Kako građani shvataju slobodu?

Обилић

Elita
Banovan
Poruka
17.234
Pazite, ne šta je stvarno sloboda kad duboko razmislimo. Na to sam odavno odgovorio sa "Sloboda je kad nisi vezan, ili na drugi način fizički sputan".
Dakle ovde nije to tema, već ... kako da vam objasnim ... bili ste nekad na Zapadu ? Ovo naročito važi za starije ! I tamo ste osetili "slobodu" ?
Jeste li razmišljali šta je to kod vas ostavilo utisak "slobode" ?

Pazite, ne šta je stvarno sloboda kad duboko razmislimo. Na to sam odavno odgovorio sa "Sloboda je kad nisi vezan, ili na drugi način fizički sputan".
Dakle ovde nije to tema, već ... kako da vam objasnim ... bili ste nekad na Zapadu ? Ovo naročito važi za starije ! I tamo ste osetili "slobodu" ?
Kad te ne hapsi SNS odeLenje za visokotehnološki kriminal za verbalni delikt

što je više slobode za jedne, to je manje za druge
a uglavnom ogavna evropa ide u tom pravcu "ljudskih prava i vrednosti"

Samo da vas vratim na pravi put, pazi vamo.
1960-ta je, sišao si sa voza u nekom gradu Zapada, krenuo ulicama, i odmah dobio utisak slobode !
Zašto ?
Kakav je trik u pitanju ?

Као количину греха која се допушта или толерише.

У неким системима не смеш да будеш грешан према држави, али смеш према себи. У некима је обратно. У неким не смеш ни према себи, ни према држави. У неким смеш и једно и друго помало. Даље све зависи од личних афинитета.

možda na prvu loptu, isto tako tu 'slobodu' doživljavaju turisti koji proborave par dana pa pakuju kofere i begaju natrag

O toj prvoj lopti se i radi, moj druže. Mi smo imali sreću sa Titom, te nas je puštao da idemo tamo i upoznamo dublje tu njihovu "slobodu".
Nažalost drugi slovenski narodi nisu, zato su jadni danas spremni da ginu za ... e sad ću da vam objasnim o kakvoj se slobodi radi na Zapadu.
Dakle siđeš sa voza u Min henu, npr. i kreneš ulicom, kad par desetina metara dalje izlog, a u njemu dve gole devojke. Zovu te da uđeš.
Produžiš dalje, kad dva muškarca se drže za ručice i zaljubljeno gledaju jedan drugog. Nose tablu "upravo venčani". Zgadi ti se, ali pomisliš, vidi, vidi.
Ideš dalje vidiš neki naduvani. Pitaš gde su nabavili, kažu eno ti trafika !!! Eeej gudrica na trafici !!!
Sedneš na avion odeš do Amerike, tamo i pištolj možeš da kupiš na trafici.
U početku ti se to sve svidi, ali kad ti ćerka završi u izlogu, sin među narkićima, tebe opljačkaju pištoljem sa trafike, shvatiš !
Ta "sloboda" koju si ti tamo osetio čim si došao, je sloboda da budeš lud.
Ta sloboda prija tvojoj podsvesti ! Tvojoj svesti prija sistem gde je ludilo zabranjeno, a dozvoljeno da učiš, radiš, voliš i slaviš prave stvari kojima se na Zapadu podsmevaju.

Као количину греха која се допушта или толерише.

У неким системима не смеш да будеш грешан према држави, али смеш према себи. У некима је обратно. У неким не смеш ни према себи, ни према држави. У неким смеш и једно и друго помало. Даље све зависи од личних афинитета.

Rekao si potpuno isto što i ja, ali na skriveniji, finiji, filozofskiji način.
Čini mi se da je vreme da pričamo jasnije i direktnije. Znam koliko je meni značilo kad sam se u vojsci susreo sa jednostavnim istinama.
Dakle svaka ti čast na pameti, ali mladima treba jednostavnije objašnjavati.

