Kako preduprediti dijabetes?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Elita
Poruka
24.297
Mnogi su danas na granici da dobiju dijabetes. Mnogi to zanemaruju - ma haj, neće to mene!
A to uopšte nije tek tako bezazleno stanje.. vaskularrne, srčane, slabo i teško zarastanje rana i povreda, skloniost mnogim infekcijama.. su samo neki od rizika koje to stanje nosi.

Treba spriječiti na vrijeme nego liječiti.
Prvo da vidim šta na to ima da "kaže" chat gpt.. stres, genetska predodredjenost.. :roll:, neadekvatna ishrana, spavanje.. mnogo toga može biti okidač za dijabetes.
Pored stresa i nedovoljnog sna, hraana je mnogo bitna za predupredjenje dijabetesa.. konzumiranje ribe i ribljih proizvoda, odabir ciljanog povrća i voća su jednostavni ali veoma bitni koraci u predupredjenju nastanka dijabetesa.. i to bez lijekova.
Dakle, treba stvarno uzeti u obzir (dok ne bude kasno, jer povratka nema) da upozoravajuće signale koje nam tijelo šalje za dijabetes treba ozbiljno shvatiti i na vrijeme reagovati.

Nadam se da će tema biti upotpunjena sa nekim vašim komentarima i preporukama, za dobrobit svih nas. :)

Moraju ljudi da nauče malo da budu gladni. Problem je što su svi zaboravili taj osećaj pa po ceo dan nešto unose i nivo šećera ne može da opadne. I javlja se rezistencija na insulin i posle i dijabetes. Prosto mora malo da se "gladuje". Jedeš obrok i onda par sati ne uzimaš ništa. Ni grickalice, ni napitke, ništa, samo vodu... onda će nivo šećera opadati i neće biti problema. Znači samo treba naučiti biti gladan. Toliko je jednostavno ;)

Moraju ljudi da nauče malo da budu gladni. Problem je što su svi zaboravili taj osećaj pa po ceo dan nešto unose i nivo šećera ne može da opadne. I javlja se rezistencija na insulin i posle i dijabetes. Prosto mora malo da se "gladuje". Jedeš obrok i onda par sati ne uzimaš ništa. Ni grickalice, ni napitke, ništa, samo vodu... onda će nivo šećera opadati i neće biti problema. Znači samo treba naučiti biti gladan. Toliko je jednostavno ;)
Hajde da se i ja jednom u nečemu složim sa tobom.
Grickalice su mmm tako ukusne ali i tako štetne. Dodao bih samo jednu stvar, da se i voda treba piti dovoljno . I mali manjak vode ima veliki uticaj na nivo šećera u krvi.

Koji su simptomi predijabetesa?

Predijabetes nema jasne simptome
. Neki ljudi mogu doživjeti stanje koje se naziva crna akantoza. Kako objašnjava Healthline, ovo stanje je znak rezistencije na inzulin povezane sa sindromom policističnih jajnika. Ne događa se kod svakog slučaja sindroma policističnih jajnika, ali kada se dogodi, uključuje razvoj tamnih mrlja na koži.

Ove promjene se obično događaju na:

- laktovima
- koljenima
- vratu
- pazusima
- zglobovima.

Ako već imate dijagnozu predijabetesa obavezno se javite svojem liječniku ako osjetite:

- pojačanu žeđ
- pojačano mokrenje, osobito noću
- umor
- zamagljen vid
- rane ili posjekotine koje ne zacjeljuju.

Ovo su simptomi tipični za dijabetes tip 2 i mogu ukazivati na to da je vaš predijabetes prešao u dijabetes. Liječnik je taj koji će vas poslati na potrebne pretrage i provjeriti situaciju.

Prevedeno sa Healthline

Mnogi su danas na granici da dobiju dijabetes. Mnogi to zanemaruju - ma haj, neće to mene!
A to uopšte nije tek tako bezazleno stanje.. vaskularrne, srčane, slabo i teško zarastanje rana i povreda, skloniost mnogim infekcijama.. su samo neki od rizika koje to stanje nosi.

Treba spriječiti na vrijeme nego liječiti.
Prvo da vidim šta na to ima da "kaže" chat gpt.. stres, genetska predodredjenost.. :roll:, neadekvatna ishrana, spavanje.. mnogo toga može biti okidač za dijabetes.
Pored stresa i nedovoljnog sna, hraana je mnogo bitna za predupredjenje dijabetesa.. konzumiranje ribe i ribljih proizvoda, odabir ciljanog povrća i voća su jednostavni ali veoma bitni koraci u predupredjenju nastanka dijabetesa.. i to bez lijekova.
Dakle, treba stvarno uzeti u obzir (dok ne bude kasno, jer povratka nema) da upozoravajuće signale koje nam tijelo šalje za dijabetes treba ozbiljno shvatiti i na vrijeme reagovati.

