Kako prihvatiti elitu ?

kapelnik

Ističe se
Poruka
2.434
Primećujem da kao narod,
kroz vekove,
odaberemo neki put.

Recimo Obrenovićevski.

A onda kada se stvorila neka elita - poskidamo ih.
Dovedemo Karađorđeviće.
Ista stvar - poskidamo i njih !

Dođu komunisti.
I tu se stvori elita.
Ni to nam se ne svidi !!!
Poskidamo ih i dovedemo ove danas.

Al' nam se ne sviđaju tajkuni ( elita današnjice )
glasamo za Vučka i - skidamo ih ko glinene golubove.

Zna li neko :
kako da prevaziđemo taj psihološki prag ?
Dal' su ga drugi narodi prešli ?
Kako ?

Kako prihvatiti elitu ?

Ovo nije filozofska tema, već psihološka !

Tako sto se oslonis na nesto sto je starije od prezimena.
Na veru koja je pretke odrzala.
I drzis je se ko pijan plota.

Ne vidim bolji oslonac.

Elita mora biti nedostizna, u oblacima, u mislima, u srcima, u pricama predaka.
Ne popovi, ne politicari, nego ono sto je od njih starije.

Ostvarenje ideala znaci njegovu smrt.
Zato se treba vratiti nedostiznim idealima: dobroti, humanosti, ljubavi. I ici ka njima.

Poslednja izmena:
...

Elita mora biti nedostizna, u oblacima, u mislima, u srcima, u pricama predaka.

...

Možda prvo da definišemo elitu ?
Mislim da si ti gore opisao ideale !

Elita su ( samo ) najbolji igrači !

Ono na šta ja ukazujem
je da rušimo pravila onog trenutka kad se uspostavi hijerarhija ( redosled od najboljih do najgorih ).

Što neko od forumaša reče :

" I da se vratimo na društveni sistem sakupljača plodova - neko bi sakupio više, a neko manje !
A onda bi oni što nisu ništa sakupili uzeli močuge i ... "

Primećujem da kao narod,
kroz vekove,
odaberemo neki put.

Recimo Obrenovićevski.

A onda kada se stvorila neka elita - poskidamo ih.
Dovedemo Karađorđeviće.
Ista stvar - poskidamo i njih !

Dođu komunisti.
I tu se stvori elita.
Ni to nam se ne svidi !!!
Poskidamo ih i dovedemo ove danas.

Al' nam se ne sviđaju tajkuni ( elita današnjice )
glasamo za Vučka i - skidamo ih ko glinene golubove.

Zna li neko :
kako da prevaziđemo taj psihološki prag ?
Dal' su ga drugi narodi prešli ?
Kako ?

Kako prihvatiti elitu ?

Ovo nije filozofska tema, već psihološka !

A kako da eliminišeš zavist zlobu i ljubomoru? A ovaj narod je od
Turaka baš tu lošu osobinu poprimio...One dobre je pustio da ponesu
kad su odlazili!:mrgreen:
Recept bi mogao biti samo jedan i to baš onaj koji se primenjuje u Turskoj!
Nije za ovce seno!
Liberalizam nije za ovaj ludi zlobni i zavidan narod!
Za nas su strogi zakoni i prisilan red!
Liberalizam može posle kad se uredimo...:mrgreen::hahaha:

Možda prvo da definišemo elitu ?
Mislim da si ti gore opisao ideale !

Elita su ( samo ) najbolji igrači !
Kome najbolji? Sebi? Saveznickim zemljama? Vecini gradjana? Manjinama?
Kome najbolji?
Ako to ne definisemo, onda je Saric najbolji, za njim Legija, pa Vucic, i za njima krdo marginalaca koji su u istoj prici, sa bilo koje strane. Prica se zove rasipanje imovine i iscrpljivanje naroda stvarima koje niko od njih ne zeli da resi.

Ne mozes se pouzdati ni u domace privrednike, ni u uvozne arape, ni u "cara" Putina, ni u lokalnog popa, ni u atentatora... Nema oslonca.
Zato oslonac treba traziti u iddealima.

Elita Nemackog naroda je prividno na cetiri godine promenljiva. Ali ono za sta ce Nemac zaista uzeti alat ili pusku i krenuti da se bori za svoj narod su Kajzer, Gete, Bah, legenda o Nibelunzima...
Njihova stvarna elita je na nebu.

I mi imamo neprikosnovene autoritete. Svako od nas ima jednu kap nemanjicke krvi, krvi zmajeva, jednu kap krvi vojvode Misica, jednu kap Pere prvog, jednu kap Tesline krvi, jednu kap hrabrog pretka koji je sa porodicom preplivao Dnjepar...
Kada podsetis bilo kog Srbina da u sebi ima jednu kap krvi velikana, pocece da se ponasa odgovorno, odgovorno prema toj jednoj kapi. Znace da ga ta jedna kap pretka koji je skoro svetac gleda i obavezuje da cini dobro svom narodu.
Kada bi na zidu, kao nekada Titova, bila slika nasih velikana, pa i tog ponosnog Anta koji je preko vode krenuo, decu bi kao magnetom okrenuli ka istoj strani.
Prestali bi da se dele, mrze i ubijaju. Bili bi ponovo braca.
A onda bi se i narodi iz okruzenja ugledali na njih, i ko zna, mozda bi na kraju shvatili da su braca.
Ta deca ce brzo porasti, i postace oni elita, prava elita, jer je generacija rasla gledajuci u bolje od sebe.

Poslednja izmena:
Kome najbolji? Sebi? Saveznickim zemljama? Vecini gradjana? Manjinama?
Kome najbolji?
Ako to ne definisemo, onda je Saric najbolji, za njim Legija, pa Vucic, i za njima krdo marginalaca koji su u istoj prici, sa bilo koje strane. Prica se zove rasipanje imovine i iscrpljivanje naroda stvarima koje niko od njih ne zeli da resi.

