Kako pomoci osobi koja je depresivna

Treba uzeti u obzir godine. Njemu je 19 i zbog nedostatka nježnosti je nesiguran. Jel on još uvijek nevin? Tu su hormoni i ogromna seksualna energija koju ne upražnjava. Podiglo bi ga kad bi našao neku curu, da mu malo povrati samopouzdanje.
Još je zbunjen i pronaći će se ali će mu uzeti vremena.

Lekovi su droga, narkotici i opijati.

Znam mnogo ljudi iz sveta sporta koji trpe bol ali ne trpe lekove za bolove.

Lekovi ne lece, lekovi omamljuju i ubijaju coveka/nervni sistem.

///////

Procitaj gore sta je rekao jedan npr u mojoj opstini najuticajniji psihijatar, koju terapiju je odredio heroinskom zavisniku sa simptomima depresije letargije nevoljnosti:

Nadnicenje, kopanje suncokreta za 2000 po najgorem suncu. E a zasto, zato sto se tada mozak nadise cistog vazduha i mozes da donosis bolje odluke sve ti je jasnije, a jos jasnije ti je kada probas da se ispravis od kopanja a presece te u ledjima pa dodjes kuci sa opekotinama prvog stepena i zaradjenih 2000 din. E tad zivot dobije smisao, zaboravis i da si imao depresiju koliko si umoran i besan sto radis ko konj za male pare po suncu.
Bože sačuvaj, nadam se da su mu oduzeli licencu

:krsti se svojim enormno velikim penisom:

:pop:

Bože sačuvaj, nadam se da su mu oduzeli licencu

Ima raznih 'psihijatara' koji su slučajem dobili tu titulu kao ona Jovana Stojković koja je nešto najdalje od osobe koja treba da leči nečiju psihu. Poznajem je, nadmena gradska devojčura i štreberka bez ikakve empatije. Prosto im zapala ta specijalizacija. Ko zna koliko su ljudi takvi majmuni oterali u još veću bolest ili nešto još gore.

Jedan 'psihijatar' u državnoj ustanovi je mojoj drugarici rekao tokom prve posete da 'pod hitno ozdravi, inače će je ljudi pljuvati po ulici i svi je ismevati kao mentalnu bolesnicu. I još joj naveo primer nekog ludaka iz svog sela. Pa je naveo kao dobru terapiju vojsku, da je neko driluje da se dovede u red'. Došao čovek do titule ambicijom, učio po ceo dan da završi faks, dobio specijalizaciju, zaposlio se u Beogradu preko veze, i sad on, ogrubela primitivna seljačina iz neke selendre bolesnim ljudima izigrava psihijatra. Jad i beda. Za takve pozicije treba prvo proveravati tip ličnosti, pa onda sve ostalo. Inače svaka šuša može da upropašćuje tudje živote. Drugi tipovi doktorskih pozicija su u redu, kardiolog je kardiolog i očni lekar očni lekar bez obzira na lične osobine.

Ako želiš da mu pomogneš krikama to nećeš postići.Kritike imaju samo kontra efekat i potvrđuju nekom ko je depresivan koliko je nesposoban da promeni to svoje stanje.Tu pomaže samo pozitivna motivacija
Klanjam se ovome.

Neverovatno je koliko ljudi misli da depresivnim ljudima treba makar i "konstruktivna" kritika. O da, vrlo se dobro sećam kakve je to efekte imalo kod mene. Mrš, budale, samo sam ludom srećom još uvek živa.

Što se tiče teme, ne pokušavaj ništa osim da druga probaš ubediti da potraži profesionalnu pomoć. Na neki finjaka način, najfiniji koji možeš smisliti. Depresivni ljudi često ne žele profesionalnu pomoć iz milion razloga (društvo, roditelji su ih naučili da je to slabost, stamota itd), ali praktično ne postoji način da to osoba sama reši, ili bar da nauči s tim živeti. Mada iz tvog posta i njegovog kategoričnog odbijanja, iskreno, ne vidim kako bi to mogao postići, izvini.

Lekovi postoje s razlogom. To je sve što ću o tome reći.
Lekovi postoje da bi nas trovali...Farmaceutskoj mafiji ne odgovara da budemo zdravi,jer mogu da profititraju samo od bolesnih ljudi...Logično,zar ne?Što se tiče depresije,po meni,Zoloft je najbolji...Znam da se trujem,ali anksioznost i depresija su slabiji,i nemam napade panike,što je najvažnije...

