kako jede vaša porodica, malo a kvalitetno, ili obilno a loše ?

cikcak

Primećen član
Poruka
698
ako biste imali , ili već tako imate, neku količinu sredstava koja vam dozvoljava ili da jedete (vi i vaša porodica, vaša deca) malo a kvalitetno, ili obilno a loše, šta biste odabrali ?

na primer, možete da napunite kolica u prodavnici sa paštetama, mesnim prerađevinama, pecivima, senfovima, i drugim industrijskim manje kvalitetnim i više nezdravim proizvodima,
a sa druge strane možete da odaberete da jedete skuplju ali zdraviju hranu sa tim da je svaki obrok ograničene količine, i nema toliko da biste mogli da se častite gurmanlucima, već svakom u tanjir komad mesa neke skromne ali dovoljne veličine i to svakog drugog ili trećeg dana, ostali obroci bazirani na povrću, i jednostavnim kuvanim jelima.
jednom mesečno morska riba, jednom nedeljno neka skuplja voćka kao što je ananas, ili nešto egzotičnije kao što ima sada po BG prodavnicama (mango, papaja...) ali sve to onako ograničeno, svakome u tanjir tek dovoljno za obrok, skromno, da ne kažem kaluđerski...znate da su vam deca i ostali članovi porodice siti i da je hrana zdrava, ali bez imalo hedonizma.

Poslednja izmena:
Uzasna zabluda je da je hraniti se kvalietno - skupo, a jesti "preradjevine" - jeftino.

Na nasem podneblju je besmisleno jesti nezdravu hranu i vaditi se na skupocu zbog toga. Ima svega na pijaci po pristojnim cenama, pitanje je ima li volje kod svakog da zastane pola sata uz sporet i spremi zdravo jelo za celu porodicu?!

ali bez imalo hedonizma.
pa sad,deca ce malo teze prihvatiti to
u sustini najbolje je obilno i zdravo ali finansije tesko to mogu da istrpe+ kako znati sta je zapravo zaista zdravo
zdravo recimo odes u neki manastir koji se bavi proizvodnjom domace hrane i direktno uzmes od njih
inace vodim se ovom logikom u sopstvenoj prehrani

Шта је за аутора теме хедонизам? Кркање масне свињетине или шопање којекаквим распалим нутелама и флипсима?

За мене је хедонизам вечерати "Barilla" шпагете и песто сос исте фирме а затим наздравити 'мускат отонелом' из вршачког виногорја.

Или купити парче ементалера и јести га са квалитетним хлебом.

Ипак, врхунски хедонизам за мене представља шерпа пуна спанаћа.

Uzasna zabluda je da je hraniti se kvalietno - skupo, a jesti "preradjevine" - jeftino.

Na nasem podneblju je besmisleno jesti nezdravu hranu i vaditi se na skupocu zbog toga. Ima svega na pijaci po pristojnim cenama, pitanje je ima li volje kod svakog da zastane pola sata uz sporet i spremi zdravo jelo za celu porodicu?!

definitivno zabluda...al' nemam repke vise. :evil:

a sta je za koga hedonizam je relativno.

Nije tacno da se za odredjenu sumu novca moze kupiti malo zdrave (kvalitetne) hrane, a mnogo dzank fuda.
Recimo, za jednu crvenu (1000rsd) mozes uzeti:
- jedno belo meso, krisku (500-600g) mladog sira, i jos ti ostane za kilo nekog povrca (za kuvanje rucka) i kesu kukuruznog brasna. Tako je bar u mom gradicu, u Beogradu je pijaca verovatno skuplja, ali mislim da bi ipak legla hiljadarka za dve glavne stavke.
- kantica Eurokrema 1kg je preko 1000rsd
- velika pizza je mozda 700-800rsd i ostane ti za dvolitru kole

A ni gurmanluci nisu, bog zna kako skupi. Dve -tri glavice kiselog kupusa, malo slanine (ne mora on krta, moze i od gronika, zapravo ona je sto puta sladja) i suvih rebara. Naredjas u lonac, zamastis i pustis da se krcka... Zajebalo vek!
Tek ko voli iznutrice, moze da kuva skembice ili przi crevca, auuu...

Где ћеш већег хедонизма него на пијаци - сремуш, влашац, салата ова, салата она, бели лук, црни лук, парадајз, спанаћ, ротквице, трешње, вишње, грожђе...