O toj prvoj lopti se i radi, moj druže. Mi smo imali sreću sa Titom, te nas je puštao da idemo tamo i upoznamo dublje tu njihovu "slobodu".
Nažalost drugi slovenski narodi nisu, zato su jadni danas spremni da ginu za ... e sad ću da vam objasnim o kakvoj se slobodi radi na Zapadu.
Dakle siđeš sa voza u Min henu, npr. i kreneš ulicom, kad par desetina metara dalje izlog, a u njemu dve gole devojke. Zovu te da uđeš.
Produžiš dalje, kad dva muškarca se drže za ručice i zaljubljeno gledaju jedan drugog. Nose tablu "upravo venčani". Zgadi ti se, ali pomisliš, vidi, vidi.
Ideš dalje vidiš neki naduvani. Pitaš gde su nabavili, kažu eno ti trafika !!! Eeej gudrica na trafici !!!
Sedneš na avion odeš do Amerike, tamo i pištolj možeš da kupiš na trafici.
U početku ti se to sve svidi, ali kad ti ćerka završi u izlogu, sin među narkićima, tebe opljačkaju pištoljem sa trafike, shvatiš !
Ta "sloboda" koju si ti tamo osetio čim si došao, je sloboda da budeš lud.
Ta sloboda prija tvojoj podsvesti ! Tvojoj svesti prija sistem gde je ludilo zabranjeno, a dozvoljeno da učiš, radiš, voliš i slaviš prave stvari kojima se na Zapadu podsmevaju.

sloboda je filozofski pojam kao i istina
spoji slobodu i istinu sa pitanjima šta je to i šta ćeš dobiti ??

pa samo nerešivu mozgolomku koja se odvija u svim našim glavama

društvene trzavice su već nešto drugo..realnije i praktičnijeg domena

Zapadna sloboda je sloboda kreacije i tu su neprikosnoveni , ali naša sloboda je prava sloboda koja je malo i preterana.

Немају они ништа посебно већу слободу креације, него имају много висок стандард, па могу да живе од тога. У сиромашнијим друштвима која су свесна свог ниског стандарда и рационално троше ресурсе мораш да заслужиш поштовање нечим заиста вредним дивљења. На западу нека девојка са основном школом која игра шафл денс и забавља масу или момак који коректно црта спрејем по зидовима, може да се води као "уметник".

sloboda je filozofski pojam kao i istina
spoji slobodu i istinu sa pitanjima šta je to i šta ćeš dobiti ??

pa samo nerešivu mozgolomku

Mladiću, sve što budeš želeo, biće za tebe apstrakcija i nedostižna pamet.
Jednog dana ćeš međutim doći u situaciju da te pojmove ipak prevedeš i shvatiš, jer će to biti uslov tvoga opstanka.
Meni se to desilo sa pojmom ljubav, i bogami da ga ne prevedoh i ne shvatih na pravi način, možda danas ne bih bio živ.
Kad sam taj pojam shvatio na pravi (praktično upotrebljiv) način, postao sam odrastao i onda sam rešio i druge apstraktne pojmove koji su međutim životno važni.
I šta je sloboda, demokratija, prijateljstvo, istina, socijalizam, Bog ...
Ko ne želi da zna prevode svih ovih pojmova - molim lepo. Uživajte dok možete !

Sloboda je pre svega sloboda govora, pa ostalo. Da kad nesto kazes neces da odgovaras za to... inace slazem se da ovde hapse zbog toga...

