Ajmo ovako mozda vam je lakse...
Sazaljenje mozemo izazvati kod poznanika i kod nepoznatih...
Shadow je opisala shadenfrojde, tj izazivanje sazaljenja sa velikim zortom , ne bih rekao postovanjem, vec strahopostovanjem, postovanjem zbog straha, kod poznanika...
Radi teme sve mi to odgovara....
Ali mi odgovaraju i sistemi izazivanja sazaljenja sa postovanjem i kod nepoznatih...a to je takodje moguce...
Jedna sugestija, kod MZ igara , cesto se koristi bas takva tehnika, ali ne za poentiranje, vec za sitne poene i prolaz npr...
Jos ako procenite da zeli da ima kontrolu , nebitno da li kao kontrol freak ili zbog svoje sopstvene nesigurnosti ili zbog sugestije da tako treba, vaspitanje roditelja i slicno, mozete, i cak je preporucljivo odraditi sitan detalj opustanja, preko snizavanja opsteg izgleda vasih intelektualnih sposobnosti....
To je u vezi sposobnosti, ali to ipak nije izazivanje sazaljenja....kao sporedna caka se cesto upotrebi neka sporedna ispravljiva akcija izazivanja sazaljenja...obicno se bira ispavljiva, da ne ceprkas po osobi sta joj je prihvatljivo a sta ne od nedostataka...
Mene ovde u temi ne interesuju fore za muvanje, vec sve akcije koje se mogu podvesti pod temu....iz nekog sasvim drugog razloga...
Tako da se ne ogranicite na MZ odnose, niti prosto vidljivo sazaljenje ka vama npr...
Pitty puppet, je jedan izraz iz mojeg zargona , kad se koristi defektno drugo bice da bi se prikazala empatija i jos po nesto na situaciji koja nastaje empatisanjem sa pitty puppetom...
To se koristi kod melodramaticnih zenskih, kao oruzje , ali danas je upotrebna vrednost smanjena u tom smislu , a jos uvek moze da se koristi na drugim mestima...
Ali ovde je to koriscenje posrednickog objekta za sazaljenje, pazite lako je pomesati sazaljenje i saosecanje i osecanje samo po sebi...one privata i publicum varijante...
Da ne bi zbunjivao ljude, ja sam temu izneo prosto, i dobio odgovor ljaksi da je ljaksa sistem u pitanju...ali moram da reagujem zato sto mi treba ceo opseg vasih vidjenja...
Kao i sve u zivotu , i ovu teoriju je moguce upotrebiti na milion razlicitih nacina, bilo jasno bilo suptilno....
Bilo kao hranjenje tudjeg ega, bilo kao izazivanje samokritike, ili reakcije uopste....opseg dejstva koji ja vidim je ogroman...
Od svega sto ste ocenili kod izazivanja sazaljenja, ne bih se slozio ni sa jednim....
Iskrena je potreba, to sam video u praksi, dobronamerna je jer dobra namera ne mora da ima veze sa tim cinom....
Sazaljenje je cak nekome i dominantna primarna namera....
Ih kakvih sve igara imate kod ljudi kad je njihov odnos prema sazaljenju u pitanju...
Sazaljenje i izazivanje sazaljenja je proces komunikacije, kao i svaki drugi.....samo sto je vama jasnije sta se dobija izazivanjem divljenja, a to vam je kao pozitivno zato sto je cesto ....
I zato sto se lako naplati.....iskoristi...direktno....
Sve je to zloupotreba ako mene pitate....
I istovremeno ako gledate mojim ocima, to je samo komunikacija....sa blokadom necije duse...koja naravno uvek postoji...manje ili vise...