Kako naučiti haskija da ne lovi sve što se miče?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Al šta god se nađe u dvorištu ona ulovi. Miša, goluba, mačku..
Jednom je jastreba jadnog ulovila. Po Dunavu juri labudove.
I kakvu god hranu da joj daš ona do uveče čeka da li će nekog
goluba uloviti, pa ako od ulova nema ništa onda pojede tu
hranu.

Pitoma je prema ljudima i prema psima, ali je smrt za sve
ostalo. Ima i grižu savesti. Jednom sam izašla iz kuće a ona
sedi na tremu okrenuta leđima i trese se. Pomislila sam da
joj nije dobro. Pozovem je, a ona legne i počne da cvili.
Pogledam po dvorištu, a ubijena mačka leži na par metara
od nje. I ona zna jadna da je pogrešila, ali je jače od nje.
Dovela bih je na selo, ali ne smem. Nemam ja tih para da
plaćam ljudima kokoške, jariće i ostale domaće životinje.
A za nju ograde nema. Ona žicu pregrize, potkopa, preskoči.

hranu.

od nje. I ona zna jadna da je pogrešila, ali je jače od nje.
Vaspitanjem.

Ma ne treba im sputavati prirodu sta ces posle ako ti neko vrslja po dvoristu a on pasivan
Kao ja npr... na kraju me poljubio pas.... prvo je lajao kao svaki dobar čuvar a posle se družio...

Koliko je stara? Ne znam, moja nije takva. Ona baš voli da se druži sa mačkama, a na ptice ni ne obraća pažnju. Niti ima neki nagon da beži.
Ja sam moju odmalena navikavala na druge pse i mačke, i zato sada ni ne pravi problem.
A gde je držiš?
Ima pet godina.
U dvorištu je, uglavnom. Uđe u kuću kad hoće. Ne beži ona nešto
da bi lutala, nego pregrize žicu da bi se igrala sa komšijskim psom.

Evo je u šetnji, na nasipu. Praktikuje sangejzing dok ne uoči nekog
labuda. :lol:

272946063_339267861460124_2057666134319037802_n.jpg

Ima pet godina.
U dvorištu je, uglavnom. Uđe u kuću kad hoće. Ne beži ona nešto
da bi lutala, nego pregrize žicu da bi se igrala sa komšijskim psom.

Evo je u šetnji, na nasipu. Praktikuje sangejzing dok ne uoči nekog
labuda. :lol:

Pogledajte prilog 1100568
Duša mala, baš je lepa.
Pa ne znam, normalno je za psa da lovi ptice možda nije lepo, ali tako je.

hranu.

od nje.
I ona zna jadna da je pogrešila, ali je jače od nje.
Mislim da to nije normalno ponasanje narocito ne za haskije. Ti mozes da imas
zescih problema zbog njega. Moze tako da "ulovi" i neko stene, necije mace, macku,
a postoje i ptice koje su zasticene, ja to ne bih dozvolila. Morace da bude zatvoren
i samo na povodac pa u stenju.

Mislim da to nije normalno ponasanje narocito ne za haskije. Ti mozes da imas
zescih problema zbog njega. Moze tako da "ulovi" i neko stene, necije mace, macku,
a postoje i ptice koje su zasticene, ja to ne bih dozvolila. Morace da bude zatvoren
i samo na povodac pa u stenju.
I ljudi love nečije štene, pa zbog toga ne idu u zatvor ili na povodac.

Tražiš savet a kada ti Rayela lepo ukaže na problem, ti braniš psa koji ubija sve što se kreće? 🤔
Ubila ti je mačku, ali "ona ima grižu savesti"...
Pas ima 5 godina, ne 5 meseci...očigledno ima ozbiljan problem, a najveći krivac si ti jer je nisi naučila
kako da se ponaša kada je trebalo, znači dok je bila štene.

I bebu ako ne učiš i ne ponoviš 300 puta m a m a, nikada neće reći mama!

Pošto ti ne možeš da izađeš na kraj sa sopstvenim psom, zatraži pomoć stručnjaka.

Tražiš savet a kada ti Rayela lepo ukaže na problem, ti braniš psa koji ubija sve što se kreće? 🤔
Ubila ti je mačku, ali "ona ima grižu savesti"...
Pas ima 5 godina, ne 5 meseci...očigledno ima ozbiljan problem, a najveći krivac si ti jer je nisi naučila
kako da se ponaša kada je trebalo, znači dok je bila štene.

I bebu ako ne učiš i ne ponoviš 300 puta m a m a, nikada neće reći mama!

Pošto ti ne možeš da izađeš na kraj sa sopstvenim psom, zatraži pomoć stručnjaka.
Nikakav strucnjak tu vise ne moze da pomogne. Pas mora u boks i samo na povodac.
I ja sam se zaprepastila kada je rekla da psa grize savest sto je udavio macku.
Ja takve "slucajeve" poznajem samo kod nekog nemackog lovnog terijera koga
ima uglavnom u Srbiji, ali su svi u boksovima pa se pustaju kad se ide u lov.
Ja nemam macku, ali mi je savrseno jasno da ljubav vlasnika psa nikako ne moze
da bude iznad od ljubavi vlasnika macke.

