KAKO POMOCI DETETU OD 16 god????

Vojska je druga stvar, pogotovu ako pricamo o drugim vremenima. To ima smisla, da me neko tera da naucim da odbranim sebe za MOJE dobro,jer to je moja DEFINISANA obaveza(msm ako pricamo o proslosti, danas ocigledno vise nije), legitimna i jasna, i svakako cu lako prihvatiti takav autoritet.
Dok u ovom slucaju nedostaje legitimitet. Ja ako sam dete od 16 godina, roditelj nema bas skoro nikakav legitimitet da mi sere, osim da me NATERA cinjenicom da me finansira, ali ako sam ja njegova qrva onda cu ga prezirati i gledati da ga izyebem prvom prilikom . Msm realno sad smo vec toliko otisli u off... xD
znaci da te nije izgradio kao casnog coveka koji ce postovati svaki pozitivan trud oko tebe..za to ga jos i ne mozes voleti..samo ne vidim da je to slucaj vecine..ja mogu zameriti roditeljima sto sam tek progledo sa 17 kad sam se osamostalio i skapiro koliko ih je bolela patka kad 30 ljudi pusi u sobi na pr da ne idem dalje
Ne moraš da ga mrziš, možeš da ga ne-voliš. Poštuješ nekoga, ali ti nije baš drag, postoje takvi profesori na primer... poštuješ njegovo znanje ali ti ide na đokicu jer traži i od tebe takvo znanje a realno ti nije potrebno.
Prethodno vaspitanje na strahopoštovanje je, opet, potpuno druga priča. Tu čak ima elemenata za mržnju, kasnije.
ja ne bih zeleo da me iko odavde voli a da me ne postuje..jer volim te moze svako reci jer to kaze svog dupeta radi.. a postovanje se tesko zaradi..koje bude mrznja dok je neko zelen..dok ne shvati da je to pozitivan autoritet koji pravi od nas casnog coveka

Npr mama kaže kako je imala tog i tog dečka pre oca, kako je radio neke loše stvari, ili već nešto drugo ispriča, onda ćerka potrešena pričom oseti potrebu da i ona kaže nešto svoje intimno. Al', ponoviću, ne uspeva to kod svih a i ako majka to odradi nevešto ili očigledno opet neće ništa postići.

pitanje i jeste KAKO podstaci dete da se otvori...
predlog?

Ja mislim da pubertet i sve te promene, kao i redovan tok stvari tim povodom,
decu teraju u zatvorenost koja je ako ništa drugo, ono zbog puberteta neminovna.

Nadalje mislim da neko žešće otvaranje u tom periodu nije ni moguće.
Majka može da neprimetno ćerki od 16 godina servira primere, što kroz priču,
što kroz preporuku literature ..

Ja mojoj ćerki (16 :)) svaki dan ponavljam kako se uzdam u njenu pamet ..
pa šta mi Bog da ... :)

Imam kcerku od 16godina. Pretprosle godine im je umro otac-moj bivsi suprug,i za razliku od dvoice decaka od 11 i 9 god.ona je to mnogo teze podnela.U septembru je krenula u srednju skolu i sada stanuje u skolskom domu,nastavnici kazu da se slabo druzi sa decom,retko izlazi i uopste je bukvalno neprimetna,nesigurnau sebe i bez jasnog cilja ispred sebe.Kada pokusam bilo kakav razgovor sa njom dobijem odgovor da je sve OK.i da je svi ostave na miru.Kako da je izvucem iz letargije i depresije?:besna:
Jel ima neki hobi obavezu ili zanimaciju?

Back