Rešeno Kako napraviti OS

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poruka
6
Vec vidim kako me mnogi napadaju zbog glupog pitanja koje sam postavio. Znam sta znaci napraviti operativni sistem, znam da je to vrh programiranja i da na takvom projektu radi veliki broj ljudi. Medjutim mene interesuje kako napraviti najjednostavniji os slican DOSu? Ono sto je cilj jeste da ima mogucnost pohranjivanja teksta i kalkulator.

Vec vidim kako me mnogi napadaju zbog glupog pitanja koje sam postavio. Znam sta znaci napraviti operativni sistem, znam da je to vrh programiranja i da na takvom projektu radi veliki broj ljudi. Medjutim mene interesuje kako napraviti najjednostavniji os slican DOSu? Ono sto je cilj jeste da ima mogucnost pohranjivanja teksta i kalkulator.
Po meni OS NIJE vrh programiranja! Složenije je recimo napisati dobru igricu, a druga je stvar što su priučeni programeri od OS-a napravili slona! :zcepanje:A taj tvoj OS bi radio iz nekog drugog OS-a, iz DOS-a, ili na čistu makinu bez ičega?

То није једноставан посао. То захтева јако добро познавање рада рачунара. Погледај Андроид оперативни систем. Није он писан од нуле. Он је модификована верзија Линуксовог кернела. Нису од нуле ништа писали. А и зашто би кад је Линукс бесплатан и имаш тоне дистрибуиција истог. Измеђуосталог, ако знаш енглески језик, имаш свуда на јутјубу да нађеш туторијале.

uf na ETF-u je to nekad bio domaći, evo pogledaću sad, ako ne nađem možda ti pogledaj

evo ovde su predmeti http://os.etf.rs/
možda ima i na drugim rač. faksevima ili višima ali ako je složeniji poso onda će tamo samo neka priča ... ali imaš i to
vidi možda singidunum
Hvala pogledacu! Interesuje me koliko bi kostalo da se unajmi neko da mi to napravi i da se sa nekim strucnim posavjetujem jos vise oko toga.?

То није једноставан посао. То захтева јако добро познавање рада рачунара. Погледај Андроид оперативни систем. Није он писан од нуле. Он је модификована верзија Линуксовог кернела. Нису од нуле ништа писали. А и зашто би кад је Линукс бесплатан и имаш тоне дистрибуиција истог. Измеђуосталог, ако знаш енглески језик, имаш свуда на јутјубу да нађеш туторијале.
Covek Linus Torvalds je morao da nesto napravi za diplomski a da pritom radi.
Kod nas doktoriraju na temu Ponasanja kisnih glista u Juznoj Rodeziji.

Ma samo nastavi.
Ti si stvarno šampion.
Za pohranjivanje teksta napredni korisnici koriste WORD.
Kalkulatora (besplatno skidanje) nema baš mnogo.
Samo 10-tak komada

PS:
Jedan od dinosaura koji je stvarno
radio i programirao u DOS-u.
Pa Clipper, HTML, SQL server ...
And ?
==> ćorava posla
Nije bitno šta znaš, već ko će dobiti posao.
A taj odmah zapošljava "crnce"

PPS:
U SFRJ sam se brojao medju 5 najboljih programera

Poslednja izmena:
Хоћеш ОС за ПЦ?

Хоћеш да твој ОС ради без инсталираног било ког ОС-а за ПЦ?

Ако све то хоћеш, онда ти је велика помоћ постојање БИОС-а. Мораш га проучити и видети како да га максимално користиш, без њега је посао много тежи.

Хоћеш ОС за ПЦ?

Ако све то хоћеш, онда ти је велика помоћ постојање БИОС-а. Мораш га проучити и видети како да га максимално користиш, без њега је посао много тежи.
Naravno! Moraš znati šta i kako napisati da ti to BIOS uopšte i počne da učitava! Npr. to su ti one za Windblowse 'nevidljive' stvari na bootabilnim medijima!

