Kako izaći na kraj sa današnjim tinejdžerima?Dajte iskustva,savete...

reshi osh joj pomoci oko svog unucheta... jedino da se uvali u neki problem kao nece nju, ali ako valjda bude dovoljno nekih primera da je to moguce mozda ce da razmisli.

ali u tim godinama ljudi svasta rade a kasnije se bash smire. jedino valjda trudnoca ozbiljna narkomanija... bar su nekad tako divljali pa se smirili, kao
nisam mama samo se secam puberteta

jbte
ovde se sve izgleda svodi
na to
da li ce piti fixati se sexati se
kolko ima propalioh str8era
mislim
poenta je napraviti sigurno socijalizovano sposobno dete
sve drugo je do njih

ne mozes ti nju napraviti. ono sve je to neki RANDOM... i da gledaju u tim medjusobno roditeljsko decijim odnosima kako ce preziveti obe strane
a bake, dede... nekad su i oni bitni...otac...sestre tetke

Meg je izlazila '84/85/86.g.proslog veka (to mislim na srednjoskolske dane) a rodno mesto je miran banatski gradic...a vrata od stanova i kuca se nisu zakljucavala..a u gradu bio jedan narkoman,a sada znam da je bio samo u hipi fazonu...i izlazili do 22h.A kada sam dosla u Bg da studiram,bila sam starija (21g.) i to je vec druga prica..
sve se to promenilo...to su bili bezbrizni dani za nas..verpvatno i za nase roditelje....danas je teze biti roditelj..raznih puteva sad ima kroz taj lavirint odrastanja...i to dosta..........ima i onih kojih je bilo i kad smo bili mali..al sad na te dodaj jos tri puta toliko

Draga Meg...iskustvo coveka nauci da ruzne reci koje koriste i svakodnevno brecanje nisu nista u poredjenju sa stvarima sa kojima roditelj moze da se suoci
i ja sam se nervirala i pricala oko tih stvari non stop...a onda se desio slucaj koji mi je promenio misljenje i stav prema svemu pa i vaspitavanju ali stav moje dece
na nekoj zurci su mojoj cerki sipali drogu za silovanje...srecom pa je drugarica reagovala i zvala odmah hitnu pomoc kad je moja cerka pala u nesvest...primljena je u bolnicu sa 34,7 temperaturom podhladjena u besvesnom stanju
doktor iz koal hitne pomoci nas je zvao na mobilni da nam javi da nam cerku voze u bolnicu u alkoholisanom stanju....za mal nisam pala u nesvest a ondai kad smo stigli u bolnicu rekli da nema alkohola...ispirali su joj stomak vec da je u takvom stanju od heroinske predoziranosti...ne mozes ni da zamislis kako sam se osecala u tom trenutku..tek nakon pola sata su me obavestili da nije heroin niti poznate droge na koje oni imaju reagense...sve uzorke su poslali na sudsku medicinu..i posle par dana su nam javili da je rufinol...droga za silovanje
da ti ne pricam da je celu noc bila u tom komatoznom stanju
da temperatura nije htela da se digne....da su se lekari uspanicili sta je jos u pitanju....uz rufi...posto je popila tekilu jednu a ona ima neke trave u sebi...a alergicna je na svasta nesto kad su biljke u pitanju imala je i alergijski sok...u isto vreme...bilo je pitanje oce li zavrsiti u komi
srecom sve je proslo..ona sad kad vidi alkohol...ne prilazi...na zurkama je ultra oprezna...njeno iskustvo ju je naucilo pameti.....a 24 sata posto se sa njom zavrsilo dobro onda je meni pozlilo pa sam ja zavrsila u bolnici...od straha stresa brige....ebi ga...pa je strah da ce me izgubiti nesto prelomio u njoj
mom sinu je od straha za sestru i mene..opala kosa u dva pecata
ispricala sam ti ovo da znas da je recnik najmanje zlo koje moze da nas snadje dok odrastaju i isprobavaju gde su nase granice
tako da su ruzne stvari ih nekako opametile i smanjile sve nesuglasice izmedju nas

Zaista jako lose iskustvo. Ali, u svemu losem je mnogo dobro da je sad oprezna i da vam je ta situacija i pomogla... Dok sam citala moja malenkost, ne zamjeri na iskrenosti, je pomislila "dobro je sto nemam zensko dete".

