Како паметни побудале?

Обилић

Elita
Poruka
17.197
Молио бих да тренутну светску политичку ситуацију сагледамо и објаснимо
психолошким алатима, нађемо дијагнозу и можда лек.

Две намучене, поштене, праведне нације
Русија и Израел,
које су вековима стицале имиџ ненасилника
неког ко своју снагу црпи управо из своје праведности и поистовећивањем са потлаченима,
одједном их гледамо како бесрамно, пред тв камерама,
убијају цивиле, децу, руше школе и болнице,
и оно што је најчудније - не размишљају да треба живети на овој планети и кроз 10, 100, 1000 година ...

Рецимо
неки млад човек који је одувек сматран за добро дете, па младић, па касније и домаћин,
одједном почне по свом селу да силује, пали, бије.
Мене интересује како не помисли
а шта ако се кроз 10 година вратим у оно мирно створење,
како ћу кроз село проћи ..?

Има једна одговарајућа максима:
"Не пљуј у бунар из кога воду пијеш !"

Е па овај свет је тај бунар,
пљувати у њега је тешка грешка.

Ко не верује нек пита Јенкије, Швабе, Јапанце и остале који пљуваше па сад лижу !

Poslednja izmena:
Јако је тешко спајати политику са психологијом јер долази до свађа и на крају се заборави шта је конкретна тема.

После ова два примера, која су питања за дискутанте?

Неко ће се сложити са мишљењем о Русији и Израелу, неко други неће..

Што се тиче младића, то је његов живот, зар је важно шта ће село рећи?

Русија и Израел,
неког ко своју снагу црпи управо из своје праведности и поистовећивањем са потлаченима,
убијају цивиле, децу, руше школе и болнице,
и оно што је најчудније - не размишљају да треба живети на овој планети и кроз 10, 100, 1000 година ...

Рецимо
неки млад човек који је одувек сматран за добро дете, па младић, па касније и домаћин,
одједном почне по свом селу да силује, пали, бије.
Мене интересује како не помисли
а шта ако се кроз 10 година вратим у оно мирно створење,
како ћу кроз село проћи ..?

Има једна одговарајућа максима:
"Не пљуј у бунар из кога воду пијеш !"

Е па овај свет је тај бунар,
пљувати у њега је тешка грешка.

Ко не верује нек пита Јенкије, Швабе, Јапанце и остале који пљуваше па сад лижу !
dijagnoza: zamadjijanost zeitgeistom.
lek: budjenje iz lošeg i ružnog sna.
al' će bidne #nijesedesilo (yet)

.., зар је важно шта ће село рећи?

Наравно да је важно,
запалиће ти се штала - требају ти суседи да гасите,
вуци ти кољу овце - треба ићи у хајку,
заболеће те зуб - треба ти лек

Како ћеш сам ?

Какве су то скоројевићке филозофије "ко **** село" ?
Тако размишља само јуче пристигли гоља у град,
који мисли да се сакрио у маси,
али на крају укапира да се и у граду човек на човека ослања, а дрво на дрво.

dijagnoza: zamadjijanost zeitgeistom.
lek: budjenje iz lošeg i ružnog sna.
al' će bidne #nijesedesilo (yet)

Први наставак тог серијала је нешто најинтелигентније што сам гледао на филму.
(укуцати у Јутјуб: Duh vremena - Zeitgeist The Movie (s prevodom)
Мислиш да их је то збунило ?

Како мене није ? :huh:

Poslednja izmena:
nisi citao bibliju?
odvajkadi jevrejski narod je psihopatsko-ubilacko-genocidna
Па није...

Прву чистку коју су направили, Бог им је помогао да их дивљаци не би живе прогутали... То је најпитомији и најбеднији народ био на планети кад их је Бог изабрао за развој духовности кроз њих...

Тек кад су се да дивљацима слизали, постају од питомих чобанчића, дивље наоружане хорде у служби неке унапред пропале секуларне идеје

Први наставак тог серијала је нешто најинтелигентније што сам гледао на филму.
(укуцати: Duh vremena - Zeitgeist The Movie (s prevodom)
Мислиш да их је то збунило ?

Како мене није ? :huh:

Zeitgeist The Movie

tadasnji zeitgeist (iako vanredno dobar) ipak nije isti kao danasnji zeitgeist.
Po svemu sudeci, po danasnjem zeitgeistu, film ce snimati AI

Русија и Израел,
убијају цивиле, децу, руше школе и болнице
Ne postoji nesto kao "pravedna, postena nacija".
Sama defincija nacije je relativno nova pojava, a "ponasanje" nacije je uslovljeno raznim faktorima kao sto su geografski polozaj, broj stanovnika, resursi, politicki sistem itd... No ne postoje dobre i lose nacije.
U samoj starom zavetu i nekim drugim zapisima se moze zakljuciti da su i onda bili agresivni (kao i svaka druga nacija koja ima priliku),
Rusija nije kolonizirala neke druge kontinente jer je bila zatovrena velikim silama, pa se prosirila na istok ka Sibiru i to nije bilo bas nenasilno, takodje imali su nezahvalnu ulogu u opijumskim ratovima gde su se Kinezi najvise zalili na Nemce i Ruse.
Televizija i kamere su noviji izum, inace bi imali snimke razrusenih gradova u rasponu od nekoliko hiljada godina.

