Kako okačiti sliku na zid?

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.520
Pre nego što okačite umetničko delo, odredite najpre gde će biti postavljeno. Pozovite prijatelja da vam pridržava sliku dok ne odredite njen tačan položaj. Tek tada možete da vidite kako će delo izgledati na zidu. Istovremeno,imaćete i osećaj za proporcionalnost i boje, na osnovu čega ćete proceniti kako se uklapa u odnosu na druge elemente u sobi.
slike na zidu 3.jpg

Kada kačite jednu sliku na zid, njen centar treba da bude oko metar i po od poda. Kada, kačite par dela, jedno iznad drugog, gledajte ih kao celinu, bez obzira da li su iste ili različite veličine. Da biste ih pravilno postavili,pronađite tačku koja je podjednako udaljena od njihove gornje, odnosno donje strane. Ta tačka, takođe, treba da bude na visini od metar i po od poda.

ja ne volim gužvu. Volim da svakoj slici dam prostor, da se ne takmiči sa nekom drugom. Ako je u seriji, deo kolaža, onda ih sabijem još bliže nego na gornjem primeru. I gledam da ih ne odvajam pojedinačnim ramovima.
Ako su slike tematski povezane,ili su istog stila onda je lako. Mislim, a i pokazalo se tačnim
da je bolje dozvoliti da slike "dišu". Tako će svaka bolje doći do izražaja.Znači onih 5cm je
dobro rešenje.Ako su slike preblizu,one u vidnom polju poništavaju jedna drugu.
281c42daf4c1c32b8324b9725a325e8c.jpg

Slike bez rama,postavljene preblizu...učini nam se da je to jedna,a ne tri slike.

Ako su slike tematski povezane,ili su istog stila onda je lako. Mislim, a i pokazalo se tačnim
da je bolje dozvoliti da slike "dišu". Tako će svaka bolje doći do izražaja.Znači onih 5cm je
dobro rešenje.Ako su slike preblizu,one u vidnom polju poništavaju jedna drugu.
Pogledajte prilog 899206
Slike bez rama,postavljene preblizu...učini nam se da je to jedna,a ne tri slike.
ovo je odlično. Razmak je taman toliki da naznači da se radi o pojedinačnim komadima a opet dovoljno blizu da čine celinu. Za prvi primer je razmak možda 5cm izmedju ramova, ali veći izmedju slika. Mom oku ne prija. Kao da sam razrok, nešto ne pasuje a to je razmak koji niti je dovoljno mali niti dovoljno veliki. A i različiti beli prostor ne pomaže sveukupnom doživljaju.

Poslednja izmena:
ovo je odlično. Razmak je taman toliki da naznači da se radi o pojedinačnim komadima a opet dovoljno blizu da čine celinu. Za prvi primer je razmak možda 5cm izmedju ramova, ali veći izmedju slika. Mom oku ne prija. Kao da sam razrok, nešto ne pasuje a to je razmak koji niti je dovoljno mali niti dovoljno veliki. A i različiti beli prostor ne pomaže sveukupnom doživljaju.
Valjda svaku sliku gledaš pojedinačno. :flert:

Valjda svaku sliku gledaš pojedinačno. :flert:
Čemu onda voditi računa o razmaku?

Kada posmatram zid iz daljine onda ne gledam pojedinačne slike već njihov aranžman. To je art kao i skulptura. Kada pridjem onda gledam pojedinačno. Ako mi (a)simetrija i medjusobni odnos odvlače pažnju i prave tenziju onda to može da utiče negativno kako pojedinačne slike doživljavam.

Dakle, harmonija na prvom mestu, osim ako "izložba" nije takva da zahteva tenziju, pa i haos.

Back