godinama sam se bavio kao vozac gradjevinski masina bageri skipovi viljuskari posto je to kod nas mizerno placeno odustao sam od toga dali neko zna dali se iz bih moze gdje otici i kako u inostranstvo posto sam cuo da se to tamo trazi
Od 01.01.2016, Nemačka je pojednostavila dobijanje boravišne (samim tim i radne) dozvole za države zapadnog Balkana, dakle Srbije, BiH, Makedonije, itd.
Procedura je sledeća:
- Nađe se posao u Nemačkoj (koji ne sme da bude plaćen ispod proseka za to zanimanje i deo Nemačke)
- Budući poslodavac pošalje upit i ugovor nemačkoj Agenciji za zapošljavanje, koja proveri da li su uslovi zaposlenja u redu. Kad oni to odobre (6-8 nedelja), onda...
- ...ti odeš do nemačkog konzulata, i odneseš im ugovor o zaposlenju koji si dobio od budućeg poslodavca, zatim dokaz o završenoj školi, odnosno stručnoj spremi i eventualno potvrde/dozvole/certifikate, ako ih imaš (recimo, dozvolu za upravljanje građevinskim mašinama, certifikat za varioce, i tome slično, zavisno od zanimanja)
- Onda dodaš i potvrdu da si položio test nemačkog na nivou A1 (najniži nivo), može se polagati u svakom Goethe institutu u svetu. U Beogradu
polaganje "Start Deutsch 1" košta 8000 RSD (oko 130 KM) za "eksterne kandidate" (one koji nisu bili na kursu A1 u institutu), i po uspešnom polaganju se dobija certifikat A1. U Bosni,
Goethe institut se nalazi u Sarajevu, ali polagati se može i u Banja Luci (GLOSSA), Tuzli (GLOSSA i DaF), Zenici (BHM), Gračanici (Centar za obrazovanje odraslih). U Sarajevu
polaganje košta 110 KM za interne, odnosno 210 KM za eksterne kandidate, polaganje A1
van Sarajeva košta 225 KM za sve kandidate.
- Sačekaš par nedelja, i dobijaš u konzulatu boravišnu i radnu vizu za Nemačku
- Što se tiče porodice, oni takođe dobijaju vizu (odnosno supružnik/supružnica i maloletna deca), sa tim da supružnici moraju takođe da imaju certifikat A1 za nemački jezik