoj domovini, prema mjestu svog življena”, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je tijekom turneje po dijaspori iskoristio priliku za fotografiranje s Jasminom Mulahusićem, islamskim radikalom koji je dovođen u vezu s terorističkim grupama, javili su federalni mediji.

Također, Mulahusić je objavio fotografiju i s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem u Luksemburgu što je izazvalo žustre reakcije bh. javnosti.

DODIK: Ne znamo kada je Izetbegović od dobrog Srbina postao ‘dobri Bošnja’​

dodik-750x422-1.jpg

“Da je situacija u BiH manje opterećena ozbiljnim problemima i teškim temama koje, nažalost, često diktira i povijest, ovaj Izetbegovićev sat povijesti služio bi za zbijanje šale u trenucima dokolice”, istaknuo je predsjednik SNSD-a.​

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da je Bakir Izetbegović spletke i neozbiljnost s političkog terena prenio i na teren povijesti.
“Posljednjih dana slušamo predavanja onoga čiji su članovi obitelji bili dobri Srbi, ali ne zato što to tvrdi Milorad Dodik, nego zato što su se Izetbegovići tako izjašnjavali. Kada je od dobrog Srbina postao “dobri Bošnjak” – ne znamo, isto kao što ne znamo odakle takve povijesne fantazije kod Bakira Izetbegovića – rekao je Dodik Srni upitan da prokomentira Izetbegovićevu izjavu da su stanovnici BiH prije nekoliko stoljeća bili jedan narod – Dobri Bošnjani, a da su nacije formirane u 19. i 20. stoljeću.

Dodik je podsjetio Izetbegovića da su Srbi autohton narod i na teritoriji Hercegovine, i na teritoriji Bosne vjekovima unazad o čemu postoje ozbiljni povijesni izvori dostupni svima. “Da je situacija u BiH manje opterećena ozbiljnim problemima i teškim temama koje, nažalost, često diktira i povijest, ovaj Izetbegovićev sat povijesti služio bi za zbijanje šale u trenucima dokolice”, istaknuo je predsjednik SNSD-a.

razumjeti bošnjake može se iz navedenog...oteti i opljačkati srpsku imovinu....protjerati kršćane i stvoriti bazu za islamiziranje....

Šta se krije iza posljednjih izmjena Zakona o prodaji stanova u FBiH: Srpsku imovinu otimaju po receptu iz Hrvatske​

Veljko Zeljković23.11.2021 07:00
20211122233419_386646.jpg
Šta se krije iza posljednjih izmjena Zakona o prodaji stanova u FBiH: Srpsku imovinu otimaju po receptu iz Hrvatske
SARAJEVO - Vlada Federacije BiH najnovijim izmjenama postojećih zakonskih rješenja u vezi sa stanarskim pravima pokušava da legalizuje dosadašnju otimačinu srpske imovine u ovom entitetu i da stavi tačku na tu problematiku.

Kažu ovo sagovornici “Glasa Srpske” komentarišući jedan od posljednjih poteza Vlade FBiH koja je krajem prošle sedmice utvrdila i Parlamentu na usvajanje po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo, a koji u konačnici vodi ka tome da će nekoliko hiljada Srba definitivno izgubiti svaku nadu da će doći do svojih predratnih stanova u ovom entitetu.

Kako su istakli iz Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske, čiji članovi su najviše pogođeni ovom odlukom, riječ je o neviđenoj lakrdiji koja nema nikakve veze s pravom i pravdom.

- Radi se o vojnim stanovima koji su dodjeljivani pripadnicima bivše JNA. Oni su u Srpskoj vraćeni predratnim vlasnicima. S druge strane, nama je to pravo uskraćeno u FBiH, a sada tu otimačinu pokušavaju legalizovati. Sličan diskriminatorski scenario, odnosno recept sproveden je i u susjednoj Hrvatskoj. Nažalost, živimo u takvoj zemlji u kojoj je i to moguće - poručili su iz ovog udruženja navodeći primjer penzionisanog pukovnika Milorada Dragića koji, iako je u Bihaću otkupio stan, već godinama ne uspijeva ući u njega, niti mu je dozvoljeno da ovu imovinu zakonski uknjiži na sebe.

