Kako flota "tankera iz senke" pomaže Rusiji

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
326.905
208290_ap21099163348621_f.jpg


Flota tankera "iz senke" kojima se ne može ući u trag, ali i niže cene pomogli su ruskoj trgovini naftom da se odvija gotovo neometano uprkos sankcijama Zapada u poslednjih 18 meseci.Godinu i po dana od početka rata sa Ukrajinom, efekat zapadnih sankcija na rusku ekonomiju bledi, posebno kada je u pitanju prihod od nafte u saveznom budžetu.

Međutim, Rusija je pronašla brojne načine da zaobiđe zapadne sankcije nametnuvši gornju granicu cene od 60 dolara za barel uralske sirove nafte na tržištu.
Skoro nijedna od isporuka morske sirove nafte u oktobru nije izvršena ispod gornje granice, objavio je Financial Times, pozivajući se na zvanične izvore iz EU. Štaviše, zvanična ruska statistika takođe pokazuje da je prosečna prodajna cena bila iznad 80 dolara po barelu u oktobru.

"Uprkos mesečnom padu izvoza nafte iz Rusije, od tri do pet odsto u poslednja tri meseca, prihodi od nafte u zemlji su i dalje rasli", rekao je ekonomista i energetski analitičar Osama Rizvi za Euronews Business.

Kako je Rusija uspela da preokrene tržište

Zemlja je razvila metode koje "onemogućavaju nadzor nad trgovinom", rekao je Kristofer Vifer, izvršni direktor poslovne konsultantske kompanije Macro-Advisori Ltd za Euronews Business.Morskom trgovinom ruske nafte tradicionalno se bave velike naftne kompanije i trgovci koji se pridržavaju zapadnih sankcija.
Međutim, tokom prošle godine, postepeno su ih zamenjivale manje poznate trgovačke firme bez istorije poslovanja, koje su se pojavljivale i izvozile velike količine ruske sirove nafte u Aziju, a zatim brzo zatvarale posao.
Grafike briselske ekonomske organizacije "Brugel" pokazuju da manje od četvrtine trenutno korišćenih brodova zvanično plovi pod jurisdikcijom G7 ili Norveške koji bi, u tom slučaju morali da poštuju ograničenje cena.

Na globalnom tržištu pojavila se i flota "tankera iz senke", sastavljena od stotina malih operativnih tankera, koji poseduju samo jedan ili dva rezervoara. To su obično starija plovila koja saobraćaju pod zastavama zemalja kao što su Liberija ili Kamerun.

Oni redovno prevoze milione barela nafte i često nemaju standardno osiguranje ili ih osiguravaju indijske, kineske ili ruske firme, iako se tradicionalno 90 do 95 odsto globalnog tržišta osiguranja tankera nalazi u Londonu.

Još jedna Brugelova grafika pokazuje da je poreklo osiguranja za dve trećine pošiljki postepeno postajalo nepoznato do jula 2023.
Sve češće, pre nego što brod uopšte stigne na odredište, teret menja vlasnika na moru, što otežava praćenje izvoza nafte iz Rusije.
"To je ogromna igra sakrivanja prometa tankera, skrivanja obima“, rekao je Vifer - "Ako vlasti u Evropi identifikuju neku kompaniju ili neki tanker koji krši sankcije, prilično brzo se promeni naziv kompanije, pa čak i naziv tankera"

U međuvremenu, ruska nafta Urals nudi popust - trenutno je oko 10 dolara po barelu jeftinija u poređenju sa naftom Brent, ali je u proleće bila čak od 35 do 40 dolara jeftinija.Pošto je cena nafte tipa Brent počela da raste nakon što su zemlje OPEK+ objavile da će smanjiti proizvodnju, ruska nafta bi takođe mogla da sledi ovaj primer od jula 2023.

Ko kupuje rusku naftu i kako ona ponovo završava u Evropi

Pomorska ruska nafta skoro u potpunosti ide na azijska tržišta, a najveći kupci su Indija, Kina i Turska.
Ipak, velika količina nafte odlazi i na neotkrivene destinacije. "Oko 1,5 miliona barela dnevno napusti ruske luke, a odredišta nisu poznata“, rekao je Vifer. "I onda završe možda u kineskim ili indijskim lukama ili se ponekad ta nafta prebaci u drugi tanker, u okeanu. A onda se utapa u globalno tržište"

Neki od ruskih naftnih i sirovih proizvoda našli su se ponovo u Evropi, gde im je uvoz zabranjen (sa izuzetkom male količine koja sme u Bugarsku).
"Kako se zima bude približava, Evropa će morati da kupuje dizel i druge proizvode iz Indije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata. I u stvari, to je ruska nafta koja je napravila pun krug“, kaže Vifer.

Ekonomista i energetski analitičar Osama Rizvi takođe je potvrdio da nafta poslata u Aziju, pronalazi put nazad u Evropu.
"Na osnovu podataka, Turska i Indija su uvozile mnogo ruske nafte i većina se vraćala u Evropu u obliku naftnih derivata", kaže on.
link
 
Razlika koju bi nove sankcije mogle da naprave

Analitičari kažu da je postalo veoma teško kontrolisati fragmentirano tržište prepuno malo poznatih trgovačkih kompanija. "Realnost je da EU nije u stanju da kontroliše ovo tržište“, rekao je Vifer.

"Ono što je ovo ograničenje cena zaista učinilo neefikasnim jeste povećanje 'tamne flote', koje međunarodne organizacije ne prate“, rekao je Rizvi, dodajući da se i nepraćene pošiljke nafte, na primer, istovarene u Maleziji, utapaju u globalnu trgovinu pod izvozom druge zemlje.

Jedini način na koji bi sankcije mogle da se sprovedu u delo jeste da se sadašnji kupci slože da se pridržavaju istih. "Svi veliki kupci jasno su rekli da nemaju nameru to da učine“, rekao je Vifer. Štaviše, Indija je otvoreno potvrdila da je uštedela oko 2,7 milijardi dolara zahvaljujući uvozu ruske nafte na popustu, u prvih devet meseci 2023.

"Popust na cene ruske nafte daje veoma značajnu ekonomsku konkurentnost u odnosu na zapadne potrošače koji plaćaju višu cenu", dodaje on.

Efekti zapadnih sankcija mogli bi još više da izblede u januaru, kada će se grupa BRIKS proširiti za šest novih članica, pa će Rusija imati više mogućnosti za stvaranje novih bilateralnih trgovinskih sporazuma i finansijskih poravnanja, uključujući osiguranje, transport i logistiku.

Premda je 12. paket sankcija upravo predstavljen u EU, nameće se "veliki znak pitanja kolika je volja američkih ili evropskih vlasti da sprovedu ograničenje cena i pokušaju da blokiraju izvoz ruske nafte i naftnih derivata“, pita se Vifer.

Ukoliko bi se pak, ozbiljno radilo na smanjenju ruske količine nafte usled efikasnijeg nadzora, on ističe da bi to "odnelo" milione barela sirove nafte i naftnih derivata sa tržišta, što bi nesumnjivo podiglo cene.

"Nagli porast cene nafte bio bi štetan za globalnu ekonomiju", zaključuje Vifer u razgovoru za Euronews Business.
 

Back
Top