A ja sam na svojoj koži osetio da je sloboda pre svega sloboda tela, a da mrmljam sebi u bradu mogu i u zatvoru.
Ali da bi čovek došao do ove spoznaje mora malo i da odrobija ...
To "sloboda govora", to ti je u prenosnom smislu, kažem pojam sloboda se odnosi na fizičku slobodu, naravno u granicama koje nam je Tvorac postavio ...

bio sam na zapadu i tamo imas punu slobodu jedino u svoja cetiri zida. Van kuce, nemas pravo ni nasta.
Imas pravo na strajk ali ako strajkujes sledi otkaz. Ako pokusas da sprecis pljacku banke, ti ides u zatvor a ne pljackas jer si mu naneo telesne povrede.
Zdravstveno si osiguran onoliko kolko imas para na zdravstvenoj kartici a kada to potrosis, placas sve u punoj ceni. Ako te neko napadne ne smes se braniti jer mozes naneti povrede napadacu koji te bode nozem. Imas pravo na izbor politicara i pored toga sto iz Brisela stize jos 500 000 glasova u pismima i "prolazi" onaj politicar za koga niko nije glasao. Ako te neko napadne na ulici a pored tebe prolazi policajac i ne pomaze ti jer je "njegovo radno vreme isteklo".
..........................sve ovo je ostavilo na mene utisak "slobode" na zapadu.

Zavisi zbog cega robijas...

Ma dobro nisam robijao, ali sam bio privođen par puta u mladosti, vožnja bez dozvole, pa bežanje i jurnjava gradom i sl.
Ali geniju je dosta i par sati u pritvoru da vidi kako stvari stoje.
Ali pravom shvatanju pojmova me dovelo razmišljanje o ljubavi.
Pazi ovo, bio sam mlad i kad mi kažeš ljubav ja pomislim na sreću.
A onda mi se desilo da se zaljubim i da mi bude katastrofa. Tada sam shvatio da ustvari ne znam šta je ljubav pa sam morao svoja dotadašnja saznanja da revidiram.
Kao što moramo da revidiramo naš odnos prema Crnim Gorcima, jer izgleda smo pogrešno shvatili stav "oni su naša braća".
U tom stavu nešto nije tačno, to moramo da ispravimo, ja već jesam.

Ma dobro nisam robijao, ali sam bio privođen par puta u mladosti, vožnja bez dozvole, pa bežanje i jurnjava gradom i sl.
Ali geniju je dosta i par sati u pritvoru da vidi kako stvari stoje.
Ali pravom shvatanju pojmova me dovelo razmišljanje o ljubavi.
Pazi ovo, bio sam mlad i kad mi kažeš ljubav ja pomislim na sreću.
A onda mi se desilo da se zaljubim i da mi bude katastrofa. Tada sam shvatio da ustvari ne znam šta je ljubav pa sam morao svoja dotadašnja saznanja da revidiram.
Kao što moramo da revidiramo naš odnos prema Crnim Gorcima, jer izgleda smo pogrešno shvatili stav "oni su naša braća".
U tom stavu nešto nije tačno, to moramo da ispravimo, ja već jesam.
Znas kako, objavis nesto na twiteru protiv vlasti pa robijas zbog toga, ili te zatvore u ludnicu...

bio sam na zapadu i tamo imas punu slobodu jedino u svoja cetiri zida. Van kuce, nemas pravo ni nasta.
Imas pravo na strajk ali ako strajkujes sledi otkaz. Ako pokusas da sprecis pljacku banke, ti ides u zatvor a ne pljackas jer si mu naneo telesne povrede.
Zdravstveno si osiguran onoliko kolko imas para na zdravstvenoj kartici a kada to potrosis, placas sve u punoj ceni. Ako te neko napadne ne smes se braniti jer mozes naneti povrede napadacu koji te bode nozem. Imas pravo na izbor politicara i pored toga sto iz Brisela stize jos 500 000 glasova u pismima i "prolazi" onaj politicar za koga niko nije glasao. Ako te neko napadne na ulici a pored tebe prolazi policajac i ne pomaze ti jer je "njegovo radno vreme isteklo".
..........................sve ovo je ostavilo na mene utisak "slobode" na zapadu.

Ok. ti si video naličje one slobode koja je nekada nama seljama sa Istoka nešto značila.

Back