Nadam se da će tema biti upotpunjena sa nekim vašim komentarima i preporukama, za dobrobit svih nas. :)

Без нервозе и масне хране

ИвицаД

Ivica_Da%C4%8Di%C4%87_%28cropped%29.jpg

Trening i misicna masa je efektnija od lekova kod sprecavanja metabolickih sindroma , ukljucujuci i dijabetes , misici sluze da jedu secer iz krvi i da koriste za energiju tokom kretanja i treninga , vise misica - veca kada za skladistenje secera ( glukoze ), veca kada-manje masti oko organa i u krvi.
Kontrkcija misica isto otpusa razne antiinflamatorne enzime kao sto su miokini , T celije , NK celije itd.
Naravno mora da se pazi i na kalorijski unos.

Moze li neko da mi protumaci rezultate >

28 mart - 5.7 -10 april - 5.9 -23 april - 6.0
29 mart - 5.9 -11 apri; - 6.0 -24 april - 5.7
30 mart - 6.1 -12 april - 5.4 -25 april - 5.4
31 mart - 5.7 -13 april - 5.7 -26 april - 6.0
1 april - 6.9 -14 april - 6.1 -27 april - 6.4
2 april - 5.7 -15 april - 7.0 -28 april - 6.3
3 april - 6.0 -16 april - 5.5 -29 april - 5.9
4 april - 5.7 -17 april - 5.9 -30 april - 6.0
5 april - 5,8 -18 april - 6.0
6 april - 5.8 -19 april - 6.5
7 april - 6.4 -20 april - 7.0
8 arril - 5.5 -21 april - 6.7
9 april - 6.1 -22 april - 5.7
----------------------------------------------------------------------------------
naime, pre 2-3 meseca sam bio kod lekara endoriologa koji mi je uzorkom tromesecnog uzorka krvi diagnostikovao dijabetes [7.9].
Kupio sam aparat za kucno merenje secera i merim svako jutro pre dorucka, redukovao sam hranu [delimicno]i i malo pojacao fizicku aktivnost.
Sada planiram da za mesec ill dva ponovo uradim tromesecnnu analizu krvi
Laicki mislim da sam "relativno" u granici dozvoljeog a interesuje me necije strucnje misljenje pre analiza, hvala

----------------------------------------------------------------------------------
naime, pre 2-3 meseca sam bio kod lekara endoriologa koji mi je uzorkom tromesecnog uzorka krvi diagnostikovao dijabetes [7.9].
Kupio sam aparat za kucno merenje secera i merim svako jutro pre dorucka, redukovao sam hranu [delimicno]i i malo pojacao fizicku aktivnost.
Laicki mislim da sam "relativno" u granici dozvoljeog a interesuje me necije strucnje misljenje pre analiza, hvala
pre 30 godina rekli bi ti da si zdrav

Nedostaju ti merenja 2h posle jela, jednako je važno. Uradi dnevni profil , pre doručka, 2h posle doručka, pre ručka , 2h posle ručka , pre večere, 2h posle večere i oko 2-3 noću. I tako nekoliko puta. Više to pokaže nego svakodnevna jutarnja glikemija. Sva merenja na gladno iznad 6.1 su iznad normale, a 2h posle jela bi trebalo da bude ispod 9.

Nedostaju ti merenja 2h posle jela, jednako je važno. Uradi dnevni profil , pre doručka, 2h posle doručka, pre ručka , 2h posle ručka , pre večere, 2h posle večere i oko 2-3 noću. I tako nekoliko puta. Više to pokaže nego svakodnevna jutarnja glikemija. Sva merenja na gladno iznad 6.1 su iznad normale, a 2h posle jela bi trebalo da bude ispod 9.
28783447_970976596384185_5127533963161632768_n.jpg

Ovako

Budući da ga imam 2 g, i bio je pod kontrolom- valjda će i sada, a proččitao i tonu literature, mogu reći:

* generalni savjeti oko prehrane i fizičke aktivnosti su OK, no to malo tko može. Ja ne mogu- npr. poluvegetarijanska mi se gadi, i bez mesa ne mogu
* neka gladovanja- tko može svaka čast, no ja bih kanibalski pojeo ka sam gladan
* kod mene se pojavio nakon 2. korone, valjda kao okidača
* ne postoje jako relevantne brojke, no računa se na tašte do 6,4, a iza obroka 2 sata to 7,8.
* no to nije važno, važan je Ac1, tromjesečni hemoglobin koji bi trebao biti manji od 6.0
* izvrsno mi je djelovao izraelski dodatak prehrani Curalin, no promijenili su formulu pred 8 mjeseci i sad je bofl i ne djeluje. Inače, uz njega sam jeo sve i živio kao lord i Ac1 je bio 5,5 i 5,3
* sad uzima ozempic jer trebam skinuti kile, uz pikanja je dobro, kroz nekoliko dana vidim rezultate
* dijabetes udara glavno na oči i bubrege, vidjeti fundus kod pretrage

Najbolja terapija- smiren život, normalna aktivnost i ne misliti o tom, a kamoli opsesivno o hrani i jesti kao gomoljičar

Jedem cisto domacu hranu.I to samo sto mi odgovara ukusu.Promenio sam dorucak,pre vise od godinu dana,jedem ovsene pahuljice sa jogurtom,za uzinu isto nesto lakse,a za rucak,Pasulj,gusti,corbasti,sve jedno,kiseli kupus sa projom obavezno i przeno meso ili rostilj.Ne odricem se svega.

Back