Kako je ekologija u Srbiji obezvredjena....

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
49.530
U sprovodjenju zakonskih procedura o zastiti zivotne sredine postoji ceo set zakona, za cije sprovodjenje bi trebalo da budu zaduzeni ekolozi, medjutim u firmama koje imaju certifikate o tim procedurama brinu vec " rasporedjeni" strucnjaci sa dva dana kursa koje drze " strucne" privatne organizacije, sa jednim ili ni jednim ekologom.
Dakle u praksi o ekologiji brinu nestrucni ljudi, dok ekolozi traze posao preko firmi za zaposljavanje, da ne govorimo o certifikaciji tih ekoloskih strucnjaka posle zavrsenog fakulteta i o samim certifikatima fakulteta.
Kada se nestrucni ljudi bave strucnim poslom ta struka se obezvredjuje i pokazuje nizak stepen potrebe sto dovodi do toga da nacin funkcionisanja takve struke postaje nevazan i nepotreban.

U sprovodjenju zakonskih procedura o zastiti zivotne sredine postoji ceo set zakona, za cije sprovodjenje bi trebalo da budu zaduzeni ekolozi, medjutim u firmama koje imaju certifikate o tim procedurama brinu vec " rasporedjeni" strucnjaci sa dva dana kursa koje drze " strucne" privatne organizacije, sa jednim ili ni jednim ekologom.
Dakle u praksi o ekologiji brinu nestrucni ljudi, dok ekolozi traze posao preko firmi za zaposljavanje, da ne govorimo o certifikaciji tih ekoloskih strucnjaka posle zavrsenog fakulteta i o samim certifikatima fakulteta.
Kada se nestrucni ljudi bave strucnim poslom ta struka se obezvredjuje i pokazuje nizak stepen potrebe sto dovodi do toga da nacin funkcionisanja takve struke postaje nevazan i nepotreban.
Ti mozes da budes i nepismen seljak, a da budes ekolog. O cemu ti zapravo ovde bulaznis?
Sta uopste znaci certifikovan ekolog? To ne postoji.
Da li ja moram da budem veterinar ako se brinem o zastiti zivotinja?

Otkud kod tebe tolike predrasude o ekolozima, pravnicima, a možda i ostalim profesijama u našoj državi?
Tačno je da nam je politički vrh truo, nesposoban, potkupljiv, štetočinski i lopovski nastrojen, ali naša radna snaga je mahom stručna.
Izuzetaka ima, ali u globalu naš stručni kadar je dobar i radan.

Otkud kod tebe tolike predrasude o ekolozima, pravnicima, a možda i ostalim profesijama u našoj državi?
Tačno je da nam je politički vrh truo, nesposoban, potkupljiv, štetočinski i lopovski nastrojen, ali naša radna snaga je mahom stručna.
Izuzetaka ima, ali u globalu naš stručni kadar je dobar i radan.
O tome se radi sto nisu radnici nego nazovi strucnjaci. A otkud to meni? Pa zar nije vidljivo?
Sta su za vas politicari nego ti strucnjaci koji donose odluke i lokalno i na nivou drzave? A srbija 30 godina u tranziciji, tacnije u bezakonju divljeg kapitalizma....

A kako sve to znam? Zanm jer vidim....ne zivim sa glavom u pesku pa da mi neki "strucnjak" objasnjava kako je narod prljav i ne kupa se pa je zato zagadjen vazduh....baca flase....pa su reke zagadjene...
Prosto sve pise, samo oni koji ne znaju da citaju citaju tviter i decije propagandne egzibicije, a ne citaju kakve ugovore i zakone su donosili strucnjaci 50 godina....ili mozda ne znas da ljudi umiru zbog "greski" lekara, ostaju bez zuba jer nema stomotaologa koji zna svoj posao, jedva neki privatnik nesto zna...jer u sudovima stoje gomile neresenih predmeta, jer sudije ne znaju da sude.....u zatvorima sede nevini, a kriminalci kasape narod...jer smo bombardovani zato sto u srbiji nije bilo strucnjaka da zaustavi promenu ustava i siptarima da srpsku drzavu....jer nemamo istoriju....jer vise nemamo ni skolstvo....
Pise i da postoje svi evropski zakoni o ekologiji, samo nema ko da ih sprovede, jer su skolovana deca na ulici, a ekologiju vode pravnici sa stancovanim diplomama....

Slucajno sam i ja neki ekolog sa certifikatom:) a osporava me zena koja nije ni cula da postoje zakoni o ekologiji...

Poslednja izmena:
Ne postoji kolektivna svest u Srbiji. Baci u reku ili potok pa neka drugi kupi. A kad njemu nanese smeće, onda kuka i psuje.
Bio sam na pecanju u Srbiji, sa jednim svršenim ekologom sa nekog privatnog fakulteta. Bilo lepo, zezanje..veće društvo. Ali sam provukao i par komentara o ekologiji. Pa on veze nema sa ekologijom a danas je verovatno uvaljen na državne jasle.
Samo oštro i po džepu!!!
Naš narod ne razume drugačije

Predrasude....:) Kao da ne zivi u Srbiji...eto prvi put se srecemo sa pojmom zastite zivotne sredine u Srbiji, pa imam predrasude, a nije jos pre 30 godina donet zakon....postavljeni ljudi....odvojeno brdo para, sto iz evropske unije sto iz neki privatnih fondova....
Tako to izgleda kada se mesa neko u nesto o cemu nema pojma i cak je ne zanima.

Odgovor na to je dao leteci holandjanin, po sablonu svesti, kao da se ne radi o struci....seljacici odu u neku dansku i tamo se uklope u zakonodavstvo pa to racunaju u svest, a radi se o sistemskim problemima koji se resavaju strucno, na nivou drzave, ako drzava ima uticaja na dogadjanja u njenom prostoru, a ne mafija....danaska nema duboku drzavu mafijaski postavljenu, pa funkcionise zakonodavstvo....ali drzave kao srbija gde moze neka engleska ili holandija da odredjeje kadrovsku politiku nema ni zakonodavstvo....dok se ne pohapse tuzioci, sudije , a narocito clanovi visokog saveta...

Back