Kako izazvati sazaljenje?

Tuzni_patak

Elita
Poruka
18.247
Trebaju mi nacini kako izazvati sazaljenje?
Ali zadrzati postovanje...
Ako moze...

Npr
Kad covek duboko nesto veruje, u trenutku kad pocne da bulazni zbog toga sto je pod stresom u vezi toga sto mu je strasno vazno, izaziva sazaljenje, ali ostaje postovanje.

Takodje kad pocne da se gubi, zbog bilo kog razloga, izaziva sazaljenje, bar u prvi mah.

Sad vi malo , pa cu opet ja ....

Ako moze...

Npr
Kad covek duboko nesto veruje, u trenutku kad pocne da bulazni zbog toga sto je pod stresom u vezi toga sto mu je strasno vazno, izaziva sazaljenje, ali ostaje postovanje.

Takodje kad pocne da se gubi, zbog bilo kog razloga, izaziva sazaljenje, bar u prvi mah.

E sad 'oces psiholoski perpetum mobile - da te sazaljevaju a da si frajer :hahaha::rotf::hahaha:

Il' sto bi rekli neki da se j..... a da ti ne udje..... :hahaha::bye:

Hej seronje....tema je daleko iznad vasih poimanja....Ponasate se ko seljaci kad cuju za tunel efekat, pa ga naravno povezu sa tunelom koji su nekad mozda u zivotu videli...(imao sam jednu anketu u jednom selu, bio tri dana pa rekoh ajde da probamo....80% i vise je tunel videlo samo na tv)....i povezu sa seksom (sugestija sa tv, tunel , ulazenje, nije prirodna asocijacija...)

Dakle ko ima da kaze nesto o mogucim situacijama i svojim iskustvima, neka kaze, ostali u tor....ili obor....

Zanimljiva tema.

Pretpostavljam da moraš da se ističeš po nečemu u sredini, da si ekonomski, umno, po nekom drugom osnovu nadmoćniji od ostatka, i da tu postoji neka konstantnost. Pretpostavljam da u tom slučaju to moramo da iskoristimo na najbolji mogući način, i da nam se neko divi što u nečemu postižemo maksimalne rezultate. Pritom moramo biti nenametljivi, da se ne hvalimo svojim uspesima, da i pored svega toga, mi budemo prijatna i normalna ličnost.

Ako u nekim trenucima padneš u toj svojoj delatnosti, to neće dovesti do sažaljenja, nego do nekog potajnog radovanja ljudi što ti je konačno krenulo loše, bez obzira što je to samo momenat, oni će ga uvećati. I ti si odmah slabiji. Možda eventualno ako si mnogo drag sredini, ona će se zainteresovati šta nije u redu, i možda će taj pritajeni osećaj nadjačati želja da ti pomognu.
Zavist je produkt našeg mentaliteta, da smo ispunjenije ličnosti, možda uopšte ne bi to tako hronično vladalo ovde.

Ajmo ovako mozda vam je lakse...

Sazaljenje mozemo izazvati kod poznanika i kod nepoznatih...
Shadow je opisala shadenfrojde, tj izazivanje sazaljenja sa velikim zortom , ne bih rekao postovanjem, vec strahopostovanjem, postovanjem zbog straha, kod poznanika...
Radi teme sve mi to odgovara....

Ali mi odgovaraju i sistemi izazivanja sazaljenja sa postovanjem i kod nepoznatih...a to je takodje moguce...
Jedna sugestija, kod MZ igara , cesto se koristi bas takva tehnika, ali ne za poentiranje, vec za sitne poene i prolaz npr...
Jos ako procenite da zeli da ima kontrolu , nebitno da li kao kontrol freak ili zbog svoje sopstvene nesigurnosti ili zbog sugestije da tako treba, vaspitanje roditelja i slicno, mozete, i cak je preporucljivo odraditi sitan detalj opustanja, preko snizavanja opsteg izgleda vasih intelektualnih sposobnosti....
To je u vezi sposobnosti, ali to ipak nije izazivanje sazaljenja....kao sporedna caka se cesto upotrebi neka sporedna ispravljiva akcija izazivanja sazaljenja...obicno se bira ispavljiva, da ne ceprkas po osobi sta joj je prihvatljivo a sta ne od nedostataka...

Mene ovde u temi ne interesuju fore za muvanje, vec sve akcije koje se mogu podvesti pod temu....iz nekog sasvim drugog razloga...
Tako da se ne ogranicite na MZ odnose, niti prosto vidljivo sazaljenje ka vama npr...
Pitty puppet, je jedan izraz iz mojeg zargona , kad se koristi defektno drugo bice da bi se prikazala empatija i jos po nesto na situaciji koja nastaje empatisanjem sa pitty puppetom...
To se koristi kod melodramaticnih zenskih, kao oruzje , ali danas je upotrebna vrednost smanjena u tom smislu , a jos uvek moze da se koristi na drugim mestima...
Ali ovde je to koriscenje posrednickog objekta za sazaljenje, pazite lako je pomesati sazaljenje i saosecanje i osecanje samo po sebi...one privata i publicum varijante...