Lekovi postoje da bi nas trovali...Farmaceutskoj mafiji ne odgovara da budemo zdravi,jer mogu da profititraju samo od bolesnih ljudi...Logično,zar ne?Što se tiče depresije,po meni,Zoloft je najbolji...Znam da se trujem,ali anksioznost i depresija su slabiji,i nemam napade panike,što je najvažnije...
Slažem se u vezi farmaceutskih kompanija, a slažem se i vezi nastavka tvog posta. Nemam isustva sa Zoloftom, imam s nekim drugim lekovima.

Možda je najbolje izbeći Zoloft, Rivotril i sl...možda ...
U trenutnom sam stanju neke blage depresije, rekla bih opravdane. Čitala sam i čitala jer "čitanje je spas":aha2: i nadjoh se...OVAN koji je uvek u akciji, temperamentan, ne drži ga mesto upravo dobi taj zadatak, opravdano. Znam proćiće!!!
Ali verovatno vam neću ništa novo reći, pre ovog stanja bila sam upravo takva aktivna, treninzi, pilates, šetnja, i odjednom soba 24 časa. Prozor u svet knjige, društvene mreže.
A knjiga kaže, počnite dan sa zelenim čajem, razgovarajte ali i pomno slušajte, meditirajte, smanjite kafu, unosite vitamine B, MAGNEZIJUM, šetajte, fizička aktivnost je lek, budite sa voljenim osobama, nadjite hobi..
Znam, uključila sam se kasno, nešto malo pročitala i ne mislim da je ovo lek za prijatelja onoga ko je pokrenuo temu. Ali evo i ovako lično utičem na svoju depresiju jer delim svoje stanje sa ljudima koji to razumeju, nadam se!!!

Možda je najbolje izbeći Zoloft, Rivotril i sl...možda ...
U trenutnom sam stanju neke blage depresije, rekla bih opravdane. Čitala sam i čitala jer "čitanje je spas":aha2: i nadjoh se...OVAN koji je uvek u akciji, temperamentan, ne drži ga mesto upravo dobi taj zadatak, opravdano. Znam proćiće!!!
Ali verovatno vam neću ništa novo reći, pre ovog stanja bila sam upravo takva aktivna, treninzi, pilates, šetnja, i odjednom soba 24 časa. Prozor u svet knjige, društvene mreže.
A knjiga kaže, počnite dan sa zelenim čajem, razgovarajte ali i pomno slušajte, meditirajte, smanjite kafu, unosite vitamine B, MAGNEZIJUM, šetajte, fizička aktivnost je lek, budite sa voljenim osobama, nadjite hobi..
Znam, uključila sam se kasno, nešto malo pročitala i ne mislim da je ovo lek za prijatelja onoga ko je pokrenuo temu. Ali evo i ovako lično utičem na svoju depresiju jer delim svoje stanje sa ljudima koji to razumeju, nadam se!!!
Hmm neko nauci da zivi sa ovim i super je shvatanje da je to prolazna faza, ali...

Iz nekog razloga se to prozivljava i treba da otkrijes zasto i da rijesis taj problem. Kad je sve u redu toga nema.

Hmm neko nauci da zivi sa ovim i super je shvatanje da je to prolazna faza, ali...

Iz nekog razloga se to prozivljava i treba da otkrijes zasto i da rijesis taj problem. Kad je sve u redu toga nema.
Svakako treba rešiti problem...rivotril i zoloft je bila jedno vreme moja redovna terapija i zaista mislim da je najbitnije obratiti se stručnom licu bilo blaga ili neka druga depresija. Da lako je izaći iz blage depresije...o sebi sam pisala. Pozdrav

Zasto ga ne rijesis? Sta je to sto te muci, zbog cega nisi zadovoljna, ispunjena?
Zato što je trenutan problem, tj. koliko će trajati i da li ću uspeti izaći iz tog stanja, depresije, nezadovoljstva jer nedostaje mi moj život, negujem bolesnog oca koji je nepokretan tako da najveći deo dana provedem u zatvorenom prostoru što nisam navikla.Pokušavam kod kuće da se relaksiram mada to nije to, ali ipak treniram kod kuće, čitam, pazim šta jedem i radim sve ono što mi može popraviti raspoloženje...
Inače zašto sam pila terapiju, bilo je takodje privremeno zbog bolesti druge vrste, pa kada ti po okončanju operacije doktori preporuče terapiju jer ne znaju kako se ko nosi sa bolešću. Fala Bogu puno vremena je prošlo, a mislim da bi se dobro nosila i bez lekova ali ne bi oni da licitiraju...