Ovu pravnu borbu protiv vjetrenjača godinama vodi i Milorad Kutlešić, koji kaže da je na kraju bio primoran da 2018. pokrene tužbu protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović kaže da su nosioci stanarskog prava na vojnim stanovima i njihovi potomci sada dovedeni u situaciju da neće dobiti ni povrat stana ni adekvatnu novčanu nadoknadu.

Prijedlogom izmjena pomenutog zakona, kako je rekao, predviđeno je da se nosiocu prava koji je zaključio pravno obavezujući ugovor, a napustio je stan u FBiH i nakon toga iz istog stambenog ili novoosnovanih stambenih fondova oružanih snaga država nastalih iz bivše SFRJ stekao novo stanarsko pravo, raskida ugovor o otkupu stana u FBiH, te nema prava na njegov povrat, niti na upis prava vlasništva.

Oni koji su nakon 14. decembra 1995. ostali u službi u oružanim snagama izvan teritorije BiH i nisu stekli novo stanarsko pravo takođe neće moći izvršiti upis prava vlasništva, ali im je ostavljena mogućnost da dobiju naknadu u iznosu od 1.000 maraka po jednom metru kvadratnom stana, umanjenu za amortizaciju po stopi od jedan odsto godišnje.

- S obzirom na to da je od početka rata prošlo 30 godina, naknadu za stan će smanjiti za 30 odsto, a što u prevodu znači da će kvadrat stana biti plaćan 700 maraka, a realna tržišna vrijednost stanova u Sarajevu je iznad 2.500 maraka - upozorava Radanović dodajući kako se radi samo o nastavku političke kampanje oduzimanja srpske imovine u FBiH, a koja je započela još donošenjem akta o zemljišnim evidencijama kojima je omogućeno da se mnogobrojna srpska imovina proknjiži kao državna.

S njim je saglasan i delegat srpskog naroda u Domu naroda FBiH Goran Broćeta, navodeći da se radi o neviđenom pravnom nasilju i nastavku politike otimanja srpske imovine, jer nikome ne može biti uskraćeno stanarsko pravo koje je imao u nekom prethodnom periodu.

Legalizacija otimačine

Član Glavnog odbora SNSD-a Damir Ivetić potvrdio je za “Glas Srpske” da će vojni stanovi biti jedna od tema na sastanku predstavnika stranačkih odbora u FBiH, zakazanom za sutra u Glamoču. Ivetić je podvukao da je više nego jasna namjera federalnih vlasti da kroz nekoliko zakona legalizuju otimačinu srpske imovine, na čemu rade godinama unazad.

- To je nastavak političke agresije prema srpskom narodu u FBiH, a na sastanku ćemo sigurno doći do određenih zaključaka koje ćemo predočiti federalnoj, ali i republičkoj Vladi - rekao je Ivetić koji je predsjednik opštinskog odbora SNSD-a u Odžaku u Posavskom kantonu.

Podosta je ovde tema o srpsko -bošnjačkim odnosima, već su postale i dosadne i prežvakane i često se i jedni i drugi vrtimo u sterotipima
Pokušavajući da razumem korene a i budućnost svega često slušam youtub kanale "bosanskih patriota"

I evo, razumem da se gradi nacionalna posebnost i izuzetnost, to svaka nacija, radi pa tamam se juče okupila oko zajedničkog kazana (svog ili tuđeg) i proglasila se za naciju

Ali evo. čovek sa poprilično godina izjavi da srbi ni hrvati do 19 st nisu ni postojali...

Kako ja njega da razumem - kada su u mestu mog porekla u hercegovini u Gackom došli bošnjaci 1941 , pobili samo iz moje porodice 17 osoba, i trudnu ženu i decu i starce, zapalili , ko je uspeo pobeći spasio se i ceo život živeo sa tom traumom

Da stvar bude još gora - nikada ali nikada tu nisu živeli bošnjaci već muslimani , mnogi za bošnjake nisu bili ni čuli da postoje , a on došao po svom uebđenju na svoju "povijesnu granicu" i ja sad slušam nekoga ko mi kaže da je taj narod bio dobar i bez zločina.

