Kako ojačati imunitet?

• Začetnik teme Začetnik teme yokai
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ih sirok pojam..izbegavati pusenje..stres..masnu i slanu hranu..gazirano..slatkise i brzu..e sad to ne znaci hraniti se makrobioticki..nego jesti sa sela i pijace..jedi ti povremeno i pecenje i gibanice..ali je bitno raznovrsno..zato kazem da se izbace ti svakodnevni rituali..ove zime sam da kucnem u drvo zdrav ko dren bio..kiseli kupus sam jeo cesto..domaca slanina i suvo meso..dosta voca i povrca..med..cajevi..maslinovo ulje..crni-beli luk ako mozes..uopsteno sto vise sta se na selu jede..i baviti se sportom..bajs po mogucstvu..3x nedeljno se treba dobro oznojiti

Za ojacavanje imuniteta:odmor i san minumum 8 sati,i to leci sto ranije,oko 10-11.Ishrana treba biti zdrava i pravilna(mrzi me da pisem po milioniti put,ima na pod forumu dijeta),ali recimo da treba jesti sve po malo,u umerenim kolicinama.Recimo da su probiotici veoma dobri za imunitet(jogurt...),onda vitamin c kog je najbolje uneti ishranom(voce i povrce),omega 3 riblje ulje,jesti ribu,ko ne voli ribu ima da kupi kapsule omega 3.Kalijum uneti putem jedne banane svaki dan,Kalcijum putem mleka i mlecnih proizvoda(obazrivo jer goje,pa recimo svaki dan 3 deci mleka ili jogurta za dorucak je ok,nema straha od gojenja).Sve u svemu ishrana,odmor i fizicka aktivnost su kljuc svega... :) :)

Dakle, tema je - KAKO OJAČATI IMUNI SISTEM?

Šta jesti?
Šta piti?
Šta koristiti od eventualnih preparata?
Šta izbegavati?
Jednostavno rečeno; prvostepenom hranom. Ne postoji ni jedan drugi mogući način što se tiče ishrane. Naš sistem za varenje je kao kod biljojeda, tako da nam najviše odgovara biljna hrana.
Dakle pod br.1 Prvostepena hrana. Pod br. 2 Fizička aktivnost. Pod br. 3 Piti dovoljno tečnosti (vode) bar 1,5l dnevno (poželjno je 2L) Pod br. 4 Dovoljno se izlagati sunčevoj svetlosti. Pod br. 5. Biti umeren. To znači uklanjanje svih štetnih materija kao što su kafa, alkohol, duvan, šećer, veštački zaslađivači, konzervansi za hranu, pojačivači arome, konzervisana hrana, "lekovi" i sl. Pod br. 6 Svež vazduh Pod br. 7 Odgovarajući odmor. Ovde spada i kretanje u krevet u pravo vreme, jer oko 21:30h se luči hormon melatonin koji nas podmlađuje i regeneriše. Pod br. 8 Oslobađanje od stresa. I sl.

A šta sa nama koji smo noćne ptice? Evo npr. ja u suštini ne bih morao ni da spavam 2-3 dana pa da se tek onda naspavam, a inače nikad ne ležem pre 2, a i kad legnem oko sat-sat i po ne mogu da zaspim (mada je ovo više zato što pričam sam sa sobom :lol: ).
Elem, fizička aktivnost - nije problem.
Zdrava hrana - voće jedem, povrće (salatu) skoro uopšte, to svakako treba da ubacim i to ću i učiniti... Kafu, alkohol i gazirana pića ne pijem uopšte, ne pušim.
Konzervisana hrana, aditivi itd. - toga svuda ima... Osim povrća koje imam u bašti.
Koliko sme da se jede slatkog (čokolade, kolača itd.) dnevno, otprilike? Mislim da tu preterujem.
Kakve su šumeće tablete tj. da li vrede ili je prevara?

A šta sa nama koji smo noćne ptice? Evo npr. ja u suštini ne bih morao ni da spavam 2-3 dana pa da se tek onda naspavam, a inače nikad ne ležem pre 2, a i kad legnem oko sat-sat i po ne mogu da zaspim (mada je ovo više zato što pričam sam sa sobom :lol: ).
Zdrava hrana - voće jedem, povrće (salatu) skoro uopšte, to svakako treba da ubacim i to ću i učiniti... Kafu, alkohol i gazirana pića ne pijem uopšte, ne pušim.
Konzervisana hrana, aditivi itd. - toga svuda ima... Osim povrća koje imam u bašti.
Koliko sme da se jede slatkog (čokolade, kolača itd.) dnevno, otprilike? Mislim da tu preterujem.

