Kako izabrati kumu...

Ja sam bila svedok na vencanju. I meni je bilo kum = svedok, ali se ne smatram kumom. Kada su bili Mladenci, na primer, receno mi je da se nece slaviti, vec ce samo sa rodbinom da budu. I tad mi je sve sasvim bilo jasno, odnosno ja sam taj komentar protumacila tako da ja nisam kuma, vec svedok. Potpuno mi je smesno da neko bilo kako obelezava Mladence a ne poziva one koji su ih vencali. Ali eto, tako je bilo.

Poslednja izmena:
Hvala vam svima na čestitkama i odgovorima...:heart:
Evo i sada razgovaramo i premišljamo se...
Ta devojka sa kojom se družim 2-3 godine je zaista super... samo ne bih želela da se ona iznenadi ako je pozovem... bilo bi glupo...

Ja prvo polazim od toga, sa kim se buduća kuma zabavlja... kako sam iz ličnog iskustva se uverila da prijateljstvo prestaje kada jedna nađe momka kojem niko ne valja... tužno ali istinito...

:roll:

tuzno ti je to kumstvo...

Elem...
Drage moje...
Došlo vreme da se bira kuma...
Planiramo da se venčamo na leto ili jesen... a od drugarica ni d nije ostalo...
Neke su otišle u druge gradove, neke se udaljile... :(

Kako ste birale kumu? Jeste li i danas najbolje prijateljice?
Svaki savet bi mi mnogo značio...
:bye:

Прво, све честитке! :zag:

Ја имала само другове, а један од њих, најбољи на свету, био ми предвиђен за кума( у мојој глави :)).Но, мој драги га није познавао и није му баш било свеједно,па сам решила да одаберем неку другарицу.
Е, ту су настале муке, пошто ниједну нисам желела за куму! И смислим да ми кума буде пријатељица која је већ пар година била у иностранству, јер сам са њом имала веома пристојан однос. Пошаљем јој једно писмо у којем сам јој тако неспретно затражила кумство, да се и дан данас смејемо томе! Као, ако хоћеш, супер, ако нећеш, исто супер... :hahaha:
Она пристане, и заиста ми је драго што је тако, тек нас је то повезало.
Мој најбољи друг ми је после крстио децу,. ја њега венчала, а кад се мој муж зближио са њим, зажалио је што ми овај није био кум...Но, кад све саберем, баш је све испало супер!

П.С. Кумовали смо неколико пута, све најближима, и прекинули контакте, не знамо ни како ни зашто. Зато смо се завитлавали, као, ако са неким више нећемо да се дружимо, треба да кумујемо... :)

Nemaju svi ljudi u životu sreću, pa da kao ti, upaoznaju i ostvare iskreno prijateljstvo...:(

Znam to,zato ga i tako brizljivo cuvam,evo do malopre smo bile zajedno na picu:)
Imam i ja jos dve super,super drugarice i obradovala bi se da im budem kuma ili da one meni npr.krste dete.
Cudno mi je dok sam citala ovo sta su drugi pisali,o razocarenjima u prijatelje i mogu stvarno priznati da sam imala srece,nijednom me nijedan prijatelj nije povredio ili razocarao(odnosno prijateljica,jer ne verujem u musko-zenska prijateljstva),ali verujem da sam i ja dobar prijatelj:lol:
A tebi zelim,pre svega,srecan i uspesan brak i da koju god od te dve drugarice izaberes za kumu,da ostvarite divno kumstvo:D

A ako neko ima 3 najbolje drugarice...?
Ja sam jednom pitana od ne baš bliske osobe onako u autobusu po povratku sa predavanja da joj budem kuma na šta sm ja :eek: :eek: :eek: i debelo se zamislila da li poštovati običaj ''kumstvo se ne odbija'' ili se napraviti blesav...

Ako neko ima tri najbolje drugarice,treba odabrati onu za koju oseti da zeli da joj bude kuma,verujem da se taj izbor desi na podsvesnom nivou.
Ili onu s kojom si za nijansu bliza nego sa ove dve,koju duze poznajes,poznajes joj porodicu,druzite se ti i tvoj muz s njom i njenim deckom(muzem),s kojom si podelila vise zivotnih dogadjaja...

