Kako pomoći zavisniku ?

3355dhh.jpg

Ma motka jedna pa ga isprangijati po ledjima i glavi da mu droga vise ne padne na pamet.

Ja sam svog sina tako isprangijo po ledjima kad sam video da pusi, samo on se odselio od mene kasnije pa nisam mogao da ga kontrolisem inace bi batalio do danas cigare.

Znaci narkomana dobro istuci pa u crkvu da se pricesti....

Imate u kući, u porodici,

pušača,
alkoholičara,
kockara,
narkomana
...

Kako se postaviti prema njemu ( njoj )
i ustvari kako mu pomoći ?

Sebe žrtvovati i trpeti
ili prvo sebe zaštititi, pa onda ako nije na našu štetu
zavisniku pomoći ?

Imala sam u kući narkomana.
Možemo ovde da palamudimo do sutra ... ali konkretne pomoći porodice nema, zato što je narkoman (barem u mom slučaju) ne želi. On je samo "drugačiji", "takva mu je karma" i "neshvaćen" je. Pa se vi borite da ga ubedite u suprotno....
Izuzev (a tu bih se, konačno, jednom složila sa Goranom :mrgreen:) ljubavi i mnogo, mnogo strpljenja. Kada ljubav počne da presušuje - što je sasvim izvesno i "normalno" nakon što vas zavisnik psihički, materijalno i fizički dovoljno izmaltretira - ostaje da i dalje pokušavate da mu pomognete ne biste li spasili sopstveni život. E, kada to prođete a rezultata nema, ostaje vam da batalite tople a uzaludne reči, i otkažete mu gostoprimstvo zajedničkog života - ako je izvodljivo.
U nekim skandinavskim zemljama porodična terapija u lečenju raznih, težih oblika zavisnosti podrazumeva i odbacivanje zavisnika od strane porodice. Po principu: dosta si nas šikanirao, umri ako hoćeš a nas ostavi da se saberemo i pokušamo opet da živimo.

Moje iskustvo kaže da, kada zavisnik dođe u tu fazu, obično mu nema spasa.
Moje iskustvo, takođe, govori da je, za čupanje iz horora zvanog "život sa zavisnikom" potrebno mnogo snage i volje. Recimo - sedam teških godina, tokom kojih naučite da i zavisnici imaju dušu, samo što je obolela ... ne vašom krivicom, ali da svakako mrvicom svog postojanja imate udela u njegovoj bolesti.
Kad i ako zavisnik ozdravi, i vi ste ozdravili. Ako ne više zbog i za njega, vredi se izboriti za sebe.

Vrlo tesko...
Zavisi od mnogo cega,... da li je jako bliska osoba, u kojoj je fazi, koliki joj je "staz", tesko je prolaziti kroz sve to, a ne biti pomalo i sam "ostecen" psiholoski.
Znaci - ne postoji univerzalni recept za tako nesto. Svaki pojedinac zahteva razliciti tretman.

Back