Dulebass hvala na opštim smernicama i savetima. Svakako je to proces koji će da potraje ne želim i ne mogu ništa naglo da uradim jer sam po prilično psihološki osetljiva na ukidanje hrane, ali napredujem.
Meso ipak planiram skroz da izbacim kao i ribu jer je puno hormona i antibiotika, a riba žive i koječega još. Svedok sam da se kod moje ćerke koja jedva ima 9 godina već javljaju prvi znaci puberteta i sada mi je to jasno da je totalno pogrešno i ne prirodno i da je to rezultat loše i veštačke ishrane. Upravo ti hormoni koji se daju životinjama koje mi kasnije jedemo izazivaju takve posledice kod dece, a kasnije rak dojke i prostate kod odraslih. Znači, ne želim više ni ćuretinu (koju sam ranije sa uživanjem jela).
Pečenja više uopšte ne jedem, hleb uglavnom sama pravim od raznih vrsta brašna (kupila sam kućni pekač hleba), što se tiče ranog ustajanja obično ustajem oko pola 6 - 6h. E sad ritam, hmm. To znam da je važno, ali teško mi je da to ispoštujem. Kad je radni dan imam ritam ali čim sam na godišnjem odmoru ili preko vikenda... zabrljam. Od žitarica sam ubacila mekinje i klice doduše sve suvo kupljeno iz bio radnje, ali planiram da probam da uzgajam klice sveže sama. Inače ovih dana sam probala sirovo žito koje je samo ležalo u vodi saaaaatimaaa i sasvim je jestivo i OK. To npr i moje malo dete hoće da jede veoma rado.
Još sam ubacila razno koštuničavo voće i semenje što ranije gotovo uopšte nisam jela. Što se tiče sokova, ne kupujem ih čak ni deci. Radije pojedemo celu voćku ili iscedimo neposredno pred konzumaciju ili pravimo voćne kaše sa klicama. Mlečne proizvode takođe želim i planiram da ukinem. Jer kako kažu, ni jedna životinja na svetu ne pije mleko posle perioda odojčeta, a pogotovo ne pije mleko druge životinjske vrste!!! Jaja su "tečno meso" znači i to ću da izbacim.
Teško mi je kad pomislim na šne-nokle ili koh ili gibanicu

ali prevazići ću i to.
Slatko sam drastično smanjila mada sam i dalje prilično slaba na čokolade. Ranije sam recimo, znala da uveče (noću) kada mi deca spavaju, uključim neki film i uzmem litarski sladoled i pojedem više od polovine! To sada više nikada ne radim. Smoki i te gluposti ne kupujem. Sada radije grickam šargarepu. Alkohol i cigarete inače ne trošim, moja zavisnost je hrana

.
Što se tiče male ćerkice, mnogo je komplikovana stvar... duga i dRuga je to priča...
Još jednom hvala, ovakvi "razgovori" mi pomažu da ostanem na dobrom putu.
Ja ti mogu savetima pomoci iako se ne bavim time, jer sam imao licnih iskustava za neke bolesti, a sve su vezane za ishranu, i kazem, dosta sam citao o tome, pa se moze reci da znam sta i kako ide. Pedagogija mi je po struci znatno bliza od saveta oko ishrane, tako da tu slobodno mozes da izneses taj problem za koji kazes da je duga prica.
Da si mi rod, insistirao bih da ne radis kako mislis. Ovako, mogu ti samo reci da jos jednom dobro promislis. Imas volju, i to je najbitnije. Dakle, ovo je savetodavno, ne insistiram
Nisi u pravu za meso. Prvo, riba: evo linka, pa da ti ja ne prepricavam, procitaj, i obrati paznju na poslednji pasus. Dakle, ribu ne preterivati, ali nikako ne izbacivati.
http://www.mojabeba.com/sadrzaj.php?id=802&nivo=2&idr=44
Zivina: Zivina ima puno hormona i antibiotika ako je bila bolesna

Ne smes otici u paranoju, i smatrati da je svuda tako i da uopste rizikujes rak dojke od piletine. Svakako, bolje je izbegavati piletinu iz megamarketa, vec, ako vec nemas uslove ili ne zelis da gajis, da nadjes "svog" coveka sa sela koji ce te snabdevati. Neko kome mozes da verujes. Zivina je dovoljno zdrava da pokrije sve nedostatke koje si pomenula (lekovi itd.).
Ritam: odlicno je sto imas volju, i sto si svesna da je bitno. E sad, cak i ako vikendom prespavas, odnosno malo kasnije doruckujes nije strasno. Strasno je ako preko vikenda pocnes da jedes sve to sto ne treba. Dakle, opusti se za spavanje, pa mora covek nekad da odmori, ali nemoj dozvoliti sebi da 5 dana jedes zdravo, a dva nadoknadis sve lose. Onda sve pada u vodu.
Mlecni proizvodi: Dozvoli, ali i tu gresis. To sto si cula za mleko je apsolutno tacno, ne treba da se pije konstantno kao sto to vecina radi (jer ima naviku od malena i pije do 20. godine). Ali, mlecni proizvodi su zbog nacina proizvodnje sasvim druga stvar. Casu jogurta ili kiselog mleka dnevno trudi se da ubacis kao najvazniji deo ishrane kod svih clanova porodice! Najbolje ujutru. Naravno, pre svega jogurt niskokalorican (Viva).
Dva kuvana jaja dnevno su zdrava, i tu prestaje svaka prica, veruj mi, ali dobro, kako god.
Seti se samo sela i zdravlja tamo: proja ili domaci hleb, sir, mleko, jaja, domace suvo meso, piletina koju oni cuvaju... To ti je lek za zdrav zivot. I naravno fizicka aktivnost, ali ne naprezanje veliko (znaci, pesacenje pre svega).
Srecno, samo budi istrajna. Nemoj meni da verujes ako ne zelis, samo ti kazem da onda proveris opet negde. Ne da ides iz krajnosti u krajnost.