Ne mozes se pouzdati ni u domace privrednike, ni u uvozne arape, ni u "cara" Putina, ni u lokalnog popa, ni u atentatora... Nema oslonca.
Zato oslonac treba traziti u iddealima.

Elita Nemackog naroda je prividno na cetiri godine promenljiva. Ali ono za sta ce Nemac zaista uzeti alat ili pusku i krenuti da se bori za svoj narod su Kajzer, Gete, Bah, legenda o Nibelunzima...
Njihova stvarna elita je na nebu.

I mi imamo neprikosnovene autoritete. Svako od nas ima jednu kap nemanjicke krvi, krvi zmajeva, jednu kap krvi vojvode Misica, jednu kap Pere prvog, jednu kap Tesline krvi, jednu kap hrabrog pretka koji je sa porodicom preplivao Dnjepar...
Kada podsetis bilo kog Srbina da u sebi ima jednu kap krvi velikana, pocece da se ponasa odgovorno, odgovorno prema toj jednoj kapi. Znace da ga ta jedna kap pretka koji je skoro svetac gleda i obavezuje da cini dobro svom narodu.
Kada bi na zidu, kao nekada Titova, bila slika nasih velikana, pa i tog ponosnog Anta koji je preko vode krenuo, decu bi kao magnetom okrenuli ka istoj strani.
Prestali bi da se dele, mrze i ubijaju. Bili bi ponovo braca.
A onda bi se i narodi iz okruzenja ugledali na njih, i ko zna, mozda bi na kraju shvatili da su braca.
Ta deca ce brzo porasti, i postace oni elita, prava elita, jer je generacija rasla gledajuci u bolje od sebe.

:ok::klap:
Ali:da li crtati grafite tih naših predaka ili kačiti slike? Ili šta?

Bravo !
Evo recimo forumsku elitu.

Zaboravimo se, imamo taj dečiji osećaj da smo svi isti,
kad tamo - neki su moderatori !
Mogu da te opomenu, kazne,
ti im ne možeš ništa.*

Kako da ih prihvatimo ?
:think:

Čini mi se da sam shvatio :
mi njih ne možemo da prihvatimo,
oni moraju biti nametnuti !
A ustvari oni moraju sami da se nametnu tako što će najbolje da iskoriste postojeći sistem !!!

* Ako si elita u nekoj drugoj disciplini,
recimo pameti,
naravno da im možeš mnogo.
Kao uostalom i oni tebi u svom fahu ( fizička eliminacija tvog naloga u virtuelnom svetu )

Ja se uopšte ne osećam elitistički zato što sam mod. :lol:
Samo sam jedan od mnoštva urednika velikog medija pod nazivom "Krstarica".
Osećam se kao žena, uvek i svuda. Ako je "biti žensko = biti elita", onda sam "elita".

Ti bi bila poslednja na koju sam mislila. Ne smetaju meni modovi, sta imam ja s njima ili oni sa mnom? Nesto sam pogresila, pa dobicu sto mi sleduje, i to je u redu. Necu da kvarim temu, i necu reci zasto sam postavila pitanje, ali znam da jedno: Ni u privatnom zivotu (tu najmanje) niti u virutelnom svetu, nisam dozivela vece ponizenje u oblasti u kojoj sam se dokazala...itd..itd.. Onda shvatis...
No, ja cu svoje preboleti, kratka je radost onih koji su podlegli...Toliko, tebi licno (mozes da obrises ovaj post nije tema, niti se ja tebi dodvoravam, sto bih, tebe iskreno postujem sto nije slucaj sa nekim drugim) skidam kapu. Nas pocetak "suceljavanja" pamtis, neslavno, a onda shvatis (mislim na sebe)koliko si pogresio i ljudski je to priznati...

:hvala:

Poslednja izmena:
Sto se tice prave teme, ne znam zasto i na koga mi da se zalimo?
Takvi smo kakvi smo, reklo bi se ni gori ni bolji od drugih, ali za nas same, mi smo pogubni.

Setih se eseja "Prokletstvo Homo bacanicusa" od Andrica:

“Ponekad se covek pita da nije duh vecine balkanskih naroda zauvek otrovan i da, mozda, nikad vise nece ni moci nista drugo do jedno: da trpi nasilje ili da ga čini.”..

Sa kim se druže careva, predsednikova, bogataška deca ?
Uglavnom sa decom šofera, posluge, obezbeđenja.

I onda jednog dana - odjednom,
drug ti je plave krvi, a ti nisi.

Brrrr ..
daleko bilo !

Osetio sam jezu pri pomisli na aristokratiju - nasledno gospodstvo.
Hvala Bogu, bar to nemamo !

Sto se tice prave teme, ne znam zasto i na koga mi da se zalimo?
Takvi smo kakvi smo, reklo bi se ni gori ni bolji od drugih, ali za nas same, mi smo pogubni.

Setih se eseja "Prokletstvo Homo balcanicusa" od Andrica:

“Ponekad se covek pita da nije duh vecine balkanskih naroda zauvek otrovan i da, mozda, nikad vise nece ni moci nista drugo do jedno: da trpi nasilje ili da ga čini.”..

pa sta ima ti njih da prihvatas ako su elita, mozda kako preziveti elitu, kako se uslihtati eliti, ali nije da si u poziciji da ih prihvatis
to bi bilo kao, kako da se suzdrzim-o da ne pokrenemo masovne bune, ali svi znamo da je to skoro nemougce a i da imaju mehanizme da ih zakoce. a i kad skines jedne dodju drugi
osim ako mi ne bismo da smo elita hehe

Back