Kako odgajati introvertno dete

mekflaj

Poznat
Poruka
8.291
Ovo nije svet za introverte.
Na ceni je ekstroverzija.
Svi bi danas da budu ekstroverti.
Devojke vole takve momke, to se traži pri druženju, u većini poslova, i bilo gde su potrebni kontakti sa drugima....
Čitave psihoterapije se baziraju na tome da se introverti preobrate u ekstroverte. Ali znamo da je to prevara, jer se tip nervnog sistema koji se dobija začećem ne može promeniti.

Školski sistemi su tako jednostrano postavljeni da favorizuju ekstrovertnu decu. Traži se aktivnost, interakcija itd, timski rad, ukratko, traži se od introverata da budu ono što nisu.
Mladi ljudi se stide svoje povučenosti, trude se, pokušavaju da imitiraju ekstroverte, ali ostaju uljezi u toj priči i nikada se ne mogu nositi na tom socijalnom polju sa ekstrovertima koji su tu kao ribe u vodi.

Dakle, introverzija se tretira kao poremećaj kojeg treba iskoreniti.
Kako pomoći introvertnom detetu?

mogu da kazem iz svog iskustva mada nikad nisam sigurna da nisam samo neki zalutali ekstrovert

sta znam samo da sam se manje jedila shto nisam turbo :think:
nema tu pomoci svako pati kroz pubertet neko ovako neko onako
po meni jedino ne bi trebalo da bude ekstremnih situacija tipa neka zestoka nasilja ako su ucestala ako ih je mnogo to je znak?
ne znam mada razmisljam mozda ga tako teraju da bude u nekom polozaju kao banda
introverti mogu da budu i maze da tako onda ga previse ...
sta znam u stvari to nista ne znaci, neko se okrene drustvu, neko nauci sam, a neko je psiho :evil:

Kljucno je prestati opterecivati se time, i prihvatiti sebe.
Posto sam i ja poprilicno introvertan, a i anksiozan, znam koliko je tesko biti introvertna osoba nekada.
Evo sto se tice skole, oduvek sam bio odlican djak iz senke, nikakva posebna aktivnost, ali maksimalna posvecenost poslu, i u mom odeljenju najbolji ucenici su upravo bili oni intorvertni cudaci sa kojima se niko nije druzio, niti koji su hteli da se druze, dok smo se mi medjusobno odlicno slagali i razumeli.
Ima poslova za introvertne osobe, ja se recimo bavim programiranjem, mada i to nekada zahteva komunikaciju sa drugima, i neke medjuljudske vestine, ali u sustini je samostalna aktivnost.

Da drustvo forsira ekstravertne osobe, to se slazem sa tobom, jer uvek mi mrak padne na oci kada cujem ono, a sto je i glavno pitanje medju mladima, "gde izlazis, imas devojku, gde ces na more, gde ces za Novu"?
Sto se suprotnog pola tice i zabavljanja, e tu i ne cveta cvece bas, introvernost nosi sa sobom odredjenu dozu samoce, koja ume da preraste u usamljenost.
Upoznao sam razne relativno introvertne devojke, i relativno dobro smo se slagali psihicki, mada na kraju su ipak imale one crte ekstravertnosti u sebi, zelele su vise, uzbudjenja, provoda, nekog zabavnijeg. Sta ces kada ne vole weltschmerz. Mada ima dosta introvertnih devojaka (sada zavisi kako se gleda na to, sirok pojam, po mojim kriterujumima malo), ali kao i momci, one imaju problem koje im drustvo namece, provod, decko, veze i sl, tako da se i one kao i drugi prilagodjavaju tome, jer usamljenost koja ide uz introvertnost je teska nekada. A realno, malo je i tesko upoznati introvertne devojke, ima onih koje ne vole bas da izlaze toliko, to je valjda introvertno, mozda na internetu se mogu upoznati ili u biblioteci, ali one "cudakinje" koje ne mare ni 2% za izlaske, veze i sl, pa mozda malo teze. Ne pise ljudima na celu ja sam introvert, a i zavisi koju dozu introvertnosti trazimo. Licno, obozavam introvertne ljude, mozda jer sam sam takav, posebno ako su komunikativni ili ako imamo ista interesovanja. I mala je greska reci, introvertni ljudi su stidljivi, ne nuzno, vec pricaju kao navijeni jedino o temama koje ih istinski zanimaju.

Introverzija nije poremecaj, ali ga mozda tako drustvo gleda, jer introvernost moze, ne znaci da ce naravno, da preraste u anksioznost ili fobiju, opet sve to zavisi od "kolicine" introvernosti.