Е акд сад ти мени објасни шта си хтео да кажеш с тим болдованим?:P

pa malo sam cinik, ša sad.. ( : a je....ma nemam ništa da objasnim nakon što sam pročitao post na temi na ženama, gde muvalo pita: a kako ste u prvom osnovne uopšte znale da ćete da se udate...i još ko će da vam bude kuma...( :
to je strategija razvoja, plan, program ..sve..

moja drugarica najbolja na svetu je mene prestala da voli... nikad nisam saznala zashto... nagadjala jesam - dal` zbog toga shto je mislila da sam imala neshto sa njenim dechkom (a nisam), dal` zato shto mi je neshto natucala na mozak kako mnogo utichem na njene postupke (a ja kad me pita za savet uvek kazzem shta mislim...)... svejedno, nikad nisam saznala.

kad je doshlo vreme za udaju, ja sam bila tuzzna. najbolju drugaricu nemam, a sa zzenama se generalno ne druzzim - imam mnooogooo bash bliskih sestara, pa mi drugarice nikad nisu ni bile potrebne. onda se desio obrt - majka mog muzza je zamolila (blago recheno) svog sina, a mog muzza da nastavi staro kumstvo, iako on nije bio za to. nisam ni ja bila, erbo mislim da kum treba da bude konstanta u nechijem zzivotu, a ne neko koga si upoznao pre venchanja, a onda ti se pojavljuje NIKAD u zzivotu.
i sad ide poenta... onda sam ja uzela za kuma momka koji bi bio kum mom muzzu, da je on birao. i on je stalni gost u nashoj kuci, i pravi nam je prijatelj.

eto.

Од 7. основне нас 4 смо биле најбоље другарице. Договор је био да кумујемо једна другој у круг: мени Д., ја кумујем Л., Л. кумује М., а М кумује Д.
Е, шта се десило:
- у међувремену Л. је престала да контактира са мном
- ја сам се прва удавала и позвала сам да ми кума буде свакако она која ми је била најблискија - Д.
- друга се удавала М. и њој је кума била Л.
- трећа се удавала Д. али М. није могла да јој дође у свадбу, није хтела да буде узвратно кумство (да јој ја будем кума) јер, кажу, то не ваља...тако да је њој кума био један наш заједнички друг
- Л. се никад није удала

...И тако - место узјаманог четвороструког кумаства, унутар наше четворке ми имамо само два кумовања.

Иначе, моја кума није баш нешто била успешна као кума - није јој дуго трајало кумство! :mrgreen::lol:

И дан данас се зовемо кумама и остале смо најбоље другарице. :)

Е сад, пошто она није крштена и није верник, за крштену куму својој деци сам изабрала једну другу особу.

bas zanimljiva tema... mislim da kum treba da bude neko ko se iskreno voli i postuje, bas mi je nepojmljivo da se kumovi posvadjaju ili otudje, jednostavno ne kontaktiraju... ne kapiram ni tu cuvenu frazu da kumstvo ne treba biti unakrsno... evo mog primera, moj tata je imao druga iz vojske, vencao ga, krstio mu dete, posle je ovaj bio kum na vencanju mojim roditeljima, oni su krstili mene i moja dva brata, ja sam krstila njihovu cerku... sad sam ja na redu za udaju. bez obzira sto imam iskrena prijateljstva jos iz detinjstva, dvojbe nema. kuma ce mi biti njihova cerka, koju sam ja krstila... iako smo razdvojeni kilometrima, ne zaboravljamo rodjendane i praznike, vidimo se jednom godisnje... i da napomenem, to kumstvo traje 30godina, i ko kaze da ne valja unakrsno kumovati? svi smo zivi, zdravi i medjusobno se volimo kao rod najrodjeniji...

Ко каже? Па такво је веровање. Мени лично то ништа не значи, мени би било драго да сам кумовала својј куми, али она није хтела да ризикује... Шта да радим сем да поштујем њено веровање?

... ne kapiram ni tu cuvenu frazu da kumstvo ne treba biti unakrsno...

..kaze se da je "kumovanje" medju srbima nastalo iz puke potrebe da
se porodice kumstvom obavezu na nesachekivanje iza coshka i uzajamno pushkaranje,
koje nam je, nazalost, u krvi.. :roll:

..s tim u vezi, dobro bi bilo da se kumovski odnosi shire, povezujuci sve vishe i vishe familija,
a uzajamnim kumstvom se krug zatvara..

..tako barem meni objasnishe.. :)

bas zanimljiva tema... mislim da kum treba da bude neko ko se iskreno voli i postuje, bas mi je nepojmljivo da se kumovi posvadjaju ili otudje, jednostavno ne kontaktiraju... ne kapiram ni tu cuvenu frazu da kumstvo ne treba biti unakrsno... evo mog primera, moj tata je imao druga iz vojske, vencao ga, krstio mu dete, posle je ovaj bio kum na vencanju mojim roditeljima, oni su krstili mene i moja dva brata, ja sam krstila njihovu cerku... sad sam ja na redu za udaju. bez obzira sto imam iskrena prijateljstva jos iz detinjstva, dvojbe nema. kuma ce mi biti njihova cerka, koju sam ja krstila... iako smo razdvojeni kilometrima, ne zaboravljamo rodjendane i praznike, vidimo se jednom godisnje... i da napomenem, to kumstvo traje 30godina, i ko kaze da ne valja unakrsno kumovati? svi smo zivi, zdravi i medjusobno se volimo kao rod najrodjeniji...