Zaista jako lose iskustvo. Ali, u svemu losem je mnogo dobro da je sad oprezna i da vam je ta situacija i pomogla... Dok sam citala moja malenkost, ne zamjeri na iskrenosti, je pomislila "dobro je sto nemam zensko dete".

ma imam i dva sina...al eto..sa cerkom sam prosla to strasno iskustvo....i ona i ja posle toga smo se jako promenile...narocito ja
i naravno da ti ne zameram..obe smo dobro prosle..i ona a bome posle svega i ja

Fantasticna tema ,lekovita ,sada posle citanja vidim da nemam razloga za brigu a pre samo pola sata imala sam utisak da sam najgori roditelj na svetu jer me moja devotogodisnja cerka ne zarezuje ni pet para ,bukvalno me je izbacila iz svoje sobe i demonstrirala ludilo i totalno nepostovanje mene kao roditelja .
Medjutim posle svega gore procitanog ,vidim da jedino sto treba je da uzivam i cuvam nervni sistem za ono sto me sudeci po vasim iskustvima ceka u buducnosti .

Fantasticna tema ,lekovita ,sada posle citanja vidim da nemam razloga za brigu a pre samo pola sata imala sam utisak da sam najgori roditelj na svetu jer me moja devotogodisnja cerka ne zarezuje ni pet para ,bukvalno me je izbacila iz svoje sobe i demonstrirala ludilo i totalno nepostovanje mene kao roditelja .
Medjutim posle svega gore procitanog ,vidim da jedino sto treba je da uzivam i cuvam nervni sistem za ono sto me sudeci po vasim iskustvima ceka u buducnosti .

Ne bih da kvarim stecene utiske ali devetogodisnja kcerka nije tinejdzer i jos dugo nece biti, tako da bih ja ipak imala razloga za brigu da mi u tim godinama izigrava ludilo i isteruje me iz sobe.
Puno razumevanje za svoju decu (tinejdzere) imam ali tipa da su promenljivog raspolozenja, da su radoznali, da ponekad obrnu prioritete, pa i da ponekad izadju iz prostorije dok govorim ili jace zatvore vrata, ali da me isteruju iz sobe i pokazuju otvoreno nepostovanje niti su kad pokusali niti bi im bilo dozvoljeno.
Mislim da ipak imate problem, ne veliki ali bilo bi dobro da razgovarate sa detetom cesto, otvoreno i naravno kad ste u najboljim mogucim odnosima.

Ja sam u osnovnoj imala izlaz do 22h, vikendom do 23h. U srednjoj sam već dolazila kući kad svi idu, da ne idem sama. A to je bilo zorom.
I bila sam kontraš - samo ako pokušaju nešto da mi zabrane ili zaprete, ja sam već uradila to što se ne sme.
Moji su to srećom brzo shvatili pa su primenili kontra taktiku: dali mi slobodu da sama odlučujem šta ću sa svojim životom. A usmeravali me pričom, pričom, pričom. I objasnili me da imam njihovo puno poverenje. Što me je učinilo velikom i važnom. I bilo mi je jako važno da ne razočaram svoje roditelje.:heart:

Ovako je kod nas...moja cerka za mesec dana puni 15 god. a druga je napunila 11.Od njihovog cetvrtog razreda imamo otvorene karte...ja sam iskrena sa njima i one su (tako izgleda) iskrene sa mnom.Meni sve pricaju (do sada se sve ispostavilo da je tacno),a prema taji imamo tajne.Ne mogu da legnu u krevet uvece ako mi nisu sve ispricale.
Ali imam taktiku kao i Elini roditelji...to je tvoj zivot,a ja sam tu samo da te usmerim ako mogu i da ti se nadjem ako ti se pojavi problem da ga zajedno resimo.O svemu sam otovrena sa njima i o sexu i o drogi,alkoholu,anoreksiji...pricamo,gledaju slike na netu,citaju o tome...Zaista treba mnogo truda i rada sa njima ali do sada efekat je dobar.

Back