На жалост чест случај са онима који узимају Сибирце ,а не знају ништа, или врло мало о њима.Свесна глисто.Све што си написала у уводном посту је сасвимнорално иприродно за Сибирца.Њој недостаје на првом месту рад. То је раса радних паса. Никакве шетње ту не помажуЊима треба трчање и то по пет- шест километара, треба им ограђен простор када нису на поводнику.Треба да схватиш да су то пси који су стварани за рад- вучу саоница. а кед прође сезона лова Чучки су их пуштали на слободу да се саме брину о себи, значи да лове храну.Са појавом првог снега су се враћали кући.Они су самостални и никада ти неће ићи уз ногу него испред тебе.Све што трчи је предмет лова.
Она је сада у напону санге ,а нема циљ и неможе да је троши.
Све то, и још гомила других ствари је требало да знаш пре него што си одлучила да чуваш Сибирца.
Мој савет ти је да јој купиш ам за вучу и дапочнете да учите обе претзање и да тако она истроши енергију , али испуни свој живот кроз обавезу која је за њу природна потреба.
Још једна ствар, они су чопорски пси најбоље функционишу када су чопору, па макар се тај чопор састојао само од вас две.

Nikakav strucnjak tu vise ne moze da pomogne. Pas mora u boks i samo na povodac.
I ja sam se zaprepastila kada je rekla da psa grize savest sto je udavio macku.
Ja takve "slucajeve" poznajem samo kod nekog nemackog lovnog terijera koga
ima uglavnom u Srbiji, ali su svi u boksovima pa se pustaju kad se ide u lov.
Ja nemam macku, ali mi je savrseno jasno da ljubav vlasnika psa nikako ne moze
da bude iznad od ljubavi vlasnika macke.

Ja sam ljubitelj pasa, odrasla sam s njima, uvek smo imali nekog psa u kući/stanu.
Ovako nešto u životu nisam čula.
Trenutno sam posvećena našim psima lutalicama, lečenje, vet, ishrana itd..sve što je potrebno, udomljavanje na kraju,
ovo nisam videla niti kod jedne naše lutalice. Neki umeju da pojure mačku ili goluba, ali samo toliko.

I naravno, taj pas ne sme da šeta bez povodca.

На жалост чест случај са онима који узимају Сибирце ,а не знају ништа, или врло мало о њима.Свесна глисто.Све што си написала у уводном посту је сасвимнорално иприродно за Сибирца.Њој недостаје на првом месту рад. То је раса радних паса. Никакве шетње ту не помажуЊима треба трчање и то по пет- шест километара, треба им ограђен простор када нису на поводнику.Треба да схватиш да су то пси који су стварани за рад- вучу саоница. а кед прође сезона лова Чучки су их пуштали на слободу да се саме брину о себи, значи да лове храну.Са појавом првог снега су се враћали кући.Они су самостални и никада ти неће ићи уз ногу него испред тебе.Све што трчи је предмет лова.
Све то, и још гомила других ствари је требало да знаш пре него што си одлучила да чуваш Сибирца.
Мој савет ти је да јој купиш ам за вучу и дапочнете да учите обе претзање и да тако она истроши енергију , али испуни свој живот кроз обавезу која је за њу природна потреба.
Још једна ствар, они су чопорски пси најбоље функционишу када су чопору, па макар се тај чопор састојао само од вас две.

Vučji, nisu u pitanju samo Sibirci, tako je sa svim psima, uglavnom, ti to veoma dobro znaš.

Tako rasni psi nažalost i završavaju na ulici jer oni koji su ih uzeli ne shvataju koja je obaveza imati psa.

Vučji, zar ne misliš da je kasno za takav pristup? Taj pas izuzetno dugo ima takve ispade.
Njoj bi jedino Cezar Milan mogao da pomogne.

Vučji, nisu u pitanju samo Sibirci, tako je sa svim psima, uglavnom, ti to veoma dobro znaš.

Tako rasni psi nažalost i završavaju na ulici jer oni koji su ih uzeli ne shvataju koja je obaveza imati psa.

Vučji, zar ne misliš da je kasno za takav pristup? Taj pas izuzetno dugo ima takve ispade.
Njoj bi jedino Cezar Milan mogao da pomogne.
Јесте Кики да је касно( обично се почиње када су око годину дана стари) али ако је воли и стало јој до ње нека проба .
На овој последњослици је мој Акела који је први пут презан са осам месеци, и догурао до предводика у запрези касније.

Skorije sam ispratio snimak- saonice vuku dva haskija. Evropa ili čak i Srbija je u pitanju.
Sneg, milina za pse...voze tako i put pretči zec. Kad su zaždili psi za njim : ) ...

