- Poruka
- 18.738
mene je tata tukao stolicom
zato sam sada dobar matematicar
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
mene je tata tukao stolicom

Да се не правим паметна, али уместо да то омогуће, па да деца напредују према способностима, држава једино хоће да монополизује издавачку делатност,као што је то чинила годинама.
Удаљила се од теме, али није лоше да родитељи буду упућени и у овакве ствари, тако се може помоћи прво просветним радницима да одаберу уџбенике, а онда и деци да савладавају градиво онако како је то за њих најбоље.

Draga Vanda
nisam za monopol
i ne mislim da je zavod bogom dan da štampa udžbenike
ali ne razumem na koji način će svaki nastavnik prilagoditi knjige svakom razredu, odeljenju i učeniku?
postoje li šest matematika ili tri istorije?
e znam teLongmanovim Opportunities udzbenicima

) trebalo bi za engleski oformiti grupe od max 15 ucenika (neko je to vec pomenuo slazem se. ja sam ucila i na jedan i na drugi nacinPa ne znam koliko je pametno imati knjige gde imaju samo slike i gde nista ne pise u njima,a glavne stvari u vezi lekcija govore se na casu,pa ko zapamti zapamti,a ko ne nek se slika..
u pocetku iz zavodovih knjiga a kasnije, i na kursevima, iz longmanovih i raznih drugih... jednostavno, deci koja tek pocinju da uce neophodno je da imaju knjigu koje mogu da se drze. nek pricaju oni na casu, to je korisno, treba i da zavole jezik, ali ne mogu da nauce da pisu i citaju tako sto ce pricati
mozda pogresno sudim po sebi, ali kad razmislim, ja i jesam za te 'klasicne' , u nasim uslovima.Лажеш!
Да те је тукао столицом, био би столар, а кад те бије рачунаљком, онда будеш добар математичар!
Ако те бије француским кључем, онда ти иде француски...
Ако те пичи Вујаклијом, онда српски.
haahhahahahahahahaha! 

Moje dete od prvog razreda uči iz udžbenika Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.
Odabrali tako učitelji i to je...Meni u početku nešto kao smetalo, više sam volela Kreativni centar. Tu skoro čujem da je to hrvatska firma...![]()
У средњим школама дуго постоје различити уџбеници.
Тако постоји разлика између Историје за гимназије и Историје за нпр. угоститељске школе.
Исто и са осталим предметима.
ne sporim potrebu razlikovanja udžbenika istorije za konobare i prevodioce
ali zašto svi konobari ne bi učili iz istih udžbenika
jer će im i diplome biti iste
ili možda i tu grešim?
naravno da se deca razlikujuДеца се разликују од малена. Неком нешто лакше иде, неком теже.
Свакако просветари имају обавезу да изводе наставу на више нивоа.
naravno da se deca razlikuju
prema sposobnostima, talentima, sklonostima itd
ali prema tome će valjda i birati ili biti birani u odgovarajuću školu
nije mi logično da u tako važnoj oblasti ne postoji standardizacija na državnom nivou
nego je sve prepušteno slobodnoj volji nastavnika
u stilu ovo je xyz udžbenika koje smo odobrili a vi sad birajte
Mi koristimo Eduku,uciteljicin izbor.
Draga wandaНе знам зашто се расправљаш. Како ћеш по способности одабрати основце у коју ће школу да иду?
Па и специјалне школе ће изгледати другачије, инклузија ће ускоро почети.
Просветни си радник, или радник Завода за издавање уџбеника?
Значи, сви уџбеници су стандардизовани, по истом програму, само су различито конципирани!
Ја не знам где је проблем, појасни ми.
I gledam sinovljeve udzbenike po novom programu...I razmisljam u cemu li se njegove knjige razlikuju od onih koje koristi zavod?
Nista mnogo... samoima vise slika a manje teksta..
Ako nikada nisi predavala tebi je to samo, ali bitna razlika i jeste u pristupu, sustinski oni i uce isto - to je ta prica o standardima... program jeste isti za sve, na nivou cele drzave, standardizovan... i nastavnik nema potpuno slobodan izbor uzdbenika, pa da sad izabere skriptu od komsije odzacara, nego je ministarstvo odobrilo nekolko udzbenika koji svi imaju odredjeni kvalitet i svi pokrivaju isto gradivo, samo na malo razlicit nacin.
I najbolje radi jedna nastavnica koja predaje mojoj cerki...Ona diktira i svima trazi isto.
.Bitno je da se on trudi da komunicira 
Ako objasnjava onda ok. Necu da se mesam u ostale predmete, ali za strani jezik pouzdano znam da se uspesnost casa, izmedju ostalog, meri i time koliko je pricao prof, a koliko djaci; tj. nije dobar cas ni na kome prof stalno nesto prica i objasnjava - treba aktivirati djake da oni pricaju i vezbaju, tj. najvise se uci na samom casu, a ne kuci - i zato nije bitno da imas sve napisano nasiroko kuci pa da bubas.
Nego da se vratim na osnovnu temu - kako pomoci deci.
Jedna bitna stvar: ako znate jezik koje vase dete uci, nemojte PLEASE, PLEASE, PLEASE da ga ispravljate u svemu sto pogresi. Znaci: ispraviti neke odabrane i velike greske - Da; ali nikako se ne sme ispravljati svaka sitna greskica cim dete zine nesto da kaze. Greske su sastavni deo ucenja, i treba ih donekle tolerisati, cisto da se dete ne bi obeshrabrilo i odustalo od svakog pokusaja da nesto kaze. Setite se samo kako klinci od 2 godine pricaju maternji jezik - 100 gresaka i cudne konstrukcije, pa to vremenom dodje sve na svoje mesto... tako slicno mali klinci uce i strani jezik.
Подржавам, а исто важи за све предмете!Draga wanda
raspravljam se zato što je ovo forum tj odgovarajuće mesto za raspravu
mislim da je svaka razmena mišljenja dobro došla
naravno da je nemoguće razdvojiti osnovce ali je moguće da svi u istoj državi imaju iste udžbenike
tj bilo je moguće do pre neku godinu
nisam prosvetni radnik
nisam radnik zavoda za izdavanje udžbenika
čak šta više kad malo bolje razmislim uopšte i nisam ničiji radnik
učestvujem u ovoj raspravi kao bivši đak a sadašnji roditelj
moje mišljenje je da je škola državna institucija i kao takva treba da ima jasno određena pravila i standarde
nije mi logično da u takvoj službi svaki nastavnik po slobodnom nahođenju bira udžbenike
kako će na primer nastavnik u petom razredu znati da prema učenicima propiše udžbenike?
da li slobodan izbor znači da ni svi učenici u okviru istog odeljenja neće imati iste knjige jer ni oni nisu podjednako sposobni?
mislim da treba napraviti razliku između privatnih i državnih škola
ali u tom slučaju ni diplome neće biti iste
pojasniću još malo
da li očekujemo istu uslugu u svim državnim
bolnicama?
sudovima?
vojsci?
policiji?
Нека се боре квалитетом, а не политичким уредбама!
Veruj mi to je najgori moguci nacin. Ajde razmisli malo, u cemu je smisao i uloga te nastavnice na casu? Da diktira? Pa nek onda to odstampa i podeli skripte deci da to nabubaju kuci svi isto, pa ni ne moraju da idu u skolu.