Mogu i da razumem da neki narod želi tuđe, da je nasilan.. ni prvi ni poslednji u istoriji ali ne mogu da razumem da tvrdiš da si bio nacionalan častan a još ima živih svedoka te "časti"

Evo kako ja da razumem te ljude? Šta da ja mislim o toj bošnjačkoj eliti , koja je naizgled normalna, obrazovana a izrekla je toliko laži i interpretacija da se pitam - ko njih drži van ludnice ?

https://arhiv.stav.ba/etnicko-ciscenje-u-opcinama-nevesinje-gacko-bileca-i-trebinje/

Srbi su u svadi sa svim svim okolnim narodima. Razmisli o tome

Nisu Srbi u svađi ni sa kim, već su ti narodi koji su napravljeni poslednjih 20 godina odjednom počeli mrzeti svoje korene. Kako to mi u svađi sa svima, a ovde u Beogradu ima svih naroda, vidim hrvatske tablice kojima ništa ne fali, dok u hrvatsku npr ne možeš da odeš sa BG tablama i ne doživiš neprijatnost? Biće da kompleksi pucaju.

Da li zaista zelis da cujes odgovor?
Po ovom i ostalim postovima na forumu, tebi samo treba da cujes eho vlastitih zabluda i mitomanije.

Pa i Srbi tvrde da su 'časni i nacionalni', a ima svjedoka koji tvrde da baš i nisu svi Srbi 'časni i nacionalni'...

Шта ту има да се разуме?
Формирали су нову нацију деведесетих Бошњаци и боре се за националну државу тих Бошњака која обухвата 100% БИХ и у тој борби су сва средства дозвољена

Ја не разумем српску политику која им је то дозволила
да злоупотребе и украду само за себе географски термин Бошњаци као име нове нације
Погледај например Грчку колико се споре са Македонцима око термина али Милошевић је отишо у Дејтон хладно потписао и сад се подразумијва да БИХ је национлана држава Бошњака и да припада само њима а да не говоримо шта је Додик радио и колико је девастирао РС да би на крају рекао да је био наиван

bošnjaci muslimani žele da žive s amerikancima,njemcima,englezima,turcima ali ne žele da žive s srbima pravoslavcima već žele samo njihove kuće i imanja....

Kovačević: Srpska se bori za ono što joj pripada, moramo biti jedinstveni (VIDEO)​

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je za RTRS da Sarajevo, odnosno Bošnjaci uz pomoć dijela međunarodne zajednice, šalju poruku da žele BiH samo za sebe.

Radovan Kovačević - Foto: RTRS

Radovan KovačevićFoto: RTRS
- Republika Srpska se bori da vrati ono što joj pripada - rekao je Kovačević za naš Јutarnji program, dodajući da u Republici Srpskoj ne smiju da postoje podjele i da "moramo jedinstveno da se borimo za Srpsku".
On je poručio da Srpska poštuje sve svoje građane, da Bošnjaci u Republici Srpskoj žele da žive u miru, ali da izabrani bošnjački predstavnici vrše konstatan pritisak.
- Bili bismo sretni da Srbi u Federaciji BiH žive kao Bošnjaci u Republici Srpskoj, ali to je nemoguće. Bošnjaci traže svoj identitet na način da se negira identitet druga dva konstitutivna naroda - istakao je Kovačević.

Kovačevič je rekao da Republika Srpska želi da se vodi dijelog sa predstavicima Bošnjaka i Hrvata, jer je to jedini način na koji može da se traži bilo kakva karta za opstanak BiH.
- Bošnjaci konstanto žele da razgovaraju sa svima u svijetu o BiH, ali ne žele da razgovaraju sa kojima, kako oni navodno tvrde, žele da žive. To jasno pokazuje da oni žele samo BiH u kojoj ima mjesta samo za njih. To je za nas neprihvatljivo. Mi pozivamo na dijalog, ali za Bošnjake je neprihvatljivo svako rješenje da za stolom imate predstavnike Srba i Hrvata. Oni žele da do rješenja dođu sami, odnosno da rješenje neko nametne - rekao je Kovačević, poručujući da niko ne treba da gaji nadu da će na taj način da postigne bilo šta u BiH.

За разумевање су потребне две стране. Бошњацима нико не може забранити да се тако изјашњавају и имају сву слободу да то чине. Али са њихове стране се очекује један реалан приступ. Дакле, њихов идентитет почиње са деведесетим годинама, све пре тога је историја и идентитет неких других народа. Не могу својатати, рецимо, једног краља Твртка.

od hrvata žele da naprave bošnjačko muslimansko cvijeće...

