Kako postati juvelir/zlatar

Nema sajt da znam. Mislim da recimo izrada nakita ima neka srednja škola za to. Da otvoriš svoju radnju, teško, tržište drže poznati, ako si dobar majstor možda te neko od postojećih zaposli. Rekoh ti porodični biznis. Ne ulazi se u priču lako. Čak iako ćeš samo da trguješ treba ti dosta kapitala samo da kreneš a da li ćeš da opstaneš veliko je pitanje. Mi smo siromašni i malo kupujemo zlato. Plus državna regulativa. U pitanju su dragoceni metali.

Poslednja izmena:
Nema sajt da znam. Mislim da recimo izrada nakita ima neka srednja škola za to. Da otvoriš svoju radnju, teško, tržište drže poznati, ako si dobar majstor možda te neko od postojećih zaposli. Rekoh ti porodični biznis. Ne ulazi se u priču lako. Čak iako ćeš samo da trguješ treba ti dosta kapitala samo da kreneš a da li ćeš da opstaneš veliko je pitanje. Mi smo siromašni i malo kupujemo zlato. Plus državna regulativa. U pitanju su dragoceni metali.
Hvala 🙂

Jel zna neko?
Kako nauciti taj zanat?

Učenjem, vežbom i radom. I nije nemoguća misija.
Za početak, od bakra možeš pokušati napraviti nešto, sa svega par klešta, testerica, turpija, čekić, gorionik, i čeonom brusilicom od 30 evra. Vremenom će se sposobnosti povećavati i nabavljati finiji i precizniji alat.

Za otvaranje juvelirnice nije potrebna nikakva diploma već isključivo šta imaš ponuditi tržištu.

10x više regulativa imaš u otvaranju pekare. Sa ulaganjem u opremu i alat 500 evra, ispunjavaš sve neophodne uslove za otvaranje juvelirnice. Sve dalje zavisi od sposobnosti

Jel zna neko?
Kako nauciti taj zanat?
imas gomilu kurseva u skolama i online za ucenje pravljenja nakita.
posle toga mozes da krenes i sa online prodajom, znam za neke koji dosta lepo zaradjuju tako.
narocito je lepa zarada od inostranstva posto kad prodajes online kupci su iz celog sveta a oni su vise navikli na online kupovine od nasih a i imaju vise para.
ALI treba ti i talenat da pravis unikatno i lepo, zanimljivo kupcima jer ako pravis kopije drugih, tu nema neke zarade.

i naravno treba ti pocetni kapital za opremu i materijale od kojih ces praviti nakit.

Poznavala sam jednog zlatara iz stare zlatarske porodice. On se više time ne bavi, jer kaže da nije isplativo. Naime, tursko zlato je jeftino i više se isplati kupiti njihov gotov nakit i onda ga preprodavati ovde nego bilo šta sam raditi i praviti. On mi je rekao da danas svi tako rade. Pošto ima umetničkih sklonosti, nakon što se obučio za zlatara, završio je Umetničku akademiju i sad se bavi grafičkim dizajnom, reklamama za televiziju, špicama za serije i sličnim stvarima.

Možda bi se moglo zaraditi na kupcima iz inostranstva... Imaš na Redditu subreddite posvećene nakitu. Jedno vreme sam pratila neke od njih i bilo je umetnika (stranaca) koji su radili nakit od zlata i dragog kamenja i od toga živeli. Nakit im je bio stvarno profesionalno urađen, a sećam se da su dosta bili uložili i u opremu. Možda bi mogao malo da pogledaš tamo... Ima predusretljivih ljudi. :)

Poznavala sam jednog zlatara iz stare zlatarske porodice. On se više time ne bavi, jer kaže da nije isplativo. Naime, tursko zlato je jeftino i više se isplati kupiti njihov gotov nakit i onda ga preprodavati ovde nego bilo šta sam raditi i praviti. On mi je rekao da danas svi tako rade. Pošto ima umetničkih sklonosti, nakon što se obučio za zlatara, završio je Umetničku akademiju i sad se bavi grafičkim dizajnom, reklamama za televiziju, špicama za serije i sličnim stvarima.

Možda bi se moglo zaraditi na kupcima iz inostranstva... Imaš na Redditu subreddite posvećene nakitu. Jedno vreme sam pratila neke od njih i bilo je umetnika (stranaca) koji su radili nakit od zlata i dragog kamenja i od toga živeli. Nakit im je bio stvarno profesionalno urađen, a sećam se da su dosta bili uložili i u opremu. Možda bi mogao malo da pogledaš tamo... Ima predusretljivih ljudi. :)
Hvala
Pogledao sam vec
Ono je umjetnost sta rade ljudi

Hvala
Pogledao sam vec
Ono je umjetnost sta rade ljudi
Na inostranom tržištu moraš biti mnogo konkurentan, jer ceo svet je danas online, svi pokušavaju nešto svoje da prodaju, a ljudi rade fenomenalne stvari! :)

Možda stvarno da probaš od nečeg jeftinijeg - žica, perlice... Tu ne treba mnogo ulaganja, a možeš uvežbati ruku i videti koliko imaš i dara i interesovanja za to. :)

Back