Kako načiniti knjigu? Saveti ljudi oko vaše odluke pisanja prve knjige, izdavanja i sl..

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dobro veče. Veliki pozdrav braćo.. Tema je autorska.

Već duže vreme razmišljam da počnem sa pisanjem knjige. Zašto?
- Ceo život mi nedostaje reči, nedostaje mi reči i volje da se objasnim kao ličnost i kao čovek. Zašto bih imao potrebu nekome da se objašnjavam? Nisam bitan uopšte ja, već se vodim nekim tradicijonalnim, patrijahalnim, moralnim vrednostima koje su danas izrugana. Te takvim postupci kod mene začuđuju ljude, smatrajući da se pretvaram i glumatam. Naime, želja mi je da u što više ljudi probudim svest kroz lepe istinske primere iz naše istorije kako bi ih motivisao da i oni prihvate naše kulturno nasleđe i sve veliki uzvišene ljudske osobine time što će pročitati jednu interesantnu knjigu na koju cu raditi dugo vremena..

Imam neku bilježnicu u kojoj sam godinama pisao svašta. Etimološki rečnik, arhaične reči iz srpskog jezika, razne izreke manje poznate, učtivo štivo. Već duže vreme pišem o porodici, o religiji o ljudskoj psihi i slično..Imam mnogo inspiracije, čak i za roman. Može li neko ko ima iskustva da me uputi šta mi valja činiti?

Kako početi sa pisanjem knjige? Kako se pripremiti? U čemu voditi računa u toku pisanja knjige i oko izdaštva iste? Molim što više komentara i razumevanja.

Danas svako misli da može i treba da napiše knjigu i da je to najlakša stvar na svetu. Hiperprodukcija reči bez smisla, povoda i prave recenzije. Sve je više knjiga, a sve se manje čita; sve je manje i pismenosti i poznavanja gramatike maternjeg jezika. Sve su ređi pisci i knjige koje zaista vredi pročitati, sve je manje tema koje interesuju površno i zabavi i lakim temama okrenuto društvo.

Ali, ako to želiš po svaku cenu i misliš da ćeš imati publiku - pitaj, recimo, Jelenu Bačić Alimpić za savet.

Mnogo je lakše knjigu napisati - no objaviti je.
Da bi je mogao objaviti kao neko ko nigde ništa nije pisao, kniga bi morala da
bude ultra-mega hit, a to sigurno neće biti.

Jedino rešenje ti je da je štampaš o sopstvenom trošku.
Ja pisem za jednog gospodina iz Austrije. On naruci sta zeli. Zanr i ostalo. Roman standardnog zapadnog stila. B6 formata, minimum 430 strana, horor, sf, triler...itd...Ako ne mogu da izdam knjigu bar mogu pristojno da zivim od pisanja. Sta da se radi....Gde te knjige zavrse i pod kojim imenom pojma nemam. On radi prelom, ispravlja gramaticke greske, ono sto mu je bitno je napisati knjige. NIsta drugo ga ne zanima.

Није више проблем ни одштампати у малом брју примерака.

А што се тиче Холи, почни од кратких прича и приповедака. Роман нема шансе да напишеш из прве. Ево ти учитеља:
http://www.kredarica.org/files/download/cankar - desetica.pdf
Prvu sam napisao sa sedamnaest godina. Evo nakon dvadeset i dalje se bavim istim poslom...meni je uspelo da napisem iz prve...

Kako početi sa pisanjem knjige? Kako se pripremiti? U čemu voditi računa u toku pisanja knjige i oko izdaštva iste? Molim što više komentara i razumevanja.

Veoma je jednostavno. Počni da pišeš onako kako sam misliš da treba. Prvo sastavi sadržaj i osmisli koncept knjige, a onda po njemu polako piši tekst. Kada završiš sa pisanjem teksta, možeš napisano još nekoliko puta ponovo pročitati i prepraviti ono što misliš da nije najbolje ispalo. Izdavanje i štampanje knjige je takođe jednostavno ako je izdaješ u malom tiražu. Bukvalno uštediš novca za jedno letovanje i umesto odlaska na letovanje platiš štampanje knjige.

Добро вече.

Треба ми савет људи који су издавали своја стваралаштва.
Наиме, прво шта мислите о мојој идеји да напишем књигу под именом "Нек покољења знаду ко смо".
У књизи бих описао стварне догађаје из наше чувене и лепе историје, било би прича о јунаштвима, о племенитим мајкама, о чојству.
Сваки догађај је прича за себе, сваки је веома интересантан и поучан, а у исто време стваран извучен из наше историје. Мислим да бих том књигом успео да "тргнем" неке наше јунаке из заборава.
Не очекујем да живим од овога, да се разумемо! Писао бих јер мислим да је то лепо и корисно и нека моја покољења памте и имају да их ова књига подсећа на лепе тренутке из наше историје.
Замислио сам то као књигу коју је писао Војвода Марко Миљанов " Примери чојства и јунаштва", само што наравно не бих користио његове јунаке и текстове.
Опет питање..Да ли бих могао да "украдем" једну, евентуално две приче из књиге Војводе Марка, које су мени веома интересантне и поучне - треба ли да наведем, доле у фусноти да сам текст преузео од тог и тог аутора из те и те књиге?

Добро вече.

Треба ми савет људи који су издавали своја стваралаштва.
Наиме, прво шта мислите о мојој идеји да напишем књигу под именом "Нек покољења знаду ко смо".
У књизи бих описао стварне догађаје из наше чувене и лепе историје, било би прича о јунаштвима, о племенитим мајкама, о чојству.
Сваки догађај је прича за себе, сваки је веома интересантан и поучан, а у исто време стваран извучен из наше историје. Мислим да бих том књигом успео да "тргнем" неке наше јунаке из заборава.
Не очекујем да живим од овога, да се разумемо! Писао бих јер мислим да је то лепо и корисно и нека моја покољења памте и имају да их ова књига подсећа на лепе тренутке из наше историје.
Замислио сам то као књигу коју је писао Војвода Марко Миљанов " Примери чојства и јунаштва", само што наравно не бих користио његове јунаке и текстове.
Опет питање..Да ли бих могао да "украдем" једну, евентуално две приче из књиге Војводе Марка, које су мени веома интересантне и поучне - треба ли да наведем, доле у фусноти да сам текст преузео од тог и тог аутора из те и те књиге?

Ne znam ti napisi knjigu ali ne za druge vec za sebe pa je onda objavi i to ako i hoces.
Jer takve knjige, u vrlo retkim slucajevima koje se ne objave izgube se, budu pronadjene i postanu bestceleri

jer ako ne pises za koga kako ces uopste i napisati tu knjigu?

Ne znam ti napisi knjigu ali ne za druge vec za sebe pa je onda objavi i to ako i hoces.
Jer takve knjige, u vrlo retkim slucajevima koje se ne objave izgube se, budu pronadjene i postanu bestceleri

jer ako ne pises za koga kako ces uopste i napisati tu knjigu?
Шта значи та последња реченица? Пишем књигу за себе, а и за оне којима је интересантно то штиво. Поклонио бих књигу неких рођацима, пријатељима и тако даље..А можда се и нешто прода, ал сумњам.

Шта значи та последња реченица? Пишем књигу за себе, а и за оне којима је интересантно то штиво. Поклонио бих књигу неких рођацима, пријатељима и тако даље..А можда се и нешто прода, ал сумњам.
savetujem ti da napises neku deciju knjigu ako pises za sebe i zelis da je prodas
ne mora da bude roman, ljudi pisu samo romane a retko ko i nesto strucnije?

Back