kako pobediti strah od bola...

uostalom snimih ja neke lokalne maco frajere kod zubara ..pod lokalnim mislim iz moje sredine..i bilo mi smesno
e a to je najjače. jednom sam videla lika, buzdovan, pomislio bi ovo je životinja a ne čovek, kako plače zbog ljubavi, sirotan, a drugi put kako pada u nesvest zbog malo krvi :lol:

ja mislim da žene recimo mnogo hrabrije podnose bol. šta li biste vi muški radili da imate menstrualne bolove svakog meseca :(

i normalno je ne plašiti se bola. jer je to samo osećaj. uzroka bola se treba plašiti. bilo kakav bol znači da nešto nije u redu.
a plašiti se nekog trenutnog bola koji će nam doneti bolje opšte stanje, apsurdno je. jer se tako oslobadjamo na duže staze već postojaćeg bola (npr.odlazak kod zubara)

Ne razumem vasu temu ako je ozbiljno shvatim a ako je shvatim kao krstarica temu , onda je ok...

Jer vrlo intezivni bolovi donose kod osobe strah i taj strah prelazi i u unutrasnji pritisak.
Intezivan bol zuba nije isto sto i bol zuba koji boli....
Dva puta sam osetio intezivan bol zuba, a jedanput sam i merio pritisak u tom trenutku na nagovor drugara da mi pokaze nesto.
260/180 u trenutku bola.....128/80 15 min kasnije.
A cak nisam ni osetio taj visok pritisak nesto drasticno.

Ali sasvim sigurno da je u pitanju strah.

Slican strah postoji kod sokova, tj kad telo pretrpi i zapamti sok...Npr kod uzimanja krvi i slicno, ako vam to odrade nestrucno ili iz zezanja...(hoce i to da se desi kad vas znaju)

E sad o temi.
Kad su u pitanju ti intezivni strahovi , npr strah staraca od infarkta kad su prelezali jedan, a imaju ga definitivno, ja stvarno ne znam staje resenje.
Jer ni sama reakcija nije svesna vec telesna i iracionalna.
Koliko sam se ja raspitivao svi ili dobra vecina koja stvarno pada u nesvest kad im se vadi krv, pada u nesvest i gledajuci i ne gledajuci iglu, a reakcija pocinje par minuta posle zavrsetka uzimanja krvi.
Pazite posle zavrsetka uzimanja.Jedino sto mi pada na pamet da telo postaje svesno da ima manji dotok krvi tj da negde curi...pa umesto da slezinu zgrci, sok refleks tela izazove kolaps i nesvest.
Jer prodju fazu hladan znoj, bledilo nesvesticu,a kad ih ostave da leze u preventivi to se ne desava nikako ili izuzetno retko...(uostalom zato se i vadi krv lezeci tim kriticnim pacijentima).

Ti iracionalni strahovi su nesto totalno razlicito od straha ili nelagodnosti odlaska kod zubara koji se moze prevazici misljenjem o konacnom rezultatu , nekad cak i mazohizmom,ili skretanjem misli.

Nisam nasao nesto sto pomaze kod tih somatskih reagovanja i somatskih strahova,tj nesto i ne znam gde bih trazio , jer ako je triger somatski (manji dotok, zacepljenje srcane arterije ili kapilara,uzasna bol) ne znam kako psiholoski prekinuti lanac reakcije koji je odvojen od psiholoskog misljenja...
Mislio sam to da povezem sa fobijama kod psiho bolesnika ali nisam siguran koliko je to pametno, osim sto su nekontrolisani strahovi, ne vidim neku dublju slicnost....Ali ostavljam otvoreno...

Sad ste već došli do refleksnih reakcija, refleksnih syncopa i povratnog straha od istih..čini mi se
Vazovagalna (kod pacijanta koji gleda vađenje krvi), sy karotidnog sinusa, ortostatska posturalna (navedena kod pacijanta koji ustane nakon vađenja krvi) ...
To su refleksne reakcije i ne prekidaju se psihološki ..pacijent se upozna sa svojim stanjem i prevenira se nastanak istog - kod ortostatske nikad se ne ustaje naglo, kod vazovagalne izbjegava se gledanje vađenja krvi i sl.
Postoji i psihogena syncopa - histerija - sjećam se na vježbama iz psihijatrije još na faksu kad je jedna pacijentica dobila histeričan napad, profesorica se izderala na nju, nešto u fazonu - Šta se dereš bezveze, nije ti ništa, ali toliko zapovjednički i ubjedljivo da se pacijentica odmah smirila. Vezivanje, velike doze farmakoterapije - ništa od toga nije bilo potrebno ... bila sam malo iznenađena metodom uspostavljanja kontrole ... pacijentu (čovjeku) je jednostavno potrebna misao, ali koja će istovremeno djelovati umirujuće (možda i impresivno?! ..tj. kočeće?!) na njegov Id ...

Mislim da strah moze coveka toliko da okupira da mu ugrozi zdravstveno stanje...Ovog puta mislim na neki ocekivani bol u fizickom smislu...Znam vise njih pogotovu muskaraca koji se boje inekcije uopste igle pa kad tako nesto dobiju na recept to je horor... tako isto i za zubare...neko ne bi vadio zub pa dok ne poludi od bolova... ima jos primera pa se pitam kako covek psihicki da se opusti i da ne misli na tako dramatican nacin sta ce se desiti...je li tu potrebna neka psihoterapija sta li?
Nije potrebna psihoterapija ,potrebna je samokontrola.Naravno da se svi plašimo bola,bitno je kako ga prihvatiti.Za sebe mogu da kažem da imam veliku toleranciju na bol.Ali ima osetljivijih ljudi.

Back