Kako vaspitati decu introverte? Ne gledati ih kao cudake. Znam gomilu adolescenata koji gaje prezir prema roditeljima jer misle da su cudni ili nesto, jer ne vole da se druze, ne jure veze i sl. Iz licnog, a i iz iskustva drugih znam da se introvertni ljudi druze, i socijalizuju ali pod uslovima koji njima odgovaraju. Tako da, neki introvert mozda nece ici na zurku, ili pak na promociju neke knjige (dok ce neki introverti ici), ali ce se rado druziti ako neko ponudi sedaljku, ili sta znam, gledanje omiljenog filma, serije, igranje omiljene igrice, sta ko voli, sa ljudima koji su slicni njemu/njoj. Znaci ne forsirati decu da se druze, ne vikati na njih ako ne zele, oni rade sta zele, sta ih cini srecnim i to treba postovati, a svoje drustvo ce naci po potrebi, iako zna da bude pomalo tesko. Takodje, izbegavati ono poredjenje, "a kako on moze, a ti ne mozes, sto si takav, sta nije u redu sa tobom". Meni su neki rodjaci rekli da sam lud, tj. nenormalan jer sam takav kakav jesam, a to moze debelo unistiti samopouzdanje. Opet, decu treba uciti samostalnosti, da imaju dozu samopouzdanja i da ne zavise od roditelja kao i od misljenja vrsnjaka.

Znaci, postovati dete, ne forsirati ga, ako ne zeli, ne kritikovati ga sto je takvo kakvo je, ne vredjati ga i ne porediti sa drugima, i uciti ga samostalnosti i samopouzdanju.

Poslednja izmena:
Devojke vole takve momke, to se traži pri druženju, u većini poslova, i bilo gde su potrebni kontakti sa drugima....
Čitave psihoterapije se baziraju na tome da se introverti preobrate u ekstroverte. Ali znamo da je to prevara, jer se tip nervnog sistema koji se dobija začećem ne može promeniti.

Školski sistemi su tako jednostrano postavljeni da favorizuju ekstrovertnu decu. Traži se aktivnost, interakcija itd, timski rad, ukratko, traži se od introverata da budu ono što nisu.
Mladi ljudi se stide svoje povučenosti, trude se, pokušavaju da imitiraju ekstroverte, ali ostaju uljezi u toj priči i nikada se ne mogu nositi na tom socijalnom polju sa ekstrovertima koji su tu kao ribe u vodi.

Не слажем се с болдованим. То је твоја конструкција и није тачна.

Само....чињеница је да у природи опстају они способнији, борбенији, активнији... Тако је и у животињском и у људском свету.

Иначе, ја сам типична интровертна особа која је морала да научи да бар делимично изађе из свог оклопа да би опстала.
И не мислим ни да сам ни по чему ни боља ни гора од екстровертних.

Само....чињеница је да у природи опстају они способнији, борбенији, активнији... Тако је и у животињском и у људском свету.
prirodi su potrebni i distancirani (skloni begu a ne borbi). npr. oni bi preživeli neke zarazne pandemije jer se slabo mešaju sa ljudima....

lep video o verbalnom nasilju u školi od strane čopora prema nekom ko se ne uklapa....

tamnoputa devojčica u onoj grupi je introvertna ali se privolela čoporu u cilju opstanka

Poslednja izmena:
treba nauciti osecati se prijatno u svojoj kozi i raditi stvari onda kada to zaista pozelis, kada osecas da ti je vreme, kada kvrcne nesto u tebi sta osecas da treba da promenis i tako dalje...ne mislim da su introverni ljudi bolji ili gori od ekstrovertnih...recimo ko dete sam bila prilicno zatvorena i onda sam krenula da se menjam i sad bih rekla da sam potpuna suprotnost onoga sto sam bila, iako se moja sustina, i moje bice nisu promenili. samo moj dozivljaj nekih stvari, sigurnost u samu sebe i svest da me zapravo boli uvo da li neko misli da je nesto sto radim cudno, ovakvo ili onakvo. da,ima ljudi koji me ne shvataju sto sam takva kakva jesam, ali me to vise ne dotice, tako da nemam ni potrebu da stvari zadrzavam za sebe. i sad me cak pojedini ljudi kritikuju kako sam pravise ekstrovertna, pricam sa svima, verujem ljudima, nisam sumnjicava i sta ti znam sta sve...