Nikad se nesmeš predati

106170158_2482226661879795_7203807876603705633_o.jpg
106170158_2482226661879795_7203807876603705633_o.jpg

Lekovi umeju da budu katastrofa , ali umeju i da spasu zivot depresivnoj osobi. Bolje da se neko vreme " truje " lekovima nego da ga roditelji nadju kako visi o luster.

Pozdrav. Imam sljedeci problem. Imam prijatelja koji je depresivan. Međutim kod njega se ta depresija odražava na jedan čudan način. Obojica imamo 19 godina, 4. srednje smo što bi se reklo najbolje godine. Tip je doslovno nezainteresovan za svijet oko sebe( ne interesuju ga cure, nema nikakav hobi, ne razmišlja ni o čemu bukvalno pasivan je potpuno). Imam osjecaj da mu je mozak atrofiro lol. S tipom se nema o čemu pričat. Međutim možda bi se to i moglo riješiti da tip nije pretjerano samouvjeren. U toj samouvjerenosti napravio je niz grešaka u životu koje su ga mnogo koštale. Činjenica je da ima malo i lude roditelje. Otac mu je tip koji mu nikad nije pokazao emocije( pričao mi je čak i kako ga njegov otac nikad nije zagrlio) a mati mu je polumafijas( trguje svim i svacim). Probao sam s njim razgovarat međutim lik samo kaže znam da imam problem i apsolutno mu bude svejedno šta pričam. U zadnje vrijeme izbjegava muško društvo već se druži s drugiracama iz razreda. Problem je što je tvrdoglav ko mazga i ne vidi nužnost rješavanja te depresije. Zadao je sebi cilj da završi fakultet elektrotehnike a u školi prolazi sa 2. Taj tip ima sve predispozicije da propadne u životu zbog svoje pasivnosti i toliko mi je krivo zbog toga što odbija pomoć. Ima li iko ideju kako da rijesim taj problem? Želja mi je da ga pretvorim u produktivnu osobu i prije svega osobu koja zna razmišljat unaprijedm. Želim da mu pomognem svim silama zato što se tom tipu crno piše u životu...
Veliko je pitanje da li je to što opisuješ kod svog druga zaista depresija ili nešto drugo. Ne bi vjerovao koliko je raznovrstan spektar psihičkih poremećaja. U suštini, ako on ne želi da pomogne sebi tu se malo šta može učiniti. Ja bih preporučio odlazak psihijatru ali znam da ima ljudi koji to nipošto ne žele, jer se boje stigmatizacije. Poenta je da ne možemo mi sami sebi ili za prijatelja postavljati dijagnoze, tu zaista treba stručna pomoć .

Depresija uopšte nije rijetka pojava i sve je više depresivnih

Moj savjet je uvjek da osoba treba da ide kod lekara !!! Treba razgraničiti da li je psihosocialna ili neurobioloska ili mix svega pomalo, zatim koliko je već u “tom stanju” i krenuti sa terapijom

Njima je potrebno razumevanje ali ne i osobe koje žele da im nature neko rešenje tipa “ajmo vani, baviti se sportom, sediti u kaficu” u prvom momentu možda i pristanu ali to je za njih patnja, stim da može biti još jedan dokaz “da sa njima nešto nije uredu, da su svima teret “

Možeš pomoći stim da si uz njega, da možeš biti sa njim i da sutis, da zagrlis da kažeš “uredu je, nisi sam ja sam tu” it’s okay you’re not aloneness

I tu već nastaje problem jer ne depresivni nisu spremni da prihvate stanje depresivnih i počinju nesvesno ili svesno da dele savet zdravih razmišljanja sto medjutim ima suprotan efekat

Sve najbolje

Kakvi su efekti tih lekova?
Zoloft je antidepresiv koji spada u SSRI grupu (selektivni inhibitori serotonina). Djeluje kao i većina lijekova iz te grupe tako što podiže nivo hormona raspoloženja. Potrebno je dvije do tri sedmice da bi se osjetilo značajno poboljšanje. Relativno se lako podnosi, neki iskuse suva usta ili blagu mučninu na samom početku.
Sa Rivotrilom nemam iskustva ali koliko znam to je antiepileptik koji se prepisuje i u slučajevima teške nesanice, anksioznosti, PTSP-a. Najjači je sedativ, uz lorazepam. Brzo stvara zavisnost i to je najveći problem sa ovim lijekom.

Back