Kako proveriti vino

LepoJebiTifin

Primećen član
Poruka
651
Sredjujuci neki stari lokal naletim na ova vina . Sva su bela , sa čepom iz neke 2 hiljadite i stajala su uspravno .
Otvorim jedno , ukus onako meni neobičan , ima blagu aromu , nije kiselo i boja dosta čudna kao da je vremenom oksidiralo .
Ako bi neko od poznavalaca bio voljan da mi objasni kako se u ovakvim slučajevima proverava da li je vino dobro ?

Prilozi

• IMG_20250928_174300.jpg
    IMG_20250928_174300.jpg
    167,3 KB · Pregleda: 2
  • IMG_20250928_174506.jpg
    IMG_20250928_174506.jpg
    196,5 KB · Pregleda: 2
  • IMG20250929171006.jpg
    IMG20250929171006.jpg
    167,3 KB · Pregleda: 2
Potamnjivanje jeste oksidacija, što je normalno za te godine. Ako ne miriše na sirće, buđ, trebalo vi da je ok za piće. Proveri kakav je čep. Ali ne očekuj ništa posebno, belo vino ne stari lepo (osim neke posebne sorte), ovo ovde su koliko vidim stona vina.

Potamnjivanje jeste oksidacija, što je normalno za te godine. Ako ne miriše na sirće, buđ, trebalo vi da je ok za piće. Proveri kakav je čep. Ali ne očekuj ništa posebno, belo vino ne stari lepo (osim neke posebne sorte), ovo ovde su koliko vidim stona vina.
Upravo tako, samo kvalitetni sardone ili rizling moze da zadrzi boju i kvalitet posle 20 godina. Ostala oksidisu a neka se cak ukisele.
Za svaki slucaj kupi novo vino, da ne omanes kao domacin ako se ispostavi da je to koje imas lose ili ukiseljeno :)

Upravo tako, samo kvalitetni sardone ili rizling moze da zadrzi boju i kvalitet posle 20 godina. Ostala oksidisu a neka se cak ukisele.
Za svaki slucaj kupi novo vino, da ne omanes kao domacin ako se ispostavi da je to koje imas lose ili ukiseljeno :)
Ne razumijem se baš u bijela vina, ali kod vrhunskog, jakog crvenog vina, često je granica kod nekih pet, šest godina.
Ne kažem da je nakon toga loše, ali već se malo osijeti i po čepu, iz crvene pređe u smeđu boju, itd.
Vino staro 20 godina nikada ne bi probao.
Imam trenutno u kući Dingač i Postup, oba iz 2022., to je nekako taman za te monstrume od 14.5 %.
Da su iz 2020. ne bi ih bio kupio.

Vino se drži u podrumu gde je konstantno 12° i ispod i tada ne treba konzervans.

Vina sa konzervansima imaju rok trajanja i obično posle dve godine crknu.
Jeste, to mozda sa vinima koje kupujes na rasprodaju u austrijskom Lidlu. Ne mozes bre sve nauciti u tom Lidlu.

Konzervansi kod vina mogu nastati prirodnim putem (sulfidi, seceri, alkoholi i tanin) ili se dodati da bi se usporio razvoj mikroorganizama. Bitno je ne dopustiti prisustvo kiseonika i usporiti razvoj vec unetih mikroorganizama (preko opreme ili kavasca) odsustvom svetlosti i nizim temperaturama.
U starom Rimu i Grckoj su znali za konzerviranje vina te je ono moglo odlezati i godinama ali je ta tehnologija u srednjem veku zaboravljena i ljudi su stolecima pili vino samo od berbe zadnje godine jer se kvarilo i u dubokim lagumima. Tek u renesansnom Mediteranu su ponovo otkrili tehnologiju koja je konzervirala vino.

Ne razumijem se baš u bijela vina, ali kod vrhunskog, jakog crvenog vina, često je granica kod nekih pet, šest godina.
Ne kažem da je nakon toga loše, ali već se malo osijeti i po čepu, iz crvene pređe u smeđu boju, itd.
Vino staro 20 godina nikada ne bi probao.
Imam trenutno u kući Dingač i Postup, oba iz 2022., to je nekako taman za te monstrume od 14.5 %.
Da su iz 2020. ne bi ih bio kupio.
Прекјуче сам попио флашу неког шпанског, црвеног, из 2014, било одлично :)

Inace, u Srbiji je zadnjih 15-tak godina vinska kultura podignuta na mnogo visi nivo nego u vreme stare i pocivse SFRJ. Podignuto je mnogo novih modernih vinograda sa viskokvalitetnim sortama grozdja, ozivljene su neke stare i proterane sorte, napravljena prerada i skladistenje po svetskim standardima, po restoranima i po kucama se piju bolja vina, uvoze se vina iz sveta i potrosaci mogu da uporede razna vina... nasa kvalitetna vina ne zaostaju za slicnim iz sveta, kratko i jasno.

Svaki put kad navratim u Srbiju otkrijem neku novu vinariju i neke nove zaljubljenike u pravljenje vina i to je velika pozitiva u nasoj zemlji. Posto imam korene u Sremu a spruga i ja imamo i neku zemlju i kucu na Fruskoj cesto odemo do Iriga i Karlovaca, obidjemo podrume vina, vidimo sta ima novo, a navratimo i u manja sremska sela gde ima dosta kucnih podruma i upoznamo ljude i njihova vina.

Прекјуче сам попио флашу неког шпанског, црвеног, из 2014, било одлично :)
Ne znam, ja ih u pravilu izbjegavam, čak i ta od 14.5% pa do 15.5% nekada znaju pomalo oksidirati.
Eventualno Porto, ali to je sasvim deseta priča, on može i preko 20 godina ići.
Jednostavno sam škrt isplaziti se 10 eura za nešto što nije vrhunsko.
Pio sam i daleko skuplja vina, ali neku razliku u kvaliteti nisam vidio.
Prošle godine sam u Kauflandu uzeo neki plavac iz 2015., bio skoro 50% na sniženju. Moglo se to piti, ali vidiš da to više nije to, pomalo se po plutu osijeti i tako.
Vino je super stvar, ali nažalost jako skupa roba.

Back