Postavi omiljenu sliku i reci nešto o njoj

535px-El_Greco_View_of_Toledo.jpg

Jedna od mojih omiljena slika je Pogled na Toledo od El Greka
Na slici je El Greko naslikao grad Toledo, sa svim elementima pejzaza: nebo, brda, grad, klisura reke, drveće, livade, putevi, prikazani kroz nagomilavanje oblaka i nadolazak oluje a sve u kontrastima boja..

Našla sam u opisima istoricara umetnosti El Grekovih slika, gde kažu da da su u gradu prikazane najznacajnije gradjevine toga doba kao sto su palata Alkazar, katedrala Toledo , zvonik katedrale,most Alkantra, zamak San Servando, ali da je El Greko sve te zgrade naslikao prema svom vidjenju i rasoredu a ne onako kako je stvarno bilo..

Bez obzira na sve to ova slika mi je omiljena zbog dramatike koju ima.
Grad sav u zelenilu i svetlosti koju je El Greko potencirao i dramaticno tamno nebo koje nagoveštava oluju

si-429531.jpg_ihcm-50.00_iwcm-39.17_fls-880603L.tif_fts-880603T.tif_mc-ffffff_fwcm-1.50_tmwcm-...jpg

Terasa kafane u noći,takodje jedna od mojih omiljenih slika kao i sam Van Gog
Van Gog se iz Pariza se preselio u Arl i tu je nastala ova slika na kojoj je prvi put pokazao noćno nebo.
U pismu svojoj sestri Vil, Vinsent opisuje sliku sa ushićenjem:Evo jedne noćne slike bez imalo crne boje, na njoj su samo lepa plava, ljubičasta i zelena boja,
a obližnji trg osvetljen je sumpor-žutom i limun-zelenom bojom.“ Pismo je završio rečima ,,ja zaista uživam da slikam noću, na licu mesta.“

Sledeca slika koju želim da vam pokažem je Lisice Franc Marka
Franz_Marc_-_The_Foxes_-_Google_Art_Project.jpg

Pre nego što je naslikao Lisice 1913. godine, Mark je bio inspirisan francuskim kubizmom. Lisice odražavaju Markovo razlaganje životinja u apstraktne forme, predstavljene u harmonizovanim bojama. Kristalna kompozicija podseća na vitraže u srednjovekovnim crkvama.
Na slici lisice su gotovo skrivene, a kada ih vidimo deluju da ih posmatramo, kroz krhotine razbijenog prozora.
Lisica je divan primer tipičnog Markovog stila.. Razbijanje realističnih, prirodnih formi u apstraktne, prizmatične forme u smelim bojama.

Još jedna slika Franc Marka koji je apstraktni slikar.Pripadao grupi Plavi jahac koju je osnovao Kandinski, koji je jednim delom uticao na Franc Marka
U ranim radovima motiv su mu bile životinje kao Lisice gore kao simbol dughovne harmonije , čiste prirode i životne snage kako su pisali likovni kriticari
Plavu boju je smatrao simbolom muškog principa.Žutu, ženskog principa, a Crvenu,bojom materije.Iz tog njegovog perioda je ova slika Plavi konji
U centu slike su plavi konji, pozadina je u crvenim, zelenim i žutim tonovima.Izmedju konja i okoline ne postoji prostorno razdvajanje a pomocu dva bela stabla i malo zelenog lišća ispred i iza životinja, Mark je povezao konje i prirodu..
Sjajna slika kao i kompoziija slike i ovu bih sliku rado videla na nekom od mojih zidova :)
Clipplavi konji.jpg

Back