- - - - - - - - - -

Nije tacno da se za odredjenu sumu novca moze kupiti malo zdrave (kvalitetne) hrane, a mnogo dzank fuda.
- jedno belo meso, krisku (500-600g) mladog sira, i jos ti ostane za kilo nekog povrca (za kuvanje rucka) i kesu kukuruznog brasna. Tako je bar u mom gradicu, u Beogradu je pijaca verovatno skuplja, ali mislim da bi ipak legla hiljadarka za dve glavne stavke.

A ni gurmanluci nisu, bog zna kako skupi. Dve -tri glavice kiselog kupusa, malo slanine (ne mora on krta, moze i od gronika, zapravo ona je sto puta sladja) i suvih rebara. Naredjas u lonac, zamastis i pustis da se krcka... Zajebalo vek!

Никада ми није било јасно шта људи раде са кантицама 'Еурокрема'.

ako biste imali , ili već tako imate, neku količinu sredstava koja vam dozvoljava ili da jedete (vi i vaša porodica, vaša deca) malo a kvalitetno, ili obilno a loše, šta biste odabrali ?

na primer, možete da napunite kolica u prodavnici sa paštetama, mesnim prerađevinama, pecivima, senfovima, i drugim industrijskim manje kvalitetnim i više nezdravim proizvodima,
a sa druge strane možete da odaberete da jedete skuplju ali zdraviju hranu sa tim da je svaki obrok ograničene količine, i nema toliko da biste mogli da se častite gurmanlucima, već svakom u tanjir komad mesa neke skromne ali dovoljne veličine i to svakog drugog ili trećeg dana, ostali obroci bazirani na povrću, i jednostavnim kuvanim jelima.
jednom mesečno morska riba, jednom nedeljno neka skuplja voćka kao što je ananas, ili nešto egzotičnije kao što ima sada po BG prodavnicama (mango, papaja...) ali sve to onako ograničeno, svakome u tanjir tek dovoljno za obrok, skromno, da ne kažem kaluđerski...znate da su vam deca i ostali članovi porodice siti i da je hrana zdrava, ali bez imalo hedonizma.

Loša ti je ta formulacija.. deluje kao da povezuješ malo sa kvalitenim? zašto tako?

samo ti spremi za pola sata :D

Imam sina 14 godina i zaista ova tema ne drži vodu. nema teorije da jede paškanat, boraniju na vodi, sojine pljeskavice na maslinovom ulju, salatu od praziluka i ta sranja. prosto, dečko je nadrkan i posle ode na burek ili šiš ćevap....

- - - - - - - - - -

Здрава припрема хране не подразумева четворосатно крчкање.

Pa da, za to se i zove zdrava.... da se žene ne ofucaju mnogo pored šporeta :)

Imam sina 14 godina i zaista ova tema ne drži vodu. nema teorije da jede paškanat, boraniju na vodi, sojine pljeskavice na maslinovom ulju, salatu od praziluka i ta sranja. prosto, dečko je nadrkan i posle ode na burek ili šiš ćevap....

- - - - - - - - - -

Pa da, za to se i zove zdrava.... da se žene ne ofucaju mnogo pored šporeta :)

Син ти је размажен а ни ти ниси бољи.

Никада ми није било јасно шта људи раде са кантицама 'Еурокрема'.
Znas ono kad zobas przeni suncokret, pa se osolis, bride ti usne, jezik i gornje nepce, ozednis k'o kamila a ne mozes da prestanes. Tako je i sa Eurokremom.
Ja imam ogroman apetit i ta kantica je za mene pi*kin dim. Ne mogu da jedem na kasicicu i male porcije jer ne volim da udeljujem sebi. Zato se i lisavam takve hrane, i trudim se kad vec ne mogu da kontrolisem koliko cu pojesti, bar da povedem racuna o tome sta cu pojesti.
Belo meso, tunjevina, palenta sa mladim sirom, povrce (kuvano jelo ili salata), ovsene pahuljice sa jogurtom su mi osnovna ishrana. Kad se sladim tu su suseno voce, pecena bundeva, banana, a ako bas ludujem mlevena plazma sa cokoladnim mlekcem.
Pecivo, hleba sa margarinom, przenice, masnu pogacu i salcice sanjam.

