Kako naći dobrog psihoterapeuta u BG

• Začetnik teme Začetnik teme NeleI
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

NeleI

Početnik
Poruka
1
Pozdrav svima,

sin 20g, student, nakon jednog stresnog dogadjaja nije mogao da se smiri, poceo da sumnjici u sve, odveden psihijatru koji mu je kao dijagnozu napisao paranoja. Kasnije, kod prof.Dedić promenjena dijagnoza u prolazna psihoza. To je bilo prije 20ak dana. Propisan mu je Rissar 2x 2mg i Mendilex ujutru. Jos je dobio i Maprotilin navece. Supruga i ja, malo je reći očajni, razmisljamo o nekoj dodatnoj pomoci u vidu psihoterapije. U principu jako je anksiozan vec duzi niz godina, posebno ima socijalnu anksioznost, koju smo mi kako smo znali i umeli pokusavali da sami, bez pomoci lekara prevazidjemo, izlecimo.... Nazalost, nismo imali uvid koliko je teska situacija, jer je po prirodi zatvoren, i sve do ovog dogadjaja smo se nadali da ce se sve samo od sebe resiti. On je sada zbunjen, dezorijentisan, ali je od Rissara bolje (nema vise te neke fix ideje i sumnjicenja).
Hteli bismo da probamo i sa psihoterapijom, sada kada je bolje, poceo je i na fax da ide, vise radi toga da bude medju svojom generacijom jer je inace jako usamljen (ovo je bilo po preporuci prof.Dedic). Mislimo da je sve posledica njegove te drustvene anksioznosti i nesnadjenosti (sto prof.Dedic nije odbacila kao mogucnost), pa bi neka vrsta terapije mozda bila pogodna.
Dakle, znam da ima i šarlatana i generalno loših ljudi čija je jedina ideja vodilja da vam uzmu novac bez da se potrude da vam pomognu.
Voleo bih preporuke kog psihoterapeuta da mu izaberemo u ovakvoj njegovoj situaciji? Cena je naravno jedan od faktora, pogotovo ako ce ici 2x sedmicno ili slicno. Zvao sam pre nekoliko dana Lorijen i oni mi traze npr za prvu terapiju 70e a za naredne 60e, sto bi me ako bi bilo 2x sedmicno dovelo do bankrota. Znam da je zdravlje u pitanju i spreman sam d sve da dam za njega, samo se pitam da li ima neko dobar a da nije bas toliko visoka cena (iako o njima ne znam nista, samo sam nasao reklamu na internetu).
Drugo pitanje, vidim da ima mnogo razlicitih vrsta terapija (npr REKBT i sl) i o nekima sam i citao koliko sam uspio na internetu, ne znam koja bi njemu godila, da li postoje nekakve opste smernice koja vrsta terapije za koja oboljenja.

Molim pomagajte

ja sam isla kod terapeutkinje sertifikovane za porodicnu psihoterapiju i ona ne zivi u bg, tako da preporuka ne bi bila od znacaja.
mislim da ne bi trebalo da placate vise od 30-40evra po sesiji, i kljucno je da proverite da li je to sertifikovan/licenciran psihoterapeut (ako je pod supervizijom, znaci da jos uvek nije samostalan).
sto se tice vrsta terapije, oboljenja se lece lekovima, terapija sluzi za one situacije u kojima lekovi nisu potrebni ili kao dopuna farmakoterapiji (sto bi odgovaralo vasem slucaju), ali ne znam dovoljno o tome.
mozda @Nosferatu___2 moze da pomogne nekim savetom.

Нажалост, не познајем психотерапуте у Београду.

На основу описаног, звучи као да је син имао психотичну епизоду, а неспецифични симптоми као што су повученост и анксиозност су јако често повезани са продромалниим (почетним) стадијумима психозе.

Мисли да је јако битно заиста да нађете психолога, који би му објаснио, а и вама, симптоме психозе и ношење са истим.

Многи људи након психозе упадну додатно у постпсихотичну депресију, па би и о овоме требало водити рачуна.

60 евра по термину јесте пуно, али мислим да термини 2 пута недељно нису потребни. Можда пре једном недељно или сваке две недеље.

Back