Ma samo nastavi.
Ti si stvarno šampion.
Za pohranjivanje teksta napredni korisnici koriste WORD.
Kalkulatora (besplatno skidanje) nema baš mnogo.
Samo 10-tak komada

PS:
Jedan od dinosaura koji je stvarno
radio i programirao u DOS-u.
Pa Clipper, HTML, SQL server ...
And ?
==> ćorava posla
Nije bitno šta znaš, već ko će dobiti posao.
A taj odmah zapošljava "crnce"

PPS:
U SFRJ sam se brojao medju 5 najboljih programera

Mislis da ne znam da postoji Word i Kalkulator? Svaka cast tebi sto si bio u 5 najboljih.

Da bi napisao OS prvo moraš da proučiš arhitekturu računara. Najjednostavniji OS Ima syscalls api i shell bez multitaskinga i virtuelne memorije i naravno treba bootloader i program loader.

edit:naravno i file system, mada ne mora...

Хоћеш ОС за ПЦ?

Dovoljno je proučiti neki jednostavan open source OS, recimo http://www.kolibrios.org/en/

Moraš dosta toga znati. Ne bih da poredim, ali koliko ima igara, a koliko OS-ova?
Možda zato što se na igricama bolje, brže i više zaradi? Ko bi pisao OS da bi zaradio, kada se i BESPLATNI Linuks sporo širi, a zamisli tek nekakvu x-sklepotinu? A i pitanje je koliko svega toga su TheBill Gejtsovi lakrdijaši i patentirali pa bi imao tužbe i isplate prava korištenja itd...
Navodno za svaki Android tim M$ 'genijalcima' ide par dolara na nekakva prava korištenja nečega?

Možda zato što se na igricama bolje, brže i više zaradi? Ko bi pisao OS da bi zaradio, kada se i BESPLATNI Linuks sporo širi, a zamisli tek nekakvu x-sklepotinu? A i pitanje je koliko svega toga su TheBill Gejtsovi lakrdijaši i patentirali pa bi imao tužbe i isplate prava korištenja itd...
Navodno za svaki Android tim M$ 'genijalcima' ide par dolara na nekakva prava korištenja nečega?
Os je pitanje prestiža... Google skoro 10 godina razvija svoj OS, zbog toga...

Os je pitanje prestiža... Google skoro 10 godina razvija svoj OS, zbog toga...
Neka im je sa srećom! :zcepanje:Pisanje OS-a je velika GNJAVAŽA jer hardveraši izmišljaju toplu vodu, stotine chipsetova, procesora, konfiguracija i kombinacja sa ostalom OnBoard i dodatnom periferijom, grafičkim, audio, razni kontroleri, mreža itd..... Ima da se oteliš dok pokriješ i mali deo svega toga!

Ok sve je stoji sto svi vi kazete.Ja nisam programer niti sam iz te struke, bavio sam se prije 3 godine programiranjem i poznajem ga dobro. Medjutim sada proucavam neke druge stvari i skolujem se u drugom smijeru.Al potreban mi je os kako bi kasnije mogao upodpuniti svoja proucavanja za sta se skolujem. Sad da ja proucavam hardver racunara, BIOS i te stvari samo bi izgubio vreme, a zasto da to radim kad postoje ljudi koji se samo tim bave. Hirajgoagain ti si rekao da bi mi to neko mogo sa ETFa uradit, a ja te potam dali bi to svako ko je zavrsio ETF mogo ili samo pojedinci.?

Ok sve je stoji sto svi vi kazete.Ja nisam programer niti sam iz te struke, bavio sam se prije 3 godine programiranjem i poznajem ga dobro. Medjutim sada proucavam neke druge stvari i skolujem se u drugom smijeru.Al potreban mi je os kako bi kasnije mogao upodpuniti svoja proucavanja za sta se skolujem. Sad da ja proucavam hardver racunara, BIOS i te stvari samo bi izgubio vreme, a zasto da to radim kad postoje ljudi koji se samo tim bave. Hirajgoagain ti si rekao da bi mi to neko mogo sa ETFa uradit, a ja te potam dali bi to svako ko je zavrsio ETF mogo ili samo pojedinci.?
Samo pojedinci, možda par njih iz svake generacije!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back