Nemam iskustva sa haskijima.
Moj pas lab. ret skita, preskoči, ode na pola sata do 6 sati....
Problem su ovce recimo na koje će da naiđe i rastera...eto nevolje... S jedne strane ne mogu da ga držim, greh je vezanog, to samo kad dođu gosti koji se pasa boje, ne vole...
Agresivan je prema svim drugim mužjacima, skoro se zakačio s dogom, prema ženkama ponizan, ljude obožava, mačke pojuri, al nije glup da im prilazi : )

Kakko rešiti problem psa u dvorištu, a da ne bude vezan?
Ne postoji rešenje osim stalnog nadzora, a to je nemoguće.

За Свеснуглисту би био спас да нађе некога ко има паса који иначе зна да вуче бицикл. Она би то научила док трепнеш оком, то је генетика. Дуже би требало газдарици да научи , али воља и љубав то све побеђују.

За Свеснуглисту би био спас да нађе некога ко има паса који иначе зна да вуче бицикл. Она би то научила док трепнеш оком, то је генетика. Дуже би требало газдарици да научи , али воља и љубав то све побеђују.
Haski je jako atraktivan pas, usput i umiljat, srednje velicine ( ni mali, ni veliki) i onda to ljudima
bude odlucujuce kada biraju rasu. Ja zaista poznajem haskije koji su dusa od "coveka", zapravo
samo takve i poznajem, zato sam bila skoro pa zaprepascena da haski od Gliste mrtav ladan
skrlja macku. I moj pas juri macke i veverice, ali ako bi macka stala, pocela da ga gleda " iz ochima",
napravi grbu, onda je on taj koji bega. Ptice ili patke nije nikada jurio, njih i ne registruje, a ni one njega.

I ljudi love nečije štene, pa zbog toga ne idu u zatvor ili na povodac.

...da, ali ta tvoja dobrica, će jednom tako u nastupu svog lovačkog ludila, da prekolje i LJUDSKO ŠTENE, a ti ćeš onda lepo da ideš u ZATVOR, a tvoja mezimica, će da se trese i imaće grižu savesti!
vidim, a baš o tome i razmišljam danas, da 90% vas umišljenih vlasnika pasa, ne razume da je to MARVA, tj ŽIVINA, i da nije čovek! koliko god vi gordo naglašavali kako sve razume i do sad nikog nije ujeo!
naravno, do sad nije! čuveno.....
....
zezaj se slobodno sa tim koljačem, dok ne prekolje nekog koga nije trebao da prekolje, a onda ćeš da propištiš majčino mleko!
jesi li je ikada naučila pameti kada UBIJE nekog? nisi. otvorila si temu na K.
E tako ćeš i onda kad ti napravi NJESRA i to teško, da nećeš znati de ćeš....
Sve najbolje!

to je pas koji je osetio SVEŽU KRV na svojim čeljustima, a krv je DROGA!
i to nije nikakva urbana legenda, već istina. kada dugo ne bude imao životinjsku lovinu, posegnuće i za ljudskim, za što da ne?
psi koji prekolju neko drugo živinče, se na selu UKLANJAJU iz domaćinstva, a ti se slobodno igraj sa tom dobricom...

Poslednja izmena od moderatora:
...da, ali ta tvoja dobrica, će jednom tako u nastupu svog lovačkog ludila, da prekolje i LJUDSKO ŠTENE, a ti ćeš onda lepo da ideš u ZATVOR, a tvoja mezimica, će da se trese i imaće grižu savesti!
vidim, a baš o tome i razmišljam danas, da 90% vas umišljenih vlasnika pasa, ne razume da je to MARVA, tj ŽIVINA, i da nije čovek! koliko god vi gordo naglašavali kako sve razume i do sad nikog nije ujeo!
naravno, do sad nije! čuveno.....
....
zezaj se slobodno sa tim koljačem, dok ne prekolje nekog koga nije trebao da prekolje, a onda ćeš da propištiš majčino mleko!
jesi li je ikada naučila pameti kada UBIJE nekog? nisi. otvorila si temu na K.
E tako ćeš i onda kad ti napravi NJESRA i to teško, da nećeš znati de ćeš....
Sve najbolje!

to je pas koji je osetio SVEŽU KRV na svojim čeljustima, a krv je DROGA!
i to nije nikakva urbana legenda, već istina. kada dugo ne bude imao životinjsku lovinu, posegnuće i za ljudskim, za što da ne?
psi koji prekolju neko drugo živinče, se na selu UKLANJAJU iz domaćinstva, a ti se slobodno igraj sa tom dobricom...
Porediš kada pas napadne pticu ili mačku, i napad psa na čoveka? Sukobi u životinjskom svetu su normalni. Slažem se sa @Rayela da treba da je vodi na povodac, ma koliko bio umiljat u bilo kom okruženju. Mora da se vaspita, ali njena ženka ima već 5 godina, trebala je sa tim da krene ranije ali nije ni sad mnogo kasno. Haski nije agresivan pas, to je pas koji radi sa ljudima.Logično je da može postati agresivan kada se ne socijalizuje, ali to su baš jako pitomi i nežni psi.

Hoćeš da kažeš da su lovački psi podložni i napadu na ljude?

Back