Kako rasteretiti disk C

m0108994d

Zainteresovan član
Poruka
123
Disk ima dve particije.Na particiji C polako ponestaje mesta.Svakodnevno se instaliraju nove igre,a deinstaliraju stare.Verovatno da od starih ostaje ponešto jer prostora na disku ima sve manje.Recimo, samo Windows mi je težak skoro 2 Gb,program Fails oko 1,5 Gb.Particija C od ukupno 9 Gb,ima slobodnih svega 4oo Mb.Šta će se desiti kada cela particija bude puna?Kako da oslobodim prostor na disku a da ne moram da formatiram disk ?

Prebaci paging file na D:
Desni taster na My Computer, pa Properties
pa prvo Settings odozgo, pa Advanced pa dole kod virtual memory klikni na Change i prebaci ga na D:
Posle restarta, pogledaj koliko slobodnog prostora imas, isprazni Recycle Bin.

Jednostavno nemoj toliko stvari da instaliras na C: i stvar resena!
Evo npr. kako bi ja to, disk mi je 80 GB. Podelis ga na naprimer 20 i 60! 20 GB ce ti biti puna kapa za WinXP sa Officeom i svim sitnim prog (Acrobat Reader, ICQ, neki P2P, browseri itd...) i jos sebi mozes da instaliras jedno 4-6 vecih aplikacija razlicith namena (Photoshop, Corel, A-Cad, 3DS Max, Maya i sl...)
Ono prostora sto ti ostane na C: koristi za software u prolazu (citaj igre), a kad ti bash zafali instaliraj na D: i stvar resena.
Naravno ostatak praznog prostora na D: se koristi za licne podatke (MP3 i DivX na prvom mestu jel...)
I ne dozvoli da ti prostor na C: pada ispod recimo 1 GB!

m0108994d:
Disk ima dve particije.Na particiji C polako ponestaje mesta.Svakodnevno se instaliraju nove igre,a deinstaliraju stare.Verovatno da od starih ostaje ponešto jer prostora na disku ima sve manje.Recimo, samo Windows mi je težak skoro 2 Gb,program Fails oko 1,5 Gb.Particija C od ukupno 9 Gb,ima slobodnih svega 4oo Mb.Šta će se desiti kada cela particija bude puna?Kako da oslobodim prostor na disku a da ne moram da formatiram disk ?

Jedan savet: nikad, ali nikad ne instaliraj igre, zezancije, neke nepoznate shareware programe na particiju C! Neka ti C disc sluzi iskljucivo kao sistem disc, a sve ostalo prebaci na particiju D.

Nina2:
Jedan savet: nikad, ali nikad ne instaliraj igre, zezancije, neke nepoznate shareware programe na particiju C! Neka ti C disc sluzi iskljucivo kao sistem disc, a sve ostalo prebaci na particiju D.
Tacno tako, na particiji sa windowsom neka ide samo windows i zakrpe za njega i eventualno po nesto u my documents.

A ako se prostor misteriozno smanjuje sam od sebe onda je to neki od onih virusa sto se razmnozavaju.

Ili ti jednostavno pretrpavas hard svim i svacim.
Za pocetak pobrisi nesto ili prebaci na drugu particiju ili prezali koji dinar za CD-ove pa bekapuj nesto

Pored gore navedenih primjera za tebe preporucio bih ti jos ponesto... Po starom vec sistemu da na kompovima brzine i memorije nikada dosta kod tebe je bas to aktuelno..

Evo vidi sad..

Ne znam koliko se snalazis u bazi registry,, potrebno je dobro precesljati, drugo, siguran sam da ti je od deinstaliranih igara ostalo mnogo toga sto klasican UNINSTAL nije obrisao.. Cak sta vise nesto toga visi mozda i u procesima.. Kod igara se nikada ne zna.. trece, postoji mogucnost da imas neki virus koji ti se razmnozava i guta ti memoriju pa preporuka da se i tim pozabavis..

U krajnjem slucaju dobro si se pretrpao i sad sledi ciscenje..

Ja sam to nekada odradjivao sa programom WindowsWasher i nije bio los.. kasnije kada sam naucio da cistim racunar rucno onda tako i radim tako da ne koristim te vrste programa.. Eto probaj sa njim..
Pored ovog programa pokusaj da instaliras i registry cleaner koji ima prevod i na srpski i na hrvatski, moze da bude od koristi..

Ako nista od ovoga ne upali onda lijepo znaci da je doslo vijeme da se tvoj disk odnosno win obnovi..

Kao sto rece neko gore to su varijante kada nista od ovog ne upali..

Srecno...

Ja ne bih rekao da su ti programi pouzdani; vrlo cesto pobrisu iz registry-ja ono sto ne treba!!! ako se razumes u registry odnosno ako ga malo proucis a ne cackas (sto je vrlo lako) onda ti to sam uradi.
A sto se generalno tice problema, pobrisi sve te sitne programe za koje sam siguran da retko koristis. Oni izgledaju da zauzimaju po malo ali kad ih se resis (SVIH) onda mnogo dobijas na prostoru! :mrgreen:

m0108994d:

PJER ima pravo, ili uradi disc cleanup ili obrisi sve iz temp foldera

Skinuo sam sa neta neki disc cleanup program i on mi je našao blizu hiljadu nepravilnosti da ih tako nazovem.Kada sam hteo da ih rešim,program je tražio da platim registraciju.Skinuo sam Window washer,neku šerversku verziju i uz pomoš ovog programa,na nevidjeno oslobodio disk C za blizu 700 Mb,tako da mi je na disku sada oko 1,1 Gb slobodnog prostora.Šta sam sve obrisao,nemam pojma,za sada mi se čini da sve radi kao i do sada,mada verujem da je otišlo i nešto što ne treba da ode.Inače,prva stvar koju sam uradio pri pokušaju da rešim problem je bilo brisanje temp foldera,ali njega svremena na vreme brišem,tako da mi to nije baš mnogo pomoglo.Mišljenja sam i da i alatka Disk Cleanup koja deo XP slabo radi svoj posao,jer mi nije ni malo pomogla u ovoj frci koju sam imao.
Prihvatam u potpunosti napred navedene savete,ali računar uglavnom koriste moji klinci koji mi prave problem.

Ti KLINCI su stvarno strašni i kod mene stalno prave zbrku ,te krivo deinstaliraju igrice ,te posećuju neke XXX sajtove ,pa neke varez sajtove (uvek nešto krekuju) ali moram im oprostiti jer imaju samo po godinu dve ali sve čačkaju :D :D :D

Back