Zbog cega nacije krecu u agresivne ratove? Stvar uvek krece od relativno malog broja ljudi koji uspeju da nametnu svoj narativ (propagandu) i onda vecina prihvati narativ. Ovo je evolucijski problem, jer ljudi su preziveli upravo na zajednickoj saradnji u borbi protiv opasnosti, ali kao sto vidimo to cesto ima i negativnih posledica jer npr Adolf Hitler i Goebbels su uz pomoc propagande ubedili svoje gradjane u mnoge besmislice.

Osnovni problem je, a zapravo i nauka to potvrdjuje jeste u tome sto vecina ljudi su rodjeni da budu sledbenici, u najboljem slucaju broj ovih ljudi je 75%, a najpesimisticniji je bio neki Kineski profesor (ne secam se imena ali ga smatraju za najinteligentnijom osobom danasnjice) je godinama istrazivao studente filozofije i zakljucio da tek oko 9% studenata ima sposobnost da razvije svoje misljenje, ostataki samo kupi i ponavlja.
Ovu pojavu je najlakse primetiti u skolama- pojavi se neko koga prihvate za vodju i onda ga svi kopiraju. Cesto mozete videti citave razrede gde svi imaju iste jakne ili frizure itd...

Zbog cega nacije krecu u agresivne ratove? Stvar uvek krece od relativno malog broja ljudi koji uspeju da nametnu svoj narativ (propagandu) i onda vecina prihvati narativ.

Пошто Русима и Изрелцима тражимо лека,
зауставићу се на анализи њихових случајева.

Мени личи да су Руси напали Украјинце из потпуног очајања, по систему "Зар и ти сине Бруте !?"

Издани од свих, презрени,
од њих као од куге беже народи од Балтика до Средоземља.
То мора да их је дубински фрустрирало
а Украјинци су кап која је прелила чашу.

Дакле, рекло би се, љубавни рат,
јер само љубавне борбе не можемо рационално објаснити.

Лек ?
Излечити Русе од љубави !

У корену Јеврејско - Арапског сукоба је такође љубавна прича стара хиљадама година.

Свето писмо Стари завет
Прва књига Мојсијева

Поглавље 16.

1. Али Сара жена Аврамова не рађаше му дјеце. А имаше робињу Мисирку, по имену Агару.
2. Па рече Сара Авраму: Господ ме је затворио да не родим; него иди к робињи мојој, не бих ли добила дјеце од ње. И Аврам приста на ријеч Сарину.
3. И Сара жена Аврамова узе Агару Мисирку робињу своју, и даде је за жену Авраму мужу својему послије десет година откако се настани Аврам у земљи Хананској.
4. И он отиде к Агари, и она затрудње; а кад видје да је трудна, понесе се од госпође своје.
5. А Сара рече Авраму: увреда моја паде на тебе; ја ти метнух на крило робињу своју, а она видјевши да је трудна понесе се од мене. Господ ће судити мени и теби.
6. А Аврам рече Сари: ето, робиња је твоја у твојим рукама, чини с њом што ти је воља. И Сара је стаде злоставити, те она побјеже од ње.
7. Али анђео Господњи нађе је код студенца у пустињи, код студенца на путу у Сур.
8. И рече јој: Агаро, робињо Сарина, откуда идеш, куда ли идеш? А она рече: бјежим од Саре госпође своје.
9. А анђео јој Господњи рече: врати се госпођи својој и покори јој се.
10. Опет јој рече анђео Господњи: умножићу веома сјеме твоје, да се неће моћи пребројати од множине.
11. Јоште јој рече анђео Господњи: ето си трудна, и родићеш сина, и надјени му име Исмаило; јер је Господ видио муку твоју.
12. А биће човјек убојица; рука ће се његова дизати на свакога а свачија на њега, и наставаће на погледу свој браћи својој.
13. Тада Агара призва име Господа који говори с њом: ти си Бог, који види. Јер говораше: зар још гледам иза онога који ме видје?
14. Тога ради зове се студенац онај студенац живога који ме види; а он је између Кадиса и Варада.
15. И роди Агара Авраму сина; и надједе Аврам сину својему, којега му роди Агара, име Исмаило.

16. А бјеше Авраму осамдесет и шест година кад му Агара роди Исмаила.

Рат у Израелу ће престати, биће склопљен неки мир ...
Али лек за ово подручје треба тражити у горњем тексту.

Арапи имају исто порекло као и Јевреји,
али их злоба једне жене прогна и затрова будуће генерације.

У арапским и израелским школама треба учити горњу причу
али са критичким освртом на понашање Саре, можда и Агаре, а можда и Аврама ?

Ту је негде лек.

Osnovni problem je, a zapravo i nauka to potvrdjuje jeste u tome sto vecina ljudi su rodjeni da budu sledbenici,

Мимикрија јесте људска болест, има је у целом живом свету,
али ми људи треба да је превазиђемо.

Па кад ти љубав пређе у мржњу, значи да си волео и био вољен из користи, а не од доброте

Изгледа да су Руси тако волели Украјину !
Корист !!!

Али и то је нормално,
дете воли мајку због сисе пуне млека, а не због не знам чега !

Back