Introvertnost i socijalna fobija nije jedno te isto. Introvertna osoba je savršeno sposobna da funkcioniše u društvu, na poslu, da smuva žensku/tipa, ako to nije sposobna onda ima problem (osim ako, naravno, uopšte ne želi). I takva vrsta introvertnosti treba da se leči, odnosno modifikuje do nivoa prihvatanja drugih ljudi, govorim kao strogi introvert i ne smatram da sam odbačena ili uskraćena zbog toga nego da treba da poradim na tome da se bolje uklapam i više družim. Mnogo mi više smeta što ne prave makaze za levake, na primer. I što levake zovu levoruki kao da nemaju desnu :D

Da vidimo sta su rekli...
A sto cutis, sta ti je?
Je l' mozes da me gledas u oci kada pricas?

i licno moj omiljeni

Ti nisi za ljude, ti ne znas kako ljudi funkcionisu, ne razumes ljude, nemas taj osecaj, navikao si da zivis kao divlja zver, u pecini, odvojen od drustva i ljudi. Trebas da se lecis.

Лаички, интровертност сви схватају као повученост, међутим, граница интро-екстро. није тако постављена, ради се, чини ми, се о оној линији којој се "излаже" на увид приватност, лична осећања, говорљивост о томе. и сл.

Тимски рад се цени у свакој људској заједници и логично је да га друштво, образовни истем истог, форсира. Али, и да немаш институције, друштво вршњака нпр. деце предшколског узраста која не иду у вртић, играју се у паркићу, развијаће поштовање не само према умешнијима у пењању, фудбалу и сл. активностима него, што је важније, као лидери издвајаће се они који нису себични, фер су према другој деци, никога не злостављају. Деца сама направе то фер лидерство, што се током година преобрати у нешто друго. Елем, ако те вршњаци избегавају није због тога што имаш клемпаве уши, најбољи си ђак у разреду, па су љубоморни, воле те девојчице или ти је ћале бумбар. Деца баш праве лепе квалификације и одбацују кукавице, себичне, тужибабе.... баш како треба.

Introvertna sam, ali mi to ne smeta da obavljam poslove koji zahtevaju puno komunikacije sa nepoznatim ljudima, saradjujem sa dosta njih...
Kako odgajati introvertno dete, ako su roditelji ekstrovertni i nisu navikli na takav tip ljudi kao sto je njihovo dete, sigurno je da ce doci do nerazumevanja. Ja sam bila jako jako stidljiva kad sam bila mala. Igrala sam se sama, a i kad sam posla u skolu nekako se nisam uklopila u odeljenje. Uciteljica je mojim roditeljima rekla da imam problem i da treba da me vode kod psihologa. Sad mi nista ne fali koliko vidim.
Introvertno dete ne treba forsirati, recimo da bi to bila dobra ideja.
Ako ti je neko rekao da si cutljiv, to nije napad na tvoju introvertnost, to je samo cinjenica. Nema zasto to da te vredja. "Da, ja sam cutljiv. Nisam takav sa svima".

Најважније ја ваљда да се дете не сили, него да га постепено привикавају на различите ствари и да га нипошто, али нипошто не упоређују ни са ким,
само ће довести до тога да дете осети аверзију према том неком на кога шатро треба да се угледа. Мислим да је битно и да се још док је дете мало
не избегавају гости и дружења, како би се дете навикавало на друштво, треба му причати да није то чудно што је ћутљивије.
Мислим да се већина интровертних на крају прилагоди, често се ни не препозна да је интроверт. :)

Pošto sam uverena da se introvertnost smanjuje s godinama, tj. onaj minimalni osećaj soc. fobije koju već spomenusmo, ostaje samo opcija da je introvertna osoba, kao osoba, onaj mrgud iz štrumpfova :D odnosno osoba koja jednostavno ne voli da se druži sa svima. Osoba koja ne smatra neophodnim da prema svima bude uljudna i da se redovno javlja, što je, uzgred, velika većina stanovništva. Brbljivi i neuljudni nisu ekstroverti. Pravi ekstroverti su retki. Ljudi koji vole i kojima nije teško da se javljaju, održavaju redovne kontakte, odgovaraju na svaki komentar, da se istaknu kad treba, ljudi kojima ne treba alkohol ili droga da bi se opustili u društvu (mada je ovo isto domen poremećaja tj. fobije); za takve ljude će svi ostali (introverti) uglavnom reći da su najpristojniji, najfiniji i najsupermegaOK ljudi koje poznaju, jer se "uvek javljaju" i "nisu ih zaboravili" (i svi će uvek izostaviti da dodaju "iako se ja nisam javljao/la")..... ovde se introvertnost ispoljava kroz beskrajni egoizam, odnosno uvučenost u svoj mali svet koji je savršeno modifikovan za samo jednu osobu i polako svi postajemo takvi. Za neko globalno dobro, verovatno bi bilo bolje da se ne transformišemo baš svi u ove moderne introverte.

