Kako klonirati ceo HDD na novi veći

_artemis

Obećava
Poruka
71
Zdravo. Hteo sam prvo da ispregledam poruke da vidim nema li nešto o ovoj temi, ali kod mene "lupice" u gornjem desnom uglu nema. Ima samo moje ime, pisamce i zvonce.

Imam nameru da nabavim veći HDD (od 1 TB), za laptop (sadašnji je ~500 GB), jer se nekih fajlova namnožilo, ali ne bih da krećem ponovo sa instalacijama, kopiranjem itd., znate verovatno već. Klonirao sam ranije particiju po particiju, obično operativnog sistema, ali nikada nisam radio kloniranje celog diska odjednom, sa po nekoliko particija, uključujući sistemsku. Zato bih voleo radije da se raspitam, pre nego što počnem sa tim poslom. Takođe, imam i dva sistema na tom disku, win7 i win10. Da li će oba biti "pravilno" isklonirana? Pretpostavljam da hoće, ali nije zgoreg ni pitati, "za svaki slučaj". Isto tako voleo bih da neko preporuči program za tako nešto. Do sada sam koristio Ghost, i ispadalo je sasvim ok, bar ovih prvih par decenija. Da li bi se njime moglo bezbedno uraditi i kloniranje celog HDD-a?

Hvala unapred!

--
_artemis

Zdravo. Hteo sam prvo da ispregledam poruke da vidim nema li nešto o ovoj temi, ali kod mene "lupice" u gornjem desnom uglu nema. Ima samo moje ime, pisamce i zvonce.

Imam nameru da nabavim veći HDD (od 1 TB), za laptop (sadašnji je ~500 GB), jer se nekih fajlova namnožilo, ali ne bih da krećem ponovo sa instalacijama, kopiranjem itd., znate verovatno već. Klonirao sam ranije particiju po particiju, obično operativnog sistema, ali nikada nisam radio kloniranje celog diska odjednom, sa po nekoliko particija, uključujući sistemsku. Zato bih voleo radije da se raspitam, pre nego što počnem sa tim poslom. Takođe, imam i dva sistema na tom disku, win7 i win10. Da li će oba biti "pravilno" isklonirana? Pretpostavljam da hoće, ali nije zgoreg ni pitati, "za svaki slučaj". Isto tako voleo bih da neko preporuči program za tako nešto. Do sada sam koristio Ghost, i ispadalo je sasvim ok, bar ovih prvih par decenija. Da li bi se njime moglo bezbedno uraditi i kloniranje celog HDD-a?

Hvala unapred!

--
_artemis
Navodno to radi i ovaj besplatni program:
https://www.aomeitech.com/pa/standard.html

u principu samo iskopiraš. Instaliraš bootloader i teraj na novi disk podesiš i teraj. To se na Linux+u radi sa chroot komandom.
Za Windows, ne znam, pa onda moraš baš particije da kopiraš.
Zahvaljujem, svima. Juče sam nešto baš čačkao po Sablasti (Ghost) i video da ima i opciju za kloniranje celog HDD-a, tako da bih pokušao to da rešim s njim, pošto sam ranije već radio s tim programom.

Ako si to radio,onda ti nece biti problem.
Mission accomplished. Hu! Ali morao sam da pribegnem MiniTool Partition Wizard-u, jer je Avet(inja) bila vrlo spora. Wizard ga je odradio za oko 4 sata, sve particije uključujući i one sa sistemima. Posle sam samo napravio dodatne particije i krstio ih - tako se lakše snalazim kad promene slova - i sad Tarantino, Fellini, Picasso i Aubrey Plaza, svi od po 100 GB, čekaju da budu naseljavani.

Jedino što me je prilično iznenadilo bilo je to da sam morao ceo laptop da rastavim da bih zamenio samo HDD. Isto se odnosi i na zamenu memorije, a i baterije. Kome je palo na pamet da to tako trapavo napravi nemam pojma. Od Lenova to nisam očekivao.