Ljudi se menjaju... pa neko pogreši i prilikom odabira životnog saputnika/ice a kamo li kuma ili kume...

..kaze se da je "kumovanje" medju srbima nastalo iz puke potrebe da
se porodice kumstvom obavezu na nesachekivanje iza coshka i uzajamno pushkaranje,

..s tim u vezi, dobro bi bilo da se kumovski odnosi shire, povezujuci sve vishe i vishe familija,

Хмм...:think:....никад нисам размишљала о томе, али објашњење је врло логично...

..kaze se da je "kumovanje" medju srbima nastalo
iz puke potrebe da se porodice kumstvom obavezu na nesachekivanje iza coshka i uzajamno pushkaranje,

Meni to vuče malo na Siciliju...Don Vito Korleone i fazoni..:lol:

Nisam baš upoznata sa nastankom kumstva,
ali meni kumstvo ima najviše veze sa vjerom, velikim prijateljstvom i poštovanjem...
Kumovi su ustvari svjedoci pred Bogom na vjenčanju i krštenju.
Ljudi koje odabereš za kumove svom djetetu na krštenju bi mu trebali biti kao drugi roditelji
a ljudi kojima si kum na vjenčanju (ili oni tebi) kao (duhovna) braća i sestre...
mislim da su se nekad tako birali kumovi...šta znam...

Meni to uopste niti je logicno niti ima veze s nasom srpskom tradicijom i pravoslavljem
Koliko sam ja razumela, poenta je da ti kum bude osoba kojoj mozes verovati i sa kojom imas duhovnu vezu, on je tvoj duhovni ucitelj.
O kakvim sacekusama ti pricas?

Meni to uopste niti je logicno niti ima veze s nasom srpskom tradicijom i pravoslavljem
Koliko sam ja razumela, poenta je da ti kum bude osoba kojoj mozes verovati i sa kojom imas duhovnu vezu, on je tvoj duhovni ucitelj.
O kakvim sacekusama ti pricas?

Стање у Србији било је такво да је владала нетрпељивост између многих породица, у неким крајевима је важила крвна освета, тако да се често дешавало да нпр. Петровићи иду у лов на дивље свиње, па убију једног вепра и 5 Бабића! :)

Мени Новемберкин пост звучи прилично логично. Тако су се стварале везе међу породицама, као што су стваране женидбама и удајама.
Сад је друга прича, али ,,старо кумство'' је и имало за циљ да за дуг период веже две породице, као савезнике.

Znaci, tvoj duhovni ucitelj je osoba koja je pre toga htela da te ubije
stvarno svasta......
ne slazem se
to je mozda bilo u 19. veku ali mi smo u 21.
Razlika je ogromna

Мислим да мало бркаш ствари. Крштени кум ти је духовни отац, а кум на венчању је сведок! Нисам баш сигурна сда он има много везе са хришћанством и православљем.

Код нас у Банату обичаји су да ти венчани кум буде ,,старо кумство'' а други сведок је стари сват, обично сестрин муж. :) (Наравно, младожењине сестре!)

У праву јеси да у 21. веку углавном није тако, али је Новемберка причала о ,,настанку'' кумства и није изнела своје мишљење, него је рекла да је тако обавештена. :zag:

u italiji je sasvim normalno da ti svedok bude brat ili sestra,sto i meni zvuci logicno
ja ne smem ni da kazem ko je meni bio svedok:roll:

I meni je to ok...
Ne samo u Italiji...;)
Mom tati je kum bio rođeni ujak... koji li je to običaj nemam pojma...:think:

Ja ću verovatno drugaricu iz srednje, nijedna od one dve, već neka treća, sa kojom sam bila jako dobra, i ostale smo dobre, samo što se ređe viđamo zbog obeveza, jednom mesečno...

Ja izabrala drugaricu sa studija:D
Imala sam i ja ono lepo i krasno prijateljstvo od osnovne skole...ali bas tada pred moju udaju vec su krenule stvari nizbrdo:(
I dvoumila se,se dvoumila se ovu iz osnovne ,naravno jako dugo poznajem,pa bolje da je ona,pa ne znam ni ja....Na kraju pozvah ovu drugu,koju sam eto krace poznavala,cak se ni tokom celih studija nismo druzile,tek negde od 2-3 godine smo pocele,ali ispostavilo se kao dobar izbor,jer sa ovom prvom ne govorim:(
Ne znam...ti najbolje znas,koga volis,u koga imas poverenja,ko ti je drag....;)

Ко каже? Па такво је веровање. Мени лично то ништа не значи, мени би било драго да сам кумовала својј куми, али она није хтела да ризикује... Шта да радим сем да поштујем њено веровање?

Ne valja unakrsno biti kum na krštenju ... A, što se tiče venčanaja, tu su unakrsna venčavanja moguća.... takvu sam ja informaciju dobila od popa.

Back