Kako postati covek

Jedna pesma na koju sam naisao, morbidna ali poucna…doziveo sam je kao agoniju vezanosti za telo, otkrivenu agoniju zbog propadljivosti tela… mislim da mnogi ovu pesmu nose skrivenu u srcu, arhetip Senke…ipak odbijaju da je cuju iako je susret neizbezan… autor je bar imao iskrenosti I hrabrosti da to iskaze, to je jedan korak na putu do Coveka I Duha… nisu Budisti ludi sto meditiraju na les…

TKIVO

Ona leži na travnjaku, pokraj trotoara
dok joj se meso i forma polagano gube
zadah raspadanja ispunjava vazduh
trula glava kezi sitne mačije zube
ja uzimam štap i prevrćem truplo
dronjci mrtve kože se otkidaju i mrve
klečim i posmatram te jadne ostatke
u nađubrenoj zemlji vidim gladne crve
kroz ta ogoljena rebra gleda me budućnost
podseća me da i mene čeka isti sud
nemoćan, rezigniran, histerično se smejem
a ljudi koji prolaze misle da sam lud

http://solair.eunet.yu/~vovar//

Jedna pesma na koju sam naisao, morbidna ali poucna…doziveo sam je kao agoniju vezanosti za telo, otkrivenu agoniju zbog propadljivosti tela… mislim da mnogi ovu pesmu nose skrivenu u srcu, arhetip Senke…ipak odbijaju da je cuju iako je susret neizbezan… autor je bar imao iskrenosti I hrabrosti da to iskaze, to je jedan korak na putu do Coveka I Duha… nisu Budisti ludi sto meditiraju na les…

TKIVO

Ona leži na travnjaku, pokraj trotoara
dok joj se meso i forma polagano gube
zadah raspadanja ispunjava vazduh
trula glava kezi sitne mačije zube
ja uzimam štap i prevrćem truplo
dronjci mrtve kože se otkidaju i mrve
klečim i posmatram te jadne ostatke
u nađubrenoj zemlji vidim gladne crve
kroz ta ogoljena rebra gleda me budućnost
podseća me da i mene čeka isti sud
nemoćan, rezigniran, histerično se smejem
a ljudi koji prolaze misle da sam lud

http://solair.eunet.yu/~vovar//

Dobra je, alles, ako smem da primetim.
Jesi li čitao Bodlerovu "Lešinu"?

Ako mozes da sacuvas glavu kada svi oko tebe gube svoje i okrivljuju te za to;
Ako mozes da verujes sebi kad svi u tebe sumnjaju, i cak pridodajes njihovim sumnjama;
Ako mozes da cekas, a da ti ne dosadi cekanje, ili ako si prevaren da ne lazes, ili ako si omrznut da ne mrzis, a pored toga da ne izgledas predobar ili premudar;
Ako mozes da sanjaris a da snovi ne ovladaju tobom;
Ako mozes da se suocis sa uspehom i neuspehom i da smatras da te dve varalice kao da su potpuno iste;
Ako mozes da podneses kada cujes da su istinu koju si rekao izvrnuli nitkovi da bi napravili zamku za budale, ili da posmatras propast onoga cemu si posvetio ceo zivot, i da pogubljen sa dotrajalim alatom opet ponovo stvaras;
Ako mozes da stavis na gomilu sve sto imas i da ga bacis na kocku i izgubis, i opet pocnes iz pocetka i nikada ne izustis rec o tvom gubitku;
Ako mozes da prisilis svoje srce i nerve i tetive da te sluze dugo iako ih vise nemas, i tako izdrzis kad nema niceg u tebi, sem volje koja ti dovikuje: "istraj!";
Ako mozes da razgovaras sa najnizim, i da sacuvas svoje dostojanstvo, ili da setas s kraljevima, a da ne izgubis razumevanje za obicne ljude;
Ako ni neprijatelj ili prijatelj ne mogu da te uvrede;
Ako te svi cene, ali ne suvise;
Ako mozes da ispunis jedan nezaboravan minut sadrzajem koji traje sesdeset sekundi,
tvoja je zemlja i sve sto je na njoj,
I iznad svega, bices COVEK, sine moj!
Posveceno Ratnicima Duge....

Back