Mission accomplished. Hu! Ali morao sam da pribegnem MiniTool Partition Wizard-u, jer je Avet(inja) bila vrlo spora. Wizard ga je odradio za oko 4 sata, sve particije uključujući i one sa sistemima. Posle sam samo napravio dodatne particije i krstio ih - tako se lakše snalazim kad promene slova - i sad Tarantino, Fellini, Picasso i Aubrey Plaza, svi od po 100 GB, čekaju da budu naseljavani.

Jedino što me je prilično iznenadilo bilo je to da sam morao ceo laptop da rastavim da bih zamenio samo HDD. Isto se odnosi i na zamenu memorije, a i baterije. Kome je palo na pamet da to tako trapavo napravi nemam pojma. Od Lenova to nisam očekivao.
To rade zbog onih koje se slabo snalaze,pa moraju da nose u servis,da bi im uzeli pare.

I Lenovo prati "modu".
Dobro je dok mogu da se rastave, nije daleko dan kada ce poceti da ih lepe kao telefone.

Poslednja izmena:

Ja bih pre foldere nego particije. Ali ti znaš svoj disk.
Kao i externi disk.

Lep upgrade.

Ja bih pre foldere nego particije. Ali ti znaš svoj disk.
Kao i externi disk.

Lep upgrade.
Uh, da znaš, sad sam se malo raskomotio. (-:

Pa, bilo mi je sigurnije da se uradi i tačna kopija diska, ne samo fajlova, jer su tu bila dva sistema, 7 i 10, i još na popriličnoj razdaljini, a mnogi su programi bili povezani sa tim sistemima. Pa k'o velim da se smanji mogunost zbrljavljivanja.

Novi disk, od 1 TB, sam prikačio kao eksterni na USB, i onda startovao Sergejev WinPE, sa USB-a, gde su te alatke, i stari disk, od 0,5 GB, samo preslikao na novi. Čovek napravio baš mnogo dobar "live" sistem.

Novi disk, od 1 TB, sam prikačio kao eksterni na USB, i onda startovao Sergejev WinPE, sa USB-a, gde su te alatke, i stari disk, od 0,5 GB, samo preslikao na novi. Čovek napravio baš mnogo dobar "live" sistem.
Да, WinPE од Сергеја Стрелца је идеалан за све захвате. Човек је сабрао на једном месту све неопходне алате који могу бити од помоћи по систему"Сам свој мајстор".
Годинама користим флешку са његовим програмом и редовно је обнављан. Управо сам прошле недеље на флешку набацио најновију верзију WinPE и клонирао стари HDD на нови SSD. Сем тога, дошао ми човек са лап топом, супруга му нешто чепркала по нот буку и закључака га а нема појма како?
Опет WinPE и проблем решен.
Свако би требао да има такву флешку у резерви. Хлеба не тражи а увек је добродошла.
Ако некоме затреба програм, могу му линковати са мог клауда.

Haha, upravo tako. Ako se na jednoj particiji pojavi problem, da ne može da se proširi na ceo disk. A i zgodnije je ako treba da se klonira samo jedna particija, recimo sistemska. Brže je i lakše, i manja je mogućnost greške u toku kloniranja.
Ja u desktopu imam 2 SSD, i 3 HDD sve sa po jednom particijom ČP, od toga 2 HDD uopšte nemaju particije ČP
Napredni fajl sistemi to rešavaju na drugi način, tj zfs konkretno sa https://docs.oracle.com/cd/E19253-01/819-5461/gayog/index.html

Koje smaranje kakvo crno kopiranje sistema uvek treba imati svežu instalaciju koliko je to moguće! A danas je to nikada lakše! Win 7 bih što pre da zaboravim da je ikada postojao! Najgori sistem ikada!

Dok sam imao xp to kopiranje sam radio akronisom.
Relativno! Sveža instalacija znači i NOVO instaliranje svih programa, plus nekoliko sati novog skidanja i instaliranja svih DEBILNIH, neophodnih zakrpa i nadogradnji Windowsa!

Back