Znas ono kad zobas przeni suncokret, pa se osolis, bride ti usne, jezik i gornje nepce, ozednis k'o kamila a ne mozes da prestanes. Tako je i sa Eurokremom.
Ja imam ogroman apetit i ta kantica je za mene pi*kin dim. Ne mogu da jedem na kasicicu i male porcije jer ne volim da udeljujem sebi. Zato se i lisavam takve hrane, i trudim se kad vec ne mogu da kontrolisem koliko cu pojesti, bar da povedem racuna o tome sta cu pojesti.
Belo meso, tunjevina, palenta sa mladim sirom, povrce (kuvano jelo ili salata), ovsene pahuljice sa jogurtom su mi osnovna ishrana. Kad se sladim tu su suseno voce, pecena bundeva, banana, a ako bas ludujem mlevena plazma sa cokoladnim mlekcem.
Pecivo, hleba sa margarinom, przenice, masnu pogacu i salcice sanjam.

Нема потребе за лишавањем. Једино ако си предебела па не смеш.

u koki je belo meso nekih 500 din kilogram, mladi sir ima za 250 isto kilogram, povrce zavisi od sezone, al' tu je dobri stari zamrzivac, pa ja tako i ne kupujem one kesice, jer vecinu stvari potrpam u zamrzivac kada je najjeftinije u toku sezone. kupim pecurke npr ili onu vezu za supu ili sargarepu posebno, koja nikada nije skupa. ali boranija, grasak, karfiol, paprika, paradajz za kuvanje, spanac, patlidzan, zelje, tikvice i jos neko povrce sve je to cuci u zamrzivacu. :lol:

boldovano- e to je hrana kada covek tajh u mom slucaju zena oce malo da predahne od zdrave hrane. :lol:

p.s. ma nije kantica eurokrema preko hiljadu...mozda nutela. znam da ima onih kremica 150 din pola kg, ali za eutokrem iako je skuplji ne verujem da je bas toliko.

sojine pljeskavice su sve samo ne zdrava hrana. a zdrava hrana ne podrazumeva izbacivanje mesa.

Нема потребе за лишавањем. Једино ако си предебела па не смеш.
Nekad bila, skinula 30kg, sad sam terminator, zadnjih 6 i po godina ne izbijam iz teretane. Rekoh vec da je to zabranjeno jer ne mogu da kontrolisem kolicinu koju cu pojesti. Ja iz dva puta pojedem pleh pite. Sto je najcrnje, u mojim najgorim danima tacna pite mi je bila mera. Kad bih sad dozvolila sebi da jedem koliko mogu, zavrsila bih u nekoj od onih emisija na TLC o ljudima kitovima.
Tako da ostajem mpri masivnim treninzima i odabranim namirnicima.

sojine pljeskavice su sve samo ne zdrava hrana. a zdrava hrana ne podrazumeva izbacivanje mesa.

Тако он замишља 'здраву храну' а здрава храна је најобичније кувано јело у коме има и меса и поврћа.

- - - - - - - - - -

Nekad bila, skinula 30kg, sad sam terminator, zadnjih 6 i po godina ne izbijam iz teretane. Rekoh vec da je to zabranjeno jer ne mogu da kontrolisem kolicinu koju cu pojesti. Ja iz dva puta pojedem pleh pite. Sto je najcrnje, u mojim najgorim danima tacna pite mi je bila mera. Kad bih sad dozvolila sebi da jedem koliko mogu, zavrsila bih u nekoj od onih emisija na TLC o ljudima kitovima.
Tako da ostajem mpri masivnim treninzima i odabranim namirnicima.

Ја сам једном у детињству појела цео плех лење пите од вишања. То ми је и дан-данас слаба тачка. :D

p.s. ma nije kantica eurokrema preko hiljadu...mozda nutela. znam da ima onih kremica 150 din pola kg, ali za eutokrem iako je skuplji ne verujem da je bas toliko.
Zaebala sam se, soma dinara je ona od 2kg, voli ja da prodjem ppored rafova sa slatkisima kad sam u kupovini, ali se ne zadrzavam da ne bih poklekla pa ne zagledam u pakovanja i cene. Nutella je preskupa, a teglica nema ni po kile. Kao i kikiriki puter, u Americi ga jede sirotinja sa raspalim tost hlebom od tri dana, a ovde teglica 700din na snizenju. A ove kremove ko voli moze naci na pijaci kod svercera. Povoljniji su nego u prodavnici, a da li su pravi ili fus, to se ne zna ni za one iz radnji.

Back