Da ne bi zbunjivao ljude, ja sam temu izneo prosto, i dobio odgovor ljaksi da je ljaksa sistem u pitanju...ali moram da reagujem zato sto mi treba ceo opseg vasih vidjenja...
Kao i sve u zivotu , i ovu teoriju je moguce upotrebiti na milion razlicitih nacina, bilo jasno bilo suptilno....
Bilo kao hranjenje tudjeg ega, bilo kao izazivanje samokritike, ili reakcije uopste....opseg dejstva koji ja vidim je ogroman...

Od svega sto ste ocenili kod izazivanja sazaljenja, ne bih se slozio ni sa jednim....
Iskrena je potreba, to sam video u praksi, dobronamerna je jer dobra namera ne mora da ima veze sa tim cinom....
Sazaljenje je cak nekome i dominantna primarna namera....
Ih kakvih sve igara imate kod ljudi kad je njihov odnos prema sazaljenju u pitanju...
Sazaljenje i izazivanje sazaljenja je proces komunikacije, kao i svaki drugi.....samo sto je vama jasnije sta se dobija izazivanjem divljenja, a to vam je kao pozitivno zato sto je cesto ....
I zato sto se lako naplati.....iskoristi...direktno....
Sve je to zloupotreba ako mene pitate....
I istovremeno ako gledate mojim ocima, to je samo komunikacija....sa blokadom necije duse...koja naravno uvek postoji...manje ili vise...

:rotf:
Različiti ljudi različito vide svet oko sebe. Materijalista će sažaljevati nekoga kome materijalno nije bitno, npr i koji živi u uslovima u kojima ovaj prvi nikada ne bi živeo..pritom neće ni pomisliti da nekome može biti svejedno tako šta
" o ne, jb.t, nemoguće da svi ne žele što ja želim ili imam"

Jedan će sažaljevati drugoga zbog onih elemenata zbog kojih bi sebe sažaljevao.
Dobro, uglavnom se ukusi i želje većine ljudi poklapaju pa imamo neki mainstream ukusa i strandarde kvaliteta, i sve što ispada iz tog kursa može biti predmet sažaljenja, prezira, i sl.

Kada saosećamo mi se izjednačavamo sa objektom
kada sažaljevamo mi se stavljamo u poziciju iznad objekta
sledstveno-sažaljenje ćeš izazvati ako te dožive kao manje vrednog
nadam se da sam pomogla :D

Duznost svakog savesnog forumasa je da ismeva teme koje odisu gluposcu.:cool:

On, topic:
Sto se tice tog pomenutog sazaljenja u MZ odnosima u cilju neke dobiti, kao klinci upisujemo u glavu koje reakcije rezultiraju cime, tako na primer kada zelimo nesto sto nam roditelji ne daju, kao mali smo pokusavali plakati i tako stvoriti sazaljenje. Vecina roditelja je tu popustila i zbog toga mnogi imaju podsvesno upisane pograsne sastave uverenja da se do ljubavi moze doci sazaljenjem.

Tako da i sad kada smo ostarili, mnoge osobe kada ne mogu dobiti paznju koju misle da zasluzuju, pocnu podsvesno govoriti crno o sebi ne bi li stigli do toga putem sazaljenja. Sto je potpuno ne efikasno i kontra-produktivno te time sebe jos vise ukopavaju.

:think:
Prvo što mi je palo na pamet, to je završna scena u filmu "Roki":
bokser koji, sav izmučen i isprebijan posle 15 rundi, hita u naručje svoje Adrijen.
Sećam se da je u meni, kao klinki, onako isprebijan i poražen, istovremeno izazivao i sažaljenje i divljenje.

Samo asocijacija.

:hahaha::rotf:

To je to..Zato je Roki postao kultni lik - ISTOVREMENO I SAZALJENJE I DIVLJENJE......Mada je meni tata uvek govorio, sine ne sikiraj se to je samo film ne udara ga stvarno, on ce pobediti on je glavni junak :hahaha::rotf:

p.s.
i kaze se EJDZRIAAAAAANNNNN!!!!!!!!!!!! :smajlisaiskrivljenimustima:

Kad ti umre bracni partner dok je mlad, a ti si uspesan clan drustva, drugi ce te sazaljevati, ali ce te i postovati. Isto to i za decu.

Postoji mali broj takvih primera gde su i jedno i drugo osecanje nesto sto je trajno. Vecinom je samo jedno od njih osnovno i dugovecno, a drugo se javlja u trenucima. Znaci ili te sazaljevaju, a na trenutke postuju; ili te postuju, a na trenutke sazaljevaju.

Ako moze...

Npr

Samo budi ono sto jesi. Vec izazivas sazaljenje..takav kakav si.
Sa ovim uopste ne zelim da te vredjam, ali delujes nesrecno i samim tim covek moze da te sazaljeva..a da ima postovanja prema tebi

Back