Nije prevara samo su stetne..slatkisi se ne jedu..moze med i musli..tu i tamo cokolada kakao je dobar..malo izgooglaj interesuj se sve se moze procitati pa polako zamenjuj zdravijom hranom

Dakle, tema je - KAKO OJAČATI IMUNI SISTEM?

Šta jesti?
Šta piti?
Šta koristiti od eventualnih preparata?
Šta izbegavati?

ne jedem voce,a ni povrce. Jedem masno,pijem gazirano,pijem,ne bavim se fizickim aktivnostima,sedim po ceo dan za kompom,ne spavam mnogo,pijem 3 kafe koje izuvaju normalnu osobu i zdrav sam kao dren. Godinu dana nisam bio bolestan. jedino me unistava stres kad imam neki ispit,inace sam celu zimu pregurao bez prehlade a 4oro mojih ukucana je dobilo gripcinu i svi su imali 40 temparaturu. Sto se vise unistavas,to je jaci imunitet.

Није добро бити ноћна птица. ;)
Постоји нешто што се зове ''циркадијани ритам'' лучења хормона.
Наш организам је баждарен да се тачно одређени хормон лучи у одређено време и максимално нпр. у току сна.
Значи, јасно је, дан је за бити будан- ноћ је за спавање.
Наравно, изузеци од правила постоје.
Нпр. постоје људи који су бифазни спавачи, па спавају ноћу три сата и дању три сата и њима је то сасвим ок..
Али организам велике већине захтева понашање по принципу ритма дан-ноћ. :)

Слаткише је најбоље избацити. :D То ти је одговор колико дневно би било пожељно. ;) Значи, наравно да смеш, али штанглица чоколаде и крај. Оне масне и холестеролом напуњене чипсеве, смокије, и сл. , баталито скроз.
Чоколаду је најбоље јести ону црну. ;) Са пуно какаоа и магнезијума, јер делују позитивно стимулативно на централни нервни систем.

Шумеће таблете су превара- ПЛАЦЕБО. ;) Организам из њих ништа не ресорбује.

Uf... Ja čokoladu trpam u sebe kao nenormalan... To ću onda da korigujem... :)
Čipseve ne jedem, maksimalno 1 mesečno (u poslednjih godinu dana sam pojeo možda 5).
So - isto što manje, pretpostavljam?
Potrudiću se da ispravim sve to... Jedino će problem biti spavanje, ali pokušaću. :)

Hvala na savetima

ne jedem voce,a ni povrce. Jedem masno,pijem gazirano,pijem,ne bavim se fizickim aktivnostima,sedim po ceo dan za kompom,ne spavam mnogo,pijem 3 kafe koje izuvaju normalnu osobu i zdrav sam kao dren. Godinu dana nisam bio bolestan. jedino me unistava stres kad imam neki ispit,inace sam celu zimu pregurao bez prehlade a 4oro mojih ukucana je dobilo gripcinu i svi su imali 40 temparaturu. Sto se vise unistavas,to je jaci imunitet.

Dok se ne unistis sa 40 god ima sve te stigne s kamatom:lol:

Pa šta onda da pijem?! Sve je nezdravo...
Sofija, šta ti kažeš za te sokiće? :mrgreen:

Ја их не пијем. :)
Пијем највише воду и лимунаду.
И то лимунаду ручно прављену.

Или исцедим, кад ме не мрзи, поморанџу и лимунаду, грејпфрут и поморанџу...али претежно воду.

Сви ти сокови у тетрапаку су пуни адитива. И наравно, треба их избегавати.

Е сад, ја можда претерујем, али сам тип особе који све више почиње да води рачуна о исхрани и здрављу.
Кад сам била млађа, свашта сам јела и пила, а сад ми је све блискија идеја чак и да сама садим баштицу. ;)

Sve ce to jednom da te stigne, ako ne moz' da te stigne - onda ce da te saceka...

Back