introverta mnogo iscrpljuju kontakti sa drugim ljudima, posle njih on mora da beži u samoću i tako puni baterije....
često ekstroverti ne kapiraju tu našu egzistencijalnu potrebu za dnevnom dozom samoće.
bez te samoće mi bi prsli, bcs we are forks in this world of soup.....
problem je što kad se ponovo vratimo iz samoće međ ljude, mora sve jovo nanovo jer smo za vreme punjenja ispali iz ritma za druženje i opet mora zagrevanje, i taman kad uhvatiš ritam, baterije se opet isprazne i opet moraš u samoću....
zaista deluje kao da smo prokleti...

ja sam uvek bio na sredini, ali sam posle skapirao da sam ultimativni ekstroverta(jer mogu da zapocnem pick up talk sa bilo kime) samo da me malo zabole da se javljam gomili ljudi itd. Mislim da je to totalno pogresno shvaceno, nemas apsoutno nista od toga ako odrzavas te kontakte. To je sve prazno i glupo bez sustine samo mrtva forma. Kao neki PR talk. To je samo sada u "modi".

introverta mnogo iscrpljuju kontakti sa drugim ljudima, posle njih on mora da beži u samoću i tako puni baterije....
često ekstroverti ne kapiraju tu našu egzistencijalnu potrebu za dnevnom dozom samoće.
bez te samoće mi bi prsli, bcs we are forks in this world of soup.....
problem je što kad se ponovo vratimo iz samoće međ ljude, mora sve jovo nanovo jer smo za vreme punjenja ispali iz ritma za druženje i opet mora zagrevanje, i taman kad uhvatiš ritam, baterije se opet isprazne i opet moraš u samoću....
zaista deluje kao da smo prokleti...

mhm druzis se sa ljudima koji te ili mrze, ili nemas sta da trazis sa njima. Zato se osecas iscrpljeno, jer njihova energija projektuje na tebe los shit. Druzenje pre svega treba da bude nesto u cemu uzivas, inace je besmisleno i nepotrebno.

Ja sam introvertan i missim da sa sazrevanjem chovek prihvati sebe u svemu pa i tome.
Ne treba da slushash ljude koji ti kazu da idesh protiv svoje prirode...da bi postigao...shta?
Svet je i onako djubrishte a 90% ljudi je dno.I takvima da udovoljavash?
Meni je lepo u mom svetu a vas ko yebe.
To shto svet takav kakav je gluplji i puniji debilizama nego ikada u istoriji vishe ceni extroverte treba samo da ti laska.

prirodi su potrebni i distancirani (skloni begu a ne borbi). npr. oni bi preživeli neke zarazne pandemije jer se slabo mešaju sa ljudima....

lep video o verbalnom nasilju u školi od strane čopora prema nekom ko se ne uklapa....

tamnoputa devojčica u onoj grupi je introvertna ali se privolela čoporu u cilju opstanka

Откуд ти закључак да је тамонопута девојчица интровертна???
И по чему си закуљчио да је злостављана девојчица интровертна?
У мојој школи је систематски злостављана управо изразито екстровертна девојчица...и донекле је њена екстровертност управо окидач за злостављање...
Такође, интровертност не значи ''слабо мешање са људима''.

Ти си многе ствари помешао.

Sto se suprotnog pola tice i zabavljanja, e tu i ne cveta cvece bas, introvernost nosi sa sobom odredjenu dozu samoce, koja ume da preraste u usamljenost.
Upoznao sam razne relativno introvertne devojke, i relativno dobro smo se slagali psihicki, mada na kraju su ipak imale one crte ekstravertnosti u sebi, zelele su vise, uzbudjenja, provoda, nekog zabavnijeg. Sta ces kada ne vole weltschmerz.

Ne zameri, osvrnucu se samo na ovo, posto si pomenuo weltschmertz, cula sam recimo da je Milan Mladenovic bio izrazito introvertan, da je i na zurevima sedeo po strani i uglavnom svirao gitaru, nije voleo da se mesa sa ljudima, nego sve onako posmatra sa strane...pa je kasnije usao u legendu. Mrzi me sad da guglam, ali verujem da je nemali broj genijalaca, vrhunskih umetnika, knjizevnika, slikara, muzicara, naucnika... zapravo introvertne prirode. Introvert je prirodno vise usmeren ka unutra (sto sama rec kaze) ka sebi, svom unutrasnjem ja, pa drugima deluje rezervisano, zatvoreno, nedruzeljubivo. Zato se mlade devojke pretezno odlucuju za ekstrovertnije partnere - mlade su, zele da se zabavljaju, nisu bas sklone da preterano filozofiraju ni o sebi ni o svetu oko sebe, zele da zive, ne da gledaju kako se zivot odvija pored njih. Tek u nekom zrelijem dobu nauce da cene introspektivnost introvertnih, i da se upustaju u veze sa njima. A mnoge zene nikad ne prokljuve kvalitete takvih ljudi. A to je velika, velika steta.

Back