BiH nije ničija “babovina”​

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je u govorima u Njemačkoj i Luksemburgu osim o dobrim Bošnjanima poslao i niz drugih poruka koje nisu dobro prihvaćene kod hrvatske javnosti u BiH.
To se posebice odnosi na izjave vezane za izmjene izbornog zakonodavstva kako se Hrvati da bi nešto dobili nečega trebaju i odreći.

За разумевање су потребне две стране. Бошњацима нико не може забранити да се тако изјашњавају и имају сву слободу да то чине. Али са њихове стране се очекује један реалан приступ. Дакле, њихов идентитет почиње са деведесетим годинама, све пре тога је историја и идентитет неких других народа. Не могу својатати, рецимо, једног краља Твртка.
Како Грчка може да забрани Македонцима
Милошевић није смео да потпише у Дејтону да у устав БИХ уђу Бошњаци 1993 а требао је инсистирати да се БИХ званично зове бивша југословенска република БИХ

Visina ce biti 8 metara

Како Грчка може да забрани Македонцима
Милошевић није смео да потпише у Дејтону да у устав БИХ уђу Бошњаци 1993 а требао је инсистирати да се БИХ званично зове бивша југословенска република БИХ

Sada je to gotovo.

Bosnjaci = Bosna
Srbi = Srbija znaci strano telo u Bosni

Alija je izlevatio Milosevica u Dejtonu. Osigurao je drzavu Bosnu, ime naroda, dobio celo Sarajevo, koridor za Gorazde, izbio Brcko Srbima iz ruku itd.....

Sada je to gotovo.

Bosnjaci = Bosna
Srbi = Srbija znaci strano telo u Bosni

Alija je izlevatio Milosevica u Dejtonu. Osigurao je drzavu Bosnu, ime naroda, dobio celo Sarajevo, koridor za Gorazde, izbio Brcko Srbima iz ruku itd.....

Милошевићу уопште није било стало до Срба у БИХ нити је марио за територије ко Туђман и Алија
Говорио је овим са пала да су из малог места и да ништа не разумеју ,зато је запад инсистирао и на крају добио да он представља Србе из БИХ у Дејтону

Србе су деведесетих водиле интелектуалне громаде Радован,Крајишник,Кољевић,Милоард Екмечић.Алекса Буха Војо Максимовић и други ( за разлику од данас кад погледаш ко данас води Србе у БИХ почев од самог Додика и ових иза њега то је једна велика туга и жалост глуп глупљи )
зато су на западу добили епитет тврдолинијаши и није им дозволљено да иду у Дејтон већ су средили да иде Милошевић и да он одлучује а Милошевић је све потписивао предао само да се Србији укину санкције

Милошевићу уопште није било стало до Срба у БИХ нити је марио за територије ко Туђман и Алија
Говорио је овим са пала да су из малог места и да ништа не разумеју ,зато је запад инсистирао и на крају добио да он представља Србе из БИХ у Дејтону

Србе су деведесетих водиле интелектуалне громаде Радован,Крајишник,Кољевић,Милоард Екмечић.Алекса Буха Војо Максимовић и други ( за разлику од данас кад погледаш ко данас води Србе у БИХ почев од самог Додика и ових иза њега то је једна велика туга и жалост глуп глупљи )
зато су на западу добили епитет тврдолинијаши и није им дозволљено да иду у Дејтон већ су средили да иде Милошевић и да он одлучује а Милошевић је све потписивао предао само да се Србији укину санкције

Da Milosevic je prvenstveno gledao svoj polozaj i morao je skinuti sankcije inace bi ga beogradska elita posekla.

Sto ne znaci da je bio retard. Naprotiv. Sloba je bio intelekt samo takav. Seti se onog njegovog antologijskog govora kada su ga srusili. sve je pogodio u bobu

Sta mislis o Aleksandu Vucicu Velikom? Mislim da mu je slava udarila u glavu i zeli postati neki novi Tito. On ne bi pomogao bosanskim Srbima u slucaju sukoba. Bilo bi gore stradanje nego tokom Oluje 1995

Back